Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Το κυδώνι, το «χρυσό μήλο» της αρχαιότητας, είναι άρρηκτα δεμένο με τον έρωτα. Πιθανότατα προϋπήρχε του μήλου με το οποίο είναι συγγενές, μάλιστα στην ιστορία του μοναδικού «μήλου» που έδωσε η Εύα στον Αδάμ marmelada kydoniεικάζεται ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για κυδώνι, στο οποίο τότε αναφερόντουσαν ως μήλο (lost in translation που λέμε). Στην ελληνική μυθολογία το κυδώνι φέρεται συχνά συνδεδεμένο με την θεά Αφροδίτη και ως σύμβολο της γονιμότητας και του έρωτα. Λέγεται επίσης πως το δώρισε ο Πάρις στην Αφροδίτη για να πάρει ως αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, που θεωρώ εξαιρετικό deal… (μαγκιά σου Πάρι, που με ένα φρούτο, βγάζεις τέτοια θεογκόμενα!). Φανταστείτε την Κωνσταντοπούλου της εποχής με καταγγελτικό ξινό ύφος, να αποκαλύπτει ανάμεσα σε κίονες (τα “παράθυρα” της αρχαιότητας υποθέτω) ότι πίσω απ’ τον Τρωικό πόλεμο, βρίσκεται μια μίζα από κυδώνι που πήρε η Αφροδίτη.

eroτικο κυδονι μαρμελαδαΟ Σόλων είχε θεσπίσει διάταγμα που έλεγε ότι η νύφη και ο γαμπρός έπρεπε να κλείνονται μαζί σε ένα δωμάτιο να φάνε ένα κυδώνι, πράγμα που μου εγείρει αμφιβολίες για την σεξουαλική φαντασία του επιφανούς νομοθέτη μας. Έκτοτε μάλιστα καθιερώθηκε ως έθιμο στην αρχαία Ελλάδα να δίνεται ένα κυδώνι στη νύφη την ημέρα του γάμου, που χρησιμοποιούσε για να φρεσκάρει την αναπνοή της (αν δεν έσπαγε τα δόντια της δαγκώνοντάς το). Στη σύγχρονη ελληνική πρακτική έχει βεβαίως απαλειφθεί από τις λίστες γάμου, εις όφελος των κρυστάλλων Βοημίας και Kosta Boda, παρ’ όλ’ αυτά το κυδωνάκι ως γλυκό κουταλιού εξακολουθεί να δίνει και να παίρνει στις οικογενειακές συνάξεις.

marmelada kydoniΑυτό που ίσως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το κυδώνι είναι η πηγή της λέξης μαρμελάδα, δεδομένου ότι στην Πορτογαλία ονομάζεται marmelo και έτσι όταν αναφερόντουσαν σε “μαρμελάδα”, υπονοούσαν μαρμελάδα κυδώνι. Αυτό μάλλον έχει να κάνει με την μεγάλη ποσότητα πηκτίνης που περιέχεται στους σπόρους του, η οποία στη διαδικασία βρασμού και πολτοποίησης με ζάχαρη, βοηθάει να δέσει η μαρμελάδα. Γι’ αυτό βέβαια και εμείς χρησιμοποιούμε τα σπόρια στη συνταγή που παρουσιάζουμε.

Διαφήμιση

Ως φρούτο το κυδώνι έχει όλα τα καλά, όπως υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον έχει μεγάλες ποσότητες τανίνης με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και διαιτητικές ίνες. Άσε που η πηκτίνη που λέγαμε πριν, κάνει καλό στη χοληστερίνη. Και όλα αυτά μόνο με 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Κάτι ξέρανε λοιπόν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το είχαν περί πολλού και πραγματικά είναι κρίμα που στη σύγχρονη δίαιτά μας το έχουμε σχετικά παραμελημένο γιατί πρόκειται για ένα από τα πλέον ωφέλιμα ελληνικά φρούτα.

marmelada kydoniΧωρίς, τ’ ομολογώ, να ξέρω τίποτα απ’ όλα αυτά τα θετικά, είχα φυτέψει πριν τρία χρόνια στο εξοχικό μου μια κυδωνιά, κυρίως γιατί μου άρεσε ως δέντρο και όλο και κάτι θα έβρισκα να έκανα με τα κυδώνια της. Από πέρυσι όμως, που είχαμε επαρκή παραγωγή, έφτιαξα ως πείραμα μια μαρμελάδα που βγήκε εξαιρετική, ανάγοντάς την στη συνέχεια σε απαραίτητο μέρος του καθημερινού μου χειμωνιάτικου πρωινού. Τη συνταγή τελειοποίησα φέτος με την προσθήκη αρμπαρόριζας και λίγων αρωματικών (κανέλα, βανίλια και γαρίφαλο) που έδεσαν στην γεύση προσδίδοντας αρώματα, χωρίς όμως να καπελώσουν την ελαφρά υπόξινη γεύση του φρούτου. Είναι λοιπόν αυτή η συνταγή, μια ιδανική αφορμή να βάλετε στη καθημερινή σας δίαιτα ένα τόσο χρήσιμο αλλά και νόστιμο φρούτο.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

2 ώρες περίπου. Προσοχή: Τα σπόρια του κυδωνιού τα κρατάτε χωριστά για να βράσουν σε τουλπάνι, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα πηκτίνης που θα βοηθήσει τη μαρμελάδα να δέσει.

Υλικά (για 3+ κιλά μαρμελάδας)

2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα* (από 3 κιλά κυδώνια φρέσκα)
1.5 κιλό ζάχαρη
1.5 lt νερό
xυμός από 1 ½ – 2 λεμόνια
2 φασόλια βανίλιας (ή 1 σωληνάριο)
1 ξυλάκι κανέλα
4 γαρίφαλα
4-5 φύλλα αρμπαρόριζα

Διαφήμιση

marmelada kydwni

Παρασκευή

1. Ετοιμάζετε τα κυδώνια: Τα καθαρίζετε και με καλό μαχαίρι κόβετε πρώτα το καθένα σε 8 κομμάτια και ακολούθως το κάθε όγδοο σε μικρότερα. Βάζετε τα κομμένα σε μπολ με νερό και τα κομμάτια με τα σπόρια όλα μαζί σε τουλπάνι. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το νερό, το φέρνετε σε σημείο βρασμού και προσθέτετε τα κομμάτια του κυδωνιού και το τουλπάνι με τα σπόρια. Τα αφήνετε (αφού πάρουν βράση) να σιγοβράσουν περίπου 35 λεπτά για να μαλακώσουν.

Διαφήμιση

2. Κάνετε τη μαρμελάδα κυδώνι: Αφαιρείτε το τουλπάνι και αδειάζετε το περιεχόμενο σε μεγάλο σουρωτήρι με τρύπες μεσαίου διαμετρήματος. Πιέζετε τα σπόρια με τη κουτάλα του πουρέ ή με κουτάλι, πάνω απ’ τη κατσαρόλα να βγάλουν ό,τι ζουμί έχουν και με κουτάλι μαζεύετε απ’ την εξωτερική μεριά του σουρωτηριού όλο τον πολτό που συγκεντρώνεται και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα. Πετάτε τα σπόρια και ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα αρωματικά (κανέλα, γαρίφαλο, βανίλια και αρμπαρόριζα). Ανακατεύετε κάθε τόσο, πάντα σε σιγανή φωτιά, ενώ παράλληλα με την κουτάλα του πουρέ προσπαθείτε να πολτοποιείτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, για την επόμενη ώρα περίπου, έχοντας τον εξαεριστήρα δυνατά για να βοηθάτε την διαδικασία βρασμού.
Σημείωση: Ο χρονισμός σε τέτοιες συνταγές ποικίλει ανάλογα με την κατσαρόλα, την ποσότητα και βέβαια πόσο ώριμα είναι τα κυδώνια, οπότε μην επαναπαυθείτε. Το σχήμα της κατσαρόλας και η ποσότητα επηρεάζουν ιδιαίτερα γιατί το μίγμα εξατμίζεται σε ρυθμό ανάλογο με την επιφάνεια του υγρού που έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Έτσι π.χ. στην ίδια κατσαρόλα η διπλάσια ποσότητα μπορεί να απαιτεί σημαντικά περισσότερο χρόνο, μια και η επιφάνεια παραμένει σταθερή. Καλό πάντως σε κάθε περίπτωση είναι να έχετε ένα θερμόμετρο μαρμελάδας μέσα στο μίγμα και να προσέξετε να μην υπερβείτε τη θερμοκρασία των 102°C, γιατί μπορεί η μαρμελάδα να κόψει, δηλαδή να μην δέσει ποτέ.

marmelada kidwni

Όταν δείτε ότι η μαρμελάδα έδεσε (2), προσθέτετε το λεμόνι, ανακατεύετε για 2-3 λεπτά και αποσύρετε απ΄ τη φωτιά.
Σημείωση (2): Το κλασικό τεστ για να ελέγξετε αν έδεσε η μαρμελάδα είναι να βάλετε μια κουταλιά σε ένα κρύο πιάτο, να το γείρετε λίγο και να περάσετε το δάκτυλό σας κάνοντας μια γραμμή ανάμεσα στην ποσότητα. Αν η μαρμελάδα έχει δέσει, τότε τα υγρά δεν θα τείνουν να καλύψουν το κενό που έκανε το δάκτυλο. Στη περίπτωση όμως της μαρμελάδας από κυδώνι, λόγω της μεγάλης ποσότητας πηκτίνης που περιέχεται στους σπόρους, μάλλον δεν θα χρειαστείτε ποτέ το τεστ.
Αφήνετε την μαρμελάδα κυδώνι να κρυώσει αρκετά και αφαιρείτε τα αρωματικά πριν την βάλετε σε αποστειρωμένα δοχεία. Για να αποστειρώσετε τα γυάλινα δοχεία, μπορείτε απλά να τα βάλετε καθαρά στο φούρνο σε 120°C για 10-20 λεπτά με 1 κ.γ. νερό μέσα τους και να τα αφήσετε να κρυώσουν όσο κάνετε την μαρμελάδα.

Το άρθρο με την συνταγή για μαρμελάδα κυδώνι πρωτογράφτηκε στο pandespani

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση

Your email address will not be published. Required fields are marked *