Νήσος Αισιοδοξίας: Το Αστέρι της Τήνου

μπυρα νησος

Στο Cucina Caruso δεν ασχολούμαστε μόνο με συνταγές της σύγχρονης αστικής κουζίνας. Θέλουμε να ασχολούμαστε και με τους ανθρώπους και τα προϊόντα που δημιουργούν γαστρονομικό μέλλον στη χώρα. βραβειο μπυρας ΝησοςΑισθανόμαστε λοιπόν υποχρέωση μας να προβάλλουμε αφιλοκερδώς, όσες καλές, σωστές προσπάθειες γίνονται, πετυχαίνοντας να διαφοροποιηθούν ποιοτικά τόσο, ώστε να καταφέρνουν να διακριθούν στο διεθνή στίβο. Και κυρίως, θέλουμε να προβάλλουμε τα στοιχεία αυτά, που κατά την εκτίμησή μας, κάνουν την διαφορά.

Μια τέτοια περίπτωση “καλού παραδείγματος” που μπορεί να μας γεμίσει αισοδοξία, είναι η μπύρα Νήσος.

Μια μπύρα που ξεκίνησε τη ζωή της σαν μια μικρή, σχεδόν χομπίστικη τρέλα με πολύ μεράκι από πίσω. Αλλά πέρα απ’ τη ρομαντική αντιμετώπιση, που όλους μας συγκινεί, αυτή η προσπάθεια είχε και επαρκείς δόσεις business plan, επικοινωνιακού ταλέντου, τεχνογνωσίας και επαγγελματισμού. Γιατί αυτά είναι τα στοιχεία που όταν δένουν με το πάθος να κάνεις κάτι ξεχωριστό, αποτελούν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας. Με τον δημιουργικό ρομαντισμό φτιάχνουμε ωραίες ιδέες, αλλά με την επαγγελματική δουλειά φτάνουμε στο αποτέλεσμα.

Μπυρα Νησος - Αλέξανδρος Κουρής & Μάγια ΤσόκληΌλα ξεκίνησαν στη Τήνο, από ένα ζευγάρι ανθρώπων που αναζητούσαν στην αρχή της ωριμότητάς τους, να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μέλλον. Γι’ αυτούς, αλλά και για τον τόπο που αγαπούν. Ο Αλέξανδρος Κουρής και η γνωστή σε όλους σας Μάγια Τσόκλη, αγόρασαν πριν λίγα χρόνια μια παλιά ταβέρνα που μετέτρεψαν με πολύ μεράκι σε ένα εξαιρετικό μικροζυθοποιείο. Δούλεψαν πάνω στο προϊόν με στόχο να βγάλουν μια ποιοτική μπύρα, που να εκπροσωπεί επάξια τις Κυκλάδες στο χώρο της μπύρας. Και εδώ θέλω τη προσοχή σας, για το πρώτο ηθικό δίδαγμα απ’ την ιστορία αυτή…

Το γεγονός ότι στη μπύρα δεν υπήρχε καμία τοπική παράδοση στις Κυκλάδες, δεν το είδαν σαν πρόβλημα, αλλά σαν ευκαιρία. Λειτούργησαν με τη λογική ότι η παράδοση είναι κάτι που χτίζεται βλέποντας προς το μέλλον, όχι αναπολώντας παθητικά το παρελθόν.

Αν δεν υπάρχει παράδοση λοιπόν, είναι ευκαιρία να την χτίσουμε. Γιατί ξένοι και Έλληνες που επισκέπτονται τις Κυκλάδες θα ήθελαν να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα, όχι ό,τι μπορείς να βρεις παντού. Και αυτό είναι για μένα η υγιής αντιμετώπιση σε μια χώρα που έχει επείγουσα ανάγκη να απεγκλωβιστεί απ’ το παρελθόν, ώστε να φτιάξει μέλλον. Να βλέπουμε τι θέλει ο πελάτης και όχι ν’ αναμασάμε μόνο ό,τι έχουμε μάθει να κάνουμε.

Πρέπει δηλαδή να σκεφτόμαστε ότι η παράδοση είναι κάτι, που κάποτε στο χρόνο, έχει ένα σημείο αφετηρίας. Γιατί πρέπει αυτό να τοποθετείται απαραίτητα στο παρελθόν με ευθύνη κάποιων καινοτόμων προγόνων και να μην παίρνουμε εμείς την ευθύνη να το θέσουμε στο παρόν. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε κάτι που ενδέχεται να μας πάει μακρυά. Εμείς, σήμερα, μπορούμε να δημιουργήσουμε παράδοση!

μπυρα νησος 3 European Beer Star Silver AwardΗ μικρή πλην τίμια Νήσος λοιπόν, έλαβε μέρος στο μεγαλύτερο και πιο αυστηρό διαγωνισμό ζυθοποιίας στον κόσμο που ονομάζεται European Beer Star, γίνεται στη καρδιά της μπυρομάνας Βαυαρίας όπου φέτος κρίθηκαν 1613 μπύρες από 42 χώρες, με τυφλή γευσιγνωσία από 105 ειδικούς κριτές.

Το αποτέλεσμα; Αργυρό βραβείο στη κατηγορία της Bohemian Style Pilsner, που αποτελεί την υψηλότερη διεθνή διάκριση που έχει λάβει ποτέ Ελληνική μπύρα, βάζοντας για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, το όνομα της Ελλάδας ανάμεσα σε παραδοσιακές ζυθοπαραγωγές χώρες.

Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε δεν ξέρω τι άλλο είναι!

Δυο άνθρωποι που δεν σπούδασαν ζυθοποιία, στη μέση της καριέρας τους να αποφασίζουν να στήσουν μια μικροζυθοποιία σε ένα τόπο που δεν έχει κάποια παράδοση σ’ αυτό και να πετυχαίνουν σε δυο χρόνια να κατακτήσουν τόσο υψηλή διεθνή διάκριση, σημαίνει ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Αρκεί να κάνουμε τα πράγματα σωστά, επαγγελματικά, αλλά και με το ήθος, πάθος και ευρύτερο όραμα, κάτι που χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

μπυρα νησος 5Και σ’ αυτό το θέμα του οράματος, θέλω να σταθώ, στο τελευταίο μέρος αυτού του άρθρου. Γιατί όταν καλέστηκα ανάμεσα σε εκλεκτούς ανθρώπους του χώρου της γαστρονομίας στη παρουσίαση που οργάνωσε πρόσφατα η Νήσος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, πέρασα μια μοναδική εμπειρία που σχετίζεται απόλυτα με τον τρόπο που βλέπουν την δουλειά τους.

Η αφορμή για την συνεύρεση ήταν η ανακοίνωση για το βραβείο και η δοκιμή νέων προϊόντων που θα βγουν στην αγορά με πρώτη τη ΝΗΣΟΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ, μια Reserve Special Dark Ale, εποχιακή, πολύ μικρής παραγωγής. Το προϊόν είναι εξαιρετικό, όπως και τα υπόλοιπα, αλλά σ’ αυτό το άρθρο δεν θέλω να χαθώ στις γευσιγνωστικές και προϊοντικές λεπτομέρειες που έτσι κι’ αλλιώς θα διαπιστώσετε οι ίδιοι, όταν την δοκιμάσετε και θα διαβάσετε και σε άλλα άρθρα. Το μόνο που θα σημειώσω είναι η πρώτη μου εντύπωση, που ήταν ότι είναι “μια μπύρα που θα λατρέψουν οι οινόφιλοι”.

μπυρα νησος  European Beer Star Silver AwardΛόγω επαγγελματικής ενασχόλησης (στέλεχος marketing σε διεθνή ποτοποιία για επτά χρόνια και διαφημιστής, τα τελευταία δεκαεπτά) έχω παρευρεθεί ή και οργανώσει ό ίδιος, πάμπολλες παρουσιάσεις προϊόντων. Η συγκεκριμένη παρουσίαση με “άγγιξε” όπως δεν με έχουν αγγίξει άλλες, που είχαν εκαντονταπλάσιο προϋπολογισμό.

Κατ΄ αρχάς η κονσεπτική επιλογή του χώρου του Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ανακοίνωση του European Beer Star & μιας μπύρας με ονομασία 7 Μποφορ, ήταν σαφώς εμπνευσμένη. Το γεγονός ότι περιηγηθήκαμε σε ένα εκπληκτικό ιστορικό κτίριο που δεν είχα ποτέ επισκεφτεί, ήταν μαγικό ως εμπειρία. Και εν αντιθέσει με την κοινή πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, η περιήγηση στο Αστεροσκοπείο πήρε πολλαπλάσιο χρόνο απ’ την παρουσίαση της Νήσος, που έγινε στη συνέχεια.

Στη παρουσίαση της Νήσος, ένα απ’ τα πράγματα που μου έμειναν ήταν η παθιασμένη αγάπη της Μάγιας και του Αλέξανδρου με τον τόπο τους, πάνω απ’ όλα. Το προϊόν τους, ένιωθες ότι είναι απλά ένα μέσο για να προβάλλουν την Τήνο και τις Κυκλάδες ευρύτερα.

Με το προϊόν τους ήταν περήφανοι αλλά ταπεινοί, με την Τήνο και τη γαστρονομία της, απλόχερα γενναιόδωροι.

Δεν είναι τυχαίο που στο τέλος μας έφεραν να δοκιμάσουμε ένα σπάνιο νωπό τοπικό τυρί που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα και το οποίο ήταν εκπληκτικό! Ούτε είναι τυχαίο που στη βράβευσή τους στη Νυρεμβέργη αντί να φορέσουν μπλουζάκια με το λογότυπο της Νήσος, φόρεσαν την Ελληνική σημαία με το όνομα TINOS πάνω.

μπυρα νησος 2Είναι συστατικό στοιχείο της νέας επιχειρηματικότητας που θα μας πάει μπροστά σαν χώρα, η ένταξή της κάτω από μια πολιτισμική αλήθεια, ανώτερης αξίας από προϊόντα και εμπορικούς στόχους.
Η ιδέα του “να κάνω καλό για τον τόπο μου”, “να προσφέρω μια καθολική εμπειρία στον πελάτη μου”, μπορεί να γίνει μέρος της αλήθειας μια μάρκας. Και τότε είναι που μπορεί κανείς να αγαπήσει πραγματικά τη μάρκα και όχι απλά το προϊόν.

Γι’ αυτό, κάθε φορά που πίνω μπύρα ΝΗΣΟΣ, δε νιώθω απλά τα αρώματα και τις αντιθετικότητες γεύσεων μιας εξαιρετικής ζυθοποίησης. Νιώθω την αγάπη δυο ανθρώπων για τον τόπο τους και το πάθος τους να με ταξιδέψουν στην αλήθεια τους! Στην υγειά τους, λοιπόν!

Φωτογραφίες: Μάγια Τσόκλη, Μπύρα Νήσος

Print Friendly, PDF & Email

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

2 Comments

  • Reply November 24, 2014

    Chris

    Με αφορμή τη μπύρα και αναφέροντας όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνει κάθε νέα επιχείρηση στην Ελλάδα,έχετε παρουσιάσει συνολικά όλη την παθογένεια του ντόπιου “επιχειρείν” που σαφώς στα 55 σας έχετε βιώσει πολύ περισσότερο από ότι εγώ στα 33 μου.

    Φροντίδα θέλει και μεράκι η γαστρονομία ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,μακριά από τις (έως και) χυδαίες λογικές των 90s & 00s,και όσο να ναι υπάρχουν αρκετές προσπάθειες εκεί έξω που μας κάνουν να χαμογελάμε

Leave a Reply

Leave a Reply