Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

H αρμύρα της θάλασσας σε μερικές κουταλιές πολύτιμης γεύσης λέγεται ζωντανοί αχινοί με λεμόνι και έρχεται δωρεάν, εφόσον βεβαίως παρανομήσει κανείς χωρίς να τον πιάσουν, axinos1δεδομένου ότι το ψάρεμά τους απαγορεύεται από ερασιτέχνες με το πρόστιμο να ξεκινά από τα €400 και να φτάνει στα €3.000.Το γεγονός ότι ενώ απαγορεύεται στους ερασιτέχνες επιτρέπεται σε επαγγελματίες, με ωθεί στο σενάριο μιας ακόμη “προστατευμένης” αγοράς που υποθέτω λίγο έχει να κάνει με τις οικολογικές ανησυχίες της πολιτείας και πολύ περισσότερο με την προστασία κάποιων μικρών συντεχνιών. Θα σας εκπλήξω -είμαι σίγουρος- αλλά συμβαίνουν και τέτοια πράγματα στη χώρα μας…

Από την ρωμαϊκή αρχαιότητα, ο Απίκιος λάτρεψε τους αχινούς και πολλά από πολλούς έχουν γραφτεί σχετικά, πάνω στο θέμα και τις μαγειρικές επινοήσεις του Ρωμαίου γασρονόμου προς τέρψιν των επίσης ηδονιστών Ρωμαίων σε ώρες γκράντε συμποσίων: Αχινοί με σέλινο και δυόσμο απ’ τη μια και γλυκιά σάλτσα με αχινούς απ’ την άλλη, τριπλοβρστή μάλιστα, για την οποία διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το τί έχει απογίνει η σούπερ ντελικάτη υφή των αχινών και η γεύση τους μετά από το ‘ηδονιστικό’ κάψιμο στο λάδι!. Βρίσκω απείρως γοητευτικότερη γευστικά την απλούστερη σύγχρονη προσέγγισή τους και δευτερευόντως την νεωτερική των πρωτοποριακών σεφ όπως του Ferran Adria που λοξοδρομεί τη γεύση τους και την ανασχηματίζει, παίζοντας μαζί της.

Axino;i me lemoni

Διαφήμιση

Η συνέχεια του άρθρου με τα μυστικά για να απολαύσετε φρέσκους αχινούς, στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *