Εύκολη Τούρτα Σύλαμπαμπ (Syllabub) με Φράουλες και όχι μόνο!

συλαμπαμπ τούρτα

Το Σύλαμπαμπ (Syllabub) είναι μια παραδοσιακή Βρετανική κρέμα που παίρνει χαρακτήρα από χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι ή λεμόνι), ζάχαρη και ημίγλυκο αλκοόλ. Σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι είτε σκέτη, είτε με προσθήκη γευστικών στοιχείων όπως τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και ροδόνερο. Κάποιες φορές όμως σερβίρεται και σε μπολ με φρούτα του δάσους ή φράουλες.

syllabub tourtaΤο Σύλαμπαμπ είναι απ’ τα πιο ιστορικά επιδόρπια στη Βρετανία. Λέγεται μάλιστα ότι πρωτοδημιουργήθηκε όταν άρμεγαν τις αγελάδες σε κουβάδες που περιείχαν κρασί ή μηλόκρασο επί της δυναστείας Tudor. Τότε μάλιστα αποτελούσε επιλογή ως επιδόρπιο σε γιορτές και επίσημες συνάξεις. Στις μέρες μας το Σύλαμπαμπ φτιάχνεται συνήθως με κρασί Marsala ή ημίγλυκο Sherry Pedro Ximénez ή Moscatel και κανονική κρέμα γάλακτος.

Το Σύλαμπαμπ δεν είναι τόσο ένα επιδόρπιο που βρίσκει κανείς σε εστιατόρια στη Βρετανία. Κυρίως σερβίρεται σε σπίτια ως ένα παραδοσιακό και κυρίως εύκολο και γρήγορο γλυκό, με απλά υλικά που συνήθως ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια όταν καλούμε κόσμο σπίτι και δεν έχω χρόνο για πιο περίπλοκες συνταγές καταφεύγω πάντα στη λύση Σύλαμπαμπ.συλαμπαμπ κρέμα σε ποτήρι με τζίντζερ

Και έχω διαπιστώσει ότι όλοι οι Έλληνες ξαφνιάζονται ευχάριστα με το Σύλαμπαμπ, με κύρια σχόλια το πόσο ελαφρύ, δροσερό και γευστικό είναι. Άρα μιλάμε για winner ιδέα σε κάθε περίσταση!

Πέρυσι το καλοκαίρι που είμαστε στο πατρικό μου στην Ουαλία με τα παιδιά του Δημήτρη, η μάνα μου Gillie, σέρβιρε κάποιο βράδυ ένα Syllabub με φρέσκα raspberries απ’ τον κήπο. Και η μικρή Ήβη που γενικώς είναι ιδιότροπη στις επιλογές της, ξετρελάθηκε. Έτσι, φέτος που την ρώτησα τι τούρτα θέλει να της φτιάξω για τα γενέθλιά της η απάντησή της ήταν “Ό,τι θες αρκεί να έχει μέσα τη κρέμα της Τζίλης”.

συλαμπαμπ τουρτα με κρεμα και φραουλες Ομολογώ ότι δεν είχα σκεφτεί ποτέ να βάλω Σύλαμπαμπ σε τούρτα με παντεσπάνι και ούτε το είχα δει πουθενά, αλλά αφού χώνεψα την ιδέα της Ήβης, μου φάνηκε ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Έτσι αποφάσισα να προσθέσω και φράουλες ώστε η τούρτα να έχει καλοκαιρινή αίσθηση.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εξαιρετικό, καθώς το γευστικό σπιτικό μας παντεσπάνι που μοσχομυρίζει βούτυρο, αποτέλεσε βάση για μια γευστική κρέμα με όξινα χαρακτηριστικά και αρώματα γλυκού κρασιού με τη φρεσκάδα της φράουλας να δίνει τον τελικό τόνο.

τούρτα κρεμα συλαμπαμπ με φράουλεςΧαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανέυκολη και γρήγορη συνταγή. Σας προτείνω να δοκιμάσετε και την απλή κρέμα Σύλαμπαμπ σερβιρισμένη σε ποτήρι κρασιού, αλλά και την τούρτα που είναι εξαιρετικά εύκολη και βασίζεται στο συνδυασμό της κρέμας με το σπιτικό παντεσπάνι της προηγούμενης συνταγής. Η παρασκευή της κρέμας σύλαμπαμπ θα σας πάρει 10 λεπτά και η σύνθεση τηςν τούρτας, εφόσον είναι έτοιμο το παντεσπάνι, άλλα δέκα.
Μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα νωρίτερα και να την διατηρήσετε στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο ή με μεμβράνη από πάνω πριν την σερβίρετε.

Υλικά (για 6 άτομα σε ποτήρι ή για μια τούρτα)

300μλ. κρέμα γάλακτος Arla
100 γρ, ζάχαρη1
60 μλ. κρασί Marsala (ή Σαμιώτικο/Λημνιό γλυκό κρασί)
1 κάψουλα βανίλια
Χυμό και ψιλά τριμμένο ξύσμα 1 πορτοκαλιού (ή λεμονιού αν προτιμάτε)

Προαιρετικά, στο σερβίρισμα σε ποτήρι μπορείτε να προσθέσετε, εναλλακτικά:

1 κ.σ. ψιλοκομμένο γλυκό ή ζαχαρωτό τζίντζερ
1 κ.σ. τριμμένα μπισκότα αμαρέτι ή αμυγδαλωτά
φρούτα του δάσους ή φράουλες

Για την τούρτα:

1 σπιτικό παντεσπάνι 26 εκ. σύμφωνα με την συνταγή μας
300 γρ. φράουλες κομμένες σε φέτες
100 μλ. κρέμα γάλακτος Arla
1 κ.σ. άχνη ζάχαρης (προαιρετικά)

τούρτα κρεμα συλαμπαμπ με φράουλεςΠαρασκευή:

1. Ξύστε στο λεπτό τρίφτη το εξωτερικό του πορτοκαλιού. Στη συνέχεια κόψτε το και στίψτε το περιεχόμενο.

 τούρτα με κρεμα συλαμπαμπ και φράουλες2. Στο μπολ της κουζινομηχανής σας βάλτε τη ζάχαρη, την κρέμα, το κρασί, την βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα και χτυπήστε τα σε δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να είναι πηκτή και κρεμώδης.

 τούρτα με κρεμα συλαμπαμπ και φράουλες 2 τούρτα με κρεμα συλαμπαμπ και φράουλες 33. Βάλτε τη κρέμα στο ψυγείο σε μπολ αν είναι να χρησιμοποιηθεί σε τούρτα, ή κατευθείαν στα ποτήρια αν είναι να σερβιριστεί σκέτη. Αφήστε την στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν την χρειαστείτε.

συλαμπαμπ με τζιντζερ σε ποτήριΈξτρα βήματα για την τούρτα

4. Χτυπήστε τη κρέμα με την άχνη ζάχαρης στο μίξερ για ένα λεπτό μέχρι να γίνει σαντιγί. Ανακατέψτε με το ¼ της ποσότητας του Σύλαμπαμπ.

 τούρτα με κρεμα συλαμπαμπ και φράουλες 45. Κόψτε το παντεσπάνι σε δύο στρώματα βάζοντας με πολύ προσοχή αιχμηρό μαχαίρι και σηκώστε το χρησιμοποιώντας δεύτερο ή μια μακρυά σπάτουλα, για να μην σπάσει.

συλαμπαμπ με τζιντζερ σε ποτήρι 56. Απλώστε στο κάτω στρώμα από παντεσπάνι τα ¾ της ποσότητας του Σύλαμπαμπ και στρώστε τη καλά. Προσθέστε τις μισές κομμένες φράουλες.

συλαμπαμπ τουρτα 67. Βάλτε από πάνω, τη δεύτερη στρώση παντεσπάνι και απλώστε το μίγμα Σύλαμπαμπ με τη σαντιγί. Απλώστε από πάνω τις υπόλοιπες φράουλες και βάλτε τη τούρτα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε.

συλαμπαμπ τουρτα 7Ελπίζω να χαρείτε την τούρτα Σύλαμπαμπ όσο την χάρηκε και η Ήβη στα δέκατα γενέθλιά της!

συλαμπαμπ τουρτα  γενεθλίων

Εύκολη Τούρτα Σύλαμπαμπ (Syllabub) με Φράουλες και όχι μόνο! 3.95/5 (79.00%) 20 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

7 Comments

  • […] στα χέρια σας το τέλειο παντεσπάνι. Στην επόμενη συνταγή, θα σας παρουσιάσω μια ιδέα για μια απλή αλλά […]

  • Reply June 30, 2015

    Iasonas

    5/5! Θα επιχειρήσω να φτιάξω την παραλλαγή που σερβίρεται στο ποτήρι.
    Έχω μια απορία όμως. Ο όξινος χυμός εσπεριδοειδών δεν κόβει την κρέμα;

  • Reply January 18, 2016

    Μαργαρίτα

    Πολυ ωραια ιδεα για την τουρτα γενεθλιων της κορουλας μου που γινεται ενος το Σαββατο!! Μια ερωτηση μονο… μπορω να αντικαταστησω τις φραουλες με φιλε αμυγδαλου ή φουντουκια ή τριμμα μπισκοτου;

  • Reply April 12, 2016

    Anonymous

    Σιροπι στο παντεσπανι?

  • Reply May 17, 2016

    Anonymous

    Ναι όντως σιρόπι στο παντεσπάνι δεν θα βάλουμε ?

  • Reply April 27, 2017

    Katia

    Καλησπερα σας! Και παλι συγχαρητηρια,για τις υπέροχες,συνταγές που μας παρουσιάζετε! Η μια καλύτερο απο την άλλη! Στη συγκεκριμένη κρέμα,θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το κρασί, με κάτι άλλο,η έστω να το παραλείψουμε; Για το λόγο ,οτι ειναι για μικρά παιδιά! Ευχαριστω πολυ!

Leave a Reply

Leave a Reply