Λατρεμένο Κοτόπουλο Κοκκινιστό αλ Caruso, σε Ταλιατέλες

kotopoulo kokkinisto makaronia

Το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, ανήκει μέσα στα δέκα πιο κλασικά φαγητά που γίνονται σε κάθε σπίτι της Ελλάδας, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. κοτοπουλο κοκοριΑπόλυτα σπιτικός συνδυασμός, εντελώς γιάμυ-γιάμυ comfort food, γίνεται στη πιο χωριάτικη εκδοχή της συνταγής με κόκορα αλανιάρη και χοντρά μακαρόνια με τρύπα ή χυλοπίτες, μέχρι στη πιο εξευγενισμένη αστική βερσιόν, με φιλεταρισμένα κομματάκια από κοτόπουλο χωρίς πέτσα και ιταλική πάστα. Εύκολη γεύση που κερδίζει παιδιά και μεγάλους και έχει βέβαια χιλιάδες εναλλακτικές εκτελέσεις και συνταγές, με κάθε σπιτικό να κοκορεύεται για τη δικιά του.

Για να κοκορευτούμε κι’ εμείς με τη σειρά μας, η πρόταση Cucina Caruso στο θέμα κοκκινιστού κοτόπουλου με  μακαρόνια, είναι μια απ’ τις πιο αγαπημένες μου συνταγές, καθαρά προσωπικής έμπνευσης η οποία έχει εξελιχτεί σημαντικά, με βάση την βελτίωση των τεχνικών μου γνώσεων επί μαγειρικής, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη συνταγή θα έλεγα ότι με αντιπροσωπεύει πάρα πολύ ως μάγειρα, γιατί εμπεριέχει πολλά απ’ τα αγαπημένα μου υλικά, αλλά και τεχνικές εμμονές μου. Με την καλή έννοια, που θά λεγε και ο Ηλίας…

κοκκορας κοκκινιστος χυλοπίτεςΓια παράδειγμα, η βάση της συνταγής μου για κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια, είναι ο συνδυασμός σοταρισμένου κρεμμυδιού, καρότου και σέλερι, το ιταλικό battuto, που αποτελεί και γευστική βάση στις περισσότερες συνταγές της Ιταλικής και Γαλλικής κουζίνας, με κόκκινη σάλτσα. Συνδυασμός που χρησιμοποιώ εμμονικά σε σχεδόν όλες μου τις συνταγές μαγειρευτών κρεατικών με κάποια μορφή.

Ο μοναδικός συνδυασμός των γεύσεων αυτών των τριών λαχανικών που σοτάρονται αργά επί ώρα και μελώνουν, αποτελεί το γευστικό υπόβαθρο για την ντομάτα και το κοτόπουλο σε ένα πιάτο με έντονα σπιτική γεύση.

Το πράσο, που είναι απ’ τα πιο αγαπημένα μου υλικά, δένει 100% με τα προηγούμενα, φέρνει γλύκα που σπάει την οξύτητα της ντομάτας και δίνει βάθος στη γεύση, στρογγυλεύοντας τη σάλτσα. Επέλεξα για τη συνταγή φιλετάκια από μπούτια κοτόπουλου, γιατί δεν στεγνώνουν σαν τα στήθη στο μαγείρεμα και μη έχοντας κόκαλα, είναι πολύ πιο ευχάριστα στο πιάτο με το ζυμαρικό.

Για όσους δε παρακολουθούν την κουζίνα μου, θα ξέρουν ότι έχω μια πολύ επιλεκτική σχέση με το σκόρδο, που το αρνούμαι σε πληθώρα συνταγών στις οποίες πολύς κόσμος το βάζει, αλλά αυτό δεν ισχύει εδώ. Ο κλασικός συνδυασμός σκόρδου – κανέλας – δάφνης είναι από τις περιπτώσεις που στηρίζει τη γεύση και προσθέτει στην ρουστίκ ομορφιά του πιάτου. Τέλος, η χρήση αλκοόλ στη συνταγή, όπως εδώ με μια μοναστηριακή σκούρα Βέλγικη μπύρα, εκφράζει την προσωπική μου σχέση με τη μαγειρική, δεδομένου ότι το πρώτο βιβλίο που μελέτησα όταν ασχολήθηκα με τη μαγειρική λεγόταν Cooking with Wine. Άλλωστε δούλεψα και για πολλά χρόνια για εταιρίες ποτών. Και μ’ αρέσει και το καλό ποτό, μεταξύ των άλλων γευστικών ηδονών.

Θα έλεγα λοιπόν πως αυτή η συνταγή, είμαι ‘εγώ’ σαν μάγειρας, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Οι κόρες μου, όταν τους πρωτοέφτιαξα κοτόπουλο κοκκινιστό με ταλιατέλες, με την εξελιγμένη εκδοχή που χρησιμοποιεί τα στοιχεία που περιέγραψα πιο πάνω, είπαν ότι είναι το ωραιότερο φαγητό του κόσμου! Με την καλή έννοια, πάντα…

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 0Νομίζω αυτό το σχόλιο επιβεβαιώνει έμμεσα το έντονο προσωπικό στοιχείο που νιώθω απέναντι σ’ αυτή τη συνταγή. Έτσι αποφάσισα να την καταγράψω και να τη μοιραστώ, ενάμιση χρόνο μετά το ξεκίνημα του μπλογκ, ελπίζοντας ότι το πολύ μεγάλο πλέον κοινό το οποίο μας παρακολουθεί, θα ασπαστεί αυτό το πιάτο και θα το αγαπήσει. Ίσως, όσο αγάπησε και το μοσχαράκι κοκκινιστό μας, που είναι σταθερά πρώτο στις αναζητήσεις του Google, βελτιώνοντας γευστικά και τεχνικά, την εκτέλεση της συγκεκριμένης συνταγής σε πάρα πολλά Ελληνικά σπίτια, σύμφωνα με τα σχόλια του κόσμου. Αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη ηθική ανταμοιβή για έναν μπλόγκερ-μάγειρα που φιλοδοξεί να ανεβάσει το επίπεδο της σύγχρονης σπιτικής αστικής μαγειρικής.

Δοκιμάστε και το δικό μου κοκκινιστό κοτόπουλο με ταλιατέλες και θα με θυμηθείτε, λοιπόν!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή με αμιγώς σπιτική γεύση που γίνεται σε 50 λεπτά συνολικά και εγγυημένα θα ενθουσιάσει, σε κάθε είδους τραπέζι.

Είναι από τις συνταγές που σηκώνει παραλλαγές (χωρίς να τις χρειάζεται όμως) αρκεί κανείς να διατηρήσει δυο τουλάχιστον τεχνικές λεπτομέρειες ακριβώς όπως στην προτεινόμενη εκτέλεση: Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητη η ύπαρξη battuto (συνδυασμός από σοταρισμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλερι), ως βάση της σάλτσας και επίσης, καταλυτικός για τη γευστικότητα της συνταγής είναι και ο τρόπος σοταρίσματος των λαχανικών επί δεκάλεπτο σε χαμηλή φωτιά που γίνεται μάλιστα ξεχωριστά απ’ το κοτόπουλο που σοτάρεται πιο πριν και περιμένει τη τρίτη φάση, για να συνδεθεί με τα λαχανικά.

κοτοπουλκο κιοκκινιστο χυλοπίτεςΜια παραλλαγή που κάνω εγώ συχνά, ανάλογα και με το τι έχει το ψυγείο μου, είναι αντί για πράσο να βάλω συνδυασμό από πιπεριές, κυρίως κέρατο και Φλωρίνης, που είναι ενδιαφέρουσες, πάνε τη γεύση λίγο πιο δίπλα, χωρίς βέβαια να βγάζουν την γευστική μεστότητα του πράσου. Επίσης αντί για μπύρα μπορεί κανείς να βάλει κανείς κρασί είτε λευκό, είτε κόκκινο. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό και θα σας αρέσει επίσης. Όμως, έχοντας κάνει αυτή τη συνταγή με πολλές παραλλαγές επί χρόνια και θεωρώντας την απ’ τις αγαπημένες μου, έχω να δηλώσω ότι η ειδικά η εκτέλεση με την συγκεκριμένη μπύρα, Grimbergen Double που προτείνω, ανεβάζει το γευστικό αποτέλεσμα κατά 15-20% σε σχέση με ό,τι είχα μαγειρέψει και δοκιμάσει πριν. Δεν το περίμενα ούτε και εγώ να κάνει τόση διαφορά σε ένα ήδη εξαιρετικό αποτέλεσμα αλλά τα κατάφερε! Το προφίλ της και τα γευστικά χαρακτηριστικά της με αρώματα δαμάσκηνου και καραμέλας δένουν με τα μελωμένα λαχανικά και τον κλασικό παιχνιδιάρικο συνδυασμό σκόρδου-κανέλας και σε στέλνουν αδιάβαστο. Αξίζει πραγματικά να ψάξετε να την βρείτε (υπάρχει σε ΑΒ) και να την χρησιμοποιήσετε και όχι να βάλετε απλά “μια οποιαδήποτε άλλη μπύρα” στη θέση της.

Υλικά (για 4 άτομα)

700 γρ. φιλετάκια μπουτιού κοτόπουλου (8 κομμάτια)
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεσαίο καρότο στον τρίφτη
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
1 μπύρα Grimbergen Double
400 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
1 στικ κανέλας
3 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
70 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ταλιατέλες Barillaπαστίτσιο Barilla ή κοφτό Barilla)

PastistioΠαρασκευή

1. Προεργασία: Προετοιμάζετε όλα τα υλικά σας ψιλοκόβοντας κρεμμύδι και σέλερι, κόβοντας λεπτές ροδέλες το πράσο και περνώντας από τον τρίφτη το καρότο.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 12. Σοτάρετε το κοτόπουλο για 5’: Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζετε σε σχετικά δυνατή φωτιά το λάδι να κάψει για να σοτάρετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Τα απλώνετε σε πλήρη ανάπτυξη και τα γυρνάτε στα δυο λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στα 4-5 λεπτά που έχουν πάρει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε μπολ για να προστεθούν στο φαγητό αφού σοτάρετε τα λαχανικά.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 23. Σοτάρετε τα λαχανικά για 10’: Χαμηλώνετε την ένταση της θερμοκρασίας στη μέση ή και πιο χαμηλά ανάλογα με την εστία σας. Στην κατσαρόλα που ήδη το λάδι καίει από πριν, προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για να σοταριστούν αργά ώστε να βγάλουν τη μέγιστη γεύση τους στη σάλτσα. Όλο το παιχνίδι είναι αυτή η διαδικασία με ανακάτεμα και σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά να διαρκέσει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο, μελώνοντας τα λαχανικά. Λόγω χαμηλής έντασης της φωτιάς και του ανακατώματος, τα λαχανικά σας δεν κινδυνεύουν να καούν. Απλά μεγιστοποιούν την ένταση της γεύσης τους καθώς μαραίνονται ανεβάζοντας τα σάκχαρα. Αυτό είναι και το βασικό τεχνικό μυστικό του έντονου γευστικού πλούτου που θα νιώσετε στο τελικό πιάτο.
Προς τα μέσα ή κοντά στο τέλος της διαδικασίας, ρίξτε μέσα και τα καρυκεύματα και αρωματικά: σκόρδο, κανέλα, δάφνη, δεντρολίβανο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

κοκορας κοκκινιστο μακαρονια 34. Μαγειρεύετε το φαγητό 15’-20’: Όταν πια τα λαχανικά έχουν φτάσει στο απόγειο της νοστιμιάς τους, προσθέτετε πίσω στη κατσαρόλα σας, τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα ανακατεύετε με τα λαχανικά για 2 λεπτά και προσθέτετε στη συνέχεια την σάλτσα τριμμένης ντομάτας.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 4αΑνακατεύετε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο και προσθέτετε στη συνέχεια τη μπύρα, Grimbergen Double. Ανακατεύετε πάλι καλά και αφού το φαγητό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, φροντίζετε να είναι το μάτι σε χαμηλή ένταση ώστε να σιγοβράσει το σύνολο για περίπου 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Αν θεωρήσετε ότι χρειάζεται συμπλήρωμα υγρού για να φτάσετε στο τελικό χρόνο, βάλτε λίγο νερό, ιδανικά ζεστό. Όταν όμως αφαιρέσετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι θα πρέπει να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Αφήστε τη σάλτσα με το κοτόπουλο να δέσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τις σερβίρετε με τις ταλιατέλες ή με οτιδήποτε άλλο.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 4βΣημείωση: Τα φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου στη πραγματικότητα δεν χρειάζονται πάνω από 10-12 λεπτά υπ’ αυτές τις συνθήκες για να είναι έτοιμα από πλευράς ψησίματος μέχρι μέσα. Όσο όμως τα αφήνετε να σιγοβράζουν τόσο νοστιμίζουν τη σάλτσα και μαλακώνουν (μέχρις ενός σημείου βέβαια που αρχίζει να γίνεται το αντίστροφο). Αλλιώς, στα 12 λεπτά, η σάρκα τους απλά στέκει στη μπουκιά.

5. Βράζετε τα ζυμαρικά: Σύμφωνα με τα μυστικά που έχουμε καταγράψει στο βίντεο μας για το πως να μαγειρεύετε ζυμαρικά σαν Ιταλοί, βράζετε τις ταλιατέλες. Σε μεγάλη κατσαρόλα, με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό, αφού φτάσει σε βρασμό και κοχλάζει, προσθέστε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και στη συνέχεια τις ταλιατέλες. Ανακατέψτε και αφήστε τες για όσα λεπτά λέει στις οδηγίες.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 5Κρατήστε ένα φλιτζάνι ή μπρίκι με νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε στη πορεία αν χρειαστεί σε δεύτερο σερβίρισμα), σουρώστε τα και ρίξτε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα στη κατσαρόλα ή συνδυάσετε τα σε πιατέλα. Ανακατέψτε καλά να πάει παντού η σάλτσα.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 6Σερβίρισμα:

Όταν σερβίρετε ζυμαρικά κατά κανόνα δεν πρέπει να αφήνετε πάνω από δυο λεπτά να περάσουν από τη στιγμή που είναι έτοιμα μέχρι να μπουν στα πιάτα γιατί χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία τους. Ειδικά τα πλατιά ζυμαρικά όπως ταλιατέλες και κυρίως παπαρδέλες, στεγνώνουν πολύ γρήγορα λόγω μεγάλης επιφάνειας, οπότε όσο αργείτε να τα σερβίρετε, τόσο χρειάζονται αναζωογόνηση με το αμυλώδες νερό που κρατήσατε απ’ το βράσιμο γιατί έχουν πιει τα υγρά της σάλτσας.

Χρησιμοποιήστε βαθιά πιάτα και σερβίρετε πρώτα τις ταλιατέλες ανακατεμένες με τη σάλτσα τους και από πάνω τους τοποθετήστε από ένα φιλετάκι κοτόπουλου Συμπληρώστε με λίγη έξτρα σάλτσα απ’ τις παρυφές της κατσαρόλας σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα ή πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδέψτε βέβαια με δροσερή Grimbergen Double στους 6C, η οποία άλλωστε χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα, ώστε να δέσουν πλήρως τα γευστικά προφίλ. Ειδικά με αυτή τη συγκεκριμένη μπύρα που έχει πραγματικό χαρακτήρα στη γεύση, ο οποίος μάλιστα καταλήγει ν’ “ακούγεται” στο πιάτο, ο συνδυασμός φαγητού-ποτού είναι κορυφαίος.

κοτοπουλο κοκκινιστο μακαρονια 8

Λατρεμένο Κοτόπουλο Κοκκινιστό αλ Caruso, σε Ταλιατέλες 4.63/5 (92.63%) 57 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

27 Comments

  • Reply August 27, 2015

    μαρία δημητρίου

    Έχω ξετρελαθεί με την περιγραφή της εκτέλεσης και νομίζω αυτό θα φάμε αύριο…απλώς με στενοχωρεί λίγο ότι στην Κύπρο δεν το βλέπω να βρίσκω τη συγκεκριμένη μπύρα. Άρα, να βάλω κάποια άλλη ή να προτιμήσω το κρασί;
    Υ.Γ: Μα τι κούκλες κόρες που έχετε! Να τις χαίρεστε! (κι αυτές εσάς και τη μαγειρική σας οι τυχερούλες)

    • Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, ειδικά αυτά για τα πιτσιρίκια μου! Βάλτε εφόσον δεν υπάρχει η αγαπημένη μας, μια μοναστηριακή μπύρα, σκούρα σχετικά γλυκιά ή αν δεν βρείτε Βέλγικη μοναστηριακή κάποια εγγλέζικη ίσως αλλά όχι πικρή. Στη χειρότερη μια weiss; Άν πάτε σε κρασί διαλέξτε ένα φρουτώδες λευκό καλύτερα τέτοια εποχή.

  • Reply September 11, 2015

    Dimitri Kourtakis

    Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό site. Αν δεν βάλει κανείς μπύρα ή κρασί στην συγκεκριμένη συνταγή, του προσθέτει λίγο νερό ; Το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς κατώτερο ;

    • τι να το κάνει κανείς το νερό, όταν έχει ποτό με γεύση… Οχί, δεν χρειάζεται αλλά δεν θα έκανε και κακό αν χρειαζοσασταν για συμπλήρωση υγρού και δεν είχατε αλκοολικό ποτό. Το ιδανικό όμως θα ήταν ζωμός κότας. Σε παραλλαγή που κάποιος δεν θέλει να βάλει ποτό (μπύρα ή κρασί) αν βάλει ζωμό κότας θα πετύχει εξαιρετικό αποτέλεσμα, ελαφρά διαφορετικό βέβαια σε γεύση αλλά πάντως πολύ καλό!

  • Reply September 11, 2015

    Dimitri Kourtakis

    Και στην περίπτωση του κρασιού: μήπως είναι προτιμότερο να σβήσει κανείς με το κρασί το κοτόπουλο αφού το βάλει στην κατσαρόλα με τα λαχανικά πριν προσθέσει την ντομάτα και όχι μετά ; Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Ναι θα μπορούσε, αλλά από δοκιμές που έχω κάνει δεν κάνει διαφορά επι της ουσίας στη τελική γεύση. Εϊναι απ’ τις διαδικασίες που προσωπικά έχω απομυθοποιήσει, δίνοτας σημασία σε άλλες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν διαφορά στο αποτέλεσμα, όπως το αργό σοτάρισμα.

  • Reply September 23, 2015

    ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Eξαιρετικη συνταγη.γαυστικα υπεροχη. 2 παρατηρησεις ομως..απαραιτητα καλο στγνωμα το κοτοπουλο πριν το σωταρισμα.η ποσοτητα της ντοματας μηπως ειναι μεγααλη γιαυτες τις ποσοτητες ? ακολουθοντας την πιστα δεν επηζε η σαλτσα σαυτους τους χρονους…καλημερα

    • Μήπως χρησιμοποιήσατε στενή και ψηλή κατσαρόλα αντί για πλατιά; Ή βάλατε καπάκι;

  • Reply September 23, 2015

    ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ευχαριστω κατα αρχας..ουτε το ενα ουτε το αλλο..απλα θα το ξαναδοκιμασω.και βεβαια δεν ηταν καταστροφη η πολυ σαλτσα….

