Αγαπημένο Πρασόρυζο: Πεντανόστιμο, Καθημερινό Γκουρμέ

Πρασόρυζο

Το πρασόρυζο είναι για τους περισσότερους ένα από τα πλέον ταπεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, αλλά για μένα είναι ένα γαστρονομικά κορυφαίο πιάτο. praso8Στο σπίτι μου είναι απ’ τα φαγητά που θα κάνουμε στάνταρ δυο φορές το μήνα. Η πλακα είναι ότι κάθε φορά που θα το φάμε, θα σχολιάσουμε με την ίδια έκπληξη που το κουβεντιάσαμε την πρώτη φορά, το πώς ένα τόσο απλό φαγητό καταφέρνει να είναι τόσο νόστιμο. Deja-vu! Γι’ αυτό και σκέφτηκα τελευταία να καταγράψω την συνταγή.

Ομολογώ όμως ότι δεν έχω ακούσει πολύ κόσμο να θεωρεί το πρασόρυζο τόσο κορυφαίο φαγητό όσο εγώ και έτσι είχα ένα προβληματισμό για το αν αξίζει τον κόπο να ανεβάσω την συνταγή μου. Γιατί όμως;

Ψάχνοντας όμως μια μέρα τυχαία στο google για φωτογραφίες και συνταγές πρασόρυζου, διαπίστωσα ότι μακρινή μόνον σχέση είχαν οι περισσότερες, με το πιάτο που στο σπίτι μας φέρει αυτό το όνομα. Σε γενικές γραμμές είδα πιάτα που περιείχαν πράσο και ρύζι ανάμεσα σε άλλα υλικά, όπως σέλινο, ντομάτα, καρότα, τυρί, αλλαντικά, και κάθε λογής εξωτικά ή βαριά καρυκεύματα όπως κάρδαμο, μπαχάρι και δάφνη.

Όλα αυτά τα ωραία υλικά σε άλλη περίπτωση, αντί να συμπληρώνουν και να αναδεικνύουν το γευστικό προφίλ του ρυζιού με το πράσο, δημιουργούν ‘θόρυβο’, υποβιβάζοντας το πρασόρυζο σε ένα πιλαφάκι, χωρίς άποψη και χωρίς χαρακτήρα. Ειδικά όταν στα περισσότερα που είδα, το ρύζι ήταν τύπου ‘Καρολίνα’, που είναι ό,τι πιο μαλθακό και άνευρο υπάρχει.

Στη Γκουρμεδοχώρα, όταν γίνω πρόεδρος, θα απαγορευτεί άμεσα η κατανάλωσή του ρυζιού τύπου Καρολίνα, σας προειδοποιώ!

150402_prasoryzo_0375Κατάλαβα λοιπόν, πως όταν εγώ μιλάω για πρασόρυζο, μιλάω για κάποιο διακριτά διαφορετικό φαγητό απ’ αυτό που μαγειρεύεται σε πολλά σπίτια. Και υποθέτω ότι αυτό αυμβαίνει γιατί η συνταγή που εγώ έμαθα να κάνω πρασόρυζο σπίτι μου, προέρχεται απ’ τη Σμυρνιά γιαγιά μου μέσω της μάνας μου. Δηλαδή από μια αστική κουζίνα, σοφή και κομψή, με βάθος παράδοσης και επηρεασμό από την Γαλλική σχολή μαγειρικής.

Αυτή η κουζίνα διέπρεψε γιατί έδειχνε μεγάλο σεβασμό στα υλικά και στους συνδυασμούς τους. Έτσι, τίποτα δεν έμπαινε τυχαία και ποτέ δεν προστίθεντο στοιχεία και γεύσεις σε ένα πιάτο, αν δεν υπήρχε γαστρονομικός λόγος. Και φαίνεται ότι λειτούργησε σε αντίστοιχη λογική με την Ιταλική κουζίνα, όπου κάθε πιάτο είναι η γιορτή ενός ή δύο κεντρικών υλικών και ό,τι άλλο μπει στη συνταγή, στόχο έχει μόνον να αναδείξει ή να συμπληρώσει αυτά τα κεντρικά υλικά.  Για το πράσο λοιπόν τι επέλεξε;

πρασόρυζο 1α

Τα ιδανικά υλικά λοιπόν, για να δέσουν με το πράσο στο πρασόρυζο, είναι ο δυόσμος με τον άνηθο που το συμπληρώνουν αρωματικά, το κρεμμύδι που αυτονόητα αποτελεί γευστική βάση και βέβαια το λεμόνι που ισορροπεί τη γλύκα του, με οξύτητα. Α! και μακρύκοκο ρύζι, βέβαια. Τίποτα άλλο πληζ!

