Κοτόπουλο Ψητό με Καπνιστή Πάπρικα και Μέλι

kotopoulo me melik paprika pilafi me amygdala k stafides

Η συνταγή για ψητό κοτόπουλο στο γκρίλ με μέλι και καπνιστή πάπρικα, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έμπνευσης και αποτελεί επιχείρηση kotopoulo3συνδυασμού της καπνιστής γεύσης της πάπρικας με τη γλύκα του μελιού πάνω σε ζουμερό και ελαφρύ κοτόπουλο. Η ιδέα του συνοδευτικού πιλαφιού εστιάζει σε δυο αφροδισιακά αλλά και αγαπημένα υλικά της μικρασιατικής κουζίνας, τη σταφίδα και το αμύγδαλο, τα οποία κρατάνε την έντασή τους διακριτικά, αφήνοντας στο …γλυκοτσαχπίνικο κοτόπουλο τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιάτου. Επιδίωξη ήταν να κάνουμε ένα κύριο πιάτο με απλά, οικονομικά υλικά και εύκολη εκτέλεση, που να καταφέρνει να κλέψει εντυπώσεις και καρδιές. Αν και η συνταγή σχεδιάστηκε για τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι σίγουρο ότι ταιριάζει σε πολλές νύχτες και περιστάσεις και έχει όλα τα στοιχεία ώστε να καθιερωθεί. Η συγκεκριμένη μαρινάδα, με το που θα ανοίξει ο καιρός, είναι σίγουρο ότι θα δοκιμαστεί και στο μπάρμπεκιου τόσο με κοτόπουλο, όσο και με χοιρινό και εικάζω ότι θα γράψει. Μέχρι τότε όμως, αξίζει να δοκιμάσετε την συνταγή που προτείνεται εδώ.

mpoutakia-kotopoulo-me-paprika2 (1)

Ας θυμίσουμε ότι η καπνιστή πάπρικα (pimenton) είναι ένα εξαιρετικό υλικό που προέρχεται κυρίως απ’ την Ισπανία και βγαίνει σε τρεις διαβαθμίσεις: γλυκιά, μέτρια και καυτερή (εδώ χρησιμοποιούμε γλυκιά, αλλά κάλλιστα θα λειτουργούσε και με τα άλλα είδη, αν αντέχετε ή σας αρέσουν τα καυτερά). Δεν είναι ίδια με την πάπρικα που είναι ευρέως διαδεδομένη, αν και βγαίνει στις ίδιες διαβαθμίσεις και έχει περίπου το ίδιο χρώμα. Χαρακτηριστικό της είναι η καπνιστή γεύση και τα αρώματα που αναδύονται στο φαγητό, στοιχεία που δημιουργούν πιάτα με χαρακτήρα και έντονη γευστική σφραγίδα, ειδικά όταν συνδυάζονται με την κατάλληλη πρώτη ύλη. Στο pandespani, μια απ’ τις πλέον επιτυχημένες συνταγές που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της είναι το δημοφιλές “καυτερό συκώτι με καπνιστή πάπρικα” που λάτρεψε και η φίλη, Ελένη Ψυχούλη. Την καπνιστή πάπρικα δεν την βρίσκετε στα σουπερμάρκετ αλλά σε ειδικά καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά (Ευριπίδου στην Αθήνα, Αγ. Τρύφωνος στην Κηφισιά κ.λπ), σε καλά ντελικατέσεν και σε προχώ εστιατόρια που πουλούν και υλικά μαγειρικής (όπως ο Αγοραστός και στο Π-box).

mpoutakia-kotopoulo-me-paprika1

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

5 λεπτά και με καλό συντονισμό συνολικά άλλα 20 λεπτά για όλα. Εύκολη και γρήγορη η εκτέλεση. Η συνταγή εδώ είναι για 2 άτομα. Πολλαπλασιάστε τις ποσότητες αν την κάνετε για παραπάνω.

Υλικά (για 2 άτομα)

για το κοτόπουλο

3 κ.σ. μέλι
3 κ.γ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
χυμό από ½ λεμόνι
6 μπούτια κοτόπουλου (ή 2 στήθη, αν προτιμάτε)
αλάτι και πιπέρι κατά τα γούστα σας

για το πιλάφι (2 άτομα)

1 φλ. ρύζι parboiled μακρύκοκκο
1 λτ. ζωμό κοτόπουλου (ή 1 κυβάκι ψυγείου)
2 φρέσκα κρεμυδάκια ψιλοκομμένα
25 + 25 γραμ. βούτυρο
½ φλυτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

mpoutakia-kotopoulo-paprika

Παρασκευή

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο max. του γκριλ.

2. Ετοιμάζετε το ρύζι: Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνετε τα 25 γρ. βούτυρο. Ρίχνετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε τις σταφίδες και το ρύζι, ανακατεύετε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνετε τον ζωμό. Κλείνετε την κατσαρόλα και την βάζετε να σιγοβράζει για 20 λεπτά.

kotopoulo-paprika-syntagh

3. Ψήνετε τα αμύγδαλα: Σε ένα ταψί απλώνετε 1-2 χαρτιά κουζίνας και πάνω τους ρίχνετε τα αμύγδαλα για να κρατήσει το χαρτί το λάδι που θα βγάζουν καθώς ψήνονται. Το τοποθετείτε στη προτελευταία θέση του φούρνου και τα παρακολουθείτε -είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουν και να καούν. Περίπου στα 2 λεπτά τα βγάζετε, τα γυρνάτε ένα-ένα απ’ την άλλη και τα ξαναβάζετε για άλλα 1-2 λεπτά, πάντα παρακολουθώντας τα. Τα βγάζετε και τα κρατάτε σε μπολ για να προστεθούν στο έτοιμο ρύζι.

amygdala-kavourdisma

Σημείωση: Για να συντονίσετε το ρύζι με το κοτόπουλο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να βάλετε το κοτόπουλο στο φούρνο.
Στα 15 λεπτά βγάζετε το καπάκι από το ρίζι (συνήθως θέλει 20 λεπτά βράσιμο συνολικά). Βάζετε αλάτι, πιπέρι και ρίχνετε τα υπόλοιπα 25 γραμ. βούτυρο, ανακατεύετε, κλείνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα αμύγδαλα, κρατώντας μερικά για το σερβίρισμα. Το αφήνετε για 3-4 λεπτά να δέσει.

4. Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Ο φούρνος παραμένει στο γκρίλ στο 3 (maximum) . Ζεσταίνετε το μέλι και το αναμειγνύετε με την πάπρικα και το λεμόνι. Δεν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι εκτός αν σας αρέσουν πολύ αλμυρές οι γεύσεις, οπότε προσθέστε το στη μαρινάδα αλλά με μέτρο.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε στήθη κοτόπουλου αντί για μπούτια, βάλτε τα ανάμεσα σε 2 διάφανες μεμβράνες και χτυπήστε τα λίγο με το σφυρί ώστε να γίνουν περίπου ισοπαχή και να ψηθούν ομοιόμορφα.

kotopoulo-saltsa

Βυθίζετε το κοτόπουλο στο μίγμα και φροντίζετε να πάει η μαρινάδα παντού. Απλώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου πάνω σε δίσκο που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο. Ένα τέταρτο πριν σερβίρετε, τα βάζετε στο φούρνο στο 2ο ράφι από ψηλά, να απέχει 5 πόντους περίπου από το γκριλ. Τα αφήνετε για 7 λεπτά απ’ τη μια πλευρά, γυρνάτε τα κομμάτια και ψήνετε άλλα 7 λεπτά από την άλλη.

5. Σερβίρισμα: Ιδανικά μόλις είναι έτοιμο (αν γίνει πριν και ξαναζεσταθεί μπορεί να στεγνώσει). Σ’ αυτή τη περίπτωση καλύτερα να το βγάλετε 2 λεπτά πριν απ’ τον φούρνο και την κατσαρόλα αντίστοιχα για να υπάρχει το περιθώριο να ξαναζεσταθεί μαλακά. Βάζετε το ρίζι σε τσέρκι, στο πιάτο και δίπλα το κοτόπουλο. Μπορεί να συνοδευτεί επίσης από λαχανικά στον ατμό όπως μπροκολάκια και μίνι καροτάκια, που θέλουν 4 λεπτά σε βραστό νερό για να μείνουν al dente. Έτοιμα τα μπουτάκια κοτόπουλου να κερδίσουν τους καλεσμένους σας.

mpoutakia-kotopoulo-me-paprika

Το άρθρο με την συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με καπνιστή πάπρικα και ανατολίτικο πιλάφι με σταφίδες και αμύγδαλα πρωτογράφτηκε στο pandespani

Κοτόπουλο Ψητό με Καπνιστή Πάπρικα και Μέλι 4.06/5 (81.25%) 16 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • […] Προσοχή: Η καπνιστή πάπρικα δεν έχει γευστικά καμία σχέση στο αποτέλεσμα σε σχέση με την απλή πάπρικα που την βρίσκετε στα σουπερμάρκετ. Είναι εντελώς “άλλο υλικό” γευστικά και θα το βρείτε (δυστυχώς) ΜΟΝΟ σε μπαχαράδικα και ντελικατέσσεν. Οι καλύτερες είναι Ισπανικές σε ωραίες μεταλλικές συσκευασίες, αλλά και η χύμα που πουλάνε συχνά στα καταστήματα αυτά, κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Δεν είναι ακριβή και αξίζει να έχετε πάντα στη κουζίνα, γιατί μπορεί να δώσει γευστικό χαρακτήρα σε κρέατικά όπως το συκώτι αλλά και σε κοτόπουλο, ειδικά σε συνδυασμό με μέλι, όπως στην σχετική συνταγή μου. […]

Leave a Reply

Leave a Reply