Ιδέες για Κρύο Μπουφέ, Σάντουιτς & Καναπεδάκια

μπουφες με ελληνικά προϊόντα

Το να επιλέγεις τα καλύτερα προϊόντα είναι μεγάλη τέχνη. Αλλά το να τα συνδυάζεις μεταξύ τους σε κρυος μποφες με ετοιμα ελληνικά προϊόνταενδιαφέρουσες συνθέσεις είναι επί της ουσίας μαγειρική, απλά, χωρίς τη χρήση θερμότητας. Και με λιγότερο κόπο. Κλείσιμο ματιού και συνεννοηθήκαμε…

Η αλήθεια είναι ότι οι ταιριαστοί συνδυασμοί υλικών απαιτούν εντέλει την ίδια δημιουργικότητα με τη σύνθεση συνταγών. Και δηλώνω ως ένας από τους τυχερούς αυτού του κόσμου, μια και βιώνω καθημερινά τα οφέλη αυτού του ταλέντου, σαν αποδέκτης και καταναλωτής καταπληκτικών γευστικών συνδυασμών.

Γιατί η σύντροφός μου, η περίφημη Sophie, έχει μια τρομερή ικανότητα να ομορφαίνει την εργασιακή μου καθημερινότητα, ετοιμάζοντάς μου κάθε πρωί ένα σάντουιτς-έκπληξη που παραλαμβάνω σε αλουμινόχαρτο και αποτελεί το γεύμα μου στο γραφείο. Κάθε μέρα διαφορετικό, κάθε μέρα με άλλα υλικά, κάθε μέρα δημιουργικό και πεντανόστιμο.

Έτσι, αφού σε δύο άρθρα (εδώ και εδώ) παρουσιάσαμε τους 16 επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς που γνωρίσαμε στο φεστιβάλ Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις στο Γκάζι, διοργανωμένο απ’ το Αθηνόραμα Umami, σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο της Sophie και να συνδυάσουμε αυτά τα προϊόντα μεταξύ τους.

Φτιάξαμε λοιπόν με πολύ κέφι και όρεξη 7+1 συνδυασμούς τους, που αποτελούν προτάσεις για υπέροχες γεύσεις χωρίς μαγείρεμα.
Απολαύστε τους, χωρίς πολλά λόγια, σε καναπεδάκια, ανοιχτά σάντουιτς, verrine ή σε ένα μεγάλο κρύο μπουφέ.

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια1. Καναπεδάκια με Γκερεμέζι αναμεμειγμένο με Τρίμμα Αυγοτάραχου Stefos πάνω σε Βυζαντινό ψωμί Βενέτη

γκερεμεζι με αυγοτάραχοΑνακατέψτε με 2 κουτάλια, μια γεμάτη κουταλιά από απλό Γκερεμέζι με 1/3 κουταλιάς από τρίμμα αυγοτάραχου Stefos, για λίγο, ώστε το αυγοτάραχο να ισομοιραστεί στον όγκο του τυριού. Παίρνετε μια λεπτή φέτα αγγουράκι για να δώσει δροσιά και τραγανή υφή, την βάζετε πάνω σε ένα κομμάτι ψίχας από Βυζαντινό ψωμί Βενέτη και προσθέτετε μια κουταλιά απ’ το μίγμα του τυριού από πάνω, με ένα φυλλαράκι δυόσμου.

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια2. Καναπεδάκια με Προσούτο Στρεμμένου και μέλι από Ρείκι Φωτιάδη, πάνω σε Μοναστηριακό Ψωμί Βενέτη

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια3. Καναπεδάκια με Βουβαλίσιο Σκληρό Τυρί Μπέκας και  Mr. Juke’s Onion Chutney (BOYS DON’T CRY) πάνω σε Μοναστηριακό Ψωμί Βενέτη

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια4. Ντάκος Μονεμβασίτη με Τσοπανίσιο Τυρί Panas & Κρέμα Balsamico Σύκο του Παπαδημητρίου – Καλαμάτα

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια5. Verrine με Τσοπανίσιο Τυρί Panas & Κρέμα Balsamico Πορτοκάλι του Παπαδημητρίου – Καλαμάτα, με Μοναστηριακό ψωμί Βενέτη

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια6. Ανοιχτό Σάντουιτς με Μαλακό Τυρί Άνδρου, Chutney Σύκο Geodi & καρύδια πάνω σε Βυζαντινό Ψωμί Βενέτη

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια7. Ανοιχτό Σάντουιτς με Σαλάμι Αέρος Στρεμμένου, Chutney Μήλο με πιπέρι Καγιέν Chefstories και Φυστίκια Naturally Greek πάνω σε Μοναστηριακό Ψωμί Βενέτη

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια8. Greek Ploughman’s Lunch* που περιλαμβάνει:

Pesto Rosso & Carrot Tahini από την Geodi
Kalamata Olive Tapenade, από Naturally Greek
Μουστάρδα με Μέλι Καλαμάτα-Παπαδημητρίου
Ασκορδουλάκους (βολβούς) από την Arteat
Σαλάμι Αέρος Στρεμμένου
Προσούτο Στρεμμένου
Πορκέτα Στρεμμένου

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκιαΓκερεμέζι με βότανα
Μαλακό τυρί Άνδρου
Σκληρό Βουβαλίσιο Τυρί Μπέκα
Μπουκιές παξιμαδιών Naturally Greek
Παξιμάδια Μονεμβασίτη: Πολύσπορο, Γλυκάνισου, Χωριάτικο

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκιαΜοναστηριακό και Βυζαντινό Ζυμωτό Ψωμί Βενέτη
Μπύρα Νήσος

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκιαΣημειώνω ότι δοκιμάσαμε τα πάντα και ο μπουφές αυτός μας έφτιαξε την Κυριακή μας. Και των φίλων μας επίσης.

Όμως σημειώνω για την ιστορία, ότι ο κορυφαίος συνδυασμός ήταν η πορκέτα του Στρεμμένου με τη μουστάρδα με μέλι του Παπαδημητρίου και λίγη μπύρα Νήσος για να σφραγίσει την ηδονή! Αντίο βουνά, ραχούλες και ματαιότης του κόσμου τούτου…

Ιδέες για κρύο μπουφέ, σάντουιτς και καναπεδάκια
* Το Ploughman’s lunch που σημαίνει “το γεύμα του γεωργού” είναι επί της ουσίας ένας κρύος μπουφές που περιλαμβάνει αλλαντικά, τυριά, chutney’s, πίκλες, ψωμί ή αρτύματα και βέβαια πάνω απ’ όλα μπύρα.

ploughman's lunchΗ παραδοσιακή συνήθεια της υπαίθρου στη Βρετανία, μεταφέρθηκε στα pubs εδώ και αιώνες και αποτελεί το κλασσικό πρόχειρο γεύμα για παρέα, σε κάθε pub της χώρας.

H απόδοσή της στην Ελλάδα ως κρύος μπουφές, με τα καταπληκτικά προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών σας δίνει τη δυνατότητα να καλέσετε τους φίλους σας μια Κυριακή μεσημέρι και χωρίς να μαγειρέψετε καθόλου, να τους προσφέρετε τους καλύτερους γκουρμέ μεζέδες που έχουν δοκιμάσει.
Αν μάλιστα προσθέσετε και τις ιδέες μας για ορεκτικά και σάντουιτς στον μπουφέ θα τους στείλετε αδιάβαστους με το πως καταφέρατε να τους ικανοποιήσετε γευστικά, χωρίς να μαγειρέψετε.

Γιατί και οι πιο μερακλήδες μάγειροι και μαγείρισσες, δικαιούνται και μια Κυριακή με τα πόδια ψηλά… και μην πάει ο νους σας μόνο στο πονηρό!

Ιδέες για Κρύο Μπουφέ, Σάντουιτς & Καναπεδάκια 4.43/5 (88.57%) 14 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

5 Comments

  • Reply May 21, 2014

    μαρία δημητρίου

    Λοιπόν, πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση γιατί κι εγώ κάνω σάντουιτς κάθε πρωί για τον άντρα μου και μ αρέσει πολύ να του ετοιμάζω κάτι πρωτότυπο. Πόσες φορές ζαμπόν και τυρί πια; α, και κάτι από εμένα. Προτείνω να δοκιμάσετε και συνδυασμό τσάτνεϊ σύκου με χαλλούμι

  • Reply August 26, 2014

    Μαρία

    φοβερα φαινονται τα καναπεδακια με το μέλι!θα τα δοκιμασω με τοστιμο ολικης που νομιζω θα πηγαινει τελεια!

  • […] πηγή: caruso.gr […]

  • […] πηγή: caruso.gr […]

Leave a Reply

Leave a Reply