Αυτά τα βασικά υλικά σε ισορροπία είναι ό,τι χρειάζεται ένα πρασόρυζο για να έχει χαρακτήρα. Άλλωστε ο δυόσμος και ο άνηθος χρησιμοποιούνται και σε πρασόπιτες, ως τα δυο βασικά υλικά που συμπληρώνουν αρώματα και εντάσεις στην ήπια, σχεδόν γλυκιά αψάδα του πράσου, χωρίς ωστόσο να καπελώνουν τη λεπτή του γεύση. Το ταίριασμα τους ως υλικά είναι ιδανικό, a match made in heaven, που λεν και στο χωριό μου.

Οτιδήποτε άλλο, αντί να προσθέτει, αφαιρεί.

Έτσι σας προκαλώ και σας προσκαλώ, αν δεν το ξέρετε έτσι το πιάτο ή αν ποτέ ως σήμερα δεν σας ήρθε η όρεξη για πρασόρυζο, να δοκιμάσετε την απλή αυτή συνταγή που καταγράφω. Γιατί ένα πιάτο μπορεί να είναι απλό, αλλά ταυτόχρονα να έχει απόλυτα αρμονικό γευστικό προφίλ, με χαρακτήρα. Και στη δικιά μου φιλοσοφία, αυτό το πρασόρυζο της συνταγής, είναι ένα καθημερινό γκουρμέ πιάτο. Ελπίζω να σας εκπλήξει ευχάριστα!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη και απλή παραδοσιακή ελληνική συνταγή με την ετοιμασία να παίρνει περί τα 15 λεπτά και το μαγείρεμα περί τη μισή ώρα. Ιδανική όλες τις εποχές του χρόνου.

Όσο δεν παρασύρεται κάποιος απ’ το να προσθέσει υλικά (βλέπε ντομάτα, καρότο, κλπ) και μείνει στα λίγα απαραίτητα, τόσο το πιάτο διατηρεί χαρακτήρα και ένταση. Αντισταθείτε στην πρόσθεση!

Υλικά (για 4 μερίδες)

1½ φλ. (355 ml) Ρύζι μακρύκοκο (χρησιμοποίησα Agrino που βράζει σε 20’)
500 γρ. Πράσο κομμένο σε ροδέλες (3 πράσα)
3 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
3 κ.σ. Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.σ. αποξηραμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1000-1200 ml. Ζωμό λαχανικών ( 1 κουτί φρέσκος ζωμός λαχανικών Knorr + νερό)*
1½ κ.γ. Ζάχαρη
80 ml. Χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
100 ml. Ελαιόλαδο για μαγείρεμα συν 50 ml. έξτρα παρθένο για σερβίρισμα
1 κ.γ. Αλάτι – ⅛ κ.γ. Πιπέρι

*το περιθώριο στη μέτρηση είναι ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες της κάθε κουζίνας, των πρώτων υλών και των σκευών που χρησιμοποιούνται

πρασόρυζο 2Παρασκευή:

1. Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

πρασόρυζο 32. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε περι τα 900 ml απ’ τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.

πρασόρυζο 43. Στα 15 περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι’ αλλο ζωμό/νερό συμπληρώστε.

πρασόρυζο 54. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τη φωτιά και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

πρασόρυζο 6Σερβίρισμα:

Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύεται από νόστιμη φέτα και μυκηθμούς ικανοποίησης από τη λιτή νοστιμιά του συνδυασμού των γεύσεων και την φρεσκάδα των αρωμάτων.

150402_prasoryzo_0387

Αγαπημένο Πρασόρυζο: Πεντανόστιμο, Καθημερινό Γκουρμέ 4.51/5 (90.25%) 162 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

51 Comments

  • Reply April 13, 2015

    Dimitri Kourtakis

    Εξαιρετικό. Την επομένη πρόσθεσα στο κρύο πρασόρυζο που είχε περισέψει γιαούρτι με φρέσκο άνιθο και έγινε μια εκπληκτική, δροσιστική και απόλυτα γευστική ριζοσαλάτα !

  • Reply April 21, 2015

    katerina g

    τρελαινομαι για το πρασο σ ολες τις εκδοχες του! ετσι λοιπον το κανω κι εγω, χωρις δυοσμο ομως. ποτε δε θα σκεφτομουν να του βαλω ντοματες και καροτα.
    αληθεια το καρολινα ειναι τοσο ανοστο? δε το χα προσεξει…

  • Reply April 24, 2015

    Dimitris Korilis

    Ανθρωπίνως τέλειο. Ευχαριστώ για τη συνταγή κ. Παπαζυμούρη.

  • […] δυόσμου που εξεθείαζα πρόσφατα γράφοντας για το πρασόρυζο. Τα τρία αυτά λαχανικά ταιριάζουν απόλυτα με μια ήπια […]

  • Reply May 4, 2015

    stathis

    Πραγματικά εξαιρετικό . Έβαλα basmanti και πάλι είναι πολύ κάλο!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

  • […] αντίστοιχα είχα γράψει και τελευταία, στην αντίστοιχη συνταγή για πρασόρυζο, υπάρχουν πολλοί τρόποι κάποιος να βαρύνει ένα φαγητό […]

  • Reply December 3, 2015

    Anonymous

    “Αφηστε να τραβηξει 15-20 εκτος φωτιας” Μεχρι 8 λεπτα αντεξαμε, το φαγαμε μεσα απο την κατσαρολα! Σας ευχαριστουμε.

  • Reply January 9, 2016

    vasiliki

    Γιατί τοσο μίσος με το καρολίνα?Kαποιο ψυχολογικό τραύμα δεν εξηγείται αλλιώς….χαχα!

  • Reply February 5, 2016

    Anonymous

    Όταν γράφουμε 500 γρ. πράσα εννούμε το καθαρό βάρος να είναι τόσο?

  • Reply February 21, 2016

    Anonymous

    Τι ενοεις ενα κουτι knorr και τις 4 μεριδες που εχει το κουτι?

  • Reply February 25, 2016

    Αντιγόνη

    Καλημέρα!! Έκανα τη συνταγή σας με μια παραλλαγή: αντί για ρύζι έβαλα πληγούρι! Πεντανόστιμο και πολύ γεμάτη γεύση!!

  • yperoxo..to apolaysame oloi oi oikogeneia!!!!!

  • Reply March 29, 2016

    ΕλενηΡ5

    Εξαιρετικοοοο(!) το πρασορυζο οπως ακριβως μας το δωσατε! Αν κ ειχα ετοιμασει τα καροτα μου οταν πηγα να τα κοψω ειπα, οχι τελικα θα υπακουσω κ δεν θα τα βαλω… Η μονη παρασπονδια ηταν το σβησιμο με λιγο κρασι (το συνηθιζω γενικα) που τελικα αξιζε. Ενθουσιαστηκε ολη η οικογενεια ακομα κ οι πιο δυσκολοι. Σας ευχαριστουμε πολυ!

    • Έτσι! Όσο καθαρίζουμε τις γεύσεις, όσο τις κάνουμε πιο μονοδιάστατες τόσο αποκτούν προσωπικότητα!

  • Reply April 7, 2016

    Anonymous

    Γιατι μου τα χαλάτε προσθέτοντας ζωμό και ειδικα knorr που δεν χωνεύω καθόλου; Θεωρώ οτι χαλάει ολη την απλότητα και την μαγεία της συνταγής μιας και ειδικότερα σε εστιατόρια το χρησιμοποιούν κατα κόρον! Βρωμάει συντηρητικό και για μενα ειναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται οταν μπορείς να δώσεις υπέροχη γεύση στο οποίο φαγητό προσθέτοντας αγνα προϊόντα

    • Εμ, δε με ειδοποιήσατε τι δε χωνεύετε να το ξέρω κι’ εγώ να το προλάβω! :-)
      Οι ζωμοί ψυγείου είναι μια χαρά προϊόντα, δοκιμασμένοι πλειστάκις και δεν έχω απολύτως κανένα θέμα μαζί τους. Για τους κύβους θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σας, τους έχω καταργήσει όχι τόσο για τα ” συντηρητικά” που νομίζω ότι υπερβάλλετε, όσο γιατι έχουν μπρουτάλ γεύση και είναι υπερβολικά αλμυροί. Αν δεν θέλετε να βάλετε έτοιμνο ζωμό, φτιάξτε δικό σας βράζοντας σε αλατισμένο νερό καρότο, σέλερι, πατάτα, κρεμμύδι για καμμιά ώρα. Πάντως ο ζωμός λαχανικών ψυγείου κάνει το φαγητό ένα κλικ πάνω από απλό νεράκι, χωρίς καμμία αμφιβολία. Όλη η Γαλλική μαγειρική στηρίζεται στους ζωμούς, μη κάνουμε εμείς τους έξυπνους!

  • Reply April 7, 2016

    Anonymous

    Αν αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω αυτο τον περίφημο ζωμό ναι βάζω δικό μου! Κατα τα αλλα τα λέτε πολυ ωραία και το πρασορυζο σας δείχνει πολυ λαχταριστό!! Ειμαι λάτρης της ελληνικής κουζίνας ως επι το πλείστον και θεωρώ τόσο τα λαχανικά μας οσο και τα μυρωδικά μας εξαιρετικά οποτε εκει και η ένσταση μου ως προς τον ζωμό!ναχειστε καλα ευχαριστω για τον χρονο σας και συγχαρητηρια για την δουλεια σας!!

  • Reply April 8, 2016

    Anonymous

    Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο !!!

  • Reply April 9, 2016

    Anonymous

    Καταπληκτικό φαγητό και ν φανταστείτε ότι δεν είχα ξαναφάει ποτέ Πρασορυζο. Ο δυόσμος του πάει παρά πολύ. Ενθουσιάστηκε όλη η οικογένεια ακόμα και η μίκρη μου κόρη που είναι 3.5 χρόνων. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή

  • Reply May 13, 2016

    σταυρος καρτσωνάκης

    ε, όχι και μυκηθμούς ικανοποίησης, έλεος , πολύ υπερβολική γλώσσα και εξυπνακίστικο ύφος, να το προσέξεις αγαπητέ φίλε, ένα πρασόρυζο είναι, όχι και η επιτομή της γεύσης για μένα είναι από τα χειρότερα φαγητά και ας το κάνω μόλις τώρα

  • Reply November 4, 2016

    Anonymous

    Μια χαρά σας τα είπε ο κύριος ανώνυμος για τα συντηρητικα στους κύβους και γενικά καλά σας τα είπε. Εσείς όμως από αρχή μέχρι και τέλος είστε ειρωνικός. Ερευνήστε λίγο τι γίνεται με τους κύβους. Και επειδή άτομα που βαριουντε και δεν έχουν ιδέα από μαγειρικη βάζουν κύβους ή επειδή η γαλλική κουζίνα στηριζεται (αληθεια αυτο πως το στηριζεται; να μιλησουμε για χειροποιητους οκ όχι όμως του εμπορείου που μόνο εγώ κι εσείς δεν ήμαστε μέσα) σε αυτούς κατά πως λέτε,πρέπει κι εμείς να χρησιμοποιουμε κύβους; Ας έχει την μαεστρία κάποιος να φτιάχνει τα φαγητά του νόστιμα,χωρίς τα συντηρητικα των κυβων και τις πλαστικές γεύσεις, όπως κάναν οι γιαγιάδες μας ή η μανες μας και να μας λείπει η γαλλική κουζινα. Αντε, ολοι το παιζουμε γνωστες και μαγειρες σημερα

    • Αφού έτσι νομίζετε, τι διαβάζετε ψαγμένες συνταγές; Γράφτε τα δικά σας να μάθει ο κόσμος!

  • Reply November 12, 2016

    Tim Sidiropoulos

    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΗΡΕΥΕΙΣ!! ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!!

  • Reply November 13, 2016

    μαρία δημητρίου

    Εγώ ένα έχω να πω: μακάρι όλοι οι μάγειρες, κύριε ανώνυμε, να ήταν γνώστες τόσο όσο ο Δ. Παπαζυμούρης. Αν κάποιος διαβάζει όσα γράφει χωρις να δοκιμάσει να τα μαγειρέψει κι ο ίδιος, μπορεί να τα θεωρήσει όντως λίγο υπερβολικά. Αν όμως επιχειρήσει να τα φτιάξει σπίτι του, θα διαπιστώσει (όπως κι εγώ η ίδοια, πάμπολλες φορές) ότι και λίγα λέει και μετριόφρων είναι ο άνθρωπος

    • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.
      Ζούμε σε μια χωρα που το να κριτικάρεις είναι χόμπυ ευρύτερης αποδοχής από το να δημιουργείς…

  • Reply November 21, 2016

    Anonymous

    Ολα καλα κι απλα , λιγο καρότο φάλτσα κομμένο (λιγο) κι επισης Καρολίνα για γεμιστά !! το λένε κι οι συσκευασίες

  • Reply November 21, 2016

    Anonymous

    …ο ανώνυμος απο πάνω ,
    Επισης νομίζω ότι εξελίσσεται ψυχωτική επιδημία μεταξύ άσχετων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κάνουν κριτική σ οτιδήποτε στέκεται η δε στέκεται . Αν αυτο θα λειτουργήσει τελικά ως τροχοπέδη για άλλες χοντρό μαλακιες ( τύπου ξύλο στη γυναίκα-άντρα παιδιά ζώα ψήφο στις εκλογές κλπ ) νομίζω ότι παμε καλα!

  • Reply December 5, 2016

    Anonymous

    Είναι η πρώτη συνταγή που φτιάξαμε από εσάς και λόγω της ανέλπιστης επιτυχίας σας ακολουθούμε τυφλά! Εξαιρετικός και ο τρόπος παρουσίασης της συνταγής! Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε!

  • Reply December 22, 2016

    Katerina

    ΔΕΝ.ΥΠΑΡΧΕΙ.ΑΥΤΟ.ΤΟ.ΦΑΓΑΚΙ.-

    (ο δυόσμος είναι … είναι… είναι βρε παιδί μου σαν να πονάει ο αυχένας σου και να εμφανίζεται ένα μαγικό χέρι και να σου κάνει το τέλειο μασσάζ… δηλαδή… τι να πω?? Θα λατρεύεστε στο εξής ως θεότητα) :-)

  • Reply January 20, 2017

    Vicky Fragoyianni

    καταπληκτικό! το έφτιαξα με κριθαράκι, αυξάνοντας 5′ το χρόνο μαγειρέματος του πράσου πριν ρίξω το κριθαράκι στην κατσαρόλα.

    • Μπράβο!! Το θέλω να το δοκιμάσω κι’ εγω έτσι και το είχα ξεχάσει! Χαίρομαι που βγήκε καλο!

  • Reply March 19, 2017

    George

    Όταν λέμε κούπα εννοούμε τη στάνταρ κούπα; Δηλαδή 1.5 κούπα = ~290γρ. ρύζι;
    Το έχω φτιάξει δυο φορές με παρόμοιο αποτέλεσμα. Γίνεται κάτι τόσο νερουλό όσο η μαγειρίτσα, αλλά με πιο αραιό υγρό βέβαια. Μου κάνει όμως εντύπωση που δεν το έχει παρατηρήσει κανείς άλλος, όπως επίσης και το ότι η ενώ η αναλογία στο πιλάφι, ρύζι με νερό, παίζει χοντρικά στο 1 προς 2 εδώ είμαστε στο 1 προς 4 και βάλε…
    Anyway, να δοκιμάσω να βράσω με ανοιχτό καπάκι την επόμενη φορά ή να μειώσω δραστικά το ζωμό; πχ 800ml (γιατί κάπου εκεί υπολογίζω ότι πρέπει να πάω για να βγει σωστό)

    • Για την μονάδα μέτρησης απάντησα πιο κάτω/πάνω… Η ποσότητα είναι μετρημένη απ’ τη κουζίνα μου όταν έφτιαχνα την συνταγή και πάντα σ’αυτη την διαδικασία είμαι εξαιρετικά ακριβής, από πεποίθηση και με συναίσθηση υπευθυνότητας απέναντι στο κοινό. Άρα δεν έχω αμφιβολία ότι ήταν σωστή η μέτρηση για τις συνθήκες της κουζίνας, τις εντάσεις του ματιού, το μέγεθος και το σχήμα της κατσαρόλας και τα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποίησα. Κακώς όμως την αναγράφω με τόση ακρίβεια και χωρίς περιθώριο γιατί όλα όσα ανέφερα παίζουν ρόλο. Άν ήταν άλλη μάρκα το ρύζι μπορεί να μην θέλει τόσο νερό. Αν η κατσαρόλα σας είναι μακρόστενη, αντι για πλατειά που δείχνω την δικιά μου μπορεί να εξατμίζεται στο μισό ρυθμό το νερό σε σας. Οπότε το “σοφόν” ως αναγνώστες είναι την πρώτη φορά που θα κάνετε μια συνταγή να βάλετε λίγο λιγότερη ποσότητα υγρού και να συμπληρώσετε στη πορεία για να είστε σίγουροι. Όμως εδώ το λάθος σας ήταν καταφανώς στη μέτρηση του φλυτζανιού και άρα της ποσότητας του ρυζιού. Ο όγκος που έπρεπε να υπάρχει σε ρύζι είναι 355 μλ. Το ρύζι αυτό που χρησιμοποιώ θέλει περί τις τρείς φορές τον όγκο του σε νερό που μας πάει στα 1065 ml και το υπόλοιπο είναι περιθώριο για τον όγκο του πράσου. Θεωρώ όμως πρόβλημα το ότι έστω και ένας αναγνώστης οδηγήθηκε λάθος και θα διορθώσω το κείμενο στις οδηγίες για να υπάρχει “ανοχή” στις διαφορετικές συνθήκες. Οπότε σας ευχαριστώ πολύ για την παρατηρηση που με βοηθά να βελτιώσω τις οδηγίες μου.

  • Reply March 20, 2017

    Anonymous

    1 cup = 1 κούπα = 250γρ.
    Η 1,5 κούπα είναι περίπου 400γρ. Για αυτο σου βγαίνει τόσο νερουλό.

  • Reply March 20, 2017

    George

    Η αλήθεια είναι ότι είχα δει μόνο διεθνείς πίνακες όπου η κούπα παίζει γύρω στα 190 γραμμάρια για το μακρύκκοκο. Τώρα που κοίταξα λίγο πόσο είναι η κούπα στο Ελλάντα, όλα τα site γράφουν 225, άρα χοντρικά μιλάμε για 340γρ. Αν βάλω 400 πιστεύω ότι πιθανότατα δε θα βγει νερουλό. Με 340γρ. όμως και πάλι παίζεται…
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε στο 2017. Και μιλάμε ακόμη για κούπες. Ρίξε θεέ μου ένα κατακλυσμό, και όσοι επιβιώσουν! Τι να κάνουμε τώρα…φυσική επιλογή είναι κι αυτό… :P

    • ! cup = 236.588 ml. Είναι μονάδα όγκου που ισχύει παντού και δεν έιναι καθόλου αναχρονιστική. Προέρχεται από την Αμερικάνικη λογική μέτρησης των συστατικών των συνταγών και βολεύει ιδιαίτερα σε τέτοια υλικά γιατί είναι πιο εύκολο να τα ογκομετρήσεις σε ένα δοσομετρητή παρά να τα ζυγίζεις. Γοιατί στον ίδιο δοσομετρητή θα βάλεις και το νερό μετά κλπ. Υπάρχει στο google και σε κάθε smartphone στις μετατροπές. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι μπλεκόμαστε και έχουν αναγραφεί ανακριβείς μεταροπές. Δεν είναι κούπα τσαγιού της γιαγιάς, προφανώς! Σ’ αυτο το site χρησιμοποιούμε ΠΑΜΤΑ επίσημες μετρήσεις, όχι εμπειρικές. Και σημειώνω ότι είναι όγκος δεν είναι μάζα να μετατρέπουμε σε γραμμάρια…

  • Reply March 20, 2017

    George

    Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι η διάθεση μου είναι πολύ χαλαρή και ό,τι γράφω, το γράφω αστειευόμενος πάντα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
    Όμως, με όλα αυτά έκανα κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας.
    Κατ’αρχάς, συμφωνώ απόλυτα ότι η κούπα είναι 236ml. Το πρόβλημα όμως είναι τι γίνεται όταν δεν υπάρχει ογκομετρητής. Κακά τα ψέματα, ένω τα kitchen scales έχουν γίνει πολύ mainstream, δύσκολα σε σπιτική κουζίνα βρίσκεις ογκομετρητές. Μπορεί να βρεις ένα γενικό ογκομετρητή που να πετράει ανά 100ml μέχρι τα 500 ή τα 1000, αλλά πολύ πιο δύσκολα specific μετρητή για 1 cup, 1 tspoon, 1 tbspoon κλπ κλπ. Εγώ λοιπόν, για να δω πόσο είναι πραγματικά σε γραμμάρια 236ml ρυζιού, πήγα παραδοσιακά. Τώρα, πριν απαντήσω, ζύγισα 236γρ νερό σε μια κούπα (ελλείψη δοσομετρητή αλλά παρούσης ζυγαριάς), σημάδεψα το ύψος, άδειασα νερό, έβαλα ρύζι μέρχι το σημάδι, ζύγισα το ρύζι και βγήκε 249γρ. Άρα πολύ σωστός και ο ανώνυμος λίγο παραπάνω που μου έδωσε την ίδια αντιστοιχία, 1 cup = 250γρ.
    Η λύση, όσο αστείο και αν φαίνεται, είναι αυτή που μόλις έγραψα. Αν την είχα ακολουθήσει θα είχε βγει σωστό από την πρώτη φορά, αλλά είναι μη βιώσιμη. Και είναι μόνο για ρύζι. Για άλλο υλικό, θέλει από την αρχή. Οπότε τι είναι πιο απλό, με δεδομένο ότι, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, υπάρχουν τα smartphones? Μα, το “ok google, 1 cup of rice into grams” φυσικά.
    Και εδώ αρχίζουν οι ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
    η γυναικεία φωνή του google now μου απάντησε 195γραμμάρια. Γι’αυτό έβγαινε λάθος η συνταγή.
    Το αστείο είναι ότι τώρα, που έκατσα και το έψαξα χειροκίνητα, τα πρώτα 5 αποτελέσματα, συμφωνούν. Από 175-195 γραμμάρια ανάλογα με το us ή metric, αν το έλεγαν σε φόρουμ ή ήταν γραμμένο σε πίνακα, κλπ. κλπ. Και μόλις το 6ο εν σειρά αποτέλεσμα λέει 250.
    Το πάρτυ φουντώνει περισσότερο μόλις αποφασίσεις να το ψάξεις στα ελληνικά. “Πόσα γραμμάρια είναι μια κούπα ρύζι”. Εδώ τα πρώτα 5 λένε ομόφωνα 225 και το 6ο 200. Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες!
    Γι’ αυτό επιδιώκω πάντα τα γραμμάρια. Είναι λίγο δυσλειτουργικά με τα υγρά, αλλά όπως το είπα. Λίγο! Νερό, ζωμοί, χυμοί, γάλα και γενικά αραιά υγρά, έχουν όλα πυκνότητα 1. Δεν υπάρχει λόγος για ml, απλά ζυγίζεις. Λάδι 0,92. Βούτυρο 0,96, κρ. γάλακτος 1(κι όμως!).
    Αρκετά με τα νούμερα όμως. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι το πρασόρυζο ήταν εξαιρετικό ακόμη και ως μαγειρίτσα! Και, μεταξύ μας, έχω αρχίσει να ανησυχώ μήπως με το παραπάνω ρύζι αραιώσει η γεύση και και δε μ’αρέσει εξίσου και έχουμε άλλα μετά! χαχαχαχαχαχαχαχα

  • Reply June 13, 2017

    Tanya Belova

    Απιστευτο! Το εφτιαξα σημερα και ολοι τρελαθηκαν! Και το εκανα και με “Καρολινα” χαχα:)
    Συγχαριτηρια για την σελιδα σας. Ειναι υπεροχα οργανωμενα ολα.

  • Reply August 7, 2017

    Anonymous

    Όλα καλά με τους ζωμούς. Αν θες να βάλεις βάλε. Μην κατηγορείς όμως όσους βάζουν καρότα κτλ. Λες οι πολλές γεύσεις είναι κακό γιατί προκαλούν θόρυβο και μετά πετάς έναν ζωμό. Εμπορίου ή σπιτικό δεν με ενδιαφέρει. Προφανώς η εύκολη λύση είναι του εμπορίου.

    Αυτή η αντίφαση δείχνει ασυνέπεια ή σκοπιμότητα. Οπότε το ερώτημα είναι, να ρίξουμε γεύσεις μέσα ή να το κρατήσουμε απλό;

    Ουσιαστικά, αυτό που καταλάβαίνω είναι ότι για να έχει καλή γεύση θέλει ζωμό Knorr. Σωστά;

    • Δεν ξέρω αν υπερισχύει η ανάγκη σας να κάνετε ένα κακόβουλο σχόλιο και να πετάξετε σπόντες, σε σχέση με το να λύσετε “μια απορία”, αλλά εγώ θ’ ασχοληθώ μόνο με την απορία γιατί για το άλλο δεν θεωρώ ότι σας έχω δώσει δικαιώματα. Οι ζωμοί είναι η βάση της Γαλλικής μαγειρικής και άρα της “λόγιας” μαγειρικής, δηαδή της μαγειρικής των μαγείρων που σπουδάζουν σε όλον τον δυτικό κόσμο, μιας μαγειρικής που εμπεριέχει λογική και τεχνική. Στόχος μου στο Caruso είναι να μεταφέρω στην απλοϊκή ελληνική παραδοσιακή μαγειρική, επιλεκτικά στοιχεία τεχνικής που βελτιώνουν τις γεύσεις χωρίς να τις αλλοτριώνουν.
      Η πρόσθεση ζωμού λαχανικών σε μια σύνθεση με ρύζι είναι απόλυτα θεμιτή και δεν συνιστά κανένα “γευστικό θόρυβο” γιατί λειτουργεί σε επίπεδο υπόβαθρου νοστιμιάς και όχι ως ένα προσθετικό στοιχείο, όπως θα ήταν η ντομάτα, το καρότο ή το σκόρδο τα οποία θα ξεχώριζαν αυτοτελώς στη γεύση. Ουδεμία αντίφαση λοιπόν, αν έχετε την δυνατότητα να αντιληφθείτε τις λεπτές διαφορές αυτών που λέω, στη γεύση. Αν ήταν μουσική, ο ζωμός θα δρούσε ως μπάσο, από κάτω από την σύνθεση, ενώ τα υλικά που θα εκαναν θόρυβο θα ήταν ξεχωριστά όργανα που κάνουν σόλο, αντιληπτό πέρα απ’ τον βασικό ρυθμό.
      Οι ζωμοί εμπορίου ψυγείου είναι πλέον μια πολύ καλή λύση. Αν πρότεινα να φτιάξετε ζωμό (που έχω ειδικό άρθρο), θα το έκανε πρακτικά 1 στους 100 αναγνώστες, οπότε προσγειωθείτε στην πραγματικότητα των οικιακών αναγκών και δυνατοτήτων. Με την συγκεκριμένη μάρκα που αναφέρετε δεν είχα ή έχω συνεργασία, αλλά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να έχω μια και χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο πρόϊόν της. Θεωρώ επιεικώς τίμιο προς τους αναγώστες μου το ότι σας λέω με ποιό προϊόν πετυχαίνω τη γεύση που προτείνω, αν και δεν έχω οικονομικό όφελος απ’ το συγκεκριμένο. Θα μπορούσε όμως να είναι και Maggi…

  • Reply September 28, 2017

    Anonymous

    Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας!
    Η συνταγή με τις μπάμιες με μπαλσάμικο ήταν αυτή που με κέρδισε και από τότε σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
    Αποφάσισα να φτιάξω το πρασοριζο στα πλαίσια του να συνδυάσω να μαθαίνω να μαγειρεύω με το να φτιάξω φαγητά που νεότερος μάλλον θα αποφευγα.
    Όσο αφορά την συνταγή το οπτικό αποτέλεσμα ήταν όπως το περιγράφετε όμως γευστικά κάτι μου έλειπε.. Ίσως να ήθελα λίγο παραπάνω πράσο – δυόσμο. Επίσης το σβήσιμο με κρασί που κάποιος έγραψε πιο πάνω θεωρώ ότι θα του ταίριαζε. Το πρώτο πιάτο το δοκίμασα πίστα. Στο δεύτερο στα πλαίσια του να διορθώσω λίγο ως προς το αλάτι, τόλμησα και έβαλα από πάνω λίγη τριμμένη μυζήθρα. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο “μπουκώνει” τις υπόλοιπες γεύσεις αλλά εγώ νομίζω ότι το απογείωσε!
    Όπως και να χει θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευρύτερη διδαχή στα πρώτα μου βήματα στην κουζίνα!!

    Δελτα Νι

    • Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς κάνατε και τι περιμένατε, αλλά στη λογική αυτης της συνταγής δεν ταιριάζει ούτε το κρασί ούτε βέβαια το τυρί. Αυτά θα ταίριαζαν σε εκτέλεση της συνταγής στη λογική του ρίζότο που αναφέρομαστε στο πιο κάτω σχόλιο. Εδώ το όξινο στοιχείο θα έρθει απ’ το λεμόνι και το αρωμνατικό απ’ τα μυρωδικά. Η γλύκα και η νοστιμιά απ’ τα πράσα και το λάδι. Μιλάμε για λεπτές γεύσεις και λεπτές αρμονικές ισορροπίες εδώ, όχι για εκρήξεις.

  • Reply September 28, 2017

    Anonymous

    ΥΓ: Eπίσης θα σας παρακαλούσα μια διευκρίνιση πάνω στο ρύζι.
    Αναφέρετε ρύζι Αgrino μακύκοκκο. Η Αgrino έχει 3 προιόντα μακρυκοκκα (Bella,Brown,Φινο) και σύμφωνα με τις περιγραφές της εταιρείας προορίζονται είτε για σπυρωτό είτε για πιλάφι-σαλάτες.Εσείς σε ποιο αναφέρεσθαι?
    Για ριζότο που νομίζω οτι θα ταίριαζε περισσότερο στο πιάτο υπάρχει άλλη ποικιλία (Λάις) που επι της ουσίας είναι καρολίνα.
    Για τέτοια τύπου πιάτα μήπως θα ήτανι καλύτερη η επιλογή ρυζιού αρμπόριο και αντιστοιχα για την ελλαδα καρολίνα?

    Δέλτα Νί,

    • Αναφέρομαι στο Bella, δεν ήξερα ότι και τα άλλα ήταν μακρύκοκα. Εδώ δεν κάνουμε ριζότο, αλλά ένα φαγητό ελληνικής μαγειρικής φιλοσοφίας που απλά θέλουμε ρύζι σπυρωτό. Γι’ αυτό δεν βάζουμε Λαϊς και δεν ακολουθούμε την τεχνική του ριζότο στη μαγειρική που είναι εντελώς άλλη. Θα μπορούσαμε και κάποια στιγμή θα κάνω μια αντίστοιχη συνταγή για ριζότο ή κριθαρότο, αλλά θα ήταν τεχνικά διαφορετική και θα είχε πολύ διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

  • Reply October 2, 2017

    Anonymous

    Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, ήσασταν κατατοπιστικότατος . To link με τις βασικές τεχνικές για ριζότο μου έλυσε ουσιωδώς ερωτήματα που είχα εξαρχής.
    Θα δοκιμάσω ξανά την συνταγή δίνοντας έμφαση στις δομικά χαρακτηριστικά που αναφέρετε με την ελπίδα ότι θα προσεγγίσω ουσιαστικότερα τον συνδυασμό λεπτών γεύσεων με αρμονικές ισορροπίες.

    Με εκτίμηση,
    Δέλτα Νι.

Leave a Reply

Leave a Reply