Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που αρκετός κόσμος ψάχνει, αποτελώντας την πιο δημοφιλή θαλασσινή εκδοχή κριθαρότου. Και δικαίως, μια και όταν μαγειρευτεί σωστά αποτελεί ένα εξαιρετικό πιάτο. Η οικεία θαλπωρή του ζυμαρικού δημιουργεί το τέλειο γευστικό φόντο για να πρωταγωνιστήσουν οι θαλασσινές αρωματικές εξάρσεις της γαρίδας συνοδευμένες από μια σύνθεση λαχανικών.

γαριδα κριθαροτο

Το “όταν μαγειρευτεί σωστά” όμως, παραμένει ζητούμενο, απ’ όσο είδα, χαζεύοντας συνταγές στο ιντερνετ. Τα τρία βασικά θέματα που διαπίστωσα σ’ αυτές τις συνταγές, ήταν ο ατυχής μαγειρικός χειρισμός της γαρίδας, η υπερβολή στοιχείων στη σύνθεση και η αδυναμία να εξηγήσουν την διαδικασία του κριθαρότου επαρκώς, ώστε να διαφοροποιηθεί πλήρως απ’ τη λογική του φτιάχνουμε ένα κριθαράκι, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο να εξηγήσω στα τρία αυτά θέματα την άποψή μου.

Όσον αφορά στο χειρισμό της γαρίδας, για το μέγεθος φρέσκιας γαρίδας που βρίσκετε σε ιχθυοπωλεία και σούπερ μάρκετ, δεν χρειάζονται πάνω από 2 λεπτά στο σκεύος υπό θερμότητα. Άλλωστε θα μεσολαβήσουν άλλα 2-3 λεπτά αφότου το τηγάνι σας θα έχει αφαιρεθεί απ’ τη φωτιά και οι γαρίδες θα συνεχίσουν να ψήνονται από το κριθαράκι που είναι ζεστό.

Διαφήμιση

Η γαρίδα είναι ένα πολύτιμο αλλά ευαίσθητο υλικό. Για να βγει μαλακιά και πλήρης αρωμάτων χρειάζεται ελάχιστο μαγείρεμα. Αλλιώς η σάρκα της σκληραίνει μέχρι να καταλήξει ως άνοστο λάστιχο. Αυτό θεωρείστε το μαγειρικό κανόνα.

kritharoto-garides_20150517_0255


Στη συγκεκριμένη συνταγή κριθαρότου γαρίδας, η ιδιαιτερότητα είναι ότι ο απαραίτητος ζωμός προκειμένου να γίνει το κριθαρότο προέρχεται από τα κεφάλια της γαρίδας που έχουν μέσα τους πολύ νοστιμιά. Αυτή η νοστιμιά, βγαίνει στο αλατισμένο νερό με βράσιμο, που υπερβαίνει τους κανόνες του σωστού βρασίματος γαρίδας. Γιατί με το παρατεταμένο βράσιμο σε αλατισμένο νερό οι γεύσεις μεταφέρονται (λόγω όσμωσης) απ’ τη σάρκα, στο νερό που χρειαζόμαστε εμείς. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ΔΕΝ βράζουμε το σώμα των γαρίδων μαζί για τον ζωμό. Θα ήταν άνοστες μετά στο κριθαρότο. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν το λένε οι περισσότερες συνταγές…

Όσον αφορά στη σύνθεση των υλικών, εγώ όσο ωριμάζω μαγειρικά, γίνομαι όλο και περισσότερο οπαδός της απλότητας. Λίγα, εκλεκτά υλικά σε μια σύνθεση αρμονικών αντιθέσεων με ελάχιστα αρωματικά και μπαχαρικά, μόνο αν χρειάζονται, είναι η μαγειρική φιλοσοφία μου, προκειμένου να κάνω ήρωα το κεντρικό υλικό. Ειδικά σε ένα πιάτο όπως το κριθαρότο, όπου η κεντρική φιλοσοφία του, όπως και στα ριζότι, είναι να αναδείξει κάθε φορά το ένα κεντρικό υλικό. Προκειμένου λοιπόν να αναδειχτεί η γαρίδα πλαισιώνεται από δυο ειδών πιπεριές, πράσο και ζωμό ντομάτας. Και μια και η σύνθεση έγινε απολαμβάνοντας χαλαρά την υπέροχη Grimbergen Blanche, προστέθηκε λίγη μπύρα αντί κρασιού στο μαγείρεμα. Τέλειο ταίριασμα!

Τέλος όσον αφορά στη διαδικασία του κριθαρότου, να σημειώσω ότι είναι διακριτά διαφορετική απ’ το παραδοσιακό μαγείρεμα μανέστρας, μια και ο στόχος του πιάτου είναι να βγει το κριθαράκι αλντέντε και κρεμώδες ταυτόχρονα. Γι’ αυτό και είμαι οπαδός της ονομασίας κριθαρότο, που θυμίζει ότι εδώ έχουμε πάρει τη διαδικασία παρασκευής του ριζότο και την έχουμε προσαρμόσει επιτυχημένα σε ένα παραδοσιακό υλικό. Για τα στάδια και την λογική αυτής της διαδικασίας μπορείτε να διαβάσετε το παλαιότερο άρθρο μας, εδώ. Απλά να θυμίσουμε ότι τα 4 στάδια είναι το σοφρίτο, ο αργός βασανισμός με τον ζωμό, η ένταξη του βασικού υλικού και το κλείσιμο (που η σημερινή συνταγή δεν το περιλαμβάνει).

kritharoto-garides_20150517_0248
Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή, ειδικά αν έχετε μάθει τη διαδικασία του ριζότο/κριθαρότο. Είναι ένα φαγητό που δεν ζεσταίνεται, τρώγεται μόνο φρέσκο λίγα λεπτά μόλις τελειώσει στο τηγάνι και έτσι επιβάλλεται να γίνει την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα. Το μαγείρεμα χρειάζεται 20 λεπτά και η προετοιμασία περίπου 40’ μαζί με το καθάρισμα των γαρίδων.

Διαφήμιση
Kritharaki

Στις συνταγές μας για κριθαρότο επιλέγουμε  το νέο κριθαράκι της Barilla  που  είναι εξαιρετικά νόστιμο. Αλλά το συνιστούμε κυρίως γιατί έχει πολύ καλή μαγειρική συμπεριφορά στο βασανιστικό μαγείρεμα που απαιτεί ένα κριθαρότο, χυλώνοντας εξωτερικά αλλά μένοντας aldente στο εσωτερικό του, ώστε κάθε κόκκος να ξεχωρίζει στο στόμα.  Ως γνωστό η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι συχνά καταλυτική στο μαγειρικό αποτέλεσμα και εδώ έχουμε μια δοκιμασμένη από μας επιλογή, που ανταποκρίνεται στα γούστα μας ακριβώς γιατί παρασκευάζεται από στάρια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεϊνες που συμβάλουν σ’ αυτη τη μαγειρική συμπεριφορά. Γιατί άλλο το “χυλώνει” και άλλο το “λαπαδιάζει”.

Υλικά για 4 άτομα

20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4 των 8-10 εκ. (με το συμπάθειο!)
1 φλυτζάνι= 230 ml. νέο κριθαράκι Barilla (το μισό πακέτο)
1.3 λτ. ζεστού ζωμού από τα κεφάλια των γαρίδων
1 πράσο μεσαίο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
8 ντοματάκια για ντεκόρ (προαιρετικά)
500 ml. τριμμένη ντομάτα
100 ml.μπύρα Grimbergen Blanche ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο Lurpak
70 ml. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το κλείσιμο / σερβίρισμα
Αλάτι, Πιπέρι

Διαφήμιση

Παρασκευή: 

Ακολουθείτε ακριβώς τα στάδια που περιγράψαμε στο προηγούμενο άρθρο περί τεχνικής κριθαρότου.

Α. Προεργασία:

Ετοιμάζετε τα λαχανικά.

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες πράσο και πιπεριές. Ως ανταμοιβή βάζετε μια Grimbergen Blanche και πίνετε μια γουλιά, για να πάρετε τ’ απάνω σας να ασχοληθείτε με τις γαρίδες.

κριθαρότο γαριδας υλικά 1

Καθαρίζετε τις φρέσκιες γαρίδες.

κριθαρότο γαριδας -πως καθαρίζουμε τη γαρίδα 1
κριθαρότο γαριδας -πως καθαρίζουμε τη γαρίδα 2

2. Με αιχμηρό μαχαίρι κάνετε μια διαμήκη τομή στο κέλυφος της κάθε γαρίδας στη κοιλιά της απ’ την ουρά ως το κεφάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγετε και αφαιρείτε το καύκαλο της ουράς.
3. Βλέποντας την κάθε γαρίδα από πάνω, με το κεφάλι της προς εσάς, βάζετε την άκρη του μαχαιριού σας ανάμεσα στην άκρη του κεφαλιού και στο σώμα και ανιχνεύετε προσεκτικά το έντερο της, το οποίο διατρέχει την πλάτη της. Πιάνετε την άκρη του, μεταξύ του μαχαιριού και του δακτύλου σας, και το τραβάτε προς το μέρος σας για να βγει όλο. Ο μόνος λόγος γι’ αυτή την επέμβαση, είναι ότι συχνά υπάρχουν εκεί υπολείμματα άμμου, τα οποία όταν τρώτε την γαρίδα τα νιώθετε κάπως στη μπουκιά σας.

κριθαρότο γαριδας -πως καθαρίζουμε τη γαρίδα 3

Ετοιμάζετε το ζωμό.

κριθαρότο γαριδας - ζωμός γαρίδας

4. Κόβετε όλα τα κεφάλια απ’ τα σώματα των γαρίδων με μαχαίρι και τα κρατάτε σε ένα ξεχωριστό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1.3 λίτρα νερού και το βράζετε. Προσθέτετε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες, προσθέτετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι (για να βοηθήσει στην απορρόφηση των ζωμών της γαρίδας) και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο. Κλείνετε τη φωτιά, σουρώνετε, πετάτε τα κεφάλια και κρατάτε τον ζωμό για το κριθαρότο.
Β. Σοφρίτο:

κριθαρότο γαριδας - σοφριτο λαχανικών

5. Τσεκάρετε το ρολόι σας ή βάλτε το χρονόμετρο του κινητού σας να αρχίσει να μετράει απ’ το μηδέν, για να συντονιστείτε απόλυτα με τις οδηγίες. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή και σε wok) σε φωτιά ¾, βάζετε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να κάψουν σε 1 λεπτό. Αμέσως μετά προσθέτετε όλα μαζί τα λαχανικά (κρεμμύδι, πράσο, πιπεριές). Ανακατεύετε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται.
Γ. Αργός Βασανισμός:

κριθαρότο γαριδας - κριθαράκι και ζωμός
κριθαρότο γαριδας - ντομάτα και μπυρα

6. Στο 4º λεπτό προσθέτετε το κριθαράκι στο μίγμα και ανεβάζετε τη φωτιά στο φούλ. Ανακατεύετε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε μια κουτάλα με ζωμό και ανακατεύετε. Με το που την πίνει το μίγμα, προσθέτετε την επόμενη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με κυκλικές κινήσεις διαδικασία που θα επαναληφθεί και θα διαρκέσει για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος.
7. Σε 3-4 λεπτά προσθέστε την Grimbergen Blanche (ή το λευκό κρασί) και συνεχίστε μετά με τον ζωμό. Στα επόμενα 2 λεπτά (στα μέσα σχεδόν της διαδικασίας), προσθέστε την τριμμένη ντομάτα και τα ντοματάκια. Συνεχίζετε την σταδιακή πρόσθεση ζωμού γαρίδας μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο το κριθαράκι στο 18º περίπου λεπτό από τότε που ξεκινήσατε (ή στο 14º από τότε που μπήκε το κριθαράκι μέσα).
Δ. Ένταξη Βασικού Υλικού:

κριθαρότο γαριδας - ψηνουμε τις γαρίδες

8. Οι γαρίδες αυτού του μεγέθους σε τέτοια συνταγή θέλουν αυστηρά 2 λεπτά μαγείρεμα στο μάτι. Οτιδήποτε παραπάνω θα τις σκληρύνει και θα τις καταστρέψει ως υλικό. Έτσι τις ρίχνετε μέσα, στο 18ο λεπτό, όταν το κριθαράκι έχει σχεδόν γίνει, και τις γυρνάτε στο επόμενο απ’ την άλλη. Στο 20º λεπτό έχετε κλείσει τη φωτιά και έχετε αποσύρει το τηγάνι απ’ το μάτι. Οι γαρίδες θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται ελαφρά απ’ τη θερμότητα του κριθαρότου και όταν σερβιριστούν θα είναι τέλειες.
Ε. Κλείσιμο:

9. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε. Στο κριθαρότο αυτό έχω επιλέξει να μην γίνει το χαρακτηριστικό κλείσιμο που θα βοηθήσει την κρεμώδη υφή, γιατί δεν βρίσκω ότι το χρειάζεται. Λειτουργεί μια χαρά ως σύνθεση και παραμένει ελαφρύ. Αν εσείς επιμένετε όμως, θα μπορούσατε να προσθέσετε μια-δύο κουταλιές βούτυρο ή Arla cream cheese ή μασκαρπόνε στο τελείωμα, μαζί με μια κουταλιά απ’ το ζωμό και να τ’ ανακατέψετε μαζί.

kritharoto-garides_20150517_0246

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε μέσα στα 3 λεπτά αφ’ ότου το κριθαρότο ετοιμάστηκε. Μια δυο κουταλιές σε κάθε πιάτο από το τηγάνι. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πιατέλα ή κάποιο άλλο σκεύος σερβιρίσματος θα πρέπει οπωσδήποτε να το έχετε ζεστάνει σε φούρνο στους 60º-80ºC για 10 λεπτά τουλάχιστον γιατί τα ζυμαρικά χάνουν γρήγορα θερμοκρασία σε επαφή με κρύα πορσελάνη. Φροντίστε να έχετε μύλο με πιπέρι στο τραπέζι γιατί το σηκώνει. Επίσης φροντίστε απαρεγκλίτως να έχετε και Grimbergen Blanche που ο χαρακτήρας της ταιριάζει τέλεια με θαλασσινά και ειδικά τις λεπτές γεύσεις της συνταγής μας. Θα σας απογειώσει γευστικά το πιάτο!

kritharoto-garides_20150517_0262
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Καταπληκτική συνταγή και οι φωτογραφίες βήμα βήμα πολύ χρήσιμες! Καλό τριήμερο και ευχαριστούμε^^

  2. Είχα καιρό να μπω στο site για να δω τί καινούργιο ανέβηκε. Μόλις είδα τον τίτλο της συνταγής, (θυμήθηκα μια διαφήμιση και) είπα: Εεε ΝΑΙ ρε φίλε… ΜΕΣΑ… χαχαχα. Super συνταγή, super οδηγίες (όπως πάντα) – το δε χρονόμετρο… με ξεπέρασε… Το έχω φτιάξει κι εγώ αρκετές φορές αυτό το πιάτο, όχι όμως με τις πιπεριές. Σίγουρα θα το φτιάξω σύντομα και με τη δική σας συνταγή. Αυτό το σ/κ πάντως, έχω σκοπό να φτιάξω σπαγγέτι (ή linguine) με γαρίδες και σπαράγγια (όσο ακόμη υπάρχουν) – μια πρόταση κι από μένα. Ευχαριστώ.

  3. Πολυ ωραια συνταγη ! Την δοκίμασα με ούζο αντί κρασί/μπυρα και λίγο μπουκοβο

  4. ετοιμάζομαι να το φτιάξω απόψε και ανυπομονώ!

  5. πραγματικά υπέροχο. Το απολαύσαμε δεόντως!

  6. Υπέροχη συνταγή, την έφτιαξα σήμερα, το μόνο που εχω να παρατηρήσω ειναι ότι εμένα τουλάχιστον δεν μου πήρε όλο τον ζωμό, ουσιαστικά πήρε λίγο παραπάνω απο την μισή ποσότητα. Φαντάζομαι εχει να κανει και με το κριθαράκι που χρησιμοποιεί κανείς. Κατα τα αλλα οι οδηγίες και οι χρόνοι ήταν ακριβέστατα!! Ευχαριστούμε πολύ!

  7. πολυ ωραια συνταγη με σαφεις και σωστες οδηγιες, με κριθαρακι μεσαιο Μελισσα ο ζωμος και σε μενα περισσεψε. Για τα δικα μου γουστα το πρασο λιγοτερο, πιπεριες εδω (παρολο που μου αρεσουν γενικα) καθολου οπως και αλατι. Με φρεσκες γαριδες το πιατο απογειωνεται, ιδιως με το ζωμο απο τα κεφαλια. Αν χρησιμοποιηθούν κατεψυγμενες θελει αλατι και κανενα ζωμο λαχανικών για εξτρα γευση και τρώγεται μια χαρα (το εχω κανει). Εννοειται οτι & στις 2 περιπτωσεις χρειαζεται φρεσκο τριμμενο πιπερι αμεσως μολις το σερβιρουμε στο πιατο οπως πολυ σωστα αναφερεται στη συνταγη (εγω βαζω και φρεσκο ψιλοκομμενο μαϊντανο-αλλοι οχι) ΚΑΙ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟ.

  8. Καλησπέρα, θαυμαστής της σελίδας και του τρόπου που βαζετε εκπληκτικά πιάτα στο σπιτικό μας τραπέζι. Δοκίμασα την συνταγή και βγήκε ενα παρά πολύ ωραίο Πιατο. Ομως δεν κατάφερα να βγάλω έντονη γεύση γαρίδας όπως σε ενα πιατο που δοκίμασα σε καλό εστιατόριο το οποίο γέμιζε το στόμα σου με την καθαρή γεύση της γαρίδας. Στο μαγείρεμα ακολούθησα την συνταγή αλλα, περίσσεψε περίπου το 1/3 του ζωμού, έκανα το λάθος να βράσω σε δυνατή φωτιά τα κεφάλια αντί για σιγανή όπως λέτε. Αφρισε πολύ ο ζώμος με τα κεφάλια όταν έβραζε και πέταξα τον αφρό με κουτάλα. Επίσης λόγω οτι έκανα γεύμα για 4 άτομα διπλάσιασα τις ποσότητες με αποτέλεσμα να χωράω με το ζόρι στο τηγάνι ( εναλλακτικά σε κατσαρόλα γίνεται; ) χρησιμοποίησα 1κ γαρίδες μεσαίου μεγέθους φρέσκες.

    1. Τελευταία και εγω συνειδητοποίησα ότι πετόντας τον αφρό πετάτε τη γεύση. Οπότε εδώ είναι ένα σημείο για αλλαγή την επόμενη φορά. Άλλωστε δεν λέει κάτι τέτοιο στη συνταγή. Επίσης αν ο ζωμός είχε γίνει μόνο για τη ποσότητα που χρειαζόταν προφανώς θα ήταν πιο συγκεντρωμένη η γεύση. Πάντως καμμιά φορά η ένταση της γεύσης δεν είναι θέμα τεχνικής αλλά απλά, πρώτης ύλης. Κάποιες γαρίδες είναι πιο έντανα γευστικές από άλλες! Δεν μπορώ να ξέρω βέβαια τι ήταν εδώ και τι στο εστιατόριο.
      Όσον αφορά στο κατσαρόλα vs. τηγάνι εγω είμαι θιασώτης του δεύτερου γιατί έχει μεγάλη επιφάνεια και έτσι μπορεί να εξατμηστούν πολύ πιο εύκολα τα υγρά. Μάλλον πάρτε ένα καινούργιο μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή χρησιμοποιήστε μια πολύ πλατιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα. Αλλά η συνταγή ήταν γραμμένη για 4 άτομα και δεν κατάλαβα γιατί διπλασιάσατε τις ποσότητες αφου ήσασταν 4.
      Απαντώντας και στην ερώτηση περί συμπύκνωσης πιο κάτω, η βασική λύση είναι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό με βράσιμο. Οπότε στο φούλ ένταση στο βράσιμο, με ανοιχτό στο φούλ τον απορροφητήρα από πάνω (ώστε να απορροφά τους υδρατμους που κάνουν κορρεσμένη ατμόσφαιρα και έτσι δεν βράζει σωστά το κατσαρολάκι σας). Και το αφήνετε μέχρι να είναι όσο συγκεντρωμένο θέλετε.

  9. Υπάρχει κάποιος τρόπος να συμπυκνώσεις τον ζωμό για να βγάλεις την γεύση της γαρίδας; Φταίει κάποιο απο τα παραπανω λάθη που έκανα;

  10. Ευχαριστω πολύ! Θα επιστρέψω άμεσα με την νέα προσπάθεια και θα παρουσιάσω το αποτέλεσμα. Να σημειώσω δε οτι το αποτέλεσμα στην πρώτη προσπάθεια ήταν σε γενική άποψη εκπληκτικό και η συνταγή επιτυχημένη. Το μαρτυρεί βέβαια και το οτι δεν έμεινε ούτε σταγόνα αν και όντως βγήκαν μεγάλες οι μερίδες. Απλά εχθρός του καλού ειναι το καλύτερο και εχθρός των 4 μερίδων οι οκτώ!

  11. αγαπητέ Δημήτρη,

    δύο ερωτήσεις: κατεψυγμένες και καθαρισμένες γαρίδες με τίποτα;
    και μια δεύτερη: καμιά συμβουλή για φασολάδα;
    ευχαριστώ και η φίλη μου που δοκιμασε το μπριαμ που της έφτιαξα από την συνταγή σου μου είπε ότι δεν έχει δοκιμάσει ωραιότερο 🙂

    1. Κάθε άλλο, μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες που θα τις αποψύξετε σε μια λεκάνη νερό για μια ώρα και προκαθαρισμένες επίσης (που μάλλον είναι και προβρασμένες). Οι δεύτερες κυρίως μπορεςί να μην είναι Τόοοσο γευστικές όσο αν ήταν φρέσκες, αλλά δεν θα το έκανα και θέμα. Για φασολάδα θέλω να βάλω συνταγή. Η βασική συμβουλή είναι να έχετε καλά φασόλια και να τα βράσετε στο ίδιο νερό που τα μουσκέψατε, χωρίς να αλλάξετε νερό μέχρι το τέλος και χωρίς να ξαφρίσετε. Να κρατήσετε όλη τη γεύση μέσα στο πιάτο, αντίυετα απ’ ότι λένε όλες σχεδόν οι νοικοκυρές και οι συνταγές. Από υλικά για μισό κιλό φασόλια, 2 καρότα, 3 στικς σέλερυ ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ΛΙΓΗ ντομάτα (200-250 γρ. ψιλοκομμένη) συν 100 μλ.λάδι, συν αλάτι και για μένα, οπωσδήποτε κάποια καυτερή πιπεριά (αποξηραμένη ή μπούκοβο, αλλά όχι σάλτσα τσίλι κλπ), όλα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες να χυλώσει, και να μην έχει πολλά νερά στο σερβίρισμα. Και το μπόνους-μυστικό είναι : “αποχή από κοινωνικές εκδηλώσεις και σεξουαλικές συνευρέσεις για τις επόμενες 24 ώρες” :-).
      Και να πείτε στη φίλη σας ότι … έχει καλό γούστο 😛

  12. Ευχαριστώ πολύ για την φανταστική αυτή συνταγή! Ευχαριστώ για την έμπνευση!Την εκανα, οπως και πολλες αλλες και απλά ηταν τελεια!!Και πάλι ευχαριστώ!

  13. Ο νοστιμότερος τρόπος να φτιάξει κάποιος κριθαράκι με γαριδούλες. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και έφτιαξα ένα καταπληκτικό φαγητό.

    1. Πρώτα θα σας πω συγχαρητήρια για τον τρόπο που γράφεται κι έπειτα για την συνταγή. Είναι μια πολύ ωραία συνταγή που χρησιμοποιώ χρόνια και την έμαθα από τα προγράμματα του Jamie Oliver, αλλά την δικιά σας την βρήκα εξαιρετικά διασκεδαστική να την διαβάσω κι ενημερωτική, ειδικά η εξήγηση για την ώσμωση. Διδάσκω Βιολογία/Χημεία και πάντα χρησιμοποιώ συνταγές φαγητών για παραδείγματα στις τάξεις μου. Όσο για την φασολάδα, πάντα την ξεβράζουμε γιατί διαφορετικά θα πάμε στο νοσοκομείο με πρηξίματα και πόνοκοιλους.

  14. Οι χρόνοι νομίζω είναι το μυστικο! πραγμαικά υπέροχο , ίσως από το ωραιότερο που έχω δοκιμάσει. Πρόσθεσα και φρουτώδες κάρυ, ένα μπαχαρικό που δένει άψογα με τις γαρίδες.

  15. Να είσαι πάντα καλά Δημήτρη. Δεν είναι μόνο οι συνταγές σου καταπληκτικές, αλλά και ο πραγματικά διδακτικός τρόπος παρουσίασης τους, που έχει κάνει ακόμα κι εμάς τους άσχετους εν πολλοίς με την κουζίνα να θέλουμε να μαγειρέψουμε κάποια από τις συνταγές σου. Να ‘σαι πάντα καλά και με εμπνεύσεις.

  16. Ευχαριστούμε πολύ για το site. Θα ήθελα να ρωτήσω αν το να σωτάρω τα κεφάλια από τις γαρίδες και να τα σπάσω με ένα γουδί πριν τα βράσω θα έδινε κάτι παραπάνω σε γεύση? Επίσης αν ταιριάζει σε αυτό το κριθαρότο η προσθήκη από μύδια και αν ναι πως θα έπρεπε να προστεθούν? Ευχαριστώ και πάλι

    1. Ναι θεωρητικά τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες έτσι όπως λέτε μάλλον θα έδιναν πιο πλούσιο ζωμό και αρωματα, αλλά δεν ξέρω αν η διαφορά θα ήταν αναγνωρισιμη ωστε ν΄αξίζει τον κόπο. Τα μύδια θα ταίριαζαν και θα έμπαιναν στα τελευταία τρια λεπτά, αλλα προσωπικά προτιμώ πλέον τις πιο μονοδιάστατες γεύσεις. Είτε κριθαρότο γαρίδας, είτε μυδιών, παρά δυο σε ένα, αλλά αυτό είναι γουστο και γαστρονομική μου άποψη, όχι κανόνας.

  17. Ένα φλυτζάνι κριθαράκι πόσο είναι πάνω-κάτω σε γραμμάρια; Βάση της λογικής κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε, έχουμε την αναλογία 3 προς 1 (όπως αυτή προκύπτει από το άρθρο τεχνικής περί κριθαρότου του παραδοσιακού εν τω νεωτερισμώ μαγειρεμένου). Με βάση τα 1,3 λίτρα ζωμού, λοιπόν, βγαίνει ότι μια κούπα είναι περί τα 430 γραμμάρια; Δεν έχω πρόχειρο να ζυγίσω, αλλά εμπειρικά θα έλεγα ότι είναι γύρω στα 200-250. Πέφτω τόσο έξω;

    1. Ναι δικαίως μπλεχτήκατε με τον τρόπο που το έγραψα και όπως ξεκινήσατε να το ορθολογήσετε. Η κούπα/φλυτζάνι είναι βέβαια μονάδα όγκου και όχι βάρους που αντιστοιχεί σε 236,58 ml. Άρα χοντρικά τα 250 γραμμάρια από κριθαράκι είναι η σωστή ποσότητα. Τώρα το 1.3 λίτρο ζωμού είναι γενναιόδωρο με την έννοια ότι καλό είναι να έχεις τόσο, αλλά εντέλει το πιο πιθανό είναι ότι θα περισέψει. Η διαδικασία με την αργή πρόσθεση σε τηγάνι μεγάλης επιφάνειας έχει πολυ΄μεγαλύτερες απώλειες σε ατμό απ’ ότι αν βάζαμε τον ζωμό με τα 250 γρ, κριθαράκι σε μια κατσαρόλα όλο μαζί. Εκεί η αναλογία 1:3 θα ήταν απόλυτα σωστή. Όμως με τη μέθοδο του κριθαρότου η αναλογία εύκολα ξεφεύγει σε 1:4 ή και περισσότερο και επειδή δεν μπορω να ξέρω πόσο μεγάλο τηγάνι θα βάκει ο καθένας, τι ένταση θα έχει πραγματικά κλπ, έχω βάλει τράτο στο ζωμό.

  18. Πολύ νόστιμο φαίνεται, θα το δοκιμάσω απόψε. Επειδή στην παρέα έχουμε άτομο που δεν τρώει καθόλου ντομάτα, τί συμβουλεύετε να κάνω; Απλή αντικατάσταση της ποσότητας της ντομάτας με ίδια ποσότητα ζωμού; Επίσης, αν το δοκιμάσω ριζότο αντί κριθαρότο, θα πρέπει να προσέξω κάτι, ίσως αλλαγές στο χρόνο απορρόφησης υγρών κλπ; Ευχαριστώ!

  19. πολυ καλη η συνταγη και η αναλυση οπως παντοτε το σαιτ ειναι πολυ καλο και για τον ερασιτεχνη αλλα και για τον επαγγελματια που ψαχνει ιδεες.προσωπικα θα εκανα τον ζωμο λιγο διαφορετικα ως προς την λογικη της μπισκ καθως και μονο απο την περιληψη διαισθανομαι οτι θα ειναι λιγο αδυναμος.θα σωταριζα τα κεφαλια θα προσθετα ενα απαλο μιρεπουα αλλα χωρις το σελινο,δηλαδη καροτο κρεμυδι και το πρασο(και θα απευφευγα να τα προσθεσω στο κριθαροτο καθως πολυ φοβαμαι οτι ο χρονος βρασιματος θα τα διελυε και θα χαλουσε και την υφη του πιατου καθως και την εμφανιση)θα σωταρα λοιπον το μιρεπουα με τα κεφαλια.θα προσθετα λιγο ντοματοπολτο,θα εσβηνα με λευκο κρασι και θα προσθετα το νερο και τις ντοματες.θα σιγο εβραζα για τουλαχιστον μια ωρα ωστε να συμπηκνωθει τουλαχιστον 30% ο ζωμος.θα περναγα τον ζωμο πρωτα απο μπλεντερ και υστερα απο σιτα πιεζοντας με ξυλινη κουταλα τα αλεσμενα υλικα.και τελος πολυ σωστα αυτο που λετε για το χρονο βρασιματος της γαριδας που δεν πρεπει να ξεπερνα τα 2 με 3 λεπτα,και εδω ομως εχω να προσθεσω πως θα ηταν προτιμοτερο να σωταριστει και μετα να προστεθει στο κριθαροτο με την λογικη να θωρακιστει και να παραμεινει ζουμερη παρα να βρασει απευθειας μαζι με το κριθαροτο.συνεχιστε την πολυ καλη δουλεια που κανετε,ευχαριστουμε πολυ

  20. Αντι για μονάδες μέτρησης τα φλυτζάνια , που δεν είναι όλα ιδιας περιεκτικότητας, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την ειδική κούπα που επάνω έχει και άλλες μονάδες μέτρησης.

    1. Μα εννοείται ότι γι’αυτά τα φλυτζάνια μιλώ, τα επίσημα μετρημένα, όχι ό,τι φλυτζάνι τύχει. Η επίσημη αντιστοιχία είναι 1 φλυτζάνι = 236.588 milliliters.

  21. Λατρευω τις συνταγες σας ,λατρευω το site σας νομιζω οτι ξεχωριζει απ ολα οσα εχω ακολουθησει, σας συγχαιρω!!!!!!!

  22. Όσες φορές το έφτιαξα οι καλεσμένοι γλύφουν τα πιάτα τους

  23. πολύ ωραία συνταγή! το μόνο που δεν με ευχαρίστησε ήταν η τριμμένη ντομάτα αλυσίδας super market που επέλεξα, η οποία ήταν λίγο σαν pumaro και μου βγήκε λίγο έντονη η σάλτσα του και πολύ κόκκινη σε σχέση με τη δική σας φωτογραφία. την επόμενη φορά τι προτείνετε να χρησιμοποιήσω; κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη; η ντομάτα στον τρίφτη Μπαρμπαστάθη που επιλέξατε και εσείς? ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

    1. Μου έχει συμβεί και μένα με ντοματα αλυσίδας να είναι τόσο άνοστη που να μου καταστρέψει το φαγητό. Φρέσκια δεν συνιστώ παρα μόνον αν είναι πομοντόρι στην εποχή του δηλ. Ιούλιο-Αύγουστο, αλλιώς καλύτερα οι συκευασμένες, πιο γλυκές. Η τριφτή ντομάτα του Μπαρμπα Στάθη είναι εξαιρετική και την συνιστώ πάντως.

  24. Γειά σας!
    Μπορεί να γίνει το ίδιο με καραβίδες; Είναι στην κατάψυξη, όχι καθαρισμένες και περιμένουν…Αν θέλετε να τις σώσετε από την καταστροφή, μιας και δεν έχω ξαναφτιάξει (ούτε γαρίδες), πείτε μου σας παρακαλώ, πώς τις αποψύχω και πώς τις καθαρίζω. Υποθέτω όπως τις γαρίδες. Επ´ευκαιρία θα ήθελα να σας πω, ότι αυτό που μου αρέσει πολύ στη σελίδα σας είναι το ότι εξηγείτε πάντα όχι μόνο το “πώς”, αλλά και το “γιατί” και “σερβιρισμένα” με ωραίο στιλ και χιούμορ.
    Σας ευχαριστώ!

    1. Ετχαριστω για τα καλά λόγια. Ναι μπορέι να γίνει με καραβίδες. Προτείνω να τις βάλετε παγωμένες στη κατσαρόλα που θα βράσετε τα μακαρόνια με το νερό να βράζει για 2-3 λεπτά (μην πετάξετε το νερό)ίσα-ίσα να μαλακώσει η σάρκα, αλλά να μην είναι έτοιμες. Στη συνέχεια να τις αφαιρέσετε σε ένα δοχείο με κρύο νερό για να βοηθήσετε την σάρκα να αποκολληθεί απ’ το κέλυφος και να μπορείτε να τις καθαρίσετε. Αφου κρυώσουν λίγο καθαριστε τις ουρές με αντίστοιχο τρόπο που λέω στις γαρίδες (δηλαδή κάνοντας μια τομή με το μαχαίρι στο μαλακό κομμάτι κάτω απ’ το κέλυφος της ουράς) και κρατήστε τα κελύφη του κεφαλιου για την σάλτσα (να δώσουν νοστιμιά) και για ντεκορ μετά στο πιάτο. Θα τις βάλετε στη σάλτσα 1-2 λεπτά πριν η σάλτσα γίνει να μην παραβράσουν, ενω τα κεφάλια θα μπουν εξ’ αρχής. Τα μακαρόνια θα βράσουν όταν είναι η κατάλληλη στιγμή στο νερό που είχατε χρησιμοποιήσει για τις καραβίδες ώστε να πάρουν λίγη γεύση. Νομίζω θα βγεί καλο!

  25. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση! Θα το δοκιμάσω σύντομα ελπίζω και θα επανέλθω να πω πώς πήγε. Να ειστε καλά!

  26. Έχω αποφοιτήσει από σχολή μαγειρικής και γνωρίζοντας αρκετά ,παρόλο που δεν κατάφερα να εξασκήσω για αρκετό καιρό το επάγγελμα της μαγείρισσας λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, σας βρίσκω εξαιρετικό!!! Μου θυμίσατε έναν καθηγητή στην σχολή μου. Μπράβο σας και πάλι, νομίζω ότι θα γίνω η πιο φανατική θαυμάστρια σας!!!!!

  27. Λοιπόν…..Δυσκολεύομαι να ξεκινήσω απο κάπου. Τι να πω για την περιγραφή, για την λεπτομέρεια στην αφήγηση, για την σύνδεση με το οπτικό υλικό….