    • Μα η σάλτσα χάνεται μέσα στις ταλιατέλλες. Για μένα είναι απλά πλούσια, όχι υπερβολική σε ποσότητα.

  • Reply September 23, 2015

    ΚΟΚΚΑΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ξεχασα να σας πω τι λυση εδωσα..αφαιρεσα το κοτοπουλο απ την κατσαρολα και εβρασα την σαλτσα ακομη 15 λεπτα..

  • Reply November 12, 2015

    akis

    Καλησπερα,

    Ωραια ιδεα η μπυρα. Αρκετα δυνατο γευστικα το αποτελεσμα. Προσωπικο βρισκω πιο φινετσατη την γευση με σβησιμο απο κρασι.

    Η διαφορα που εκανα στην διαδικασια ηταν να μην ενωσω την παστα με την σαλτσα αλλα να ενωθουν στο πιατο του καθενος. Ετσι ο χρονος 15-20 λεπτων μου φανηκε μικρος στο δεσιμο της σαλτσας.

  • Reply January 16, 2016

    Giorgos Vintzileos

    Αν και άπειρος ως μάγειρας, ακολούθησα τις οδηγίες γράμμα προς γράμμα (εκτός από την μπύρα που έβαλα άλλη μάρκα) και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Ευχαριστώ!

  • Reply July 22, 2016

    Spyro

    Τόσο όμορφη συνταγή είναι κρίμα η ντομάτα να είναι απο κουτί …
    Η συνταγή θα απογειωθεί αν η ντομάτα είναι φρέσκια η ακόμη και με ντοματίνια κάποια απο αυτά έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση
    Ειδικά αυτή την εποχή

    • Οι ντομάτες που μπαίνουν στις συσκευασίες είναι πάντα στην ακμή της εποχιικότητάς τους, για λόγους ποιοτικούς αλλά και τιμής. Άν΄τύχει και είμαστε στην εποχή τους και βρούμε καλές φρέσκες ντομάτες (ειδικά πομοντόρια που έχουν και σωστή γλυκιά γεύση για μαγειρική), συμφωνώ να βάλουμε απ’ αυτές. Αλλά τους υπόλοιπους 10 μήνες τον χρόνο (που η συνταγή πρέπει να καλύπτει) είμναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι συσκευασμένες είναι καλύτερες.

  • Reply July 23, 2016

    Spyro

    Οκ θα συμφωνούσα αλλα όλοι εμείς σαν gourmet τύποι που είμαστε η που το προσπαθούμε τέλος πάντων να γίνουμε είναι must να έχουμε όλο τον χρόνο όπως οι φίλοι μας οι Ιταλοι “conservi di pomodori freschi ”
    http://blog.giallozafferano.it/loti64/come-conservare-i-pomodori-freschi/
    Η γεύση δεν εχει καμία σχέση με τις συσκευασίες και τωρα που είναι η εποχή εγώ φτιάχνω μερικά βάζα για τις ανάγκες του χειμώνα .
    Κάνω όμως και ένα αλλο κόλπο .Αγοραζω χονδρική 10 κιλά ντοματίνια και τα βάζω κατάψυξη .Οποτε χρειάζομαι να φτιαξω κάτι όπως spaghetti al pomodoro e basilico βγάζω μερικά τα βάζω 10 sec στα μικροκύματα και voilà..
    Δεν είναι καλό να κάνουμε συμβιβασμό στην γεύση υπό την προϋπόθεση ότι ο ουρανίσκος μας καταλαβαίνει την διαφορα……..
    Και κάτι αλλο που ξέχασα : για την δικιά μου γεύση δεν θα συνδύαζα δαφνη και δενδρολίβανο
    Κατα τα αλλα η συνταγή είναι μια χαρά

  • Reply November 11, 2016

    alex

    επείγουσα ερώτηση γιατί έχω καλεσμένους αύριο :-)
    είναι απαραίτητο να φτιαχτεί το κυρίως πιάτο λίγο πριν έρθουν οι καλεσμένοι; Εάν πχ το φτιάξω το μεσημέρι και το ζεστάνω σε σιγανή φωτιά λίγο πριν φάμε υπάρχει πρόβλημα; Τελέυταία στιγμή την μπύρα δεν την βρίσκω. είναι καλύτερα να βάλουμε λευκό ή κόκκινο κρασί; Τέλος, υποθέτω ότι θα μπορούσε να συνοδευτεί και από ρύζι….ευχαριστώ!

