Η Ταυτότητα του CUCINA CARUSO | Caruso.gr

CUCINA CARUSO
Σπιτικές Συνταγές, Επιλεγμένα Υλικά, Επιστήμη της Γεύσης
& Τέχνη της Απόλαυσης

‘Εμπνευση

Vintage Silverware Knife, Fork, and SpoonΕίμαι ο Δημήτρης Παπαζυμούρης και σας καλωσορίζω στο τραπέζι μου.

Η τέχνη της απόλαυσης της ζωής ήταν πάντα στο κέντρο της ύπαρξής μου.

DImitris Papazimouris apolafseisΈτσι το φαγητό και η μαγειρική δεν άργησαν να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο ανάμεσα στις πολλές ενασχολήσεις μου.

Όσο περνούν τα χρόνια, η γνώση πάνω τους βαθαίνει και παράλληλα, και εντελώς συμπτωματικά φυσικά, η περιφέρειά μου πλαταίνει – θέμα μεταβολισμού και μόνον, εκτός κι αν τελικά βγει σε ύψος, όταν πατήσω τα 60 μου.

Το πάθος μου είναι το σπιτικό φαγητό και η κομψή και μεστή περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η μαγειρική είναι για μένα, κουλτούρα και ηδονή, τέχνη και επιστήμη, αισθήσεις και τεχνική, έμπνευση και πειθαρχία, ιστορία και καινοτομία.

Είναι μνήμες και εξερευνήσεις, μέτρο και διαίσθηση, θαλπωρή και ξελόγιασμα, θρέψη και γεύση, ένταση και ισορροπία, αφαίρεση και γενναιοδωρία.CUCINA CARUSO

Είναι δημιουργία, φιλοξενία, ασκητική και έρωτας μαζί.

Είναι οικογένεια και φίλοι.

Είναι πολιτισμός.

Είναι η κεντρομόλος δύναμη που με συνδέει με ανθρώπους, τόπους, γεγονότα, ιστορίες.

Αλλά δεν είναι η δουλειά μου. Είναι κέφι και χόμπι. Για την ώρα, τουλάχιστον…

Εμπλοκή

Οι γευστικές μου αναφορές χτίστηκαν μεγαλώνοντας σε μια αστική Αθηναϊκή οικογένεια όπου η Σμυρνιά γιαγιά μου oikogeneia 8Ναυσικά ήταν η μαγείρισσα του σπιτιού. Ο δε κοινωνικός κύκλος των νεανικών μου χρόνων, είχε ιδιαίτερη γευστική παιδεία και έτσι όξυνα το αισθητήριο μου.

Άρχισα να μαγειρεύω στη Νέα Υόρκη το 1981, ως φοιτητής. Και από τότε που παντρεύτηκα, για πρώτη φορά, ως τώρα που συζώ με τη Sophie μετά τον τρίτο χωρισμό, ήμουν ο βασικός μάγειρας μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής οικογένειας, που κατέληξε να περιλαμβάνει τρεις κόρες.

pasta carusoΣτην επαγγελματική ζωή μου, ταξίδεψα πολύ, εντός και εκτός Ελλάδας, κι έτσι δοκίμασα πάρα πολλές γεύσεις. Εργάστηκα δύο χρόνια σε ξενοδοχείο, τρία σε πολυεθνική εταιρία ενέργειας, επτά σε πολυεθνική εταιρία ποτών, ενώ εδώ και 16 χρόνια, είμαι διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας επικοινωνίας και διαφήμισης, με πολλούς πελάτες από τον χώρο των τροφίμων.

Παράλληλα μαγειρεύω με κέφι, σχεδόν καθημερινά για την οικογένειά μου και τους φίλους μου, τα τελευταία 3ο χρόνια.

Έτσι, είχα και επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, πολλαπλά σημεία επαφής με τον χώρο του φαγητού και της γαστρονομίας. 

Pandespani

Τον Ιανουάριο του 2010, έγινα συνδιαχειριστής του pandespani που είχε ξεκινήσει η αγαπημένη φίλη μου Δέσποινα (a.k.a. Pandespani), λίγες εβδομάδες πριν. Μέσα σε λίγο χρόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε το πλέον πετυχημένο, αναγνωρισμένο και κυρίως έγκυρο blog gourmet μαγειρικής στην Ελλάδα.

pandespani teamΤο pandespani, τέσσερα χρόνια μετά, έχει πλέον πάρει τη θέση του στην κορυφή, έχοντας πολύ περισσότερες συνταγές ανάμεσα στις πρώτες των αναζητήσεων του Google, από όσες οποιοδήποτε άλλο ελληνικό blog μαγειρικής.

Είμαι πολύ περήφανος για ό,τι μου αναλογεί απ’ όσα πετύχαμε.

Προσωπικά, το ότι ωρίμασα γαστρονομικά μέσα απ’ τη συνεργασία με τη Δέσποινα, ήταν μεγάλο όφελος. Όμως τελευταία, ένιωσα ότι αυτά που είχα να προσφέρω σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν όλα ολοκληρωθεί επιτυχημένα και έτσι πλέον δεν αισθάνομαι απαραίτητος για τη συνέχειά του. Το pandespani είναι σε πολύ καλά χέρια και σίγουρα θα παραμείνει κορυφαίο σημείο αναφοράς.

2035738-897702-vintage-drawing-of-hand-with-a-feather-pen-in-style-of-an-engravingΑποφάσισα λοιπόν να αναζητήσω μια νέα πρόκληση, μέσα από ένα νέο, καθαρά προσωπικό blog που θα συμπορευτεί με το pandespani σ’ ένα κοινό όραμα καλλιέργειας της γαστρονομικής κουλτούρας, πολλαπλασιάζοντας τα σημεία επαφής μας με τον κόσμο.

Αναπόφευκτα, δεν θα είναι ίδιο μιας και θα έχει αποκλειστικά την προσωπική μου σφραγίδα, αλλά και ελαφρά διαφοροποιημένο στόχο και περιεχόμενο. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να έχει και εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού όσα με ένωσαν με τη γαστρονομική κουλτούρα που εκφράστηκε στο pandespani είναι στο DNA μου.

Ο στόχος πάντως σίγουρα δεν είναι το νέο blog να είναι “ένα άλλο pandespani”, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά, στο ίδιο περίπου κοινό που διψά για καλές και αξιόπιστες συνταγές και γαστρονομική γνώση.

CUCINA CARUSOΕπιπλέον λόγος για την απόφαση αυτή, είναι το ότι σε ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι σήμερα, λειτουργούσα ως μέλος ομάδας. Καιρός ήταν να κάνω και κάτι για το οποίο έχω την αποκλειστική ευθύνη, όσο ακόμη νιώθω “νέος” και να το πλαισιώσω με ομάδα σταδιακά όπως προκύψει.

 Σημείωση: Στο Cucina Caruso θα βρείτε όλες τις συνταγές που γράψαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Sophie κι εγώ, με σύνδεσμο προς το pandespani για λόγους δεοντολογίας.

Caruso, το όνομα και η οικογένεια

Η επιλογή έχει να κάνει με τις καταβολές μου για να τιμήσει ένα οικογενειακό μας όνομα που χάθηκε στο χρόνο.

Πέρδικα ΚαρούσουΗ γιαγιά μου, απ’ τον πατέρα μου, Πέρδικα-Δανάη Καρούσου–Παπαζυμούρη, με το θάνατό της το 1963, ήταν ο τελευταίος συγγενής που έφερε το επίθετο του γενεαλογικού δέντρου των Καρούσων της Κεφαλονιάς.

Η οικογένεια Caruso ξεκίνησε από την Piacenza της Ιταλίας τον 13ο αιώνα, μετακινήθηκε αργότερα στη Σικελία, απέκτησε τίτλους και περιουσία και, το 1499, ο Don Cristoforo Caruso, Baron “della Terra Bassa”, εγκαταστάθηκε στη Κεφαλονιά.

 Από τον εγγονό του Cristoforo, που γεννήθηκε το 1500, δημιουργήθηκαν έξι κλάδοι. Ο πρώτος εξ αυτών, ο Santrivilio, με έδρα το Κάστρο της Κεφαλονιάς, συνδέεται με μένα μέσα από διαδοχικές γενεές ιδιαίτερα αξιόλογων Καρουσαίων.

Caruso οικογένεια 1910

Η οικογένεια Καρούσου στην Κεφαλονιά περί το 1910: (επάνω από αριστερά) Σπύρος, Ελπίδα, Πέρδικα (η γιαγιά μου), Γεράσιμος, (κάτω από αριστερά) Ελένη, Μαρία (η προγιαγιά μου), Ανδρέας (ο προπάππους μου) και Πόπη

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο προπάππους μου Ανδρέας Καρούσος, νυμφεύτηκε την επίσης αριστοκράτισσα Μαρία Λιβαθινοπούλου και έκαναν εφτά παιδιά: τον παθολόγο-ψυχίατρο και πρόεδρο της ένωσης Ελλήνων επιστημόνων στην Αμερική, Κωνσταντίνο, που έζησε στη Νέα Υόρκη, τον φαρμακοποιό Σπύρο, τον οικονομολόγο Γεράσιμο, την ιατρό Ελπίδα, την γιαγιά μου Πέρδικα, την κοσμική και ‘κουλτουριάρα’ Ελένη και την New York socialite Πόπη.

Ο πατέρας μου με τις αδρεφές του

Ο πατέρας μου Γιώργος και οι αδερφές του Ηρώ, Ναταλία, Μαίρη

Απ’ όλους τους Καρούσους, μόνο η γιαγιά μου παντρεύτηκε δις και έκανε τέσσερα παιδιά: τη θεία μου Ναταλία Στογιάνοβιτς-Βλάχου, τη Μαίρη Παπαζυμούρη–Ντόγκα που δυστυχώς μας άφησαν το 2012 και 2007 αντίστοιχα,  τον πατέρα μου Γιώργο και την θεία μου Ηρώ Ποιμενίδου.

Η οικογένεια, απ’ την εποχή του προπάππου μου ως σήμερα, ήταν εξαιρετικά δεμένη συναισθηματικά και καλλιεργημένη πολιτισμικά. Και βεβαίως γαστρονομικά. 

Αυτή την αστική οικογενειακή κουλτούρα, στην οποία το φαγητό και οι ενδιαφέρουσες ιστορίες παίζουν συνεκτικό ρόλο, ήθελα να τιμήσω και να συνεχίσω μέσα απ’ το νέο αυτό blog που φέρει το όνομα της.

Άλλωστε, είναι αρκετά πιο εύηχο απ’ το “Κουζίνα του Μήτσου”, περί του οποίου εντέλει πρόκειται…  

Cucina Caruso, το blog

To Cucina Caruso θα ασχοληθεί με τη σπιτική μαγειρική, στη σύγχρονη αστική κουζίνα.

Dimitris PapazimourisΤη μαγειρική που κάνουμε σπίτι μας καθημερινά ή σε τραπέζια. Κατά βάση μεσογειακή, περιλαμβάνει επιλεκτικά πιάτα από την ελληνική, την ιταλική, τη γαλλική αλλά και τη βρετανική και “διεθνή” κουζίνα.

 Με επιλογές που γνωρίσαμε, η Sophie κι εγώ, στα χρόνια που μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε, ταξιδέψαμε ανά τον κόσμο, δοκιμάσαμε σε φίλους μας και σε εστιατόρια εντός και εκτός Ελλάδας, διευρύνοντας σταδιακά το καθημερινό ρεπερτόριο μιας σύγχρονης ελληνικής αστικής οικογένειας, που αισθάνεται μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

 Το Cucina Caruso θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην άριστη εκδοχή και εκτέλεση της κάθε συνταγής που παρουσιάζει.

Θα ασχοληθεί, όχι απλά με το πώς αλλά και με το γιατί, αλλά ψάχνοντας την επιστημονική εξήγηση πίσω απ’ τη μαγειρική και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην τεχνική της. Δεν μας ενδιαφέρει η εστιατορική λογική παρουσίασης και δημιουργίας πιάτων, αλλά η κορυφαία σπιτική γεύση και ποιότητα.

Sophie WilliamsΘα παρουσιάσει συνταγές από τα πιο σύνθετα μέχρι και τα απλούστερα πιάτα, στην καλύτερη σπιτική εκδοχή τους, μιας και το κοινό μας περιλαμβάνει και τα παιδιά μας που σπουδάζουν έξω που θα πρέπει να μαγειρέψουν κάτι απλό, θρεπτικό και νόστιμο.

 Θα ασχοληθεί με τα ποιοτικά υλικά και την επιλογή τους, γράφοντας τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

 Θα περιλάβει όμως και επιλεγμένες προτάσεις για φαγητό έξω απ’ το σπίτι, μιας και αποτελούν μέρος της γαστρονομικής ζωής μας.

 Στο blog θα γράφουμε, προς το παρόν τουλάχιστον, η αγαπημένη συμβία μου Sophie και εγώ, αλλά ενδέχεται εν καιρώ να πλαισιωθούμε και από άλλους φίλους και συνεργάτες που θα ασπαστούν το όραμά μας.

 caruso crestΜ’ ένα δε όνομα όπως το Caruso, αναπόφευκτα θα εμπνευστούμε και από τη μουσική, παρουσιάζοντας εμβόλιμα και αγαπημένες μας άριες, αφού αφενός η όπερα ήταν καταλυτικό σημείο επαφής της σχέσης μου με τη Sophie και αφετέρου αισθάνομαι πως ταιριάζει για να επενδύσει ηχητικά την ιδέα της αστικής κουζίνας.

 Το λογότυπο και ο σχεδιασμός της σελίδας έχει γίνει σε συνεργασία με τον φίλο, ζωγράφο, art director και πολυβραβευμένο συνάδελφο–διαφημιστή, Γιώργο Προμπονά, και βασίζεται σε μια αποδόμηση του οικόσημου των Caruso και προσαρμογή του στον χώρο της κουζίνας, με “τη γλώσσα στο μάγουλο”.  

Υπόσχεση

CUCINA CARUSOΟι συνταγές μας θα είναι πάνω απ’ όλα, εξαιρετικά νόστιμες.

Όλες οι συνταγές που γράφονται στο Caruso είναι επιλεγμένες, δοκιμασμένες, μετρημένες με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και περιγράφονται όσο το δυνατόν αναλυτικότερα, ώστε να βγαίνει το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα απ’ τον κάθε αναγνώστη.

Η αξιοπιστία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία για μας.

CUCINA CARUSOΦιλοδοξούμε να ανεβάζουμε ένα άρθρο την εβδομάδα, αλλά επειδή εργαζόμαστε σε απαιτητικές δουλειές και έχουμε και παιδιά και υποχρεώσεις, αυτή την υπόσχεση μην την πάρετε τοις μετρητοίς.

Διαβάζοντας τα άρθρα μας, ευελπιστούμε να αγαπήσετε περισσότερο τη μαγειρική, να βελτιώσετε την τεχνική σας και να χαρείτε νοστιμιά και ιδέες.

Ά, και να διασκεδάσετε…

Πολιτική & Κανόνες του σπιτιού

Trolls & σχόλια

CUCINA CARUSOΔεν υπάρχει απολύτως καμία ανοχή για σχόλια με χαρακτηρισμούς, σχόλια εριστικά, υβριστικά ή αγενή. Θα διαγράφονται χωρίς εξήγηση και παρεξήγηση. Στο σπίτι μας επιβάλουμε εμείς τους κανόνες και εδώ οι κανόνες είναι ευγένεια και πολιτισμός.

Διαφήμιση & Προβολή 

Το blog απαιτεί απίστευτες ώρες δουλειάς και, στους καιρούς που ζούμε, θα θέλαμε να έχουμε κάποια έσοδα γι’ αυτές εφ’ όσον έχουν αξία. Έτσι θα δεχόμαστε διαφήμιση χωρίς μικροαστικές ενοχές.

AMALTHEAΘα συνεργαστούμε όμως ΜΟΝΟ με μάρκες ή προμηθευτές που χρησιμοποιούμε, ή θα επιλέγαμε να χρησιμοποιήσουμε, θεωρώντας τες ποιοτικές και αντάξιες της μαγειρικής που κάνουμε.

Ό,τι γράψουμε γι’ αυτές εδώ, θα είναι γιατί το πιστεύουμε και όχι σε λογική “διατεταγμένης υπηρεσίας” – ξέρω πολύ καλά τη διαφορά, μιας και είμαι διαφημιστής. Επίσης γνωρίζουμε τη σημασία της τιμιότητας, ακεραιότητας και αξιοπιστίας.

 Όταν επιλέγουμε ένα είδος, μια μάρκα ή έναν προμηθευτή που πιστεύουμε ότι κάνει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα, θα το λέμε ή θα το δείχνουμε με τ’ όνομά του. Όπως ακριβώς θα κάναμε δηλαδή αν λέγαμε τη συνταγή σε φίλο μας, είτε συνεργαζόμαστε εμπορικά με κάποια μάρκα, είτε όχι, ξεπερνώντας το κομπλεξικό και βλακώδες νεοελληνικό ταμπού “να μη διαφημίσω”.

Αναδημοσιεύσεις

CUCINA CARUSO

Επιτρέπουμε την αναδημοσίευση μέρους του εισαγωγικού κειμένου μιας συνταγής με link προς το Caruso.gr και αναφορά της πηγής. Για αναδημοσίευση ολόκληρου του άρθρου πρέπει να υπάρχει άδεια από μας.

Όλο το περιεχόμενο του Caruso.gr είναι πρωτότυπο και ανήκει στους διαχειριστές του.

 Επικοινωνία

CUCINA CARUSO

Για προσωπική επικοινωνία μαζί μας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το e-mail cucinacaruso@gmail.com

 

Print Friendly, PDF & Email