Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Κριθαρότο με Αγκινάρες & Αρακά: Ανοξιάτικη Φρεσκάδα!

Ως λάτρης της αγκινάρας και της Ιταλικής κουζίνας, γνωρίζω μια κλασική συνταγή με ριζότο και αγκινάρα, στην οποία προστίθεται και αρακάς για να ολοκληρώσει μια πολύ Ανοιξιάτικη γιορτή στο πιάτο. Υπέροχη σύνθεση με δυο λαχανικά εποχής, γεμάτη φρεσκάδα και γεύσεις λεπτές, υπόξινες αλλά μαζί τους και μικρές, πράσινες, γλυκές εκπλήξεις.

Artichoke (1)

Το ενδιαφέρον μ’ αυτή την Ιταλική συνταγή είναι ότι στις περισσότερες αναφορές η παρασκευή της είναι με αγκινάρες σε άλμη από βαζάκι ή κονσέρβα και σε ελάχιστες με φρέσκιες. Το ότι δεν χρησιμοποιούνται φρέσκιες είναι λογικό, δεδομένης της εποχικότητας της αγκινάρας και βεβαίως του κόπου να την καθαρίσεις, αλλά μου έκανε εντύπωση ότι δεν βρήκα εκδοχή με κατεψυγμένη που είναι αντικειμενικά η καλύτερη λύση γευστικά, διατροφικά και πρακτικά.

Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στην εκτέλεση της παραδοσιακής Ιταλικής συνταγής αλλά με χρήση κατεψυγμένης αγκινάρας και βέβαια αρακά. Βρήκα λοιπόν τεχνικά δυο σημεία που να εκμεταλλεύονται το υλικό με τρόπο που βοηθά στο γευστικό αποτέλεσμα.

ριζοτο κριθαρότο αγκινάρα αρακα

Η απλή ιδέα στην οποία κατέληξα είναι το να βράσουμε για 5 λεπτά τις κατεψυγμένες αγκινάρες μέσα στο ζωμό λαχανικών που θα γίνει το ριζότο, για δυο λόγους:
Ο πρώτος είναι για να πάρει όλος ο ζωμός το άρωμα της αγκινάρας.
Ο δεύτερος, για να μαλακώσουν λίγο οι αγκινάρες και να μπορούν να κοπούν (οι περισσότερες απ’ αυτές) σε μικρά κομμάτια, ώστε να αναμιχθούν με το ριζότο και να ενυπάρχουν σε κάθε μπουκιά στο τελικό πιάτο.

Διαφήμιση

Η συνταγή δοκιμάστηκε και η απλή τεχνική ιδέα με τα δυο σκέλη, κατάφερε να πετύχει ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα χάρη στη σωστή χρήση ενός υλικού, της κατεψυγμένης αγκινάρας, πολύ καλύτερου απ’ αυτό που χρησιμοποιούν παραδοσιακά στην Ιταλία που είναι κονσέρβα ή βαζάκι.

Καθώς όσοι δοκίμασαν το ριζότο αυτό εντυπωσιάστηκαν απ’ το πόσο “φρέσκια” ήταν η συνταγή ως ιδέα και γεύση, σκέφτηκα πόσο ενδιαφέρουσα θα ήταν η παραλλαγή της σε κριθαρότο, υλικό που είναι πιο οικείο σε πολύ κόσμο στην Ελλάδα. Έτσι, κάνοντας τα ίδια ακριβώς βήματα, αλλά χρησιμοποιώντας αντί για ρύζι, το κριθαράκι της Barilla που αποδεδειγμένα κρατά και μελώνει αντίστοιχα με το ρύζι του ριζότο, αποφάσισα να την δοκιμάσω και αν πετύχαινε να την δημοσιοποιήσω. Και να που εδώ είμαστε…

Κριθαρότο - Ριζότο με Αγκινάρες και αρακά
Αριστερά Κριθαρότο και δεξιά Ριζότο με Αγκινάρες και Αρακά

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που σας δίνει την δυνατότητα να την εκτελέσετε και στην αυθεντική μορφή ως ριζότο και στην προσαρμογή που προτείνω ως κριθαρότο. Αρκεί να ακολουθήσετε την τεχνική τεσσάρων σταδίων του ριζότο που την παρουσιάζουμε αναλυτικά και με βίντεο εδώ, ή την προσαρμογή της με κριθαράκι, ως κριθαρότο που θα την διαβάσετε εδώ.

Για να μην λέτε ότι δεν έχουμε και βετζετέριαν συνταγές δηλαδή…

Διαφήμιση

Υλικά για 4-6 άτομα

400 γρ. κριθαράκι μέτριο Barilla
100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι Μπάρμπα Στάθης
600 γρ. αγκινάρες Μπάρμπα Στάθης
150 γρ. αρακά Μπάρμπα Στάθης
50 μλ. λευκό κρασί
100 γρ. βούτυρο Lurpak
50 ml. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 – 1 ½ λεμόνι (ανάλογα με τα γούστα σας και τα λεμόνια)
70 γρ. τριμμένη Grana Padano
1 λίτρο περ. ζωμό λαχανικών (από 1 ζελέ ψυγείου σε βραστό νερό)
1.κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

1. Ετοιμάζετε τον ζωμό

Διαφήμιση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το ζελέ λαχανικών με 1 λίτρο νερό και αφού τα φέρετε σε βρασμό προσθέτετε τις αγκινάρες. θα αφήσετε να βράσουν για 5 περίπου λεπτά ώστε αφενός να μαλακώσουν, αφετέρου να περάσουν τα αρώματά τους στο ζωμό. Βγάζετε τις περισσότερες αγκινάρες (αφού λίγο καταλαγιάσει η θερμοκρασία) και τις κόβετε με ένα μαχαίρι σε μικρές λωρίδες ή κυβάκια για να ενσωματωθούν σε κάθε μπουκιά του κριθαρότου σας. Κρατάτε ολόκληρες τόσες όσες θέλετε για το γαρνίρισμα , υπολογίζοντας τουλάχιστον μία ανά πιάτο.

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

2. Ξεκινάτε το σοφρίτο

Βάζετε 50 μλ ελαιόλαδο και 50 γρ. βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι στα ¾ της έντασης και αφού λιώσει, ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνετε να σοταριστεί γύρω στα δύο με τρία λεπτά .

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

3. Σοτάρετε το κριθαράκι

Προσθέτετε το κριθαράκι και αφού το ανακατέψετε με το κρεμμύδι το αφήνετε να σοταριστεί ένα λεπτό.

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

4. Ζωμός στο κριθαρότο

Αρχίζετε την διαδικασία με αλλεπάλληλη πρόσθεση από κουτάλες ζωμού στο τηγάνι που μόλις τις πιει, επαναλαμβάνετε. Σε πρώτη φάση προσθέστε και τις ολόκληρες αγκινάρες που έχετε προβράσει.

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

5. Αγκινάρες και αρακάς

Μετά από δύο-τρεις κουτάλες ζωμού που έχουν αναλωθεί, μπορείτε να προσθέσετε τις κομμένες αγκινάρες και τον κατεψυγμένο αρακά, συνεχίζοντας την διαδικασία με την πρόσθεση ζωμού και όταν ωθεί, επανάληψη.

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

6. Κρασί και λεμόνι

Μετά το δεκάλεπτο μπορείτε να προσθέσετε και το ποτήρι με το κρασί και μετά και το λεμόνι. Συνεχίζετε με τις κουτάλες ζωμού, μέχρι το κριθαρότο να έχει φουσκώσει αρκετά και αφού δοκιμάσετε το κριθαράκι να νιώσετε ότι τρώγεται αλλά κρατάει, περίπου στα 15-17 λεπτά.

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

7. Κλείσιμο με μαϊντανό, βούτυρο και γκράνα

Όταν με γευστική δοκιμή νιώσετε ότι το κριθαράκι είναι στο ιδανικό σημείο, αγνοώντας αν έχει περισσέψει ζωμός ή όχι, κλείνετε το μάτι, προσθέτετε τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Στη συνέχει προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο (περ. 50 γρ.) ανακατεύετε και την τριμμένη γκράνα για να ολοκληρώσετε το κρεμώδες κλείσιμο του κριθαρότου σας. Πασπαλίζετε με φρέσκο πιπέρι και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

ριζότο ή κριθαρότο με αγκινάρες & αρακά

Σερβίρισμα:

Όπως πάντα σε τέτοια φαγητά, σερβίρετε αμέσως μετά την παρασκευή, σε πιάτα που ιδανικά έχουν προθερμανθεί στο φούρνο, κατευθείαν από το τηγάνι, για να μην χασουν θερμοκρασία και χαλάσει η υφή. Γι’ αυτό ένα καλαίσθητο και λειτουργικό τηγάνι σαν το ανοξείδοτο της Fest που χρησιμοποιούμε, είναι καλή επιλογή. Εμείς σερβίραμε στα πιάτα της συλλογής PATCHWORK της ΙΩΝΙΑ, προτιμόντας τα βαθιά για να διατηρούν καλύτερα την θερμοκρασία, αλλά και στα κανονικά πιάτα μια χαρά ταιριάζει η συνταγή.

ριζοτο κριθαρότο αγκινάρα αρακα
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Δεν το περίμενα, αλλά βγήκε άπαιχτο. Αντικατέστησα το βούτυρο με λάδι (επειδή δεν είχα), αλλά έγινε και πάλι εκπληκτικό

Your email address will not be published. Required fields are marked *