Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
praso8

Το πρασόρυζο είναι για τους περισσότερους ένα από τα πλέον ταπεινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, αλλά για μένα είναι ένα γαστρονομικά κορυφαίο πιάτο. Στο σπίτι μου είναι απ’ τα φαγητά που θα κάνουμε στάνταρ δυο φορές το μήνα. Η πλακα είναι ότι κάθε φορά που θα το φάμε, θα σχολιάσουμε με την ίδια έκπληξη που το κουβεντιάσαμε την πρώτη φορά, το πώς ένα τόσο απλό φαγητό καταφέρνει να είναι τόσο νόστιμο. Deja-vu! Γι’ αυτό και σκέφτηκα τελευταία να καταγράψω την συνταγή.

Ομολογώ όμως ότι δεν έχω ακούσει πολύ κόσμο να θεωρεί το πρασόρυζο τόσο κορυφαίο φαγητό όσο εγώ και έτσι είχα ένα προβληματισμό για το αν αξίζει τον κόπο να ανεβάσω την συνταγή μου. Γιατί όμως;

Ψάχνοντας όμως μια μέρα τυχαία στο google για φωτογραφίες και συνταγές πρασόρυζου, διαπίστωσα ότι μακρινή μόνον σχέση είχαν οι περισσότερες, με το πιάτο που στο σπίτι μας φέρει αυτό το όνομα. Σε γενικές γραμμές είδα πιάτα που περιείχαν πράσο και ρύζι ανάμεσα σε άλλα υλικά, όπως σέλινο, ντομάτα, καρότα, τυρί, αλλαντικά, και κάθε λογής εξωτικά ή βαριά καρυκεύματα όπως κάρδαμο, μπαχάρι και δάφνη.

Όλα αυτά τα ωραία υλικά σε άλλη περίπτωση, αντί να συμπληρώνουν και να αναδεικνύουν το γευστικό προφίλ του ρυζιού με το πράσο, δημιουργούν ‘θόρυβο’, υποβιβάζοντας το πρασόρυζο σε ένα πιλαφάκι, χωρίς άποψη και χωρίς χαρακτήρα. Ειδικά όταν στα περισσότερα που είδα, το ρύζι ήταν τύπου ‘Καρολίνα’, που είναι ό,τι πιο μαλθακό και άνευρο υπάρχει.

Διαφήμιση

Στη Γκουρμεδοχώρα, όταν γίνω πρόεδρος, θα απαγορευτεί άμεσα η κατανάλωσή του ρυζιού τύπου Καρολίνα, σας προειδοποιώ!

150402_prasoryzo_0375

Κατάλαβα λοιπόν, πως όταν εγώ μιλάω για πρασόρυζο, μιλάω για κάποιο διακριτά διαφορετικό φαγητό απ’ αυτό που μαγειρεύεται σε πολλά σπίτια. Και υποθέτω ότι αυτό αυμβαίνει γιατί η συνταγή που εγώ έμαθα να κάνω πρασόρυζο σπίτι μου, προέρχεται απ’ τη Σμυρνιά γιαγιά μου μέσω της μάνας μου. Δηλαδή από μια αστική κουζίνα, σοφή και κομψή, με βάθος παράδοσης και επηρεασμό από την Γαλλική σχολή μαγειρικής.

Αυτή η κουζίνα διέπρεψε γιατί έδειχνε μεγάλο σεβασμό στα υλικά και στους συνδυασμούς τους. Έτσι, τίποτα δεν έμπαινε τυχαία και ποτέ δεν προστίθεντο στοιχεία και γεύσεις σε ένα πιάτο, αν δεν υπήρχε γαστρονομικός λόγος. Και φαίνεται ότι λειτούργησε σε αντίστοιχη λογική με την Ιταλική κουζίνα, όπου κάθε πιάτο είναι η γιορτή ενός ή δύο κεντρικών υλικών και ό,τι άλλο μπει στη συνταγή, στόχο έχει μόνον να αναδείξει ή να συμπληρώσει αυτά τα κεντρικά υλικά.  Για το πράσο λοιπόν τι επέλεξε;

πρασόρυζο 1α

Τα ιδανικά υλικά λοιπόν, για να δέσουν με το πράσο στο πρασόρυζο, είναι ο δυόσμος με τον άνηθο που το συμπληρώνουν αρωματικά, το κρεμμύδι που αυτονόητα αποτελεί γευστική βάση και βέβαια το λεμόνι που ισορροπεί τη γλύκα του, με οξύτητα. Α! και μακρύκοκο ρύζι, βέβαια. Τίποτα άλλο πληζ!

Αυτά τα βασικά υλικά σε ισορροπία είναι ό,τι χρειάζεται ένα πρασόρυζο για να έχει χαρακτήρα. Άλλωστε ο δυόσμος και ο άνηθος χρησιμοποιούνται και σε πρασόπιτες, ως τα δυο βασικά υλικά που συμπληρώνουν αρώματα και εντάσεις στην ήπια, σχεδόν γλυκιά αψάδα του πράσου, χωρίς ωστόσο να καπελώνουν τη λεπτή του γεύση. Το ταίριασμα τους ως υλικά είναι ιδανικό, a match made in heaven, που λεν και στο χωριό μου.

Οτιδήποτε άλλο, αντί να προσθέτει, αφαιρεί.

Έτσι σας προκαλώ και σας προσκαλώ, αν δεν το ξέρετε έτσι το πιάτο ή αν ποτέ ως σήμερα δεν σας ήρθε η όρεξη για πρασόρυζο, να δοκιμάσετε την απλή αυτή συνταγή που καταγράφω. Γιατί ένα πιάτο μπορεί να είναι απλό, αλλά ταυτόχρονα να έχει απόλυτα αρμονικό γευστικό προφίλ, με χαρακτήρα. Και στη δικιά μου φιλοσοφία, αυτό το πρασόρυζο της συνταγής, είναι ένα καθημερινό γκουρμέ πιάτο. Ελπίζω να σας εκπλήξει ευχάριστα!

Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη και απλή παραδοσιακή ελληνική συνταγή με την ετοιμασία να παίρνει περί τα 15 λεπτά και το μαγείρεμα περί τη μισή ώρα. Ιδανική όλες τις εποχές του χρόνου.

Όσο δεν παρασύρεται κάποιος απ’ το να προσθέσει υλικά (βλέπε ντομάτα, καρότο, κλπ) και μείνει στα λίγα απαραίτητα, τόσο το πιάτο διατηρεί χαρακτήρα και ένταση. Αντισταθείτε στην πρόσθεση!

