Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
Cake lemoni amygdalo

Κέικ λεμονιού με ψίχα αμυγδάλου & γλάσο λεμόνι

Το συγκεκριμένο κέικ λεμονιού – αμυγδάλου είναι πραγματικά μοναδικό στον τρόπο που χρησιμοποιεί ολόκληρο το λεμόνι στη παρασκευή του με αποτέλεσμα να έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση φρέσκια οξύτητας, μια γευστική αιχμή που ισορροπεί με την  πυκνή υφή του σώματος από ψιλοτριμμένο αμύγδαλο. 

Δύο διαφορετικές γευστικές κατευθύνσεις, της δροσερής, φρέσκιας οξύτητας απ’ το λεμόνι και του πυκνού, ανοιξιάτικου, τραγανού πλούτου απ’ το αμύγδαλο, τέμνονται στο απόλυτο σημείο ισορροπίας τους, δημιουργώντας ένα κέικ με μοναδικό χαρακτήρα.

Στο κέικ λεμονιού μας, χρησιμοποιούνται δύο ολόκληρα λεμόνια που βράζουν επί 45’ και στη συνέχεια αφού αφαιρεθούν μόνο τα σπόρια, πολτοποιούνται με τον πολυκόφτη με αποτέλεσμα να είναι απ’ τις σπάνιες φορές που αξιοποιείται ολόκληρο το φρούτο. Συνήθως μόνο ο χυμός και το ξύσμα δίνουν τη λεμονάτη γεύση σε κέικ, αλλά εδώ, η διαδικασία βρασίματος και η χρήση όλου του φρούτου δίνουν μια πιο στρογγυλή αίσθηση οξύτητας που αφενός σε αφυπνίζει, αφετέρου είναι ευχάριστα ανεκτή,  γιατί λειτουργεί σε βαρύτερο τόνο οξύτητας, απ’ ότι θα περίμενε κανείς με τόσο πολτό λεμονιού.

Κέικ λεμονιού - αμυγδάλου με γλάσο λεμονιού

Όλο αυτό ενισχύεται απ’ το γλάσο που χρησιμοποιεί τον χυμό απ’ το τρίτο λεμόνι, ενώ το ξύσμα του έχει ενσωματωθεί στη γέμιση.

Διαφήμιση

Το άλλο χαρακτηριστικό της συνταγής είναι η τεχνική μέσω διπλώματος της μαρέγκας, να αφρατέψει κανείς ένα κέικ που βασίζεται πολύ περισσότερο στη πυκνή και τραγανή υφή ενός αλευριού από αμύγδαλα, παρά σε κανονικό αλεύρι.  Κι’ εδώ δηλαδή μια άσκηση εξισορρόπησης δυο ετερόκλητων στοιχείων, που όμως καταφέρουν τεχνικά να καταλήξουν στη ποθητή ισορροπία τελειότητας.

Η συνταγή προέρχεται απ τη Melissa Clark, τη διάσημη food columnist των New York Times που είναι απ’ τους λίγους που παρακολουθώ τακτικά τις προτάσεις της, γιατί της αρέσουν  γεύσεις που είναι στη δικιά μου λογική, έχοντας και μια αγάπη για τη μεσογειακή κουζίνα.

Κέικ λεμονιού - αμυγδάλου με γλάσο λεμονιού

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μέτριας δυσκολίας συνταγή, καθώς έχει διάφορα στάδια και συνολικά θα πάρει περί τις 2:30’, συν μισή ώρα κρύωμα για να μπει το γλάσο. Όμως καμία απ’ τις μεμονωμένες παρασκευές δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία απ’ τη στιγμή που έχετε μίξερ, πολυκόφτη και …μπόλικα μπολ διαφόρων μεγεθών.  

Υλικά για φόρμα διαμέτρου 22-26 εκ.

55 γρ. βούτυρο Lurpak + 5 γρ. για το βουτύρωμα της φόρμας
65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 5 γρ. για το αλεύρωμα της φόρμας
3 μεσαία λεμόνια (προσοχή: να είναι χωρίς κερί)
225 γρ. ψιλοτριμμένη ψίχα αμυγδάλων (αποφλοιωμένα ολόκληρα ή κομμένα αμύγδαλα σε πολυκόφτη)
25 γρ.  κομμένα αμύγδαλα για διακόσμηση (προαιρετικό)
1 κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τ’ ασπράδια
250 γρ. ζάχαρη
¼ κ.γ. εκχύλισμα (άρωμα) αμυγδάλου
125-180 γρ. ζάχαρη άχνη (ανάλογα με το πόσο χυμό βγάλει το λεμόνι)

Διαφήμιση

Διαδικασία Παρασκευής

1. Ετοιμάστε τον πολτό λεμονιών

Βάλτε δύο καθαρά λεμόνια σε κατσαρολάκι να σιγοβράσουν για 40’ λεπτά. Αφού κρυώσουν ανοίξτε τα με ένα μαχαίρι και αφαιρέστε τα κουκούτσια ένα-ένα. Στη συνέχεια τα βάζετε σε πολυκόφτη και τα πολτοποιείτε όπως είναι με τη φλούδα τους. Κρατάτε τον πολτό λεμονιού για αργότερα.

Διαφήμιση

2. Ετοιμάστε τη ψιλοτριμμένη ψίχα αμυγδάλου

Βάλτε είτε κομμένα, είτε ολόκληρα αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε πολυκόφτη και τρίψτε τα σαν αλεύρι.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

3.  Προετοιμάστε τη φόρμα

Διαλέξτε μια αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 22-26εκ. και βουτυρώστε τη καλά κάτω και πλάγια. Στη συνέχεια  ρίξτε λίγο αλεύρι στη φόρμα και γυρίστε το γύρω-γύρω ώστε να κολλήσει πάνω στο βούτυρο κάτω και πλάγια.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

4. Δημιουργήστε τη βάση της γέμισης

Απ’ το τρίτο λεμόνι βγάλτε τo ξύσμα και αφήστε το σε ένα μπολ. Το λεμόνι θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα στο γλάσο. Στο μπολ με το ξύσμα, ρίξτε τη ψιλοτριμμένη ψίχα αμυγδάλου, το αλεύρι, τη μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατέψτε τα.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

5. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα

Χωρίστε τούς κρόκους απ’ τ’ ασπράδια στα 5 αυγά σε δυο ξεχωριστά μπολ, προσέχοντας να μην πέσει ίχνος από κρόκο στ’ ασπράδια. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε τα 5 ασπράδια να γίνουν αφρός και προσθέστε σταδιακά τα 50 γρ. ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθούν μαλακές κορυφές που στέκονται.  Μεταφέρετε τη μαρέγκα σε ένα άλλο μπολ.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

6. Χτυπήστε κρόκους με ζάχαρη και ενσωματώστε τα υπόλοιπα υλικά

Πριν ξεκινήστε αυτή τη φάση, βάλτε το φούρνο να προθερμανθεί στους 200C πάνω-κάτω.

Στο ίδιο μπολ του μίξερ προσθέστε τώρα τους κρόκους και τα 200 γρ. της ζάχαρης και χτυπήστε μέχρι να ανοίξει το χρώμα του μίγματος και να ενσωματωθεί η ζάχαρη.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

Αφαιρέστε το μπολ απ’ το μίξερ και προσθέστε μέσα του τον πολτό λεμονιών, τη βάση της γέμισης , το άρωμα-εκχύλισμα αμυγδάλου. Χρησιμοποιώντας μια μαρίζ, ανακατέψτε τα υλικά.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια ενσωματώστε το με τη μαρίζ στο μίγμα.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

7. Διπλώστε σταδιακά τη μαρέγκα στη γέμιση

Πάρτε το 1/3 της μαρέγκας με τη μαρίζ και διπλώστε τη στη γέμιση, κάνοντας κινήσεις 8άρι με κίνηση από κάτω προς τα πάνω. Συνεχίστε το δίπλωμα με το επόμενο 1/3 της μαρέγκας και ολοκληρώστε με το τελευταίο φροντίζοντας να μην ανακατέψετε υπερβολικά στη διαδικασία γιατί ο στόχος εδώ είναι να μοιραστούν σχεδόν αναλογικά στο μίγμα οι φυσαλίδες της μαρέγκας χωρίς να σπάσουν, ώστε στο ψήσιμο να αφρατέψουν και σηκώσουν το κέικ.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

8. Βάλτε τη γέμιση στη φόρμα και ψήστε το κέικ

Βάλτε τη γέμιση στη φόρμα, ισιώστε από πάνω με τη μαρίζ και βάλτε το κέικ να ψηθεί στον προθερμασμένο φούρνο στους 200C πάνω-κάτω για περίπου 45’ ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το φούρνο και τη φόρμα σας (μικρή φόρμα σημαίνει πιο παχύ κέικ, δηλαδή περισσότερος χρόνος να ψηθεί – μεγαλύτερη φόρμα, πιο λεπτό κέικ, άρα ψήνεται πιο γρήγορα).

Μετά τα 40’ τσεκάρετε το χρώμα ανά πεντάλεπτο και όταν είναι χρυσαφί και δείχνει να έχει γίνει, δοκιμάστε πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο στο κέντρο του αν επιστρέφει όταν το πιέζετε. Αν επιστρέφει είναι δείγμα ότι η σπογγώδης υφή έχει ολοκληρωθεί και άρα μπορείτε να το βγάλετε.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

Αφαιρέστε τη φόρμα σε μερικά λεπτά που έχει βγει και βάλτε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα.

9. Γλασάρετε το κέικ

Πρέπει να αφήσετε το κέικ να κρυώσει περί τη μισή ώρα πριν το γλασάρετε, Σ΄ αυτό το διάστημα, μπορείτε να καβουρντίσετε τα κομμένα αμύγδαλα με ένα τηγανάκι στην εστία σε μεσαία ένταση ανακατεύοντας συνέχεια, αλλά θέλει πολύ προσοχή και να είστε συνέχεια από πάνω, καθώς απ’ τη στιγμή που παίρνουν χρώμα, είναι ζήτημα 15 δευτερολέπτων να αρχίσουν να καίγονται.

Στη συνέχεια πάρτε το χυμό απ’ το τρίτο λεμόνι σε ένα μπολ και ρίξτε σταδιακά μέσα την ζάχαρη άχνη ανακατεύοντας με την μαρίζ,  μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Αν χρειαστεί περισσότερη ζάχαρη άχνη, προσθέστε, αν πήξει πολύ, βάλτε λίγο νερό.

Κέικ λεμόνι-αμύγδαλο με γλάσο λεμονιού

Όταν το κέικ έχει κρυώσει αρκετά, απλώστε πάνω του το γλάσο και στη συνέχεια πασπαλίστε τα αμύγδαλα.

Σερβίρισμα:

Αφήστε 10 λεπτά μετά το γλασάρισμα και κόψτε τα πρώτα κομμάτια. Πέρα από συνοδευτικό καφέ και τσαγιού μέσα στη μέρα, λόγω της ιδιαίτερης οξύτητας του σε συνδυασμό με το σώμα του, ταιριάζει πολύ και σαν επιδόρπιο μετά από γεύμα με ψάρι.

Εμείς σερβίραμε το κέικ απ΄ την πιατέλα της νέας σειράς MIDEIA της ΙΩΝΙΑ και χρησιμοποιήσαμε κατσαρολάκι της Fest.

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Εξαιρετικό το site που αναφέρετε κ ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή. Δεν θα πικρίζει, δεδομένου ότι μπαίνει ολόκληρο το λεμόνι κ άρα κ η λευκή σάρκα αυτού?

  2. Καλησπέρα!
    Γενικά εμπιστευομαι παρα πολύ τις συνταγές σας, αλλά κάνω τωρα το κεικ, και η “παστα” λεμονιού είναι πολύ πικρή όταν την δοκιμάζω σκέτη, οπότε λιγο τη φοβάμαι να την βάλω! Θεωρείται είναι φυσιολογικό αυτό ή κατι παιζει με τα λεμόνια μου; Ευχαριστώ!

Your email address will not be published. Required fields are marked *