Κοτομεζέδες ψητοί με γλάσο μελιού με πορτοκάλι

φτερούγες γλασο μελι

Φτερούγες και μπουτάκια κοτόπουλου με γλάσο μελιού και πορτοκαλιού στο οποίο είχαν μαριναριστεί, ψημένα στα κάρβουνα ή και στο φούρνο, λέει το μενού σήμερα και έχει λόγο. Γιατί η εποχή του μεζέ, της ψησταριάς και της παρέας σε βεράντες και κήπους ξεκίνησε επισήμως, παρόλα τα σύννεφα που ακόμη επιμένουν να μας δροσίζουν τις τελευταίες μέρες.

Ταιριασμα ΑΛΦΑ weiss με κοτοπουλοΛες και δεν ξέρουν ότι έχουμε βρει καλύτερο τρόπο να δροσιζόμαστε και χωρίς αυτά! Γιατί με όλα τα φαγώσιμα και τα παρεΐστικα αυτής της εποχής, ταιριάζει μια ωραία μπύρα. Μια μπύρα που δροσίζει, που συμπληρώνει γευστικά τους καλοκαιρινούς μεζέδες και που βέβαια συνδέει την παρέα με την καλή διάθεση. Τελευταία βρήκα έμπνευση στη νέα ΑΛΦΑ Weiss που ως “σταρένια” αφιλτράριστη μπύρα από ελληνικά κριθάρια, έχει ενδιαφέροντα γευστικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε πληθώρα συνταγών.

Ήπια πικρή, αρωματική και φρουτώδης με γεμάτο σώμα, πλούσιο αφρό και θολή μορφή, είναι ιδανικό ταίριασμα με πικάντικες, καπνιστές ή γλυκές αποχρώσεις στο φαγητό. Ειδικά όταν αυτές οι γευστικές αποχρώσεις έχουν ως βάση τους το κοτόπουλο, τα ψαρικά ή το κρέας και ειδικότερα σε ψητές εκδοχές.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι ΑΛΦΑ WEISS

Έτσι, μια και η σεζόν του BBQ και της ψησταριάς ανοίγει ανεπίσημα τον Ιούνιο, είπα να καλωσορίσουμε τον μήνα και τους ψήστες, με μερικές εξαιρετικά απλές αλλά πεντανόστιμες συνταγές ψητών μεζέδων ή πιάτων που έχουν τις απαραίτητες αντιθετικότητες και συμπληρωματικότητες σε γευστικά χαρακτηριστικά, για να δέσουν με μια ΑΛΦΑ Weiss.

Γιατί όλο το παιχνίδι των ταιριασμάτων φαγητού–ποτού βασίζεται σε γευστικές ομοιότητες και αντιθέσεις που λειτουργούν ιδανικά. Η κλασική δυτική παλέτα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις ομοιότητες, ενώ η ανατολική στις αντιθετικότητες.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι ΑΛΦΑ WEISS

Εμείς, στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα έχουμε ένα ιδανικό κράμα των δύο στοιχείων, με πιάτα που έχουν προσωπικότητα και παίρνουν εντάσεις από την συνύπαρξη όξινων, πικάντικων, αλμυρών και γλυκών ή σε επίπεδο υφών τραγανά και κρεμώδη ή ζεστά και κρύα. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα για να δημιουργήσετε εικόνα πίσω απ’ τη θεωρία, είναι οι γαρίδες σαγανάκι με λεμόνι, καυτερή πιπεριά, όπου συνυπάρχουν η θαλασσινή αύρα και η γλύκα της σάρκας της γαρίδας μαζί με την αλμύρα της φέτας. Άλλο παράδειγμα, τα κολοκυθάκια τηγανητά με τζατζίκι, όπου το ζεστό και τραγανό, βυθίζεται στο κρεμώδες και δροσερό που έχει σπίρτο κι’ αρώματα. Όλη η γαστρονομική κουλτούρα του «μεζέ» έχει τα χαρακτηριστικά αυτών των εντάσεων που δημιουργούν όμορφα ταιριάσματα με ποτά που έχουν επίσης πολυεπίπεδες γεύσεις και άρα προσφέρουν τρόπους αντιστοίχησης και αντιπαραβολής.

Το ταξίδι στους καλοκαιρινούς ψητούς μεζέδες που βρίσκουν ιδανικό ταίριασμα με μια ΑΛΦΑ Weiss, ξεκινά με ένα απίστευτα εύκολο και οικονομικό πιάτο.
Μεζέδες από κοπανάκια και φτερούγες κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε μέλι και πορτοκάλι, ψημένα στα κάρβουνα ή στο φούρνο, γλασαρισμένα με την μελοπορτοκαλένια μαρινάδα και πασπαλισμένα με σουσάμι.

barbecueΜιλάμε για 4 υλικά και δύο απλές μαγειρικές διαδικασίες. Μέχρι και άντρα μπορούμε να εμπιστευτούμε να το διαβάσει και να το εκτελέσει…

Αλλά βέβαια υπάρχουν και μερικά τεχνικά μυστικά που θα κάνουν το απλό, σίγουρο και τα οποία σημειώνονται στη συνταγή.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι ΑΛΦΑ WEISS

Η ουσία είναι ότι η μελωμένη τραγανή πέτσα του κοτόπουλου με το ζουμερό κρέας από μέσα που έχει πάρει μια υποψία γεύσης πορτοκαλιού θα έρθει στο τραπέζι να δέσει με τη βελούδινη γεύση της ΑΛΦΑ Weiss που έχει νότες φρούτων και μαγιάς. Αλλά ταυτόχρονα θα κοντράρει με τη δροσερή και ήπια πικρή της διάσταση κάνοντας ένα ιδανικό ταίριασμα γιατί έχει και γευστικές ομοιότητες και αντιθετικότητες.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή, που απαιτεί ιδανικά μαρινάρισμα αλλά θα μπορούσε να γίνει και χωρίς, φτιάχνοντας την μαρινάδα μόνο για να γίνει γλάσο. Η συνταγή περιγράφεται για να υλοποιηθεί και στα κάρβουνα αλλά και σε φούρνο.
Στον φούρνο το ψήσιμο είναι πολύ πιο ελεγχόμενο και το αποτέλεσμα απόλυτα εγγυημένο. Στη σχάρα αν καταφέρετε να έχετε ήπια θράκα θα πετύχετε να ψηθεί και εσωτερικά και να μην καεί εξωτερικά. Βέβαια η καπνιστή γεύση της θράκας και όλη η ιεροτελεστίες είναι ιδανική.

Υλικά για μεζέ 4 ατόμων

12 φτερούγες ή 8 κοπανάκια κοτόπουλου
3 κ.σ. μέλι
2 πορτοκάλια, τον χυμό τους
20 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής

1. Μαρινάρισμα

Ανακατεύετε το χυμό πορτοκαλιών με το μέλι, προσθέτετε 1 κ.γ. αλάτι και 1/8 κ.γ. πιπέρι.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Σε μπολ ή σακούλα για τρόφιμα που κλείνει καλά, βάζετε τα κοτόπουλα να ανακατευτούν με τη μαρινάδα και τα τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά 6.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

2. Γλάσο

Αφαιρείτε το κοτόπουλο απ’ τη μαρινάδα. Βάζετε τη μαρινάδα σε τηγάνι σε μεσαία ένταση και αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά, να μείνει μια πηχτή σάλτσα που θα είναι το γλάσο σας.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Στα κάρβουνα:

Ψήνετε τα κοτόπουλα σε ήπια θράκα ώστε να ψηθούν σωστά μέσα χωρίς ν’ αρπάξουν απ’ έξω.

φτερούγες και μπουτακια κοτόπουλου ψητά με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Όταν έχουν γίνει τα περνάτε με γλάσο και τα αφήνετε να ψηθούν τα τελευταία 2-3 λεπτά. Τα αφαιρείτε και χύνετε από πάνω τους (αν θέλετε ) το σουσάμι.

φτερούγες και μπουτακια κοτόπουλου ψητά με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Στον φούρνο:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C. Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψί απλώνοντας αλουμινόχαρτο (για να είναι πιο εύκολο το καθάρισμα μετά). Τα τοποθετείτε σε ψηλό ράφι και τα ψήνετε 20’ και στη συνέχεια τα γυρίζετε απ’ την άλλη για τα επόμενα 20’, ώστε να ψηθεί το κρέας ως μέσα και να πάρουν χρώμα απ’ έξω.

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Τα βγάζετε, τα απλώνετε γλάσο με ένα πινέλο και τα ξαναβάζετε για 5’ απ’ τη μία και για άλλα 3 απ’ την άλλη. Μόλις τα κοτόπουλα είναι ψημένα και γλασαρισμένα, πασπαλίζετε πάνω τους λίγο σουσάμι που καλύτερα είναι να το έχετε καβουρντίσει για λίγο από πριν (σε τηγανάκι για 2-3 λεπτά με προσοχή και χωρίς λιπανυική ουσία βέβαια).

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Σερβίρισμα:

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Εδώ καλύτερα να κάνετε ότι ξεχάσατε να βάλετε μαχαιροπίρουνα για να επιτρέψετε εμμέσως στη παρέα να πιάσει τις κοτομπουκιές με το χέρι και να τις απολαύσει με τον πρωτόγονο τρόπο που τους αρμόζει. Τώρα το ντεσού είναι ότι τα χέρια σας θα κολλάνε απ’ τα μέλια και τα γλάσα, αλλά νομίζω θα το ξεπεράσετε ως πρόβλημα, πνίγοντας την ντροπή σας μέσα σε ένα ποτήρι με ΑΛΦΑ Weiss. Κάτι μου λέει ότι θα σας αρέσει… Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν!

κοτόπουλο σχάρας ψητό με γλάσο μέλι πορτοκάλι

Σερβίραμε τους κοτομεζέδες στα πιάτα της σειράς Kaleidoscope της ΙΩΝΙΑ και φτιάξαμε το γλάσο στο αγαπημένο αντικολλητικό τηγάνι της Fest.

Κοτομεζέδες ψητοί με γλάσο μελιού με πορτοκάλι 4.10/5 (82.00%) 10 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply