16 + 1 ιδέες για νόστιμα Κούλουμα αλ Caruso

MEZEDES KATHARAS DEFTERAS - KOULOUMA

Καθαρά Δευτέρα χωρίς τους θεϊκούς της μεζέδες δεν νοείται. Ο αετός μπορεί και να μείνει προσγειωμένος ένεκα καιρικών συνθηκών ή τράφικ στον εναέριο χώρο, αλλά οι γεύσεις θ’ απογειωθούν και η ποικιλία των εδεσμάτων θ’ απλώσει στο τραπεζομάντηλο ίσαμε την περηφάνεια της νοικοκυράς. Και μια και οι οδηγίες της νηστείας, αποκλείουν κλασικές επιλογές νόστιμων μεζέδων, μέσα στους αιώνες έχει επιστρατευετεί η δημιουργικότητα προκειμένου με λιγότερες επιλογές να γίνουν εξαιρετικά πιάτα. Η αφαίρεση υλικών και η στένευση των ορίων που οφείλει να κινηθεί ο μάγειρας, ευτυχώς καταλήγει σε πιο μονοσήμαντες δημιουργίες με χαρακτήρα και γευστικό στίγμα. Και οι κλασικοί μεζέδες στα Κούλουμα είναι απ’ τις κορυφαίες γεύσεις της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

Μεζέδες Καθαράς Δευτέρας -  ΚούλουμαΚρίση, ξεκρίση, ο καλός μεζές δεν είναι θέμα χρημάτων, όσο θέμα τέχνης, κεφιού να μαγειρέψεις σωστά και καλού γούστου στις επιλογές.

Η πλάκα δε έιναι ότι όσο κι αν το φαγητό κρατάει σε εύρος και σε διάρκεια, η ώρα του γλυκού είναι ιερή και (ευτυχώς) εντελώς μονοσήμαντη! Χαλβάς και τέλος! Ούτε φιοριτούρες, ούτε περιστροφές, η κορύφωση της τελετουργίας είναι σχεδόν πάντα ένας καλός χαλβάς “του μπακάλη” στο τραπέζι, όποια κι’αν ήταν η γευστική διαδρομή που έφτασε το τραπέζι εκεί.

Μεζέδες Καθαράς Δευτέρας -  Κούλουμα

Και πάλι καλά λέω εγώ γιατί προσωπικά, ο χαλβάς με αμύγδαλα, είναι για μένα στην κορυφή του τοπ 3 των καλύτερων επιδιορπίων στον κόσμο. Λιώνω! Πραγματικά, προτιμώ ένα καλό χαλβά από χιλιάδες άλλα ευφάνταστα γκουρμέ και μη γλυκά, ακόμη και από οποιοδήποτε γλυκό περιέχει σοκολάτα και έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου από σπίτια ή τοπ chef. Sorry κιόλας, αλλά εγώ επιμένω να προτιμώ τον αγαπημένο μου χαλβά πάνω απ’ οποιαδήποτε γκουρμεδιά! Είμαι όπως είναι φανερό, εντελώς φανατικός του εδέσματος (ίσως λόγω Μικρασιάτικων καταβολών) και βέβαια το απολαμβάνω από μικρό παιδί, όλο  τον χρόνο, όχι μόνο τέτοιες μέρες. Μάλιστα τελευταία που βρήκα και λύσεις με στέβια που με καλύπτουν στις διατροφικές μου ιδιαιτερότητες, έχω ενθουσιαστεί!

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, φέτος διάλεξα σαν χορηγό της Καθαράς Δευτέρας του Cucina Caruso τον παραδοσιακό  Ελληνικό χαλβά που αγαπάω, τον Όλυμπο.  Από παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Παπαγιάννη που τον φτιάχνει με μεράκι και αγνές , πρώτες ύλες, από το 1949. Και μια και έχει τύχει να τους έχω γνωρίσει από κοντά, έχω να πώ πως με εντυπωσίασε ο συνδυασμός του σεβασμού που έχουν στη παράδοση με την ταυτόχρονη αναζήτηση καινοτομιών και προτάσεων που καλύπτουν σύγχρονες διατροφικές τάσεις, όπως τα super fruits, η stevia, το μέλι και η ιδέα της ολικής άλεσης. Όχι μόνο καινοτόμα αλλά και νόστιμα!

ΧΑΛΒΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ

Έτσι, με τον Όλυμπο παρέα, επιλέξαμε 16 ιδέες για τα δικά σας σπιτικά Κούλουμα που περιλαμβάνουν τόσο κλασικές παραδοσιακές προτάσεις, όσο και πρωτότυπες, που θα κάνουν την διαφορά σε ένα τραπέζι. Η γνώμη μας είναι να κάνετε ένα μιξ, απ’ τους προβλέψιμους μεζέδες στις εκδοχές που παρουσιάζουμε και να προσθέσετε μια ή δύο απ’ τις πιο πρωτότυπες ιδέες για να δώσετε στίγμα και χαρακτήρα στο τραπέζι σας. Με την εννοια ότι σε όλα τα Καθαροδευτεριάτικα τραπέζια θα υπάρχει ταραμοσαλάτα, αλλά το δικό σας θα το θυμηθούν επειδή βγάλατε εκτός από την καλύτερη ταραμοσαλάτα όλων των εποχών και καπονάτα ή κριθαρότο με γαρίδες ή χταποδάκι στιφάδο και κλέψατε την παράσταση. Για δείτε τι προτείνουμε λοιπόν και τα λέμε μετά, με ένα χαλβά Όλυμπος…

1. Ρεγγοσαλάτα

Ο απόλυτος μεζές για την περίσταση είναι η μαγευτική ρεγγοσαλάτα της κυρίας Άννας. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει, απλά δεν έχει ζήσει! Είναι γευστικά “παρθένος”, εν καιρώ νηστείας και αυτό είναι σχεδόν αμαρτία!

reggosalata-yfi

2. Ταραμοσαλάτα

Το κλάσικ της ημέρας, το κέντρο του τραπεζιού, η επίτημη θεότης της εορτής είναι η αφράτη ταραμοσαλάτα της Ευγενίας, μόνο με λάδι. Δε ξεφουρνίστηκε ακόμη λαγάνα που να μην θέλει να κάνει τζακούζι μέσα της!

TARAMA_20120221_0091edop

3. Φάβα

Για να τριτώσουμε στα ντιπ, πάμε και στη βελούδινη φάβα μου με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια με κουκουνάρι, που την πήραμε απ’ το χωριό με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το λεμονάκι  και της μάθαμε γαλλικά και πιάνο να στέκεται στα καλύτερα  σαλόνια και να κάνει γκουρμεδοπαρέες.  Άπαιχτη, σέξι και κυρία!

βελούδινη φάβα

4. Γίγαντες

Για να βάλουμε και κανένα όσπριο στο τραπέζι, οι πικάντικοι γίγαντες με γκρέιπφρουτ που κάνω, θα σας στείλουν αδιάβαστους! Απλά μη βάλετε το λουκάνικο που λέει η συνταγή, για να μην πέσει κεραυνός και σας κάψει χρονιάρα μέρα. Αν είναι να εξαϋλωθείτε κάντε το με τον αετό στο καλώδιο, πτου, πτου, πτου!

γιγαντες-με-γρειπφρουτ-φουρνου

5. Σαλάτα Οσπρίων

Μια και θάχουν περάσει 10 τουλάχιστον μέρες απ’ την Τσικνοπέμπτη και θάχετε στεγνώσει από πρωτείνες, ένα κοκτέιλ από όσπρια σε σαλάτα έρχεται να σας σώσει στην εκκίνηση της νηστείας, να μπορέσετε ν’ αντέξετε!

Σαλάτα Οσπρίων

6. Χάντρες Λαδερές

Οι χάντρες λαδερές είναι συνήθως  μια καλοκαιρινή συνταγή, αλλά με τις κατεψυγμένες χάντρες του Μπάρμπα Στάθη, γίνονται κάθε εποχή υπέροχες, όπως διαπιστώσαμε στο τεστ που θα διαβάσετε.  Θα σας δώσουν αίσθηση καλοκαιρινή και θα γλυκάνουν το τραπέζι σας ! Αλλά όχι τόσο βέβαια, που να μην έχετε ανάγκη τον χαλβά του Όλυμπου στο τέλος!

χάντρες λαδερές σμυρνέϊκες

7. Κολοκυθάκια Τηγανητά

Και από τηγανητό; Τα κριτσανιστά κολοκυθάκια με το μυστικό κουρκούτι της θείας Σωσώς, θα συντονίσουν τις μασέλες σας σε ήχο τζιτζικιού Φλεβάρη μήνα. Η φύση όλη θα κάνει κριτς-κριτς-μιάμ.

κολοκυθακια-τηγανητα1

8. Αγκινάρες αλά Πολίτα

Τώρα επειδή σας βρίσκω λίγο της αστικής κουζίνας, μήπως είστε και για μια μεριδούλα Αγκινάρες αλά Πολίτα, που μόλις αρχίσανε να βγαίνουν; Τώρα βέβαια, αν είναι να βάλετε μια μερίδα, δε βάζετε μια κατσαρόλα να μείνει και για τη Τρίτη… Σιγά μη μείνει!

αγκιναρες-αλα-πολιτα1

9. Πρασόρυζο

Το πρασόρυζο αυτό έχει κλείσει σπίτια και έχει ανοίξει Μέγαρα. Μου λένε πολλοί φίλοι του μπλογκ ότι ποτέ δεν φαντάζονταν πως ένα φαγητό τόσο απλό, μπορεί να γίνει υπέροχα γκουρμέ όταν εστιαστεί κανείς σε συγκεκριμένες γευστικές ισορροπίες και ταιριαστές επιλογές και δεν παρασυρθεί απ’ το να βάλει ντομάτες, σκόρδα και ό,τι αλλο τούρθει…  Αχ αυτή η ανασφάλεια να μπουχτίσει κανείς από γεύσεις είναι που καταστρέφει τη μαγειρική και εμείς εδώ είμαστε σε ιερή σταυροφορία να σώσουμε τις λιτές συνταγές με ισορροπία, αιχμή, κομψότητα και χαρακτήρα!

 πρασόρυζο

10. Μπριάμ

Το μπριάμ αυτό με τα τρία μικρά του, μεγάλα μυστικά, είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει, μια και η βασική του φιλοσοφία είναι τα λαχανικά να στέκονται για να μπορείς να καταλαβαίνεις την γεύση του καθενός, μέσα στη σύνθεση. Επίσης, αντιστέκεται στην κλασική λογική που λέει ότι είναι μια καλοκαιρινή συνταγή μια και τότε τα λαχανικά είναι στα κέφια τους, γιατί βρίσκει τρόπους να ενσωματώσει και χειμωνιάτικες γεύσεις όπως κουνουπίδι, πράσο και καρότο μαζί με τα καλοκαιρινά θερμοκηπίου, που λόγω τεχνικής, εδώ βγαίνουν πεντανόστιμα. Είναι το μπριάμ των τεσσάτρων εποχών και γι’ αυτό βάλτε λίγο Vivaldi όταν το μαγειρέψετε, να συντονιστεί αρμονικά!

μπριαμ

11. Πέννες Καπονάτα  με γλυκόξινες μελιτζάνες

Οι πέννες Καπονάτα, με γλυκόξινες μελιτζάνες, σίγουρα δεν είναι στις παραδοσιακές συνταγές που θα σκεφτόταν κανείς για Καθαρά Δευτέρα, αλλά έχει όλες τις γευστικές αντιθετικότητες και εντάσεις για ν’ αντέξει την παρέα με τις Ελληνικές συνταγές που πρωταγωνιστούν στη γιορτή! Σιτσιλιάνικη, μαφιόζικη συνταγή,  στο ίδιο τραπέζι με τις αλανιάρικες παραδοσιακές μας, είναι συνδυασμός ανεβαστικός. Θα επηρεάσει μέχρι και τον αετό σας!

PENNE-CAPONATA_20160829_0278

12. Μύδια αχνιστά

Όταν μιλάμε για μύδια αχνιστά πάμε στη πηγή της συνταγής, το Βέλγιο και τη Βόρεια Γαλλία και βρίσκουμε τρείς εναλλακτικές εκδοχές της. Αν και βασικό συστατικό τους είναι το βούτυρο αντί του ελειολάδου, εσείς κάντε μια προσαρμογή στα θρησκευτικά διαιτητικά πρότυπα ή έστω, αμαρτείστε για το μύδι σας και ζητείστε συγχώρεση μετά! Έχω ακούσει ότι το σβύνουν το πρόστιμο, ειδικά για κάτι τέτοιο.

μυδια αχνιστά μαρινιέρ με μπύρα

13. Χταπόδι στιφάδο  

Η παράδοση λέει χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, αλλά εμείς σας βρήκαμε καλύτερη ιδέα και έτσι κάναμε χταπόδι στιφάδο και το συνδυάσαμε με κριθαράκι σε ένα μεταμοντέρνο νηστίσιμο θαλασσινό γιουβέτσι. Αν δεν θέλετε, αφαρείτε και τα δαμασκηνα. Εκπληκτική νοστιμιά και πολύ κομψό πιάτο! Αν θέλετε να το κάνετε με κοφτό βέβαια, εμείς δεν θα το μαρτυρήσουμε πουθενά! Αρκεί νάναι Barilla βέβαια!

xtapodi kritharaki stifado

14. Γαριδομακαρονάδα

Ένα δοκιμασμένο νηστίσιμο διαμάντι στη συλλογή Cucina Caruso, που σας προσκαλεί να το πάρετε στην αγκαλιά σας χρονιάρα μέρα και να του δώσετε μια ευκαιρία να γνωρίσει τη κουζίνα σας, είναι η εξαιρετικά δημοφιλής, γαριδομακαρονάδα μας. Μπορείτε στη συγκεκριμένη συνταγή, να κάνετε και παραλλαγή με ρύζι, παρμπόιλντ μακρύκοκκο παρακαλώ –όχι εκείνα τα νιανιά που είναι για τις γάτες.  Θα φτιάξετε ένα απλό σπυρωτό πιλάφι, πάνω στο οποίο θα βάλετε τη σάλτσα της συνταγής.

Makaronia me garides kai SKINOS Mastiha Spirit

15. Κριθαρότο Γαρίδας

Με τη ταπεινή μανέστρα να αναβαπτίζεται σε κριθαρότο, προκειμένου ν’ ανέβει στην ελληνική γαστρονομική ιεραρχία,  φτιάξαμε και πρόταση για ένα ονειρικό κριθαρότο με γαρίδες μπας και δεν σας καλύψει η γαριδομακαρονάδα πιο πάνω, και ψάξετε αλλού και μας φύγετε, πριν φτάσουμε στον χαλβά Όλυμπος!

κριθαροτο γαριδας

16. Αστακομακαρονάδα

Αν νοσταλγήσατε τα 80′ς & τα 90′ς που είχαμε λεφτά και η μόδα ήταν να κάνεις μόστρα με αστακομαρονάδες, έχουμε κι’ απ’ αυτό ! Αλλά όπως θα διαβάσετε στην συνταγή, είναι μια λιτή αστακομακαρονάδα! Όχι για να συνάδει με τον λογαριασμό μας στη τράπεζα, όσο για να αναδεικνύει την γεύση του πολύτιμου αστακού. Υπόψη ότι θα βγεί μια χαρά, ακόμη και με κατεψυγμένο αστακό! Αν είχατε φρέσκο, κάντε τον απλά βραστό με λαδολέμονο, λέει ο σοφός μπλόγκερ.

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Και μετά τους μεζέδες τι;

Χαλβάς Όλυμπος βέβαια, να γεμίσει το τραπέζι!

Μεζέδες Καθαράς Δευτέρας -  Κούλουμα

Η +1 ιδέα δεν είναι άλλη βέβαια από τον Χαλβά Όλυμπος,  σε οποιαδήποτε γεύση εσείς διαλέξετε.
Εμείς φέτος, προτείνουμε αφενός την πιο νεωτεριστική ίσως ιδέα στο χώρο, την νέα γεύση Χαλβά με Super Fruits (aronia, goji berries & cranberries) και ως κλασική αξία τον Χαλβά Κακάο.
Την πρώτη, με τα Super Fruits την βρίσκω μάλιστα ιδανική και για πρωινό όλο τον χρόνο, μια και ο συνδυασμός από αγνό φυσικό ταχίνι με τα τρία υπερφρούτα, μου κάνει το πιο νόστιμο και θρεπτικό ξεκίνημα της κάθε μέρας. Πάντως και στον κλασικό ρόλο επιδορπίου που το δοκίμασα,  ήταν εξαιρετικό γιατί έχει και παιχνίδι με τις υφές των φρούτων, που μ’ αρέσει πολύ.
Για την γεύση κακάο, δεν έχω να πώ κάτι παραπάνω, από το ότι σου κάνει εντύπωση η αίσθηση της φυσικότητας των συστατικών στη μπουκιά, κάτι που βέβαια ισχύει και για την υπόλοιπη γκάμα και δείχνει ποιότητα στην επεξεργασία καλών πρώτων υλών. Θα έχετε δοκιμάσει κάποιους χαλβάδες που τους χαρακτηρίζει μια πυκνότητα στην υφή και αφήνουν λιπαρή αίσθηση. Εδώ, καμμία σχέση! Η υφή είναι αέρινη, φρέσκια, αισθάνεσαι το ταχίνι που μασάς!

Μεζέδες Καθαράς Δευτέρας -  Κούλουμα

Χρόνια πολλά και νόστιμα λοιπόν και προσοχή που θα πετάξετε τον αετό σας!

16 + 1 ιδέες για νόστιμα Κούλουμα αλ Caruso 4.29/5 (85.71%) 7 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply