Σούπα με αρακά, μπέικον και μέντα

soupa araka me menta

Η σούπα με αρακά είναι κλασικό πιάτο της βρετανικής κουζίνας. Με το απίθανα ζωντανό, πράσινο χρώμα της  αποτελεί ιδανική εισαγωγή ειδικά για ένα χειμωνιάτικο γεύμα, arakas soupaδημιουργώντας ένα υγιεινό και πολύ γευστικό άλλοθι για να απολαύσει κανείς, χωρίς ενοχές, ένα πιο έντονο κύριο πιάτο με κρεατικό ή μη. Αλλά και πέρα απ’ αυτόν τον εξαγνιστικό ρόλο, αυτοτελώς η σούπα αρακά είναι ένα classic comfort food, με γλυκιά, εύκολη και φρέσκια γεύση, που στη συγκεκριμένη εκδοχή, ταιριάζει με το άλλο βρετανικό φετίχ, το μπέικον, διαμορφώνοντας έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι η ιστορική σχέση της συγκεκριμένης συνταγής με το Λονδίνο, κάτι που την καθιστά και ιδιαίτερα επίκαιρη στις μέρες μας, στην Ελλάδα. Το 1871, οι New York Times σε ένα άρθρο τους έγραψαν επί λέξει την εξής παρομοίωση: “London, particularly, where the population are periodically submerged in a fog of the consistency of pea soup…”, δηλαδή, ανέφεραν ότι ‘η ομίχλη του Λονδίνου έχει τη πυκνότητα της σούπας αρακά’. Αυτή η έκφραση έμεινε στην ιστορία και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην καθομιλουμένη, για να περιγράψει στην Αγγλία, την πυκνή ομίχλη.

arakasΗ σύνδεση της ιστορίας με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα αφορά στο γεγονός ότι η έκφραση ‘peasoup’, χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για να περιγράψει την κατάσταση του “νέφους” στο Λονδίνο, που οφειλόταν στον καπνό απ’ τα τζάκια (σε συνδυασμό πάντα με την υγρασία). Μετά από μια κρίση peasoup τον Δεκέμβριο του ’52, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 12,000 άτομα, δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός στη χώρα, που  οδήγησε εντέλει στην ψήφιση του νόμου Clean Αir Αct το 1956, με τον οποίο απαγορεύτηκε η χρήση τζακιών στις πόλεις. Σήμερα, βλέποντας τη σοφή ελληνική πολιτεία μας να αντιμετωπίζει με τη γνωστή απαράμιλλη διορατικότητά της το θέμα των οικιακών καυσίμων, μας έφερε σε μια κατάσταση που η δημιουργία ελληνικού peasoup έγινε αναπόφευκτη. Για το αν θα έχουμε απαγόρευση, προτιμώ να μην κάνω προβλέψεις ή να πάρω θέση, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση, πραγματικά θα ήθελα να δω αν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί τέτοιος νόμος στη χώρα της ανομίας… Πάντως, καλό είναι να εξοικειωθείτε με την αρακόσουπα, τουλάχιστον στην μαγειρική μορφή της, γιατί εκεί δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαμάχη. Όλοι θα συμφωνήσουν για την απίθανη γεύση της και την ευχάριστη ανοιξιάτικη ζωντάνια που φέρνει στο τραπέζι.

soupa me araka, bacon kai menta

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Απλή, γρήγορη και οικονομική συνταγή. Όχι πάνω από μισή ώρα απ’ την προετοιμασία στο πιάτο.

Υλικά (για 6-8 άτομα)

1 κιλό αρακά (καταψυγμένο)
50 γρ. βούτυρο
8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη (εναλλακτικά χρησιμοποιείστε δυόσμο)
αλάτι και πιπέρι

για το σερβίρισμα

½ φλ. κρέμα γάλακτος
6-8 κορυφές φύλλων μέντας
1 κ.σ. μαύροι σπόροι κρεμμυδιού (nigella sativa) για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εναλλακτικά στους σπόρους κρεμμυδιού: κομματάκια καλοτηγανισμένου τραγανού μπέικον

soypa-araka

Παρασκευή

1. Ετοιμάζετε τη σούπα: Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μπέικον με το κρεμμυδάκι για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον καταψυγμένο αρακά και αλάτι και τα ανακατεύετε μαζί. Προσθέτετε 1.450 ml βραστού νερού και τη ζάχαρη. Κλείνετε το καπάκι και βάζετε τη φωτιά χαμηλά για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσει λίγο και με blender χειρός πολτοποιείτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζετε και ρυθμίζετε σε αλάτι και πιπέρι.

soupa-araka

Περνάτε τον πολτό από μέτριο σουρωτήρι σε άλλο σκεύος. Προσθέτετε την κομμένη φρέσκια μέντα και –αν χρειαστεί- ξαναζεσταίνετε ελαφρά πριν το σερβίρισμα.

2. Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε ζεστά πιάτα σούπας, γαρνίροντας το καθένα με γραμμές από την κρέμα γάλακτος και τους μαύρους σπόρους κρεμμυδιού ή με τσιπς από ξεροψημένο μπέικον και διακοσμώντας με φρέσκα φυλλαράκια μέντας.

Το άρθρο αυτό με την συνταγή για σούπα με αρακά, μπέικον και μέντα πρωτογράφτηκε στο pandespani

Σούπα με αρακά, μπέικον και μέντα 4.70/5 (94.00%) 10 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

1 Comment

Leave a Reply

Leave a Reply