Διαφήμιση

Υλικά (για 4 μερίδες)

1½ φλ. (355 ml) Ρύζι μακρύκοκο
500 γρ. Πράσο κομμένο σε ροδέλες (3 πράσα)
3 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
3 κ.σ. Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.σ. αποξηραμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 – 1.2 λτ. ζωμό λαχανικών Maggi Marketplace (2 κ.σ. υγρού ζωμού διαλυμένα σε 1 λτ. καυτού νερού)
1½ κ.γ. Ζάχαρη
80 ml. Χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά για μαγείρεμα συν άλλα 50ml. για σερβίρισμα
1 κ.γ. Αλάτι – ⅛ κ.γ. Πιπέρι

*το περιθώριο στη μέτρηση είναι ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες της κάθε κουζίνας, των πρώτων υλών και των σκευών που χρησιμοποιούνται

πρασόρυζο

1. Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

πρασόρυζο 3

2. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε περι τα 900 ml απ’ τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το καπάκι στη κατσαρόλα.

πρασόρυζο 4

3. Στα 15 περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι’ αλλο ζωμό/νερό συμπληρώστε.

πρασόρυζο 5

4. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τη φωτιά και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

πρασορυζο

Σερβίρισμα:

Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύεται από στραγγιστό γιαούρτι 2% ΟΛΥΜΠΟΣ και μυκηθμούς ικανοποίησης από τη λιτή νοστιμιά του συνδυασμού των γεύσεων και την φρεσκάδα των αρωμάτων.

150402_prasoryzo_0387
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Εξαιρετικό. Την επομένη πρόσθεσα στο κρύο πρασόρυζο που είχε περισέψει γιαούρτι με φρέσκο άνιθο και έγινε μια εκπληκτική, δροσιστική και απόλυτα γευστική ριζοσαλάτα !

  2. τρελαινομαι για το πρασο σ ολες τις εκδοχες του! ετσι λοιπον το κανω κι εγω, χωρις δυοσμο ομως. ποτε δε θα σκεφτομουν να του βαλω ντοματες και καροτα.
    αληθεια το καρολινα ειναι τοσο ανοστο? δε το χα προσεξει…

  3. Ανθρωπίνως τέλειο. Ευχαριστώ για τη συνταγή κ. Παπαζυμούρη.

  4. Πραγματικά εξαιρετικό . Έβαλα basmanti και πάλι είναι πολύ κάλο!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

  5. “Αφηστε να τραβηξει 15-20 εκτος φωτιας” Μεχρι 8 λεπτα αντεξαμε, το φαγαμε μεσα απο την κατσαρολα! Σας ευχαριστουμε.

  6. Γιατί τοσο μίσος με το καρολίνα?Kαποιο ψυχολογικό τραύμα δεν εξηγείται αλλιώς….χαχα!

  7. Όταν γράφουμε 500 γρ. πράσα εννούμε το καθαρό βάρος να είναι τόσο?

  8. Τι ενοεις ενα κουτι knorr και τις 4 μεριδες που εχει το κουτι?

  9. Καλημέρα!! Έκανα τη συνταγή σας με μια παραλλαγή: αντί για ρύζι έβαλα πληγούρι! Πεντανόστιμο και πολύ γεμάτη γεύση!!

  10. Εξαιρετικοοοο(!) το πρασορυζο οπως ακριβως μας το δωσατε! Αν κ ειχα ετοιμασει τα καροτα μου οταν πηγα να τα κοψω ειπα, οχι τελικα θα υπακουσω κ δεν θα τα βαλω… Η μονη παρασπονδια ηταν το σβησιμο με λιγο κρασι (το συνηθιζω γενικα) που τελικα αξιζε. Ενθουσιαστηκε ολη η οικογενεια ακομα κ οι πιο δυσκολοι. Σας ευχαριστουμε πολυ!

  11. Γιατι μου τα χαλάτε προσθέτοντας ζωμό και ειδικα knorr που δεν χωνεύω καθόλου; Θεωρώ οτι χαλάει ολη την απλότητα και την μαγεία της συνταγής μιας και ειδικότερα σε εστιατόρια το χρησιμοποιούν κατα κόρον! Βρωμάει συντηρητικό και για μενα ειναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται οταν μπορείς να δώσεις υπέροχη γεύση στο οποίο φαγητό προσθέτοντας αγνα προϊόντα

    1. Εμ, δε με ειδοποιήσατε τι δε χωνεύετε να το ξέρω κι’ εγώ να το προλάβω! 🙂
      Οι ζωμοί ψυγείου είναι μια χαρά προϊόντα, δοκιμασμένοι πλειστάκις και δεν έχω απολύτως κανένα θέμα μαζί τους. Για τους κύβους θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σας, τους έχω καταργήσει όχι τόσο για τα ” συντηρητικά” που νομίζω ότι υπερβάλλετε, όσο γιατι έχουν μπρουτάλ γεύση και είναι υπερβολικά αλμυροί. Αν δεν θέλετε να βάλετε έτοιμνο ζωμό, φτιάξτε δικό σας βράζοντας σε αλατισμένο νερό καρότο, σέλερι, πατάτα, κρεμμύδι για καμμιά ώρα. Πάντως ο ζωμός λαχανικών ψυγείου κάνει το φαγητό ένα κλικ πάνω από απλό νεράκι, χωρίς καμμία αμφιβολία. Όλη η Γαλλική μαγειρική στηρίζεται στους ζωμούς, μη κάνουμε εμείς τους έξυπνους!

  12. Αν αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω αυτο τον περίφημο ζωμό ναι βάζω δικό μου! Κατα τα αλλα τα λέτε πολυ ωραία και το πρασορυζο σας δείχνει πολυ λαχταριστό!! Ειμαι λάτρης της ελληνικής κουζίνας ως επι το πλείστον και θεωρώ τόσο τα λαχανικά μας οσο και τα μυρωδικά μας εξαιρετικά οποτε εκει και η ένσταση μου ως προς τον ζωμό!ναχειστε καλα ευχαριστω για τον χρονο σας και συγχαρητηρια για την δουλεια σας!!

  13. Καταπληκτικό φαγητό και ν φανταστείτε ότι δεν είχα ξαναφάει ποτέ Πρασορυζο. Ο δυόσμος του πάει παρά πολύ. Ενθουσιάστηκε όλη η οικογένεια ακόμα και η μίκρη μου κόρη που είναι 3.5 χρόνων. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή

  14. ε, όχι και μυκηθμούς ικανοποίησης, έλεος , πολύ υπερβολική γλώσσα και εξυπνακίστικο ύφος, να το προσέξεις αγαπητέ φίλε, ένα πρασόρυζο είναι, όχι και η επιτομή της γεύσης για μένα είναι από τα χειρότερα φαγητά και ας το κάνω μόλις τώρα

  15. Μια χαρά σας τα είπε ο κύριος ανώνυμος για τα συντηρητικα στους κύβους και γενικά καλά σας τα είπε. Εσείς όμως από αρχή μέχρι και τέλος είστε ειρωνικός. Ερευνήστε λίγο τι γίνεται με τους κύβους. Και επειδή άτομα που βαριουντε και δεν έχουν ιδέα από μαγειρικη βάζουν κύβους ή επειδή η γαλλική κουζίνα στηριζεται (αληθεια αυτο πως το στηριζεται; να μιλησουμε για χειροποιητους οκ όχι όμως του εμπορείου που μόνο εγώ κι εσείς δεν ήμαστε μέσα) σε αυτούς κατά πως λέτε,πρέπει κι εμείς να χρησιμοποιουμε κύβους; Ας έχει την μαεστρία κάποιος να φτιάχνει τα φαγητά του νόστιμα,χωρίς τα συντηρητικα των κυβων και τις πλαστικές γεύσεις, όπως κάναν οι γιαγιάδες μας ή η μανες μας και να μας λείπει η γαλλική κουζινα. Αντε, ολοι το παιζουμε γνωστες και μαγειρες σημερα

  16. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΗΡΕΥΕΙΣ!! ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!!

  17. Εγώ ένα έχω να πω: μακάρι όλοι οι μάγειρες, κύριε ανώνυμε, να ήταν γνώστες τόσο όσο ο Δ. Παπαζυμούρης. Αν κάποιος διαβάζει όσα γράφει χωρις να δοκιμάσει να τα μαγειρέψει κι ο ίδιος, μπορεί να τα θεωρήσει όντως λίγο υπερβολικά. Αν όμως επιχειρήσει να τα φτιάξει σπίτι του, θα διαπιστώσει (όπως κι εγώ η ίδοια, πάμπολλες φορές) ότι και λίγα λέει και μετριόφρων είναι ο άνθρωπος

  18. Ολα καλα κι απλα , λιγο καρότο φάλτσα κομμένο (λιγο) κι επισης Καρολίνα για γεμιστά !! το λένε κι οι συσκευασίες

  19. …ο ανώνυμος απο πάνω ,
    Επισης νομίζω ότι εξελίσσεται ψυχωτική επιδημία μεταξύ άσχετων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και κάνουν κριτική σ οτιδήποτε στέκεται η δε στέκεται . Αν αυτο θα λειτουργήσει τελικά ως τροχοπέδη για άλλες χοντρό μαλακιες ( τύπου ξύλο στη γυναίκα-άντρα παιδιά ζώα ψήφο στις εκλογές κλπ ) νομίζω ότι παμε καλα!

  20. Είναι η πρώτη συνταγή που φτιάξαμε από εσάς και λόγω της ανέλπιστης επιτυχίας σας ακολουθούμε τυφλά! Εξαιρετικός και ο τρόπος παρουσίασης της συνταγής! Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε!

    1. Έβαζα λίγο καρότο – σήμερα χωρίς λοιπόν!
      Το gourmet δεν με χαλάει
      Παρ όλο που ένα καλό κομμάτι τυρί φέτα ( όχι λάδι κλπ )είναι νομίζω ο καλύτερος φίλος για ένα πλήρες γεύμα ως συνοδευτικό ( την επόμενη ) με μια χοιρινή μπριζόλα λαιμού χωρίς πολλά πολλά του δίνει άλλη μια μέρα στο τραπέζι κι έτσι αρχίζουν και τα κοριτσάκια σιγά σιγά να μπαίνουν στο κόλπο ( πατέρας 3 κορίτσια κι ο βασικός της κουζίνας για 30 χρόνια – τωρα και μέσω Skype )
      Φιλια και υγεία !!

  21. ΔΕΝ.ΥΠΑΡΧΕΙ.ΑΥΤΟ.ΤΟ.ΦΑΓΑΚΙ.-

    (ο δυόσμος είναι … είναι… είναι βρε παιδί μου σαν να πονάει ο αυχένας σου και να εμφανίζεται ένα μαγικό χέρι και να σου κάνει το τέλειο μασσάζ… δηλαδή… τι να πω?? Θα λατρεύεστε στο εξής ως θεότητα) 🙂

  22. καταπληκτικό! το έφτιαξα με κριθαράκι, αυξάνοντας 5′ το χρόνο μαγειρέματος του πράσου πριν ρίξω το κριθαράκι στην κατσαρόλα.

  23. Όταν λέμε κούπα εννοούμε τη στάνταρ κούπα; Δηλαδή 1.5 κούπα = ~290γρ. ρύζι;
    Το έχω φτιάξει δυο φορές με παρόμοιο αποτέλεσμα. Γίνεται κάτι τόσο νερουλό όσο η μαγειρίτσα, αλλά με πιο αραιό υγρό βέβαια. Μου κάνει όμως εντύπωση που δεν το έχει παρατηρήσει κανείς άλλος, όπως επίσης και το ότι η ενώ η αναλογία στο πιλάφι, ρύζι με νερό, παίζει χοντρικά στο 1 προς 2 εδώ είμαστε στο 1 προς 4 και βάλε…
    Anyway, να δοκιμάσω να βράσω με ανοιχτό καπάκι την επόμενη φορά ή να μειώσω δραστικά το ζωμό; πχ 800ml (γιατί κάπου εκεί υπολογίζω ότι πρέπει να πάω για να βγει σωστό)

    1. Για την μονάδα μέτρησης απάντησα πιο κάτω/πάνω… Η ποσότητα είναι μετρημένη απ’ τη κουζίνα μου όταν έφτιαχνα την συνταγή και πάντα σ’αυτη την διαδικασία είμαι εξαιρετικά ακριβής, από πεποίθηση και με συναίσθηση υπευθυνότητας απέναντι στο κοινό. Άρα δεν έχω αμφιβολία ότι ήταν σωστή η μέτρηση για τις συνθήκες της κουζίνας, τις εντάσεις του ματιού, το μέγεθος και το σχήμα της κατσαρόλας και τα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποίησα. Κακώς όμως την αναγράφω με τόση ακρίβεια και χωρίς περιθώριο γιατί όλα όσα ανέφερα παίζουν ρόλο. Άν ήταν άλλη μάρκα το ρύζι μπορεί να μην θέλει τόσο νερό. Αν η κατσαρόλα σας είναι μακρόστενη, αντι για πλατειά που δείχνω την δικιά μου μπορεί να εξατμίζεται στο μισό ρυθμό το νερό σε σας. Οπότε το “σοφόν” ως αναγνώστες είναι την πρώτη φορά που θα κάνετε μια συνταγή να βάλετε λίγο λιγότερη ποσότητα υγρού και να συμπληρώσετε στη πορεία για να είστε σίγουροι. Όμως εδώ το λάθος σας ήταν καταφανώς στη μέτρηση του φλυτζανιού και άρα της ποσότητας του ρυζιού. Ο όγκος που έπρεπε να υπάρχει σε ρύζι είναι 355 μλ. Το ρύζι αυτό που χρησιμοποιώ θέλει περί τις τρείς φορές τον όγκο του σε νερό που μας πάει στα 1065 ml και το υπόλοιπο είναι περιθώριο για τον όγκο του πράσου. Θεωρώ όμως πρόβλημα το ότι έστω και ένας αναγνώστης οδηγήθηκε λάθος και θα διορθώσω το κείμενο στις οδηγίες για να υπάρχει “ανοχή” στις διαφορετικές συνθήκες. Οπότε σας ευχαριστώ πολύ για την παρατηρηση που με βοηθά να βελτιώσω τις οδηγίες μου.

  24. 1 cup = 1 κούπα = 250γρ.
    Η 1,5 κούπα είναι περίπου 400γρ. Για αυτο σου βγαίνει τόσο νερουλό.

  25. Η αλήθεια είναι ότι είχα δει μόνο διεθνείς πίνακες όπου η κούπα παίζει γύρω στα 190 γραμμάρια για το μακρύκκοκο. Τώρα που κοίταξα λίγο πόσο είναι η κούπα στο Ελλάντα, όλα τα site γράφουν 225, άρα χοντρικά μιλάμε για 340γρ. Αν βάλω 400 πιστεύω ότι πιθανότατα δε θα βγει νερουλό. Με 340γρ. όμως και πάλι παίζεται…
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε στο 2017. Και μιλάμε ακόμη για κούπες. Ρίξε θεέ μου ένα κατακλυσμό, και όσοι επιβιώσουν! Τι να κάνουμε τώρα…φυσική επιλογή είναι κι αυτό… 😛

    1. ! cup = 236.588 ml. Είναι μονάδα όγκου που ισχύει παντού και δεν έιναι καθόλου αναχρονιστική. Προέρχεται από την Αμερικάνικη λογική μέτρησης των συστατικών των συνταγών και βολεύει ιδιαίτερα σε τέτοια υλικά γιατί είναι πιο εύκολο να τα ογκομετρήσεις σε ένα δοσομετρητή παρά να τα ζυγίζεις. Γοιατί στον ίδιο δοσομετρητή θα βάλεις και το νερό μετά κλπ. Υπάρχει στο google και σε κάθε smartphone στις μετατροπές. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση ότι μπλεκόμαστε και έχουν αναγραφεί ανακριβείς μεταροπές. Δεν είναι κούπα τσαγιού της γιαγιάς, προφανώς! Σ’ αυτο το site χρησιμοποιούμε ΠΑΜΤΑ επίσημες μετρήσεις, όχι εμπειρικές. Και σημειώνω ότι είναι όγκος δεν είναι μάζα να μετατρέπουμε σε γραμμάρια…

  26. Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι η διάθεση μου είναι πολύ χαλαρή και ό,τι γράφω, το γράφω αστειευόμενος πάντα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
    Όμως, με όλα αυτά έκανα κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις τις οποίες θα μοιραστώ μαζί σας.
    Κατ’αρχάς, συμφωνώ απόλυτα ότι η κούπα είναι 236ml. Το πρόβλημα όμως είναι τι γίνεται όταν δεν υπάρχει ογκομετρητής. Κακά τα ψέματα, ένω τα kitchen scales έχουν γίνει πολύ mainstream, δύσκολα σε σπιτική κουζίνα βρίσκεις ογκομετρητές. Μπορεί να βρεις ένα γενικό ογκομετρητή που να πετράει ανά 100ml μέχρι τα 500 ή τα 1000, αλλά πολύ πιο δύσκολα specific μετρητή για 1 cup, 1 tspoon, 1 tbspoon κλπ κλπ. Εγώ λοιπόν, για να δω πόσο είναι πραγματικά σε γραμμάρια 236ml ρυζιού, πήγα παραδοσιακά. Τώρα, πριν απαντήσω, ζύγισα 236γρ νερό σε μια κούπα (ελλείψη δοσομετρητή αλλά παρούσης ζυγαριάς), σημάδεψα το ύψος, άδειασα νερό, έβαλα ρύζι μέρχι το σημάδι, ζύγισα το ρύζι και βγήκε 249γρ. Άρα πολύ σωστός και ο ανώνυμος λίγο παραπάνω που μου έδωσε την ίδια αντιστοιχία, 1 cup = 250γρ.
    Η λύση, όσο αστείο και αν φαίνεται, είναι αυτή που μόλις έγραψα. Αν την είχα ακολουθήσει θα είχε βγει σωστό από την πρώτη φορά, αλλά είναι μη βιώσιμη. Και είναι μόνο για ρύζι. Για άλλο υλικό, θέλει από την αρχή. Οπότε τι είναι πιο απλό, με δεδομένο ότι, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, υπάρχουν τα smartphones? Μα, το “ok google, 1 cup of rice into grams” φυσικά.
    Και εδώ αρχίζουν οι ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
    η γυναικεία φωνή του google now μου απάντησε 195γραμμάρια. Γι’αυτό έβγαινε λάθος η συνταγή.
    Το αστείο είναι ότι τώρα, που έκατσα και το έψαξα χειροκίνητα, τα πρώτα 5 αποτελέσματα, συμφωνούν. Από 175-195 γραμμάρια ανάλογα με το us ή metric, αν το έλεγαν σε φόρουμ ή ήταν γραμμένο σε πίνακα, κλπ. κλπ. Και μόλις το 6ο εν σειρά αποτέλεσμα λέει 250.
    Το πάρτυ φουντώνει περισσότερο μόλις αποφασίσεις να το ψάξεις στα ελληνικά. “Πόσα γραμμάρια είναι μια κούπα ρύζι”. Εδώ τα πρώτα 5 λένε ομόφωνα 225 και το 6ο 200. Άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες!
    Γι’ αυτό επιδιώκω πάντα τα γραμμάρια. Είναι λίγο δυσλειτουργικά με τα υγρά, αλλά όπως το είπα. Λίγο! Νερό, ζωμοί, χυμοί, γάλα και γενικά αραιά υγρά, έχουν όλα πυκνότητα 1. Δεν υπάρχει λόγος για ml, απλά ζυγίζεις. Λάδι 0,92. Βούτυρο 0,96, κρ. γάλακτος 1(κι όμως!).
    Αρκετά με τα νούμερα όμως. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι το πρασόρυζο ήταν εξαιρετικό ακόμη και ως μαγειρίτσα! Και, μεταξύ μας, έχω αρχίσει να ανησυχώ μήπως με το παραπάνω ρύζι αραιώσει η γεύση και και δε μ’αρέσει εξίσου και έχουμε άλλα μετά! χαχαχαχαχαχαχαχα

  27. Απιστευτο! Το εφτιαξα σημερα και ολοι τρελαθηκαν! Και το εκανα και με “Καρολινα” χαχα:)
    Συγχαριτηρια για την σελιδα σας. Ειναι υπεροχα οργανωμενα ολα.

  28. Όλα καλά με τους ζωμούς. Αν θες να βάλεις βάλε. Μην κατηγορείς όμως όσους βάζουν καρότα κτλ. Λες οι πολλές γεύσεις είναι κακό γιατί προκαλούν θόρυβο και μετά πετάς έναν ζωμό. Εμπορίου ή σπιτικό δεν με ενδιαφέρει. Προφανώς η εύκολη λύση είναι του εμπορίου.

    Αυτή η αντίφαση δείχνει ασυνέπεια ή σκοπιμότητα. Οπότε το ερώτημα είναι, να ρίξουμε γεύσεις μέσα ή να το κρατήσουμε απλό;

    Ουσιαστικά, αυτό που καταλάβαίνω είναι ότι για να έχει καλή γεύση θέλει ζωμό Knorr. Σωστά;

    1. Δεν ξέρω αν υπερισχύει η ανάγκη σας να κάνετε ένα κακόβουλο σχόλιο και να πετάξετε σπόντες, σε σχέση με το να λύσετε “μια απορία”, αλλά εγώ θ’ ασχοληθώ μόνο με την απορία γιατί για το άλλο δεν θεωρώ ότι σας έχω δώσει δικαιώματα. Οι ζωμοί είναι η βάση της Γαλλικής μαγειρικής και άρα της “λόγιας” μαγειρικής, δηαδή της μαγειρικής των μαγείρων που σπουδάζουν σε όλον τον δυτικό κόσμο, μιας μαγειρικής που εμπεριέχει λογική και τεχνική. Στόχος μου στο Caruso είναι να μεταφέρω στην απλοϊκή ελληνική παραδοσιακή μαγειρική, επιλεκτικά στοιχεία τεχνικής που βελτιώνουν τις γεύσεις χωρίς να τις αλλοτριώνουν.
      Η πρόσθεση ζωμού λαχανικών σε μια σύνθεση με ρύζι είναι απόλυτα θεμιτή και δεν συνιστά κανένα “γευστικό θόρυβο” γιατί λειτουργεί σε επίπεδο υπόβαθρου νοστιμιάς και όχι ως ένα προσθετικό στοιχείο, όπως θα ήταν η ντομάτα, το καρότο ή το σκόρδο τα οποία θα ξεχώριζαν αυτοτελώς στη γεύση. Ουδεμία αντίφαση λοιπόν, αν έχετε την δυνατότητα να αντιληφθείτε τις λεπτές διαφορές αυτών που λέω, στη γεύση. Αν ήταν μουσική, ο ζωμός θα δρούσε ως μπάσο, από κάτω από την σύνθεση, ενώ τα υλικά που θα εκαναν θόρυβο θα ήταν ξεχωριστά όργανα που κάνουν σόλο, αντιληπτό πέρα απ’ τον βασικό ρυθμό.
      Οι ζωμοί εμπορίου ψυγείου είναι πλέον μια πολύ καλή λύση. Αν πρότεινα να φτιάξετε ζωμό (που έχω ειδικό άρθρο), θα το έκανε πρακτικά 1 στους 100 αναγνώστες, οπότε προσγειωθείτε στην πραγματικότητα των οικιακών αναγκών και δυνατοτήτων. Με την συγκεκριμένη μάρκα που αναφέρετε δεν είχα ή έχω συνεργασία, αλλά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να έχω μια και χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο πρόϊόν της. Θεωρώ επιεικώς τίμιο προς τους αναγώστες μου το ότι σας λέω με ποιό προϊόν πετυχαίνω τη γεύση που προτείνω, αν και δεν έχω οικονομικό όφελος απ’ το συγκεκριμένο. Θα μπορούσε όμως να είναι και Maggi…

  29. Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας!
    Η συνταγή με τις μπάμιες με μπαλσάμικο ήταν αυτή που με κέρδισε και από τότε σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
    Αποφάσισα να φτιάξω το πρασοριζο στα πλαίσια του να συνδυάσω να μαθαίνω να μαγειρεύω με το να φτιάξω φαγητά που νεότερος μάλλον θα αποφευγα.
    Όσο αφορά την συνταγή το οπτικό αποτέλεσμα ήταν όπως το περιγράφετε όμως γευστικά κάτι μου έλειπε.. Ίσως να ήθελα λίγο παραπάνω πράσο – δυόσμο. Επίσης το σβήσιμο με κρασί που κάποιος έγραψε πιο πάνω θεωρώ ότι θα του ταίριαζε. Το πρώτο πιάτο το δοκίμασα πίστα. Στο δεύτερο στα πλαίσια του να διορθώσω λίγο ως προς το αλάτι, τόλμησα και έβαλα από πάνω λίγη τριμμένη μυζήθρα. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο “μπουκώνει” τις υπόλοιπες γεύσεις αλλά εγώ νομίζω ότι το απογείωσε!
    Όπως και να χει θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευρύτερη διδαχή στα πρώτα μου βήματα στην κουζίνα!!

    Δελτα Νι

    1. Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς κάνατε και τι περιμένατε, αλλά στη λογική αυτης της συνταγής δεν ταιριάζει ούτε το κρασί ούτε βέβαια το τυρί. Αυτά θα ταίριαζαν σε εκτέλεση της συνταγής στη λογική του ρίζότο που αναφέρομαστε στο πιο κάτω σχόλιο. Εδώ το όξινο στοιχείο θα έρθει απ’ το λεμόνι και το αρωμνατικό απ’ τα μυρωδικά. Η γλύκα και η νοστιμιά απ’ τα πράσα και το λάδι. Μιλάμε για λεπτές γεύσεις και λεπτές αρμονικές ισορροπίες εδώ, όχι για εκρήξεις.

  30. ΥΓ: Eπίσης θα σας παρακαλούσα μια διευκρίνιση πάνω στο ρύζι.
    Αναφέρετε ρύζι Αgrino μακύκοκκο. Η Αgrino έχει 3 προιόντα μακρυκοκκα (Bella,Brown,Φινο) και σύμφωνα με τις περιγραφές της εταιρείας προορίζονται είτε για σπυρωτό είτε για πιλάφι-σαλάτες.Εσείς σε ποιο αναφέρεσθαι?
    Για ριζότο που νομίζω οτι θα ταίριαζε περισσότερο στο πιάτο υπάρχει άλλη ποικιλία (Λάις) που επι της ουσίας είναι καρολίνα.
    Για τέτοια τύπου πιάτα μήπως θα ήτανι καλύτερη η επιλογή ρυζιού αρμπόριο και αντιστοιχα για την ελλαδα καρολίνα?

    Δέλτα Νί,

    1. Αναφέρομαι στο Bella, δεν ήξερα ότι και τα άλλα ήταν μακρύκοκα. Εδώ δεν κάνουμε ριζότο, αλλά ένα φαγητό ελληνικής μαγειρικής φιλοσοφίας που απλά θέλουμε ρύζι σπυρωτό. Γι’ αυτό δεν βάζουμε Λαϊς και δεν ακολουθούμε την τεχνική του ριζότο στη μαγειρική που είναι εντελώς άλλη. Θα μπορούσαμε και κάποια στιγμή θα κάνω μια αντίστοιχη συνταγή για ριζότο ή κριθαρότο, αλλά θα ήταν τεχνικά διαφορετική και θα είχε πολύ διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

  31. Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, ήσασταν κατατοπιστικότατος . To link με τις βασικές τεχνικές για ριζότο μου έλυσε ουσιωδώς ερωτήματα που είχα εξαρχής.
    Θα δοκιμάσω ξανά την συνταγή δίνοντας έμφαση στις δομικά χαρακτηριστικά που αναφέρετε με την ελπίδα ότι θα προσεγγίσω ουσιαστικότερα τον συνδυασμό λεπτών γεύσεων με αρμονικές ισορροπίες.

    Με εκτίμηση,
    Δέλτα Νι.

  32. Κυριε Παπαζυμουρη αυτο το φαγακι οπως μας το δωσατε ειναι καταπληκτικο απο τα πολυ αγαπημενα μου ασε που η γυναικα μου με εχει φαει πως το φτιαχνω αλλα το παιζω φιρμα. Ευχαριστω παρα πολυ και σε παραδεχομαι

  33. Διάβασα πολλές συνταγές για να καταλήξω στην δική σας, πεντανόστιμο φαγάκι, το έφτιαξα για πρώτη φορά και πέτυχε !!!! φυσικά θα το ξαναφτιάξω 🙂

  34. Κατ’αρχάς σας ευχαριστώ που μου θυμίσατε αυτήν την υπέροχη συνταγή. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο. Έβαλα δικό μου ζωμό που έχω πάντα στο ψυγείο αλλά και να μην είχα θα έβαζα κνορ χωρίς πρόβλημα. Σας ακολουθώ χρόνια (αλήθεια το προηγούμενο μπλογκ στο οποίο γράφατε πως το λεγόταν; Θυμάμαι καλά ή σας μπερδεύω;). Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές και τα σωστά ελληνικά. Αλεξάνδρα

  35. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΖΥΜΟΥΡΗ . ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. ΕΓΩ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΜΙΣΟ ΣΦΗΝΑΚΙ ΟΥΙΣΚΙ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΠΟ ΝΕΑΡΗ. ΑΠΟ ΔΩΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ,ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΣΕΦ,ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ . ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΓΙΗΣ!

  36. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΘΜΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ “ΜΑΓΕΙΡΕΣ” ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ.! ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ! ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ.

  37. Στη Γκουρμεδοχώρα, όταν γίνω πρόεδρος, θα απαγορευτεί άμεσα η κατανάλωσή του ρυζιού τύπου Καρολίνα, σας προειδοποιώ”…………..You are absolutely right and .I’ am in total agreement with you………

  38. Όντως εξαιρετικά απλή και νόστιμη συνταγή. Είναι ένα φαγητό που δεν το συνήθιζα και πλέον έχει μπει τακτικά στο διατροφολόγιό μας. Όποιος το έχει δοκιμάσει ενθουσιάζεται. Η μόνη μου ένσταση, που αναφέρθηκε κι από άλλους εδώ, είναι το μίσος σας για την καρολίνα. Όπως και το arborio, η καρολίνα αν τσιγαριστεί και σιγοβράσει στο ζωμό δίνει ένα λιγότερο σπυρωτό, αλλά ιδιαίτερα “μελωμένο” αποτέλεσμα που θυμίζει ριζότο. Προφανώς είναι θέμα προσωπικού γούστου.

    1. Ναι είναι θέμα προσωπικού γούστου μέχρις ενός σημείου, αλλά η τεχνική που εφαρμόζουμε σ’ αυτη τη συνταγή δεν είναι στη λογική του ριζότο ώστε να έχει νόημα το Καρολίνα ως υποκατάστατο Arbrio ή carnaroli.

  39. ΕΙΣΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ.. ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ!!!!!!

  40. απο τα αγαπημενα μου πιατα,πλεον λογω ευαισθησιας στο στομαχι μου πεφτει βαρυ το πρασσο.κριμα

  41. Αισθάνομαι τυχερός που πέτυχα πρώτα τη δική σου συνταγή η οποία υπόσχεται και φαίνεται να είναι η απλή και «ανόθευτη» κλασσική συνταγή του πρασόρυζου! Εύγε και ευχαριστώ!
    Σύμφωνα με τα ίδια κλητήρια που βάζεις εγώ αφαίρεσα το ζωμό και τη ζάχαρη. Δεν τα θεωρώ καθόλου απαραίτητα και μάλιστα θεωρώ ότι μπορούν να βλάπτουν την καλή γευστική ποιότητα κιόλας. (Το ότι οι ζωμοί είναι συνηθισμένοι στη Γαλλική κουζίνα δεν με πείθει ότι είναι απαραίτητοι, τουλάχιστον όχι πάντα).
    Άλλωστε εδώ έχουμε να κάνουμε με εκείνη τη κατηγορία μαγειρικής που προέρχεται από τη απλή λαϊκή κουζίνα (όπως οι λαϊκές συνταγές στην Ιταλία που είναι απλές. Δεν πρόκειται για την πολύπλοκη κουζίνα των μαγείρων των ευγενών του Παρισιού ούτε για την ίδιας κατηγορίας μαγειρική της Κωνσταντινούπολης και της Μεγάλης Πύλης.
    Τον δυόσμο επίσης δεν τον έβαλα, αλλά αυτό επειδή δεν είχα προμηθευτεί. Και δεν είχα προμηθευτεί ακριβώς διότι δεν τον θυμάμαι να συμμετέχει στα πρασόρυζα των μαμάδων και των γιαγιάδων. Αν είχα όμως ευχαρίστως θα το δοκίμαζα διότι υποθέτω ότι θα κάνει το πρασόρυζο ακόμη πιο ενδιαφέρον δίνοντάς του δίπλα στη γλυκιά γεύση από τα πράσα και μια νότα από το ρύζι που έχουν τα γεμιστά πιπέρια. Τώρα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του ο άνηθος και το λίγο λεμονάκι.
    Ευχαριστώ πολύ, θα κοιτάξω κι άλλες συνταγές εδώ διότι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείς είναι πειστικά και αξιόλογα. Πάω στη κουζίνα!

  42. ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΟΥΤΕ ΖΩΜΟ, ΟΥΤΕ ΑΝΗΘΟ, ΟΥΤΕ ΔΥΟΣΜΟ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΡΥΖΙ, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΕΦΑΓΑ ΤΑ ΠΡΑΣΣΑ ΩΜΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΖΥΜΟΥΡΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

  43. Μαζί με το ρύζι Καρολίνα όπως γράφεις.. να απαγορέψεις και τους τυποποιημένους ζωμους λαχανικών και κρεατικων του εμπορίου!!! Ωραία η συνταγή αλλά μόλις είδα το…..”ζωμός”…χαλάστηκα!! Πουθενά δεν πρέπει..και με τίποτα ζωμους του εμπορίου! Μόνο προβλήματα προκαλούν (καουρες, δυσπεψία,κλπ.) και χαλούν και την γεύση!! Η απλότητα ειναι το παν όπως σωστά γράφεις αλλά..δεν το τηρείς ένεκα χορηγών σου….με το συμπάθιο!! Φιλικά στο λέω γιατί η συνταγή κατα τ’άλλα είναι εξαιρετική!! Καλή συνέχεια..!!

    1. Χρησιμοποιώ ζωμούς ψυγείου σε τζελ και είναι μια χαρά. Οι κλασικοί κύβοι δεν είναι ιδανικοί όντως. Δεν έχω χορηγό ζωμούς παρεμπιπτόντως… γράφω και προτείνω ό,τι μαγειρεύω σπίτι μου και το τρώνε τα παιδιά μου. Η “εξυπνάδα μου” είναι ότι φροντίζω να χορηγούμαι από εταιρείες και μάρκες που χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς.

    2. Μια χαρά οι ζωμοζελέδες εταιρειών? Πως διατηρούνται το διάστημα που αναγράφουν επάνω τους το σκέφτηκες ποτέ? Όλο μια χημεία είναι και στο εγγυώμαι γιατί είμαι χημικός και πέρασα και κάποιο διάστημα σε τέτοια εργαστήρια τροφίμων! Αν ήξερες μόνο οι έντονες γεύσεις των τυποποιημένων τροφίμων πως παρασκευάζονται..θα ξερνούσες τ’ άντερα σου φίλε μου! Τουλάχιστον αυτά τα τζελ ζωμών μην τα δίνεις να το τρώνε και τα παιδιά σου όπως περήφανα κιόλας μου γράφεις…!!

  44. Εξαιρετική συνταγή! Αναζητούσα μια απλή μα συνάμα πεντανόστιμη συνταγή για ρύζι που η σάλτσα της θα είχε άλλο χρώμα πέραν του κόκκινου. Την βρήκα. Απέφυγα μόνο τον άνηθο ως γευστική επιλογή, κομβική η σημασία του δυόσμου που προσέφερε άρωμα και στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Παρά τη μικρή επιφύλαξη για το μακρύκοκκο ρύζι, νομίζω αποδείχτηκε η ιδανική επιλογή για το συγκεκριμένο πιάτο. Και νομίζω είναι επιλογή τεσσάρων εποχών.

  45. Αγαπητέ κ. Δημήτρη,

    Με την αναλογία 355ml ρύζι / 500γρ. πράσσο, το πράσσο σχεδόν χάθηκε μέσα στο ρύζι…
    Τήρησα με ευλάβεια τις υπόλοιπες δοσολογίες.
    Είναι αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή έκανα κάτι λάθος;

    Ευχαριστώ

    1. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Την ξανακοίταξα τη συνταγή, δεν βρήκα λάθος στις αναλογίες, γιατί αυτό που βλέπετε είναι αυτό που έκανα. Μπορεί εσείς να θέλετε πιο πολύ πράσο για τα γούστα σας, οπότε την επόμενη φορά βάλτε..

  46. Σοφια.καταπληκτικη συνταγη,να εισαστε καλα να ειναι επισεις πολυ καλα,γελασα μεχρι δακρυων με τον φιλο που προτεινει να φαμε τα πρασα ωμα…..εξαιρετικο χιουμορ συγνωμη για τυχον ορθογραφικα ειμαι πολλα χρονια εκτος πατριδας….

  47. Πολύ νοστιμο, μπράβο. Στην οικογένειά μου τα πράσα τα μαγειρεύαμε μόνο αυγολέμονο. Πρώτη φορά έτσι. Για όσους έχουν ενσταση στην κουπα ρύζι-νερό να μετράνε με την κούπα τους, όποια κι αν είναι, και το ρύζι και το νερό×3.

  48. Από τα πιο εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και νόστιμα φαγάκια που έχω κάνει! Άξιζε την αναμονή των δύο εβδομάδων μέχρι να βρω τον φρέσκο δυόσμο.. Έκανε την διαφορά! Υπέροχο!

  49. Αγαπητέ μου έκανα σήμερα την συνταγή σου με κάποια παραλλαγή, αντί για ρύζι επειδή δεν είχα πρόσθεσα κριθαράκι κουρκουμά, πρόσθεσα 2 μανιτάρια πλευρώτους πολύ ψιλοκομμένα και 2 σκελίδες σκόρδο και αυτό που δημιουργήθηκε εξαφανίστηκε από όλους ανεξαιρέτως!! Πλέον έχει μπει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για όλο το χειμώνα σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!

  50. Καταπληκτικό! Εξαιρετική συνταγή! Παρα πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο!

  51. Εξαιρετικά απλή και νόστιμη συνταγή, ακόμα και για μένα που είμαι εντελώς άσχετη με τη μαγειρική και μαθαίνω τώρα. Σας ευχαριστώ πολύ κε Παπαζυμούρη! Απόλαυσα τις απαντήσεις σας στα παραπάνω σχόλια και ειδικά σε αυτούς που ήθελαν να σας μειώσουν. Εύγε!

  52. Παρότι μου αρέσει το σπανακόρυζο, απέφευγα μεχρι τώρα τις παραλαγές με άλλα λαχανικά. Να όμως που βρέθηκα με πολλά πράσα και αναρωτιομουν τι μπορώ να τα κάνω. Κανοντας αναζητηση στο διαδίκτυο, βρήκα τη συνταγή σας.
    Την ακολούθησα πιστά, ακόμη και το διαβόητο ζωμό έβαλα η τηλεεργαζόμενη μητέρα δύο τηλεκπαιδευόμενων παιδιών. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Ήμουν σίγουρη οτι θα ειναι καλό, αλλά δεν περίμενα τέτοια γεύση. Τελικά το μυστικό είναι στην απλότητα.

  53. Με το πρασόρυζο θυμήθηκα το λαχανόρυζο της γιαγιάς μου που τόοοτε δεν μου άρεσε. Έλα όμως που τώρα το έχω “αποθυμίσει” όπως έλεγε κι εκείνη. Θυμαμαι μόνο ότι έβαζε σταφίδες ξανθές και πρέπει να είχε και ντομάτα γιατί θυμάμαι στο πιάτο “κόκκινο” λάδι. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μία συνταγή για λαχανόρυζο; Είναι μια ιστορία σαν αυτή που σαν παιδιά δεν τρώγαμε ψάρι με τίποτα και τώρα πέφτουμε με τα μούτρα σε ό,τι βγαίνει από τη θάλασσα. Ή σαν την ισττορία μου με τις μπανάνες. Ο αδελφός του παππού μου, πιλότος στην Τ.Α.Ε., μου έφερε μπανάνες από κάποια πτήση, προφανώς στη Μέση Ανατολή. Τις μπανάνες εγώ τις είχα δει μόνο στα έργα με τον Ταρζάν (a.D. 1952). Παίρνω λοιπόν την μπανάνα και πασιχαρής βγαίνω στην αυλή. Με την πρώτη δαγκωνιά, η μπανάνα πέρασε… αεροπλανικώς πάνω από τη μάντρα στην διπλανή αυλή. Λαχανόρυζο λοιπόν;;;
    Σας ευχαριστώ
    Βασιλεία

  54. Καταπληκτική συνταγή, πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε! Την έχω συστήσει σε πολύ κόσμο και όλοι έχουν ενθουσιαστεί.
    Από όταν την έμαθα, κατάλαβα και τη φιλοσοφία της λιτότητας στα υλικά προκειμένου να αναδειχτεί το 1 ή άντε 2 και προσπαθώ να την εφαρμόσω σε οτιδήποτε μαγειρεύω.
    Σας ευχαριστούμε πολύ !
    Περιμένουμε και άλλες συνταγές απλού καθημερινού φαγητού.(και ο αρακάς σας εξαιρετικός)

  55. Κύριε Παπαζυμούρη όποια συνταγή σας κι αν έχω κάνει είναι πολύ αγαπητή στην οικογένεια!! Τώρα ευθύς αμέσως θα πάω να μαγειρέψω το πρασόρυζο αλλά με ρύζι parboiled, μιας και δεν έχω basmati και πρέπει να φύγω στη δουλειά. Δεν έχω μαγειρέψει ποτέ πρασόρυζο αλλά η συνταγή σας με έχει εξιτάρει!! Θα επανέλθω αργότερα για να γράψω τις εντυπώσεις τής οικογένειας!!!

    1. Με parboiled συστήνω, όχι με basmati, αλλά όπως κι αν το κάνετε αν μελώσει το πράσο και μπουν τα αρωματικά και το λεμόνι, γίνεται πεντανόστιμο.

  56. Τόσες φορές έχω φτιάξει αυτή τη συνταγή, και όχι μόνο αυτή. Γιατί, όμως, κάθε φορά εκπλήσσομαι, όταν το φαγητό βγαίνει πεντανόστιμο, λες και το κάνω για πρώτη φορά; Ό, τι και να πω είναι λίγα για τη δουλειά σας! Σας ευχαριστώ από καρδιάς!!!

  57. Κύριε Παπαζυμούρη συγχαρητήρια και πάλι!! Έτρωγα πρασόρυζο στο πατρικό μου, κι αυτό με μισή καρδιά, γιατί ποτέ δεν μου πολυάρεσε. Όμως μόλις διάβασα την συνταγή σας είχα προεξοφλήσει ότι πρόκειται για διαμαντάκι και δεν είχα άδικο. Όποια δική σας συνταγή κι αν έχω κάνει, αρέσει σε όλους στην οικογένεια. Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε και νοστιμεύεται την ζωή μας!!!

Your email address will not be published. Required fields are marked *