Ταρτάκια αχλαδιού & κράνμπερι με επικάλυψη κράμπλ

ταρτίνες με αχλάδι και κράμπλ

Τα αχλάδια συχνά καταλήγουν ως τα ξεχασμένα φρούτα του χειμώνα. Ο βασικός λόγος πιστεύω, είναι ότι συνήθως αυτά που βρίσκουμε στα μανάβικα πλέον, ταρτες με αχλάδιείναι τόσο σκληρά και άγουρα που δεν σε προϊδεάζουν ότι διαθέτουν τους χυμούς των ώριμων φρούτων με τη μοναδική γεύση που έχουμε στο μυαλό μας ως γευστικό πρότυπο. Και έτσι ή μένουν στο μανάβη, ή μπαίνει κανείς στη λογική να τα μαγειρέψει ή να τα ψήσει, ώστε να αναδείξει τη ντελικάτη γεύση και τ’ αρώματά τους.

Σαν γέμισμα σε πίτες, τάρτες ή κέικς τα αχλάδια προσφέρουν μια σαφώς πιο εξευγενισμένη εναλλακτική σε σχέση με την συνήθη επιλογή του μήλου ως του κλασικού χειμωνιάτικου φρούτου με εφαρμογή στη ζαχαροπλαστική. Στο μυαλό μου, τα αχλάδια είναι για γλυκά της πόλης με γαλλικά και πιάνο, ενώ τα μήλα έχουν πιο ρουστίκ χαρακτήρα ταιριάζοντας με φλοκάτες και τζάκια.

Στα ταρτάκια της συνταγής η έμφαση έχει δοθεί στις αντιθέσεις, τόσο στο γευστικό προφίλ των φρούτων όσο και στις υφές.

Τα γλυκά, βουτυράτα αχλάδια με το λεπτό άρωμα έχουν βρεί για ταίρι, την ελαφρά οξεία γλυκύτητα των κράνμπερις, δημιουργώντας γευστική πόλωση στη γέμιση της τάρτας. Ταυτόχρονα η ήπια σφολιάτα της βάσης έρχεται σε δημιουργική αντίθεση με την επικάλυψη από γλυκό και τραγανό κράμπλ από βρώμη και αρωματικά μπαχάρια που τρίβεται στη μπουκιά. Συνδετικό στοιχείο του συνόλου η ύπαρξη του βούτυρου ως υλικού που δίνει θαλπωρή και γευστικό τόνο, σε απόλυτη συγχορδία με το αχλάδι.

150308_αχλαδοπιτακια_0250

Η λογική της συνταγής για τα ταρτάκια αχλαδιού με κράνμπερις, προέρχεται από τη Βρετανική κουζίνα σε προσαρμογή στα καθ’ ημάς, χρησιμοποιώντας τα έτοιμα σφολιατάκια της Χρυσής Ζύμης για βάση.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Σχετικά εύκολη συνταγή παρόλο τον αριθμό των υλικών, που θα σας πάρει περί την μισή ώρα σε προετοιμασία και άλλη τόση ώρα στο ψήσιμο. Τα ταρτάκια αχλαδιού και κράνμπερι με επικάλυψη κράμπλ, ταιριάζουν ιδανικά σε απογευματινό τσάι ή καφέ, αλλά και ως επιδόρπιο μετά από δείπνο με γευστικές εντάσεις.

Υλικά για 12 ταρτάκια

½ πακέτο Σφολιατάκια Βουτύρου στρογγυλά Χρυσή Ζύμη
(βγάλτε το απ’ τη κατάψυξη και χρησιμοποιείστε μόνο τα 12 σφολιατάκια. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στο ψυγείο για άλλη συνταγή)

Για τη γέμιση

2 μεγάλα ώριμα αχλάδια Αμπατέ Φετέλ ή Κάϊζερ (μεγάλα κίτρινα)
85 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις (μαζί με 3 κ.σ. ζάχαρη & 3 κ.σ. νερό)
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. κανέλα
1/3 φλ. Λευκή ζάχαρη (125 γρ.)
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. ξύσμα φλοιού λεμονιού
2 κ.σ. κορνφλάουρ

Για την επικάλυψη με crumble

120g βούτυρο Lurpak λιωμένο
130γρ. νυφάδες βρώμης (Quaker)
75γρ. αλεύρι
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. λευκή ζάχαρη
1/8 κ.γ. μπαχάρι
1/4 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1/4 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα

200 γρ. κρέμα γάλακτος Arla
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Παρασκευή:

Α. Ετοιμάζετε τα ταρτάκια

1. Βουτυρώνετε μια φόρμα για μάφινς ή μικρά κέικ των 12 τεμαχίων στην οποία να χωράνε τα σφολιατάκια βουτύρου. Το κόλπο για να το κάνετε εύκολα κι’ απλά, είναι να κόβετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο απ’ τη συσκευασία του Lurpak και μ’ αυτό να απλώνετε το βούτυρο στις θήκες.

ταρτίνες αχλαδιού κράμπλ 12. Τοποθετείτε μέσα στις θήκες τα 12 σφολιατάκια βουτύρου, μόλις έχουν αποψυχθεί. Βάζετε στη συνέχεια τη φόρμα στο ψυγείο, ώστε τα σφολιατάκια να σφίξουν και να πάρουν το σχήμα της τάρτας, ως ότου ετοιμάσετε τη γέμιση και την επικάλυψη.

Β. Ετοιμάζετε τη γέμιση

3. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC.
Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τα κράνμπερις με τη ζάχαρη και το νερό και σιγοβράζετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

ταρτίνες αχλαδιού κράμπλ 24. Ετοιμάζετε τα αχλάδια: τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια κάθετα σε μικρά κομμάτια.

ταρτίνες αχλαδιού κράμπλ 35. Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τα αχλάδια και τα κράνμπερις με το υγρό τους. Σε μικρό μπολ αναμιγνύετε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη κανέλα, και τα ανακατεύετε καλά για να ισομοιραστούν πριν τα ρίξετε στο μεγάλο μπολ με τη γέμιση των φρούτων.

ταρτάκια αχλαδιού κράμπλ 46. Τώρα προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και ανακατεύετε καλά όλο το μίγμα. Τέλος πασπαλίζετε παντού το κορνφλάουρ και ανακατεύετε για τελευταία φορά ώστε όλο το μίγμα να είναι ομοιογενές.

ταρτινες αχλαδιού κράμπλ 5Γ. Ετοιμάζετε την επικάλυψη crumble

7. Λιώνετε το βούτυρο σε ήπια φωτιά σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο που προθερμαίνεται ή στα μικροκύματα.

ταρτίνες αχλαδιού κράμπλ 68. Σε μεσαίο μπολ αναμιγνύετε όλα τα στεγνά υλικά, δηλαδή τις νυφάδες βρώμης, το αλεύρι. τις ζάχαρες, το αλάτι και τα μπαχαρικά . Αφού τα ανακατέψετε λίγο μεταξύ τους, περιχύνετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα για το κράμπλ τόπινγκ, είναι έτοιμο.

ταρτίνες αχλαδιού κράμπλ 7Δ. Ετοιμάζετε τα ταρτάκια

9. Βγάζετε τη φόρμα με τα ταρτάκια απ’ το ψυγείο και γεμίζετε κάθε ταρτάκι, με το μίγμα αχλαδιού-κράνμπερυ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Βάζετε όση γέμιση χρειάζεται ώστε να έρθει περασιά με τις πλευρές της τάρτας, πιέζοντας ελαφρά με το κουτάλι, ώστε να μην υπάρχουν κενά.

πιτάκια αχλαδιού κράμπλ 810. Στη συνέχεια, μοιράζετε την επικάλυψη κράμπλ πάνω από κάθε ταρτάκι σιγουρεύοντας ότι δεν φαίνεται κανένα φρούτο της γέμισης, χρησιμοποιώντας μαλακά πίεση με το κουτάλι σας.

ταρτάκια σφολιάτας αχλαδιού κράμπλ 911. Βάζετε τα ταρτάκια στον προθερμασμένο στους 180ºC φούρνο και τα αφήνετε να ψηθούν περί τα 25’-30’ μέχρι να έχουν ροδίσει από πάνω.

12. Αφαιρείτε τα ταρτάκια απ’ το φούρνο. Τα αφήνετε για 10’ μέσα στα φορμάκια να πέσει η θερμοκρασία και με ένα κουτάλι τα βγάζετε ακουμπώντας τα σε σχάρα, ώστε να κρυώσουν περαιτέρω και να δέσουν πλήρως τα υλικά.

ταρτάκια αχλαδιού κράμπλ 10

Σερβίρισμα:

Μπορούν να σερβιριστούν 20’ από τότε που βγήκαν απ’ τον φούρνο με σαντιγύ. Για να κάνετε τη σαντιγύ, απλά βάλτε την κρέμα και μια κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρης στο μίξερ και χτυπήστε τα στο δυνατό, μέχρι να δέσουν.

150308_αχλαδοπιτακια_0279a

Ταρτάκια αχλαδιού & κράνμπερι με επικάλυψη κράμπλ 4.00/5 (80.00%) 7 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

Be first to comment

Leave a Reply