Κυπριακή Ταχινοσαλάτα – σάλτσα ταχινιού: το σούπερ ντιπ (video)

TAXINOSALATA

Εμείς αναφερόμαστε συνήθως σ’ αυτήν ως ταχινοσαλάτα αλλά στη Κύπρο την λένε “η ταχίνι” ή “τασσιή’ ή “σάλτσα ταχίνι”. Πάει με όλα και εμφανίζεται σε κάθε κυπριακό τραπέζι. Ακόμη και στο τραπέζι στου πρωινού, αν δεν βάλετε σκόρδο μέσα!

σάλτσα ταχίνιΝόστιμη, θρεπτική, νηστίσιμη και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή, η Κυπριακή ταχινοσαλάτα μεταφέρει τον Ανατολίτικο χαρακτήρα της στο τραπέζι είτε ως ντιπ, είτε ως σάλτσα πάνω από βραστά ή ψητά λαχανικά.

Σάλτσα ταχίνι

Η  ταχινοσαλάτα που σας παρουσιάζουμε σε βίντεο-συνταγή μπορεί να έρθει στα μέτρα σας (ανάλογα και με την χρήση), αν παίξετε με την ποσότητα του σκόρδου, του λεμονιού και βέβαια με την πυκνότητα της.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που γίνεται σε 5 λεπτά. Δοκιμάστε την πέρα από ντιπ και πάνω από βραστό μπρόκολο, φασολάκια, βραστές πατάτες ή αμπελοφάσουλα.

Ταχινοσαλάτα (Υλικά για ένα μπολ ως ορεκτικό)

200 γρ. ταχίνι ΟΛΥΜΠΟΣ
150 ml. νερό
2 λεμόνια – τον χυμό
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου
50 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για σερβίρισμα

Διαδικασία Παρασκευής:

σάλτσα ταχίνι

1. Χτυπάτε το ταχίνι με νερό και λεμόνι

Σ’ ένα μπολ (μπασίνα) χτυπάτε το ταχίνι με σύρμα προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Σε 1 λεπτό περίπου θα έχει αραιώσει επαρκώς και θα έχει αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε την μισή περίπου ποσότητα απ’ το λεμόνι και δοκιμάζετε να δείτε πως είναι στη γεύση σας. Μην συμπληρώσετε καλύτερα όλη την ποσότητα τώρα, γιατί η οξύτητα απ’ το λεμόνι θα έχει να κάνει και με την ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά στο τέλος και έτσι καλύτερα να το ρυθμίσετε λίγο πριν ολοκληρωθεί.

Σάλτσα ταχίνι

2. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά:

Προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι ν ‘ασπρίσει καλά το ταχίνι. Στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και όσο λεμόνι χρειάζεται ακόμη, δοκιμάζοντας τις ισορροπίες.

Σάλτσα ταχίνι

Η ταχινοσαλάτα πρέπει να είναι σχετικά παχύρρευστη ώστε να κρατιέται στη μπουκιά ως ντιπ και να μην χύνετε στο τραπέζι. Αν χρειαστεί το αραιώνετε με λίγο ακόμη νερό.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε την ταχινοσαλάτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ίσως λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε για το σερβίρισμα το μπολ της σειράς Fantasy της ΙΩΝΙΑ και δοκιμάσαμε την ταχινοσαλάτα με Κυπριακές πίτες.

Σάλτσα ταχίνι

Κυπριακή Ταχινοσαλάτα – σάλτσα ταχινιού: το σούπερ ντιπ (video) 3.57/5 (71.43%) 14 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

4 Comments

  • Reply April 12, 2018

    Anonymous

    Καλημέρα Δημήτρη, παρακολουθώ ανελλιπώς το site και υποκλίνομαι . Θέλω να προσθέσω στην ανωτέρω συνταγή το κύμινο που θεωρώ απαραίτητο στην ταχινία , όπως οι Αιγυπτιώτες την αποκαλούμε . Έπειτα το ταχίνι αφεαυτού έχει αρκετό σησαμέλαιο οπότε το ελαιόλαδο ίσως είναι πλεονασμός . Ευχαριστώ για την φιλοξενία ,
    Στέφανος

    • Ευχαριστώ πολύ! Την συνταγή την βάσισα σε αυτά που γράφει επίσημο ίδρυμα της Κυπριακής γαστρονομίας. Προφανως οι παραλλαγές και οι μικροαλλαγές σε όλες τις παραδοσιακές συνταγές είναι μέρος της τοπικής κουλτούρας.

  • Reply April 14, 2018

    Efstathios Savvides

    Χαίρε Δημήτρη, ως Κύπριος πρώτα θα ήθελα να σε συγχαρώ για την προφορά σου στο βίντεο της “τασσιής”! Δύο σχόλια: πρώτο, συμφωνώ με τον Στέφανο ότι το ελαιόλαδο μάλλον είναι πλεονασμός και δεύτερο, το σκόρδο αν το λιώσεις είναι πολύ έντονο, ιδιαίτερα αν μείνει η ταχίνι στο ψυγείο για 2-3 μέρες κλειστή. Αναλόγως της όρεξης μας εμείς είτε “σπάζουμε” απλώς μια καθαρισμένη σκελίδα σκόρδο (προσοχή μην την καταπιείτε ολόκληρη!) και την ανακατεύουμε μέσα στο τέλος είτε (σπανίως) δεν βάζουμε καθόλου για να αναδείξουμε το ακατέργαστο ταχίνι. Συνεχίστε να μας εμπνέεται μαγειρικά!

Leave a Reply Click here to cancel reply.

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply