Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
Τυροπιτα με φετα και αρωματικα

Εύκολη Τυρόπιτα με Φέτα, Αρωματικά και 5 Μυστικά (VIDEO)

φέτα ελληνικη

Η τυρόπιτα είναι ‘η μητέρα όλων των πιτών’ της ελληνικής κουζίνας και κάθε σπίτι έχει κι’ από μια συνταγή. Η πλέον κλασική βερσιόν είναι βεβαίως με ελληνική φέτα που είναι ένα τυρί με ιδιαίτερες γευστικές εντάσεις αλλά και ταυτόχρονα με πολλές τοπικές παραλλαγές, ανάλογα με την τυροκόμιση και την εποχή.

Έτσι, έχουμε φέτες σκληρές, μεσαίες και μαλακές, φέτες πιπεράτες, αλμυρές, βουτυράτες, φέτες έντονες , μεσαίες και ήπιες, που σημαίνει ότι γενικώς όταν μιλάμε για φέτα, μιλάμε ταυτόχρονα για πολλά γευστικά προφίλ, για πολλά σχεδόν διαφορετικά τυριά.

Σ’ αυτό το στοιχείο, της μη ενιαίας γεύσης της φέτας σαν τυρί, είναι που αρχίζουν και οι γαστρονομικές δυσκολίες στο εγχείρημα της τυρόπιτας. Γιατί αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσει κανείς μια έντονα αλμυρή φέτα το τελικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να λειτουργήσει σε μορφή πίτας, που είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο αυτοτελές φαγητό.
Ενώ η αλμυρή έντονη φέτα όταν συνδυαστεί στην ωμή μορφή της με έντονα στοιχεία όπως κρεμμυδάκι, ντομάτα, ξύδι, πιπεριά σε μια σαλάτα, ή εναλλακτικά συνοδεύοντας ιμάμ μπαϊλντί, θα μπορέσει να λειτουργήσει. Σε ένα αυτοτελές πιάτο όμως, όπως η τυρόπιτα, δεν μπορεί να παίξει τον κεντρικό ρόλο σωστά.

Διαφήμιση
Tyropita-aromatiki_20150419_0275

Μυστικό #1: Η γνώμη μου λοιπόν, είναι ότι δεν κάνουν όλες οι φέτες για τυρόπιτα. Το πρώτο μυστικό για μια καλή τυρόπιτα έχει να κάνει με την επιλογή φέτας ήπιου γευστικού προφίλ και σχετικά μαλακής.

Θεωρώ ότι ο ρόλος της φέτας που θα διαλέξετε είναι καταλυτικός στη τελική γεύση της τυρόπιτας. Και εδώ δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω πολύ μια και η κατηγορία είναι κυρίως σε μορφή χύμα και τα τοπωνύμια στο μυαλό μου λίγη σημασία παίζουν, όταν σε κάθε περιοχή υπάρχουν πολλά τυροκομία.
Το φέτα “Παρνασσού” ή “Γαστούνης” δεν ορίζει ένα σαφές γευστικό προφίλ, εφόσον δεν υπάρχει πιστοποιημένη τοπικά μεθοδολογία τυροκόμισης.

Δύο φέτες από τον ίδιο τόπο, μου έχει τύχει να είναι εντελώς διαφορετικές. Επαρκώς χαοτικό για να είναι γνήσια Ελληνικό!

Άλλο ένα κενό της υποδομής της χώρας στο χτίσιμο επώνυμων προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Οπότε αφήνω την επιλογή πρώτης ύλης της τυρόπιτας σε σας και σε μορφή “δημιουργικής ασάφειας” με γενικόλογες οδηγίες που εμμέσως με απαλλάσσουν από την ευθύνη, συμπληρώνοντας ότι εγώ για την συγκεκριμένη συνταγή επέλεξα τρίμμα φέτας του τυροκομείου Κωσταρέλου, στα Μεσόγεια που έχει ένα πολύ ωραίο μαγαζί στα Βριλλήσια, επί της Πεντέλης.

Tyropita-aromatiki_20150423_0124

Πέρα απ’ τη φέτα όμως, τα επόμενα τρία μυστικά για μια καλή τυρόπιτα έχουν να κάνουν με τα βασικά συμπληρωματικά υλικά:

Μια τυρόπιτα πρέπει να έχει επαρκή αρωματικά φυτικά στοιχεία στη γέμιση προκειμένου να συμπληρώνουν και να ισορροπούν τις εντάσεις της φέτας.  Τα αυγά οφείλουν να παίζουν ρόλο συνδετικό, όχι γευστικά πρωταγωνιστικό. Τέλος, χρειάζεται ένα καλό φύλλο για να προσφέρει νοστιμιά, τραγανή υφή και ελκυστική εμφάνιση.

Μυστικό #2: Όσον αφορά στα αρωματικά, κατέφυγα στη γνωστή αγαπημένη τριπλέτα πράσου, άνηθου δυόσμου που εξεθείαζα πρόσφατα γράφοντας για το πρασόρυζο. Τα τρία αυτά λαχανικά ταιριάζουν απόλυτα με μια ήπια φέτα δίνοντας γλύκα και γήινα αρώματα απ’ το πράσο, σπιρτάδα απ’ τον άνηθο και απογειωτικές μυρωδιές και χαρακτήρα απ’ τον δυόσμο. Η ποσότητα που προτείνω στη συνταγή είναι ένα μίνιμουμ που εύκολα μπορείτε να υπερβείτε κυρίως όσον αφορά στο πράσο, εφόσον σας ταιριάζει.

Διαφήμιση

Η κεντρική φιλοσοφία της συνταγής μιας ιδανικής τυρόπιτας είναι η εξισορρόπηση των γευστικών εντάσεων της φέτας με ευγενή και πολυεπίπεδα φυτικά αρωματικά στοιχεία. Τυρόπιτα που μέσα είναι μόνο λευκή, είναι γευστικά αναιδής και ταυτόχρονα πληκτικά μονόχνωτη!

Μυστικό #3: Συχνά, στην προσπάθεια να μετριαστεί η ένταση της φέτας, κάποιοι καταφεύγουν στα αυγά. Παστώνοντας το μίγμα της γέμισης με αυγά καταλήγουμε να τρώμε ομελέτα με φέτα τυλιγμένη σε φύλλο, αντί τυρόπιτας. Αυτό το θεωρώ συχνό ατόπημα και έχει να κάνει με παρέκλιση απ’ τον κεντρικό στόχο της συνταγής ενός πιάτου που ονομάζεται τυρόπιτα, χαριν της ‘ρουστίκ χωριατοσύνης’ που πετυχαίνουμε μέσα απ’ τα υπερβολικά αυγά. Το τρίτο μυστικό μου είναι ότι το αυγό στην τυρόπιτα, πρέπει να λειτουργεί απλά ως συνδετικό στοιχείο της γέμισης, αλλά να μην ακούγεται στη γεύση.

Μυστικό #4: Στο φύλλο, εδώ η επιλογή του χωριάτικου της Χρυσής Ζύμης, είναι η προσωπική μου προτίμηση, κυρίως γιατί μ’ αρέσει ο τρόπος που συμπεριφέρεται στο σούφρωμα που κάνω στην επιφάνειά του το οποίο και δημιουργεί ακαταμάχητη όψη στην τυρόπιτα.

Διαφήμιση

Tyropita-aromatiki_20150423_0113

Μυστικό #5: Το τελευταίο μυστικό της συνταγής έχει να κάνει με ισορροπία ποσοτήτων και είναι πολύ σημαντικό. Το μυστικό είναι η γέμιση να είναι λίγη σε ποσότητα και να απλωθεί, ώστε η τυρόπιτα να μην έχει ύψος, να είναι δηλαδή λεπτή! Μονον έτσι δημιουργείται η σωστή αναλογία μεταξύ της γευστικής έντασης της γέμισης με φέτα, ως προς το φύλλο, που λειτουργεί κατευναστικά. Αυτό το μυστικό που ισχύει γενικά στις πίτες, στην τυρόπιτα είναι κανόνας απαράβατος, λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών της πρώτης ύλης που αναλύσαμε πιο πάνω.

