Οι αφρώδεις οίνοι πάσης φύσεως είναι φτιαγμένοι για γιορτινή ατμόσφαιρα. Ανεβάζουν το κέφι και τη διάθεση με τον ίδιο ρυθμό που οι φυσαλίδες φτάνουν στην επιφάνεια και διαχέονται στην ατμόσφαιρα.
Όμως, με τη σαμπάνια ως το απόλυτο αρχέτυπο της κατηγορίας των αφρωδών, λόγω τιμής και εικόνας πολυτελούς διαβίωσης, η όλη διαδικασία εορτασμού έπαιρνε για πολλούς ένα δήθεν χαρακτήρα, μια αίσθηση επίδειξης ευμάρειας. Έχοντας πλέον λύσει το θέμα της ευμάρειας σ’ αυτή τη χώρα, αφαιρώντας το απ’ τις φιλοδοξίες μας με χειρουργική ακρίβεια, στο χώρο των αφρωδών οφείλουμε να στρέψουμε τη ματιά μας στη Βόρεια Ιταλία, όπου υπάρχουν εξαιρετικά προϊόντα τα οποία δεν κουβαλάνε στις ετικέτες τους τις ενοχές πλουτισμού!
Τα Asti, αλλά κυρίως τα Prosecco που είναι πιο γνωστά στην Ελλάδα, καταφέρνουν να εκφράσουν την καλή διάθεση του εορτασμού με Ιταλικό ταμπεραμέντο, όντας σαφώς πιο οικονομικά απ’ τη σαμπάνια, αλλά με εξίσου εξαιρετικό προϊόν.
Έτσι, τα Prosecco έχουν αποκτήσει ένα χαρακτήρα ποτού αυθόρμητης καθημερινής γιορτής, που ανεβάζει το κέφι, χωρίς μεγαλοαστικές ενοχές και αίσθηση δήθεν. Γι’ αυτό καταφέρνουν να είναι στη μόδα σε μια εποχή όπου το ταξικό μίσος έναντι των παραδοσιακών αστικών αξιών, έχει ξεσαλώσει.
Γι’ αυτές τις γιορτές λοιπόν, πιστοί στην αστική μας κουλτούρα και αντιστεκόμενοι στην επιπεδοποίηση των πάντων, διαλέξαμε να φτιάξουμε ως πρόταση για επιδόρπιο ένα πολύ εντυπωσιακό ζελέ από προσέκο συνδυασμένο και παρουσιασμένο με διαφορετικά φρούτα και γεύσεις.
Ένα γλυκό που εμπεριέχει όλη την αίσθηση ψυχικής ανάτασης που οφείλουν να έχουν αυτές οι μέρες, στην ιδέα, στη γεύση και στην κομψή και γιορτινή εμφάνιση.
Το ζελέ προσέκο είναι μια πρόταση που σίγουρα θα ιντριγκάρει τους καλεσμένους σας και θα συζητηθεί, είτε την παρουσιάσετε σε μεσημεριανό τραπέζι, είτε σε ρεβεγιόν, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα απλή στην ετοιμασία της. Και σας αφήνει και αρκετά περιθώρια πειραματισμών στις γεύσεις. Εμείς σας δίνουμε την τεχνική και ιδέες και από εκεί και πέρα σας καλούμε να αυτοσχεδιάσετε.
Για να κάνουμε τα ζελέ προσέκο διαλέξαμε το κλασικό λευκό prosecco της Martini και το υπέροχο Martini Rose demi-sec που είναι το απόλυτα αγαπημένο μου. Το Martini Prosecco γίνεται από σταφύλια ποικιλίας Glera κοντά στο χωρίο Prosecco, με κυρίαρχες γεύσεις του μήλου, φρούτων και θυμαριού. Το Prosecco Rose είναι ένα πραγματικά κομψό ημίγλυκο αφρώδες κρασί του Piedmont, με γευστικές νότες από raspberry και άγρια τριαντάφυλλα.
Και τα δύο είναι εξαιρετικές προτάσεις μόνα τους ή σε κοκτέιλ, αλλά και στα ζελέ μας λειτούργησαν ιδανικά. Και σε πολύ τίμιες τιμές σε σχέση με την ποιότητα τους, φέροντας επάξια το βαρύ όνομα της Martini με την παγκόσμια φήμη στην ιστορία των ποτών. Σας τα προτείνουμε λοιπόν για να τα δοκιμάσετε στη συνταγή μας και όχι μόνον.