    Το μόνο μου παράπονο είναι ότι δεν συνέχιοες αυτή την υποδειγματική ιστορία κατά την χώνεψη αυτού του φαντασικού πιάτου αλλά και κατά την αφόδευση του. Το κλείσιμο στις ιστορίες πρέπει να είναι δραματικό

  28. Μόλις το έφτιαξα, βγηκε φανταστικό. Συμμαζεύοντας την κουζίνα όμως συνειδητοποίησα οτι δεν έβαλα καθόλου ντομάτα! Ήμουν τόσο επικεντρωμένη στους χρόνους κλπ που το ξέχασα τελείως. Ωστόσο έχω να πώ οτι και χωρίς τριμμένη ντομάτα ήταν πεντανόστιμο και πολύ πλούσιο σε γεύση γαρίδας. Θα το δοκιμάσω και με τριμμένη ντομάτα για να συγκρίνω γιατι τώρα έχω περιέργεια!

  29. Κύριε Παπαζυμούρη καλημέρα, δεν έχω λόγια να περιγράψω τον ενθουσιασμό μας γι αυτό το εξαίσιο πιάτο σας που έφτιαξα σήμερα. Ποτέ άλλοτε το κριθαράκι δεν μου έδεσε τόσο σωστά, δεν έβρασε τόσο όσο έπρεπε. Ο συνδιασμός πράσου, πιπεριάς και κρεμμυδιού απογειώνει την γεύση και απελευθερώνει υπέροχα αρώματα. Και να φανταστείτε ότι λόγω εγκλεισμού στην Γαλλία που ζω δεν μπόρεσα να πάω στην τοπική αγορά που κάτω από κανονικές συνθήκες βρίσκεις ότι πιο ποιοτικό σε fruits de mer.
    Ο άντρας μου λάτρης αυτού του πιάτου και πραγματικά φειδωλός σε κοπλιμέντα γέμισε το πιάτο του ξανά και ξανά. Σας ευχαριστώ πολύ και λυπάμαι που ενώ φέτος πήγαμε στην Τήνο δεν ήξερα για το εστιατόριο σας. Υπάρχει ένας εκλεπτισμός στην ιστοσελίδα σας που μας εμπνέει για επιπλέον γευστικές διαδρομές. Καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνετε.

  30. Καλησπέρα! Αποτελώ μεγάλο fan της σελίδας και συνηθίζω να ακολουθώ με ακρίβεια γραμμαρίου τις δοσολογίες. Η μόνη απορία που μου δημιουργήθηκε στην συγκεκριμένη συνταγή έχει να κάνει με την ποσότητα του ζυμαρικού. Ένα φλυτζάνι αναλογεί σε 128 γραμμάρια, δηλαδή 32 γραμμάρια ανά μερίδα. Εμπειρικά συνηθίζω να βάζω περίπου 50 – 55 γραμμάρια ανά μερίδα. Θα ήθελα τη γνώμη σου 🙂

    Keep up the good work,
    Νικόλας

    1. Το διόρθωσα για να μην υπάρχει παρεξήγηση, εννοούσα φλυτζάνι Αμερικάνικο που είναι η διεθνης μέτρηση και είναι 236,58ml. Πρακτικά το μισό πακέτο.

  31. Η συνταγή είναι υπέροχη! την έφτιαξα εχθές, δεν πήγε τίποτα λάθος και το αποτέλεσμα μας απογείωσε! Σας ευχαριστούμε που την μοιραστήκατε μαζί μας!!

  32. Καλησπέρα! Η ερώτηση μου είναι, έχω ζωμό από γαρίδες και ψάρι, μπορώ να τον χρησιμοποιήσω σε αυτή την συνταγή ή θα αλλοιώσει σημαντικά την γεύση; Ευχαριστώ 🙂

  33. Aυτό το υπέροχο πιάτο το έφτιαξα πολλές φορές από όταν το πρωτοαναρτήσατε, μετά το ψιλοξέχασα αλλά τώρα, ψάχνοντας τι νσ φτιάξω το μεσημέρι που θάχουμε καλεσμένοτς, το θυμήθηκα. Ανυπομονώ να το ξαναγευτούμε!

  34. Κι εμένα δυστυχώς τα 500ml ντοματας τριμενης μου καπάκωσε τα πάντα στη συνταγή. Η μαρκα που χρησιμοποίησα ήταν Χωριό-τριμμένη ντοματα. Αν είχα βάλει τη μιση ποσοτητα, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ή φυσικά αν είχα χρησιμοποιήσει φρέσκια ντομάτα που δεν με απογοητεύει ποτέ (ειναι και Σεπτέμβρης, εχει ντοματες).

  35. Πέρασα τις πιπεριές από το τηγάνι, πρώτες, μετά τις αφαίρεσα και τις προσέθεσα προς το τέλος της βράσης ώστε να μην λιώσουν. Καλά πήγε . Κατά τα λοιπά αποτέλεσμα εξαιρετικό!!!!

  36. Πέρασα τις πιπεριές από το τηγάνι, πρώτες, μετά τις αφαίρεσα και τις προσέθεσα προς το τέλος της βράσης ώστε να μην λιώσουν. Καλά πήγε . Κατά τα λοιπά αποτέλεσμα εξαιρετικό!!!!

Your email address will not be published. Required fields are marked *