ΒΙΝΤΕΟ για την ΤΥΡΟΠΙΤΑ, με ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ για ΠΙΤΕΣ

Στην πορεία και μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε αυτό εδώ το άρθρο ανεβαίνοντας στις τοπ θέσεις των αναζητήσεων Google,  γυρίσαμε την συνταγή αυτής της τυρόπιτας με τα 5 μυστικά της σε βίντεο, χάρη στην ευγενική χορηγεία της Χρυσής Ζύμης, που αναγνώρισε την αξία της συνταγής αυτής. Μάλιστα στο βίντεο δείχνουμε την εκτέλεση αυτής της συνταγής με φύλλο Κρούστας για Πίτες αντί με το Χωριάτικο Φύλλο.
Τι είναι καλύτερο; Πραγματικά δύσκολη απάντηση.
Με το φύλλο Κρούστας θα  έλεγα ότι το αποτέλεσμα είναι πιο κομψό, πιο φίνο, πιο κυριλέ ενώ με το Χωριάτικο πιο πληθωρικό. Στην Αθήνα και σε πιο επίσημο τραπέζι θα την έκανα με κρούστας , αλλά στο εξοχικό ή σε πιο οικογενειακή φάση, με χωριάτικο, αν αυτό σας βοηθάει. Απολαύστε το βίντεό μας, με την Εύη Αδάμ να παθαίνει πλάκα με την γεύση της τυρόπιτας.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που θα σας πάρει 15-20 λεπτά δουλειάς στην προετοιμασία και συνολικά περί την 1:30 ώρα μαζί με τους χρόνους αναμονής και ψησίματος.
Έχει μεγάλη σημασία να διαλέξετε μια φέτα ήπια σε γεύση ή και να πάτε σε λευκό τυρί αγελάδας (που δεν είναι φέτα).

Επίσης, μια και πολλοί θέλετε να προτείνουμε και παραλλαγές, μπορείτε να πάτε σε πιο ελαφριές επιλογές όπως ανθότυρο ή ακόμη καλύτερα μανούρι. Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε τις ποσότητες αρωματικών και κυρίως του πράσου.
Όσον αφορά στο φύλλο για την τυρόπιτα, κάλλιστα μπορείτε να επιλέξετε να την κάνετε με κουρού, με απλό φύλλο για πίτες που είναι πιο λεπτό, ακόμη και με σφολιάτα, εφόσον το προτιμάτε.

Υλικά για ένα ταψί 22Χ35 για 8 μερίδες

1 πακέτο Φύλλο Χωριάτικο
5oo γρ. τρίμμα φέτας ΟΛΥΜΠΟΣ
2-3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες (περίπου 150 γρ.)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά
πιπέρι
1 στραγγιστό γιαούρτι ΟΛΥΜΠΟΣ 2%
50 μλ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο Lurpak
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο ελαφρά ή 30 γρ. λιωμένο βούτυρο Lurpak, για τα πάνω φύλλα
2 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Παρασκευή:

Προεργασία: Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή απ’ τη προηγουμένη και το αφήνετε να ξεπαγώσει στο ψυγείο.

1. Σε ένα μεσαίο τηγάνι βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ήπια φωτιά και σοτάρετε για 3-4 λεπτά το πράσο, μέχρι να μαραθεί και να πάρει χρώμα και νοστιμιά.

Τυροπιτα με φετα 1

2. Προσθέτετε τη φέτα και αφού ανακατέψετε με το πράσο, ρίχνετε το γιαούρτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα άνηθου – δυόσμου και λίγο πιπέρι (ανάλογα και με το γευστικό προφίλ της φέτας που έχετε διαλέξει). Στο περίπου ένα λεπτό που η γέμιση μένει στη φωτιά, η φέτα έχει σε μεγάλο βαθμό λιώσει, αλλά κάποια κομμάτια της παραμένουν στερεά, ώστε να υπάρχει η υφή του υλικού στην τελική τυρόπιτα. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση για 15-20’ να κρυώσει.

Ευκολη Τυροπιτα με φετα 2

3. Ανάβετε το φούρνο στους 180ºC να προθερμανθεί. Λαδώνετε καλά το ταψί ή το σκεύος που θα βάλετε τη τυρόπιτα. Απλώνετε κάτω το πρώτο φύλλο, ξαναλαδώνετε και προσθέτετε άλλο ένα (ή δύο) από πάνω. Το τελευταίο φύλλο το αφήνετε αλάδωτο.

Ευκολη Τυροπιτα με φετα 3

4. Στη κρύα πλέον γέμιση, ρίχνετε μέσα τα τρία αυγά και τα ανακατεύετε καλά ώστε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τη γέμιση μέσα στη πίτα και την απλώνετε παντού.

Ευκολη Τυροπιτα με φετα 4

5. Τοποθετείτε ένα φύλλο για να σκεπάσει την γέμιση και το λαδώνετε από πάνω. Μπορείτε να τοποθετήσετε και δεύτερο, αν θέλετε, πάλι λαδώνοντάς το από πάνω. Μαζεύετε όλες τις άκρες του φύλλου και κλείνετε τη πίτα καλά γύρω – γύρω.

Ευκολη Τυροπιτα με φετα 5

6. Παίρνετε τα δύο τελευταία φύλλα που θα τσαλακώσετε εντέλει από πάνω και τα περνάτε πριν τα τοποθετήσετε είτε με ασπράδι αυγού είτε με λιωμένο βούτυρο ανάλογα με το εφέ που θέλετε να κάνετε από πάνω (πιο γυαλιστερό το αυγό, πιο σκούρο το βούτυρο). Αφού τα έχετε περάσει παντού με το πινέλο (γιατί αφού τα τσαλακώσετε δεν θα μπορείτε να καλύψετε όλη την επιφάνειά τους) τα βάζετε τσαλακωτά αφήνοντας κενά αέρα ανάμεσα στα σουφρώματα που κάνετε και φροντίζοντας το κάθε φύλλο να πιάσει μόνο τη μισή επιφάνεια του ταψιού. Αν κάνετε τη τυρόπιτα σε μεγάλο ταψί θα χρειαστείτε τρία φύλλα σουφρωμένα από πάνω. Όλες αυτές οι ακανόνιστες πτυχές θα δημιουργήσουν ένα φύλλο απίστευτα τραγανό και εντυπωσιακό στο ψήσιμο. Χαράζετε τα κομμάτια και βάζετε τη πίτα στον φούρνο με τους 180°C.

Εύκολη Τυροπιτα με φετα 6

7. Η πίτα θέλει (ανάλογα και με τον φούρνο πάντα) περί τα 45’ για να ψηθεί πάνω-κάτω το φύλλο και βέβαια να δέσει η γέμιση. Αν ο φούρνος σας δεν ψήνει καλά από κάτω μπορεί να πρέπει για 30-35’ να ακουμπήσετε το ταψί στη κάτω επιφάνειά του και μετά να το βάλετε σε ψηλό ράφι για να γίνει και το πάνω φύλλο. Αλλά ο κάθε φούρνος έχει τα δικά του χούγια, οπότε το ορίζετε μόνοι σας, βλέποντας και κάνοντας.

Τυροπιτα με φετα 7

8. Βγάλτε τη τυρόπιτα απ’ το φούρνο και αφήστε την τουλάχιστον 10’-20’ πριν την κόψετε σε κομμάτια και την σερβίρετε γιατί και θα κάψετε τη γλώσσα σας χωρίς να ευχαριστηθείτε τη γεύση και βεβαίως θα την διαλύσετε ως σχήμα πριν δέσουν τα υλικά καθώς επανέρχονται σε νορμάλ θερμοκρασίες.

Σερβίρισμα:

Η τυρόπιτα αυτή τρώγεται κυρίως ζεστή, μισή ώρα αφού ξεφουρνιστεί. Είτε σαν πρώτο πιάτο πριν από ένα παραδοσιακό ελληνικό δεύτερο όπως αρνάκι φούρνου με πατάτες, που ήταν το κλασικό οικογενειακό γιορτινό μενού όταν μεγάλωνα, ή σαν κυρίως πιάτο με συνοδεία πράσινης σαλάτας.

Tyropita-aromatiki_20150423_0134
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. χθες ήταν η 3η φορά που φτιάχνω τη συνταγή αυτή. Να ξεκαθαρίσω ότι τηρώ ευλαβικά τις αναλογίες και τη χρήση των ίδιων ακριβώς υλικών για να έχω το ίδιο αποτέλεσμα. Τις πρώτες δυο φορές, σε δυο διαφορετικά ταψιά και σε δυο διαφορετικούς φούρνους, με ακριβώς τα ίδια υλικά και διαδικασία ψήθηκε τέλεια από κάτω. Τέλεια όμως. Χθες, στο ταψί και τον φούρνο της πρώτης φοράς, βγήκε ελαφρώς πιο ξανθή από πάνω και σχεδόν άψητη από κάτω. Ίδιες μάρκες προϊόντως, ίδιες ποσότητες με ζυγαριά μετρημένες, ίδιο ταψί και φούρνος με την πρώτη φορά, ίδια θερμοκρασία και θέση στο φούρνο (πρώτη από κάτω) και γενικά όλα μα όλα ίδια. Πως εξηγείται κάτι τέτοιο χωρίς αναγωγή σε μεταφυσικά φαινόμενα;

    1. Μήπως η ζύμη δεν είχε αποψυχτεί τόσο όσο τις προηγούμενες; Μήπως κάτι στην προθέρμανση; Μήπως οι προηγούμενες ήταν επι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τωρα με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν βγαίνει;

  2. Μήπως παίζει ρόλο η τάση του ρεύματος τη συγκεκριμένη ώρα; Μου έχει συμβεί άπειρες φορές.

  3. Η μόνη παραλλαγή που έκανα ήταν αντί για γιαούρτι που δεν είχα, έβαλα τζατζικι. Έγινε πάρα πολύ ωραία!

  4. Άλλη μια υπέροχη συνταγη! Οι πίτες είναι σίγουρα αγαπημένες μας (σιγουρα θα φτάξουμε μία κάθε βδομάδα), με πρώτη αγαπημένη την πρασσόπιτα. Η τυρόπιτα αν κ είναι “σιγουράκι” ως προς την κατανάλωσή της μου φάνταζε έως τώρα πολύ “plain” (που έλεγε η γιαγιά μου). Το πράσσο τη γλύκανε κ ο δυόσμος τη δρόσισε, όσο για τον άνηθο της έδωσε μια διακριτική αριστοκρατική ευγένεια. Ολα τυλιγμένα στο απαιχτο σπιτικό φύλλο που ανοίγω (περήφανη κληρονομιά της προαναφερθείσας προγόνου μου), η πίτα έκανε τους “δοκιματές”, μετά την αφωνία της πρώτης μπουκιάς, να συμφωνούν ότι είναι σίγουρα η καλύτερη τυρόπιτα. Ευχαριστώ πολύ.

  5. Καλημέρα κ. Παπαζυμούρη. Θα παραμείνει το φύλλο τραγανό αν προετοιμάσω την τυρόπιτα (δεν θα την ψήσω) και την βάλω στην κατάψυξη;

Your email address will not be published. Required fields are marked *