Τα Καραμελωμένα Φουντούκια της Μάνας μου

karamelomena tragana fountoukia

Ένα απ’ τα γκραν σουξέ της μάνας μου εδώ και πολλά χρόνια είναι τα καραμελωμένα φουντούκια της . Η απόλυτα τραγανή γλυκιά λιχουδιά που είναι αδύνατον να σταματήσεις να μασουλάς.foyntoykia Έχουν αυτό που λένε στ’ αγγλικά “morish factor”, δηλαδή “you want more”. Όταν η γιαγιά Ηώ φτιάχνει φουντούκια κανείς δεν μπορεί ποτέ ν’ αντισταθεί, από τις κόρες μου και τους φίλους μέχρι τις παρέες των γονιών μου. Μάλιστα στα καλέσματα, η κλασική χάρη, που όλοι οι φίλοι της θα ζητήσουν, είναι “να τους κάνει ένα βαζάκι” και να τους το δώσει. Πριν από λίγες μέρες που τα ξαναδοκίμασε η Pandespani και ξαναενθουσιάστηκε, με παρακάλεσε “να της ζητήσω και να καταγράψω επακριβώς τη συνταγή, να την βάλουμε οπωσδήποτε στο μπλογκ”. Έτσι αναρωτήθηκα κι εγώ -ομολογώ για πρώτη φορά, μια και τα έχω εύκολα- ποιό είναι το μεγάλο μυστικό…

syntagi tragana karamelomena fountoukia apo tin giagia IoΗ μάνα μου δεν θυμάται πού και πώς έμαθε “τη συνταγή”, αλλά με βεβαίωσε ότι σε όσους την έδωσε “ποτέ δεν τούς πέτυχε”, οπότε ήμουν προϊδεασμένος για μια διαδικασία με κάποιο σημαντικό βαθμό δυσκολίας και με περίεργα ίσως μυστικά. ‘Οταν την εκτελέσαμε παρέα, ομολογώ ότι έμεινα άναυδος από το πόσο απλή τελικά ήταν, εφόσον τηρούσε κανείς τα βήματα σχολαστικά. Μάλιστα, αν και η ίδια επέμενε ότι έχει αμφιβολίες για πώς θα βγει το αποτέλεσμα, αν δεν κάνει τα φουντούκια της με την ειδική κατσαρόλα της, στο δικό της μάτι και “με τα χούγια της”, για να είμαι σίγουρος ότι η συνταγή θα καταγραφεί σωστά ώστε να πετύχει στον καθένα, την εκτελέσαμε στη δική μου κουζίνα και με δικά μου σκεύη, αρκετά διαφορετικά απ’ τα δικά της. Το συμπέρασμα είναι πως αν κάνετε ακριβώς ότι έχει καταγραφεί και κυρίως αν ανακατεύετε συνέχεια για 10 λεπτά, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Εικάζω ότι ο μόνος λόγος που δεν πέτυχαν σε όσους είπε τη συνταγή, είναι ότι έλειπαν οι ποσότητες και οι χρόνοι που δόθηκαν -όπως σε όλες τις παλιές νοικοκυρές- επί του γενικού και αορίστου, ενώ εγώ τα κατέγραψα λεπτομερώς. Έτσι, τα τραγανά φουντούκια απ’ την γιαγιά Ηώ είναι πολύ εύκολο να σας κάνουν παρέα, δοκιμάζοντας σε επίπεδα οριακά την εγκράτειά σας σε λιχουδιές.karamelomena fountoukia

Χαρακτηριστικά της συνταγής

10 λεπτά μαγείρεμα πάνω απ’ το μάτι και μισή ώρα αναμονή να κρυώσουν. Διατηρείστε τα τραγανά σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς.

Υλικά (για 1-2 μπολάκια φουντούκια)

250 γραμ. ψημένα ανάλατα αποφλοιωμένα φουντούκια 160 γραμ. ζάχαρη

karamelomena-foudoukia

Παρασκευή

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα φουντούκια και τη ζάχαρη σε βουναλάκι. Με ξύλινη κουτάλα αρχίζετε να ανακατεύετε συνέχεια. Στα 4 περίπου λεπτά η ζάχαρη θα αρχίσει να σβολιάζει και να λιώνει. Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα καθώς καραμελώνει και πήζει η ζάχαρη, μέχρι τα 8-10 λεπτά, οπότε τα φουντούκια πρέπει να λάμπουν γύρω απ’ το καραμέλωμα. Ρίχνετε το περιεχόμενο σε μια επιφάνεια που να αντέχει υψηλή θερμοκρασία (π.χ. δίσκος, πιατέλα, ταψί ), την οποία έχετε επενδύσει με αντικολλητικό χαρτί μαγειρικής, κοινώς λαδόκολλα. Τακτοποιείτε με την σπάτουλα τα φουντούκια κολλητά το ένα με τ’ άλλο, έτσι ώστε να είναι όλα σε ένα επίπεδο και να ενώνονται απ’ τη καραμέλα πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού. Τα αφήνετε για μισή ώρα να κρυώσουν και να πήξει πλήρως η καραμέλα, δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο με φουντούκια. Σηκώνετε τα φουντούκια από το χαρτί και σπάζετε το ενιαίο σύνολο σε μικρά κομματάκια, από 2-5 φουντούκια το καθένα.

karamelwmena-fountoukia

Προσοχή! Τα βάζετε άμεσα σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς. Δεν τα αφήνετε ποτέ για πάνω από μισή ώρα εκτεθειμένα εκτός καλά κλεισμένου σκεύους, γιατί χάνουν εύκολα την τραγανή τους υφή.

Σημείωση: Αν αφού τα δοκιμάσετε θέλετε να υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία καραμέλας προς φουντούκια, μπορείτε να βάλετε μέχρι και 20 γραμ. επιπλέον ζάχαρη και αντίστοιχα, να αφαιρέστε, αν θέλετε λιγότερη.

Το άρθρο με την συνταγή για τα άπαιχτα καραμελωμένα φουντούκια της μάνας μου πρωτογράφτηκε στο pandespani

Τα Καραμελωμένα Φουντούκια της Μάνας μου 5.00/5 (100.00%) 3 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

  • Reply June 5, 2014

    μαρία δημητρίου

    Να σας ρωτήσω κάτι;έφτιαξα τα φουντούκια σας προ ολίγων μηνών και κάλυψα την επιφάνεια σοκολατίνας επιστρωμένης με γκανάζ και ήταν υπέροχα. Θέλω τώρα να φτιάξω το παγωτό γιαούρτι και να τα βάλω μέσα, γίνεται; τι άλλο μπορώ να συνδυάσω μέσα στο παγωτό μαζί με τα φουντούκια;ευχαριστώ πολύ

Leave a Reply

Leave a Reply