Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορους & σιρόπι λεμονιού

κεικ λεμονιου παπαρουνοσπορου

Το κέικ λεμονιού είναι ανάμεσα στα δημοφιλέστερα κέικ μαζί με τα κέικ βανίλιας, πορτοκαλιού και σοκολάτας, που θα ανεβάσουμε προσεχώς. Όμως, στη συνταγή που προτείνουμε, έχουμε φέρει μια νεωτερική προσέγγιση, που λειτουργεί τόσο γευστικά και σε επίπεδο υφής, όσο και αισθητικά.

keik lemoni

Γιατί η πρόσθεση παπαρουνόσπορου φέρνει μια αναπάντεχη έκπληξη στη κάθε μπουκιά του κέικ λεμονιού, που εκτός απ’ την όξινη ένταση, αποκτά και μια μυστηριώδη τραγανότητα, καθώς τα δόντια σπάνε τα μικροσκοπικά σποράκια.  

Πίσω απ’ τα δυο αυτά κυρίαρχα στοιχεία προστέθηκε λίγος φρέσκος δυόσμος που λειτουργεί σαν μια επιπλέον αρωματική λεπτομέρεια προσφέροντας φρεσκάδα στο βουτυράτο, όξινο κέικ.  Επιπλέον, λίγο σιρόπι λεμονιού πέφτει πάνω στο έτοιμο ζεστό κέικ, για να ενισχύσει το χαρακτήρα του και να ολοκληρώσει τη σύνθεση.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Με δυο-τρείς μικρές προσθέσεις υλικών λοιπόν, αφαιρέσαμε τη προβλεψιμότητα από ένα κλασικό  κέικ λεμονιού και του δώσαμε φρεσκάδα και νεωτερικότητα. Έτσι, το συγκεκριμένο κέικ, μπορεί να σταθεί και σαν βάση για επιδόρπιο, αν σερβιριστεί ζεστό, με παγωτό βανίλια από πάνω. Και βέβαια, να κλέψει τη παράσταση, όπου σερβιριστεί!

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η συνταγή είναι πανεύκολη, χωρίς καμία τεχνική πρόκληση.  Η προετοιμασία είναι συνολικά λιγότερη από 10’ και το ψήσιμο περί τα 35’.

Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε Lurpak Light βούτυρο, για να είναι λίγο πιο ελαφρύ το αποτέλεσμα, αλλά κάλλιστα γίνεται και με το κανονικό Lurpak, στην ίδια ποσότητα.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Υλικά (για ένα κέικ σε μακρόστενη φόρμα 29Χ10εκ.)

Για το κέικ:

200 γρ. βούτυρο Lurpak Light (σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους)
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει)
4 αυγά
3 κ.σ. (45 ml.) γάλα
1 λεμόνι, τον χυμό (περ.50 ml.) και το ξύσμα του
25 γρ. παπαρουνόσπορος
15-20 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
¼ κ.γ. αλάτι

Για το σιρόπι:

1 λεμόνι, τον χυμό (περ.50 ml.) και το ξύσμα για διακόσμηση
200 γρ. άχνη ζάχαρης

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάστε το κέικ:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C με αέρα (αν δεν έχει ο φούρνος αέρα βάλτε στους 180°C πάνω-κάτω).

Βάλτε μέσα σε μια μπασίνα, τη φαρίνα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα του, τον παπαρουνόσπορο και τα ψιλοκομμένα φύλα δυόσμου.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Στη συνέχεια χτυπήστε τα υλικά χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ με σύρμα (ή σε μίξερ) προκειμένου να γίνουν ένας πηχτός χυλός.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

2. Ψήστε το κέικ και ετοιμάστε το σιρόπι

Βουτυρώστε τη φόρμα. Ρίξτε μέσα τον χυλό, ισιώστε από πάνω και βάλτε τη φόρμα στον φούρνο στους 160°C με αέρα, για περίπου 35’.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Όσο ψήνεται το κέικ, ρίξτε σε ένα μπολ την άχνη ζάχαρη και τον χυμό απ’ το δεύτερο λεμόνι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι ή σύρμα, να γίνουν σιρόπι.

Όταν βγει το ζεστό κέικ, ρίξτε στο σκάσιμο  (και γενικά στην πάνω επιφάνεια) το σιρόπι και προσθέστε από πάνω το ξύσμα λεμονιού. Αφήστε να κρυώσει ελαφρά 10’ λεπτά, πριν το βγάλετε απ’ τη φόρμα για να το κόψετε.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος

Σερβίρισμα:

Είναι υπέροχο και σκέτο, αλλά και με παγωτό βανίλια, όταν είναι ζεστό. Σερβίραμε σε πιάτα της συλλογής ANTIGONI της ΙΩΝΙΑ.

κεικ λεμονι παπαρουνοσπορος
Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply October 9, 2021

    Georgiou N

    Φαίνεται πολύ ωραία και ιδιαίτερη η συνταγη, το αλεύρι ομως ειναι σιγουρα 200γρ. ?

Leave a Reply

Leave a Reply