Στη φωτογράφιση μας, έχουμε περιλάβει και το υπέροχο Χριστουγεννιάτικο συλλεκτικό σερβίτσιο της ΙΩΝΙΑ για το 2015, που επιλέξαμε για το γιορτινό τραπέζι μας που θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα.
Υλικά (για 12 ποτήρια σαμπάνιας με ζελέ 150 ml/ποτήρι)
1 φιάλη 750ml. Prosecco Martini (θα χρησιμοποιηθεί η μισή)
1 φιάλη 750 ml. Ροζέ Αφρώδες Martini (θα χρησιμοποιηθεί η μισή)
14 φύλλα ζελατίνης
400 γρ. ζάχαρη
300 ml. νερό
9 φρέσκα raspberries & 9 cranberries (για 2 ποτήρια απ’ το καθένα)
20 ml. χυμό μανταρίνι και 2 φέτες μανταρίνι (για 2 ποτήρια)
Παρασκευή:
1. Μαζέψτε όλα τα υλικά σε ένα σημείο. Μουσκέψτε την ζελατίνη σε νερό για 10 λεπτά.
2. Ζεσταίνετε τα 300 ml νερό σε ένα κατσαρόλι και ρίξτε μέσα τη ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μέχρι όλη η ζάχαρη να γίνει σιρόπι.
3. Βγάλτε τα μουσκεμένα φύλλα ζελατίνης που έχει πλέον μαλακώσει από το νερό, τινάξτε το επιπλέον νερό από πάνω τους και ρίξτε τα μέσα στο σιρόπι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν. Έχετε τώρα τη βάση που θα πήξει και θα γλυκάνει τα ζελέ προσέκο σας.
4. Για κάθε ποτήρι που θα γεμίζετε θα χρησιμοποιείτε αναλογία 4 μέρη σιρόπι ζελατίνης προς 10 μέρη προσέκο ή μίγμα προσέκο με χυμό, όπως στη περίπτωση του μανταρινιού. Άρα για 2 ποτήρια θα χρειαστείτε 80 ml. σιρόπι προς 200ml. προσέκο ή ροζέ αφρώδες Martini. Αναμίξετε τις αναλογίες αυτές σε ένα δοσομετρητή για να συνθέσετε το κάθε ζελέ, προκειμένου στη συνέχεια να το ρίξετε στα ποτήρια αναμεμιγμένο.
5. Βάλτε στον πάτο κάθε ποτηριού τα φρούτα που θέλετε (αν θέλετε) και στη συνέχεια ρίξτε το μίγμα σιροπιού και προσέκο/ροζέ αφρώδους.
Κατά τη διάρκεια του γεμίσματος θα δημιουργηθεί πολλές φορές μεγάλος αφρός που θα περιμένετε να καταλαγιάσει για να καταφέρετε να τα γεμίσετε περίπου ίσια. Επίσης τα φρούτα θα ανέβουν στην επιφάνεια.
Τα δικιά μας 5 ζευγάρια ήταν 2 σκέτα προσέκο, δύο σκέτα ροζέ, δύο προσέκο με 20ml χυμό μανταρίνι και μια φέτα μανταρινιού, 2 προσέκο με raspberries, 2 ροζέ με cranberries. Αλλά αυτά είναι ενδεικτικά των συνθέσεων που μπορείτε να κάνετε.
6. Μεταφέρετε τα ζελέ προσέκο στο ψυγείο και τα αφήνετε εκεί για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσουν.
Σημείωση: Αν στο ψυγείο έχετε κάτι με έντονη μυρωδιά, όπως τυρί ή κάτι με σκόρδο κλπ, καλύτερα να καλύψετε τα ποτήρια με διάφανη μεμβράνη για να μην απορροφήσουν την μυρωδιά.
Τα σερβίρετε με κουτάλι γλυκού μετά το δείπνο.
Μια και με το ζελέ προσέκο μπήκαμε σε γιορτινό mood, ας γιορτάσουμε και τα δυο χρόνια του Cucina Caruso, με ρεκόρ απήχησης στο ευρύ κοινό καθώς έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 200,000 μοναδικούς χρήστες τον μήνα που βλέπουν πάνω από μισό εκατομμύριο σελίδες. Με βάση αυτή την αναπάντεχη δημοφιλία, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σας προϊδεάσουμε ότι σε λίγο καιρό, μέσα στο 2016, το Cucina Caruso θα γίνει (μάλλον) το πρώτο foodblog στον κόσμο που θα μπει επίσημα στον χώρο της εστίασης, με μια φρέσκια πρόταση.
Χρόνια μας πολλά!