Σούπα Μπρόκολου με Μπλέ Τυρί

Σούπα μπρόκολου με μπλέ τυρί

Η σούπα με μπρόκολο και κάποιου είδους τυρί, ειδικά μπλέ, υπάρχει σε όλες τις Ευρωπαϊκές κουζίνες όπου συναντά κανείς συνδυασμούς Σούπα μπρόκολου με ροκφορ στιλτονμε Στίλτον, Ροκφόρ και Γκοργκονζόλα αλλά και Τσένταρ ή Παρμεζάνα. Κλασικό χειμωνιάτικο πιάτο η σούπα μπρόκολου, με πολλά θρεπτικά συστατικά αποτελεί ιδανική επιλογή τους μήνες που χρειαζόμαστε βιταμίνη C για να μην μας πάρει από κάτω.

Όταν όμως η σούπα μπρόκολου συνδυάζεται με κάποιο μπλέ τυρί, αποκτά ένταση γεύσεων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπερβεί την καθημερινότητα και να τοποθετηθεί ως ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα καλό ή γιορτινό δείπνο.

Έτσι το σούπερφουντ μπρόκολο που συνειρμικά είναι συνδυασμένο με δίαιτες και στερήσεις, γίνεται εντελώς γκουρμέ. Ταυτόχρονα όμως αποκτά και ένα “μαμαδίστικο” χαρακτήρα χάρη στην ευχάριστη κρεμώδη υφή της σούπας συνδυασμένης ιδανικά με το μπλέ τυρί.

Σούπα μπρόκολου με ροκφορ στιλτονΧαρακτηριστικά του πιάτου:

Εύκολη συνταγή που είναι έτοιμη σε 45’.
Η πιο γνωστή ίσως εκτέλεση της συνταγής, είναι ο συνδυασμός μπρόκολου με Στίλτον. Όμως εμείς αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το πολύ καλό και σαφώς πιο οικονομικό Danablu Castello. Έτσι σιγουρευτήκαμε, ότι η συνταγή λειτουργεί και χωρίς την ακριβή πολυτέλεια του Στίλτον ή του ροκφόρ, πράγμα σημαντικό στις μέρες μας. Και μάλιστα, τόσο καλά που αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό πρώτο πιάτο στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας.

Ένας επιπλέον συνδυασμός που ταιριάζει στη συνταγή σούπας μπρόκολου με μπλέ τυρί, είναι τα καρύδια, τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε μέσα στη σούπα πριν το σερβίρισμα τριμμένα σε μικρά κομμάτια.

Σούπα μπρόκολου με ροκφορ στιλτονΥλικά (για 8-10 άτομα)

1 μπρόκολο (ο κορμός και τα κλωνάρια κομμένοι σε κυβάκια και τα άνθη ξεχωριστά)
1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μεσαία πατάτα σε κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ.κρέμα γάλακτος Arla
100 γρ. Μπλέ τυρί Δανίας Danablu Castello
1.2 λτ. ζωμό λαχανικών (ή κοτόπουλου)

Παρασκευή:

1. Ψιλοκόβετε και μαζεύετε όλα τα υλικά γύρω σας (mise-en-place). Στο μπρόκολο κόβετε όλα τα κλωνάρια σε μικρά κυβάκια γιατί θα τα χρησιμοποιήσετε στη σούπα. Στη συνέχεια κόβετε και τους ανθούς και τους τοποθετείτε ξεχωριστά γιατί θα μπουν αργότερα στη σούπα και όχι με τα πιο σκληρά κλωνάρια.

Σούπα μπρόκολου με στίλτον ροκφορ
2. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ήπια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι για να μαραθεί χωρίς να πάρει χρώμα, για περίπου 4-5 λεπτά.

3. Προσθέτετε το βούτυρο και στη συνέχεια το πράσο, σέλερι και πατάτα (το μπρόκολο, όχι ακόμη). Έχετε πάντα χαμηλή φωτιά και σ’ αυτό το στάδιο περιμένετε να αρχίσουν να σοτάρονται τα λαχανικά ώστε να αρχίσουν να μαραίνονται βγάζοντας τους χυμούς τους. Για να τα βοηθήσετε, κλείνετε με το καπάκι την κατσαρόλα, για τα επόμενα 5 λεπτά.

Σούπα μπρόκολου με στιλτον ροκφορ4. Ανοίγετε το καπάκι και προσθέτετε τον ζωμό λαχανικών και μαζί τα σκληρά κομμάτια απ’ τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μπρόκολου, χωρίς τα μαλακά άνθη. Ξανακλείνετε την κατσαρόλα και τα βράζετε για 10-15 λεπτά μέχρι να δείτε ότι έχουν αρχίσει να μαλακώνουν.

Σούπα μπρόκολου με στιλτον ροκφορ5. Προσθέτετε τα άνθη του μπρόκολου και τα βράζετε όλα μαζί πια, για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. (Σ΄ αυτό το σημείο μπορείτε να αποσύρετε στα 2-3 λεπτά κάποια μικρά άνθη μπρόκολου, ώστε αργότερα να μπουν με διακοσμητικό ρόλο στα σερβιρισμένα πιάτα ή στην σουπιέρα).

Σούπα μπρόκολου με ροκφορ στιλτον

6. Ελέγχετε ότι όλα τα λαχανικά σας είναι αρκετά μαλακά για να πολτοποιηθούν με ένα μίξερ χειρός και σβήνετε τη φωτιά. Πολτοποιείτε με το μίξερ και δημιουργείτε μια σούπα σχετικά παχύρρευστη.

Σούπα μπρόκολου με στιλτον ροκφορ

7. Προσθέτετε κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια την περισσότερη ποσότητα από το Danablu τρίβοντάς το με το χέρι, ώστε να λιώσει μέσα στη ζεστή σούπα ανακατεύοντας. Αν θέλετε, κρατάτε και απ’ το τυρί λίγη ποσότητα, για την τελική διακόσμηση των πιάτων, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες.

Σούπα μπρόκολου με στιλτον ροκφορ

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε σε σουπιέρα και από εκεί στα πιάτα στο τραπέζι. Διακοσμείτε με λίγα άνθη μπρόκολου και τρίμματα τυριού που έχετε κρατήσει προς τούτο.

soup broccoli bluecheese 8Για την φωτογράφισή μας είχαμε τη χαρά να χρησιμοποιήσουμε τα ιδιαίτερα κομψά πιάτα και τη σουπιέρα, απ’ το συλλεκτικό σερβίτσιο της σειράς MEDITERRANEO της ΙΩΝΙΑ, που έγινε προς τιμή της ταινίας “νοτιάς” του Τάσου Μπουλμέτη. Μιας ταινίας που βγαίνει σε λίγες μέρες στις αίθουσες και στην οποία η ΙΩΝΙΑ είναι χορηγός, τονίζοντας την συνεχή παρουσία της στα τραπέζια των καλύτερων αστικών οικογενειών της Ελλάδας, απ’ τη δεκαετία του 60 όπου ξεκινά να εκτυλίσσεται η δράση της ταινίας, ως σήμερα.soup broccoli bluecheese 7

Στον πολυαναμενόμενο “νοτιά” η υπόθεση έχει να κάνει με τον μικρό Σταύρο, όπου απ’ τη μέρα που εμφανίζονται οι πρώτες ερωτικές του ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του ‘60,’70 και ‘80 πυροδοτούν τη φαντασία του ασταμάτητα. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπουλμέτη, στο “νοτιά” παίζουν οι Γιάννης Νιάρρος, Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Zωζώ Σαπουντζάκη, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος. Ανυπομονούμε να την απολαύσουμε από τις 14/1 στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αφού φάμε τη σούπα μας βέβαια!

Σούπα Μπρόκολου με Μπλέ Τυρί 3.90/5 (78.10%) 21 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

11 Comments

  • Reply January 28, 2016

    Μαρία

    Καλά, δεν το περίμενα ότι θα ήταν τόσο καλή. Μου αρέσει το μπρόκολο, αλλά σε σούπα δεν το είχα δοκιμάσει. Τέλειος ο συνδυασμός με το μπλε τυρί. Ο άντρας μου ξετρελάθηκε! Εννοείται πως θα την ξαναφτιάξω!

  • Reply March 28, 2016

    ΚΩΣΤΑΣ

    Εξαιρετική! Δοκιμάστε να μη βάλετε τη κρέμα γάλακτος και το μπλε τυρί μέσα στη κατσαρόλα. Μπορούν να μπουν και στο πιάτο ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε ενός. Είναι επίσης πάρα πολύ νόστιμη και σκέτη!

  • Reply November 18, 2016

    Γιάννης

    Φανταστική. Νομίζω την επόμενη θα δοκιμάσω να προσθέσω και μία σκελίδα σκόρδου. Νομίζω ότι θα ταιριάζει.

    • Τώρα θα σας το χαλάσω λίγο, αλλά εγω δεν θα έβαζα σκόρδο ποτέ των ποτών, σε μια τέτοια σούπα. Πιστέυω ότι θα καταστρέψει τη φινέτσα της και τα αρώματά της, χωρίς να προσθέσει κάποια νέα γευστική διάσταση.
      Μόνο σε σούπα με σκόρδο, θα έβαζα σκόρδο! Είχα φάει μια φορα στη Βιέννη προ 25ετίας, στην παλιά πόλη κοντά στο Bermuda Triangle μια “κρέμα σκόρδου” που ήταν απόλυτα θεϊκή. Υποθέτω ότι την είχαν κάνει με σοταρισμένο κρεμμύδι σε βούτυρο, μετά αρκετές σκελίδες σκόρδου, ζωμό από λαχανικά ή κοτόπουλο (μήπως σε γάλα) και βέβαια κρέμα γάλακτος στο τέλος, αφού είχαν περάσει όλα τα λαχανικά στο μίξερ. Με κρουτόν βουτύρου από ψημένο κριτσανιστό μπαγιάτικο ψωμί. Κόλαση! Αλλά εδω το σκόρδο ήταν κεντρικό υλικό και όχι εμβόλιμο καρύκευμα σε κάτι άλλο.

  • Reply December 30, 2016

    Peggy

    Πιστεύετε οτι μέχρι πριν το στάδιο της πολτοποιησης μπορεί η σούπα να γίνει απο την προηγούμενη;

  • Reply January 5, 2017

    Takis

    Πάρα πολύ καλή, αύξησα ελαφρώς την ποσότητα στο μπρόκολο, άρεσε πολύ στους καλεσμένους!

  • Reply July 3, 2017

    Thanos

    Δυστυχώς δεν μεγευρεύω σούπες σπίτι όσο συχνά θα ήθελα γιατί δεν τις προτιμά η σύντροφος.
    Τι θα λέγατε κ. Παπαζυμουρη για διακόσμηση με κυβάκια μπέικον (σωταρισμένο) ή κυβακια (tacos) από jamón serrano?
    Ο συνδυασμός μπρόκολο-μπλε τυρι-bacon στο φούρνο, είναι εξαιρετικός, οπότε υποθέτω ότι θα μπορούσε να σταθεί και στο συγκεκριμένο πιατο, κάνοντάς το γευστικα και χρωματικά ενδιαφέρον.
    Υ.Γ. Υποθέτοντας πάντα ότι η σύσταση της σουπας είναι τέτοια που θα επέτρεπε στα κυβακια να σταθούν στην επιφάνεια.

    • Υποθέτω ότι θα ήταν τέλεια γαρνιτούρα γιατί όντως οι γεύσεις ταιριάζουν! Αλλά να μην αρέσουν οι σούπες σε γυναίκα είναι απ’ τα σπάνια… Μήπως την πείσετε με αυτή τη σουπα, αλλά βέβαια χειμώνα, μια και η συγκεκριμένη θέλει χουζούρεμα και τζάκι!

  • Reply November 9, 2017

    Dimitra Nassimpian

    Εξαιρετική συνταγή – παραλείψαμε την κρέμα γάλακτος, ωστόσο παρέμεινε κρεμώδης και γευστικότατη.

Leave a Reply

Leave a Reply