    • Το κοτόπουλο βεβαίως μπορεί να γίνει και νωρίτερα και απλά να ζεσταθεί. Η μπύρα θεωρητικά υπάρχει σε μεγάλα ΑΒ αλλά αν δε βρείτε βάλτε κόκκινο κρασί. Αλλά και λευκό φρουτώδς αν βάλετε, γευστικά μια χαρά θα είναι… μόνο στο χρώμα δεν θα βοηθήσει. Βεβαίως μπορεί να συνοδευτεί από ρύζι.
      Το μόνο που σας προτρέπω είναι είτε κάνετε ζυμαρικά, είτε ρύζι, αυτά να γίνουν “τελευταία στιγμή”. Δηλαδή λεπτά πριν κάτσουν οι καλεσμένοι στο τραπέζι. Είναι η προσωπική ιδιοτροπία μου σπίτι μας! Αλλά βέβαια λίγοι καταλαβαίνουν την διαφορά!
      Καλή επιτυχία (σίγουρη) και να περάσετε καλά!

  • Reply November 11, 2016

    alex

    θερμές ευχαριστίες… για το ρύζι και τα μακαρόνια συμφωνώ απολύτως, έχω την ίδια ιδιοτροπία

  • Reply December 17, 2016

    Kyra_shelter

    Μπορώ να αντικαταστήσω το σέλερι με σέλινο?

    • Αν πρέπει οπωσδήποτε, ναι… Αλλά δεν είναι τα ίδια υλικά στον τρόπο που λειτουργούν στη μαγειρική. Το σέλερι λειτουργεί στη γεύση πιο υποχθόνια και ουσιαστικά απ’ το σέλινο… Διαμορφώνει ένα εκπληκτικό γευστικό υπόβαθρο χωρίς να πρωταγωνιστεί, χωρίς να ξεχωρίζει. Το σέλινο απ’ την άλλη είναι πιο αυθάδες, βγάζει γλώσσα, γευστική άποψη και ακούγεται αντί να σιωπά και να κάνει απλά και ήσυχα τη δουλειά του.

  • Reply December 31, 2016

    taxoula r (@TaxoulaRoum)

    Συγχαρητήρια!! Το πιο όμορφο κοκκινιστό. Δεν είχα την συγκεκριμένη μπύρα και έβαλα μυθο. Θα το δοκιμάσω με την μπύρα που μας προτείνετε. Κ το βιντεο για τα μακαρονια πολύ χρησιμο. Σημερα πετυχα το απολυτο φαγητο και ξετρελαθηκαν ολοι. Μπραβο σας!!!

  • Reply January 20, 2017

    Stavroula

    Καλημέρα σας!όσον αφορά τη μπύρα βάζουμε όλο το μπουκάλι,σωστά;

    • Ναι μεθύστε το, όσο κι αν σας καίγεται η ψυχή να θυσιάσετε την μπύρα σε μια κότα. Θα σας ανταμοίψει στη πορεία με τρόπο που δεν φαντάζεστε! :-)

  • Reply June 9, 2017

    Anonymous

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια πραγματικά για τις συνταγες σας γενικότερα.
    Θα ηθελα να ρωτήσω αν θα πρεπει να αλατοπιπερώσουμε το κοτοπουλο πριν το σοτάρουμε, γιατι η σαλτσα βγήκε εκπληκτική αλλά το κοτοπουλο άνοστο.

Leave a Reply

Leave a Reply