Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)

Το Ιμάμ Μπαϊλντί είναι για μένα “το πιο καλοκαιρινό λαδερό” της παραδοσιακής κουζίνας μας. Πιο πολύ κι’ απ τα γεμιστά μάλιστα. Το βρίσκω ένα πεντανόστιμο, εικονικό λαδερό με ένταση, χαρακτήρα και moreish factor (moreish = you want more, δηλαδή όσο κι αν φας, θέλεις κι’ αλλο) ! Μέχρι να μπαϊλντίσεις και να πας για σιέστα κάτω απ’ τη καλαμωτή.

Με βάση τη γλυκόπικρη νοστιμιά της τσακώνικης μελιτζάνας στην εποχή της, που δένει με την αυθάδη τσαχπινιά του κρεμμυδιού και συμπλήρωμα τους οικείους γευστικούς τόνους από ντομάτα, μαϊντανό και τυρί, σε μια σύνθεση με καταλύτη το ελαιόλαδο, πιο μεσογειακό πιάτο απ’ το Ιμάμ, δεν γίνεται!

Όπως είναι προφανές απ’ το όνομά του, το İmam bayıldı έχει τούρκικες καταβολές ως πιάτο και το συνοδεύει ο μύθος του ιμάμη που μπαΐλντισε (=λιποθύμησε).

imam

Ο μύθος αυτός βέβαια έχει τρεις εκδοχές με πιο γνωστή , το ότι τον ιμάμη τον έστειλε η νοστιμιά του πιάτου. Όπως και σας.

Διαφήμιση

Η δεύτερη εκδοχή που είναι ελαφρά σαρκαστική, είναι ότι ο Ιμάμης λιποθύμησε όταν έμαθε πόσο κόστισε η παρασκευή του πιάτου σε λάδι. Εντάξει, εδώ θα κάνουμε κράτει όσο γίνεται!

Ιμάμ Μπαϊλντί Σμυρνέϊκο

Η τρίτη εκδοχή που είναι λιγότερο γνωστή, εμπεριέχει μια ιστορία όπου ένας γκουρμεδιάρης Ιμάμης παντρεύτηκε μια καλομαθημένη κόρη πλούσιου εμπόρου, που του έδωσε ως προίκα 12 κιούπια απ’ το καλύτερο, πανάκριβο ελαιόλαδό του. Το πρώτο βράδυ λοιπόν, η μπουμπούκα του ετοίμασε ως δείπνο αυτές τις γεμιστές μελιτζάνες με κρεμμύδι και ντομάτα (που ακόμη δεν είχαν όνομα) όπου ο Ιμάμης ξετρελάθηκε. Οπότε ακολούθησε ρεπετισιόν την επομένη και ρεπετισίον πάνω στη ρεπετισιόν με το ίδιο φαγητό, μέχρι που έφτασε η 13η μέρα όπου δεν παρουσιάστηκε φαγητό στο τραπέζι. Ρωτάει ο Ιμάμης τι συνέβει και παίρνει την απάντηση ότι τέλειωσε το λάδι, οπότε δεν μπορούσε να γίνει το φαγητό!
Πάρτον κάτω τον Ιμάμη… ούτε το αγαπημένο του φαγητό μπορούσε να έχει, αλλά και σε 12 μέρες φαγώθηκε όλη η προίκα. Βαφτίστηκε όμως ένα αξέχαστο ‘μεγάλο’ πιάτο!

Πάντως το ιμάμ μπαϊλντί, με παρεμφερείς ονομασίες και εκτελέσεις υπάρχει σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Η εκτέλεση που καταγράφω είναι η οικογενειακή συνταγή, με καταβολές Σμυρνέϊκες, χωρίς σκόρδο, εκφράζοντας τη γευστική παλέτα της οικογένειας που μαγείρευε τα παραδοσιακά φαγητά στις πιο ελαφρές και φίνες εκδοχές τους, εξ’ ου και λειτουργούν εξαιρετικά στα σημερινά γούστα μας.
Η γιαγιά μου και η μάνα μου έκαναν πάντα τα Ιμάμ αποκλειστικά με κίτρινο τυρί. Όμως εγώ σας τα προτείνω και με φέτα, ως μια πολύ νόστιμη εναλλακτική.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Μια σχετικά εύκολη συνταγή που θα σας πάρει περί τα 45’ στη προετοιμασία και άλλα 45’ στο ψήσιμο. Το Ιμάμ δεν είναι ένα ελαφρύ φαγητό, ούτε μπορεί να γίνει, γιατί εκτός από τηγανισμένη μελιτζάνα και κρεμμύδι, περιέχει και πολύ ελαιόλαδο στο ψήσιμο στο φούρνο, το οποίο απορροφάται από το φαγητό σταδιακά. Όμως είναι πεντανόστιμο, πολύ Μεσογειακό και εξόχως καλοκαιρινό.

Διαφήμιση

Είναι σαφώς πιο νόστιμο την επόμενη μέρα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ελαφρά ζεσταμένο στο φούρνο.

Το τυρί που θα βάλετε πάνω στη γέμιση μπορεί να είναι είτε κίτρινο, είτε φέτα. Ταιριάζουν και τα δύο δημιουργώντας βέβαια, εντελώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα στη κάθε περίπτωση. Αν επιλέξετε κίτρινο τυρί πρέπει να είναι απ’ αυτά που λιώνουν εύκολα όπως γραβιέρα ή κασέρι και όχι σκληρά και αλμυρά τύπου ρεγκάτο κλπ.

Διαφήμιση
Ιμάμ Μπαϊλντί Σμυρνέϊκο

Υλικά για 4 άτομα

8 μελιτζάνες τσακώνικες
4-5 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
250 γρ. σάλτσα τομάτας Passata ΓΚΡΕΚΑ
3 κ.σ. τοματοπολτό ΓΚΡΕΚΑ
70 γρ. γλυκιά γραβιέρα Κρήτης τριμμένη ή Κασέρι ή εναλλακτικά 70 γρ. φέτα τρίμμα
1 κ.σ. ζάχαρη
200 μλ. ελαιόλαδο κλασικό Χρυσελιά, ιδανικό για το τηγάνισμα των μελιτζάνων
150-200 μλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά, για το ταψί
αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά: 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες στη γέμιση (στάδιο 5)

Παρασκευή:

Ιμάμ μπαϊλντί

1. Προετοιμάζετε τις μελιτζάνες. Κόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές, όπως στις φωτογραφίες. Οι ποικιλίες μελιτζάνας που κυκλοφορούν σήμερα σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αν θεωρείτε ότι χρειάζονται, τότε βάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να βγάλουν την νικοτίνη που πικρίζει, ξεβγάλτε τες σε νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.

Ιμάμ μπαϊλντί

2. Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια. Καθαρίστε τα κρεμμύδια δοκιμάζοντας την απλούστερη μέθοδο που ανακάλυψα πρόσφατα: Κόβετε με τα φλούδια το κάθε κρεμμύδι σε τεταρτημόρια. Αφαιρείτε το μέρος της ρίζας από το κάθε τεταρτημόριο και μαζί μ’ αυτό το εξωτερικό φλούδι. Τριμάρετε την κορυφή του κάθε τεταρτημορίου από φλούδια, αν χρειάζεται και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες.

Ιμάμ μπαϊλντί

3. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το κλασικό ελαιόλαδο τηγανίσματος και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες, με λαβίδα και πολλή προσοχή για να μην πετάξουν λάδι, με τις χαρακιές από κάτω. Σε 3-4 λεπτά γυρίστε τες ανάποδα να μαραθεί και η άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 3 λεπτά, πιέστε λίγο με τη λαβίδα να σιγουρευτείτε ότι μαράθηκαν (δηλαδή ότι γίνονται επίπεδες με τη πίεση). Αν είναι ακόμη χλωρές και φουσκωμένες, ξαναγυρίστε τες απ’ την πλευρά που είναι ανοιχτές και τηγανίστε τες ακόμη 1-2 λεπτά. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Ιμάμ μπαϊλντί

4. Σοτάρετε τα κρεμμύδια (διαδικασία που μπορεί να γίνει παράλληλα με το τηγάνισμα των μελιτζάνων). Σε άλλο τηγάνι βάζετε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αφού αρχίζουν να σοτάρονται χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20’-30’ ή έστω για όσο χρόνο τηγανίζετε τις μελιτζάνες, ώστε να νοστιμίσουν ανεβάζοντας σάκχαρα.
ΤΙΠ: Τα κρεμμύδια όσο τα σιγοψήνεστε, τόσο νοστιμίζουν μέχρι σε περίπου μια ώρα να φύγει σταδιακά το νερό που περιέχουν και να «καραμελώσουν», καθώς δημιουργούνται σάκχαρα. Όμως στο Ιμάμ, επειδή στη συνέχεια θα ψηθούν στο φούρνο, δεν θέλετε να τα αφυδατώσετε πλήρως, οπότε η μισή ώρα είναι υπερεπαρκής για ένα γενναίο σοτάρισμά που θα τα νοστιμίσει.

Ιμάμ μπαϊλντί

5. Ολοκληρώνετε τη γέμιση. Στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μια κουταλιά σούπας ντοματοπολτό και ανεβάζοντας λίγο τη φωτιά ανακατεύετε. Προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά.

Ιμάμ μπαϊλντί

Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει λίγο για να είναι πιο εύκολο να γεμίσετε τις μελιτζάνες. Παράλληλα τρίβετε το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.

Ιμάμ μπαϊλντί

6. Ετοιμάζετε το Ιμάμ για τον φούρνο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. Βρίσκετε ένα ταψί που να χωράει τις μελιτζάνες χωρίς στρίμωγμα, αλλά και χωρίς να αφήνει πολλά κενά, ώστε να μην χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λαδιού στο ψήσιμο. Τοποθετείτε μέσα τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί που επιλέξατε (γραβιέρα/κίτρινο τυρί ή φέτα). Βάζετε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές σούπας ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους. Βάζετε το Ιμάμ στο φούρνο.

Ιμάμ μπαϊλντί

7. Ψήσιμο & ανάπαυση. Σε 45’ στους 180C το Ιμάμ πρέπει να είναι έτοιμο. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (καλοκαίρι είναι, οπότε μιλάμε για 35C), ή έστω μισή ώρα τουλάχιστον σε ήπια ζεστή θερμοκρασία, πριν σερβιριστεί.

Ιμάμ Μπαϊλντί Σμυρνέϊκο
Σερβίρισμα:

Το φαγητό αυτό σερβίρετε ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο απαραίτητα από Χωριάτικο λευκό τυρί ΟΛΥΜΠΟΣ και κριτσανιστό ψωμί.

Ιμάμ Μπαϊλντί Σμυρνέϊκο
ιμαμ μπαιλντι
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Κύριε Παπαζυμούρη τα συγχαρητήρια μου! Το πιο εξαιρετικό ιμάμ που έχω φτιάξει ποτέ μου. Είστε ο μάγος της κουζίνας. Έχω λατρέψει τις συνταγές σας, τον τρόπο με τον οποίο τις αναλύετε και δικαιολογείτε το κάθετι. Και εγώ και ο σύζυγος είμαστε φανατικοί ακόλουθοί σας. Και πάλι συγχαρητήρια!!!!

    1. Συγχαρητήρια , προσωπικά εκτιμώ πάρα πολύ και τον τρόπο επεξήγησης των συνταγών κ μυστικών και δεύτερον κάθε φορά που ακολουθώ τη συνταγή σας (οκ, με ελάχιστες διαφορές λόγω ιδιοτροπιων της οικογένειας ) βγαίνει φοβερό αποτέλεσμα!
      Συγχαρητήρια κ ευχαριστώ θερμά! Μαρίνα από Αθήνα.

  2. θα μπορουσατε να προτεινετε ελληνικα κρασια που ειναι παγκοσμιως τα καλυτερα ..επισης επιμελεισθε παρα πολυ καλα τις συνταγες σας …ομως με πανακριβα υλικα ισως αν κανατε καποιες παραλλαγες?

    1. Τυρί…λάθος …είναι νηστίσιμο φαγητό…τσιγάρισμα τα υλικά…λάθος είναι καλοκαίρι και βαραίνει το φαγητό… μαχαίρωμα σταυρωτά τη μελιτζάνα αφού με το πίλερ της βγάλεις τέσσερις λωρίδες φλούδα όπου την κόβεις και γέμισμα όσο πάρει από τα υλικά μέσα της με τα υλικά ωμά…τα υπόλοιπα μέσα στην κατσαρόλα…αράδιασμα σε κατσαρόλα περίπου 12-14 μελιτζάνες, λάδι όσο να λιποθυμήσει ο ιμάμης αν θες λίγο πελτέ στο ζεστό νερό που δεν θα σκεπάσει τις μελιτζάνες …η τελευταία σειρά χωρίς νερό γιατί βγάζουν πολύ νερό τα υλικά…βράσιμο και έτοιμο…(το σκόρδο προαιρετικά…εδώ συμφωνούμε)

  3. δεν εχουν νικοτινη οι μελιτζανες ,μαλλον σολανινη εννοειτε!!η λατινικη ονομασια τους ειναι solanum niger …

  4. Γίνεται να βάλουμε κιμά στην γέμιση;ας πούμε κιμα από αρνί; θα ταίριαζει όπως το φαντάζομαι

  5. Θα μπορουσα να προσθεσω κανέλλα η θα χαλαγε το αποτελεσμα??

    1. Δεν ξέρω αν ταιριάζει, υποψιάζομαι ότι όχι. Αλλά δεν μου έλειψε γελύση απ’ αυτό το πιάτο που το τρώω από πιστιρικάς με τον ίδιο τρόπο, για να φτάσω να αναρωτηθώ αν πρέπει να του προσθέσω τίποτα. Αν θέλετε κάντε ένα πείραμα σε ένα απ’ τα ιμαμ και δείτε αν η πρόσθεση της, προσέθεσε κάτι στη γευστική εμπειρία ή εν τέλει αφαίρεσε (όπως συχνά συμβαίνει).

  6. αυτή η μπίρα πάει με όλα τα φαγητά. πως το εξηγείτε?

    1. Εχει πολυσχιδές και έντονο γευστικό προφίλ και ταιριάζει όντως με πολλά φαγητά με έντονες γεύσεις. Δεν πάει με όλα πάντως. Τα φαγητά με λεπτες γευσεις τα καπελώνει.

  7. Με συνεπήρε ο τρόπος γραφής σας!!! Μας λείπει ένα βιβλιο μαγειρικής σας θαρώ…
    Σίγουρα θα δοκιμάσω και τον τρόπο μαγειρικής 😉

  8. Υπεροχη η συνταγη σας για το ιμαμ!!! Το εφτιαξα πρωτη φορα και ξετρελαθηκαν ολοι στο σπιτι!! Σας ευχαριστω πολυ!!!

  9. Τόσο γευστικό πιάτο, άγνωστο στους Τούρκους,
    που μόλις το είδε ο ιμάμης να το φτιάχνουν στα ελληνικά σπίτια,
    το ορέχτηκε και έφαγε όλο το ταψί, ώσπου… μπαΐλντισε!
    Έτσι επήρε το όνομά του!

  10. Δεν ξανάγινε τέτοιο φαγητό! Πάντα σας «έριχνα» κρυφές ματιές. Μια γιατί επεξηγούσατε την κάθε σας πράξη, μια γιατί μου άρεσε η ιστορία της συνταγής κι η χρήση των υλικών σας και φυσικά του ποτού. Έτσι η (άσχετη) μπορούσα να κατανοήσω και τελικά να φάω και να φάνε μαζί μου ένα ευπαρουσίαστο κι εύγευστο φαγητό.
    Αυτή τη φορά όμως θριαμβεύσατε!
    Είχα σταματήσει να φτιάχνω αυτό το φαγητό γιατί στο τέλος μου’ μενε μια τραγανογλύκα απ’ τα κρεμμύδια που μου προκαλούσε αηδία.
    Υποκλίνομαι. Σας θερμοευχαριστώ δάσκαλε! Σας ευχαριστώ Άρχοντα, γιατί μόνο άρχοντες θα μπορούσαν με τόση απλοχεριά να δίνουν τις γνώσεις τους.

  11. Καλησπέρα σας! Αρχικά να σας πω ότι σας θαυμάζω για την αγάπη σας, το μεράκι σας και…. τα μυστικά σας! Όσες συνταγές δικές σας έχω ακολουθήσει, έχουν βγει καταπληκτικες – πλην αυτής. Δυστυχώς. Είμαι και εγώ λάτρης της σπιτικής κουζίνας και μαγειρεύω εδώ και 13 χρόνια καθημερινά με λίγες σχετικά “αποτυχίες”. Νομίζω ότι ο χρόνος 45′ με τα τυριά στο φούρνο (στη δική μου τουλαχιστον περιπτωση) ήταν κάπως αδοκιμος αφού τα τυριά παραψήθηκαν και όταν το φαγητό κρυωσε λίγο δεν τρωγόταν. Είχαν γίνει πέτρα!! Πιστεύω πως ήθελε τα τυριά να τα βάλουμε στο φούρνο τα τελευταία 10′ . Πιθανόν να έβαλα παραπάνω τυρί (μιας και εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε λάτρεις του μπόλικου τυριού σε τέτοια φαγητά). Δεν πτοούμαι όμως. Θα ξαναπροσπαθήσω σύντομα.

    1. Η συνταγή όπως ξερετε και απ’ το σύνολο της δουλειάς μου είναι και δοκιμασμένη και ακριβής. Αυτό όμως που είναι απρόβλεπτο είναι οι συνθήκες του φούρνου στον οποίο θα εκτελεστεί. Αν είστε σε διαφορετικό ράφι, αν η θερμοκρασία του φούρνου σας είναι πιο δυνατη στη πραγματικότητα σε σχεση με την εξωτερική ένδειξη, αν το τυρί ήταν πολύ διαφορετικό… αν … αν , κάποιοι παράγοντες δυστυχώς διαφέρουν και δημιουργούν θέματα. Οι φούρνοι ειδικά, δεν είναι όλοι ίδιοι και έχουν συχνά μεγάλες αποκλίσεις, γι’ αυτό όλοι λέμε “να ξέρεις τον φούρνο σου”.

  12. 4 σπυρια μπαχαρι στην σαλτσα, τίποτα αλλο , καμμια αφαιρεση ή προσθηκη απολυτως σε αυτη την κλασσική ανατολικη συνταγη

  13. Κυριε Παπαζυμουρη το εφτιαξα κι εγω .Αλλα δεν ξερω σε τι αντιστασεις να το βαλω!!
    Παντως ειναι ενα υπεροχο φαγητο!!

  14. Εξαιρετικό! Αν και είχα την εντύπωση ότι το ιμάμ θέλει και σκόρδο? Σε κάθε περίπτωση το έγινε υπέροχο!

    1. Ελάχιστα φαγητά “θέλουν σκόρδο”, στα περισσότερα τους χώνουμε σκόρδο απ’ την ανασφάλεια μπας και δεν έχουν γευση από μόνα τους, με αποτέλεσμα να καπελώνει τη γεύση. Εγω είμαι φανατικός υπερ της αφαίρεσης του σκόιρδου απ’ όπου απλά καπελώνει και φτηναίνει μια κομψή γεύση και της διατήρησης εκει που δίνει ένταση και προσωπικότητα. Το ιμάμ λειτουργεί τέλεια χωρις σκόρδο, δεν το χρειάζεται για να νοστιμήσει, γιατί να το βαρύνουμε!

  15. εμείς στη Θράκη δεν βάζουμε ποτέ τυρί…είναι νηστίσιμο φαγάκι της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου…ούτε τηγανίζουμε τίποτε…όπως είναι οι μελιτζάνες τις καθαρίζουμε την φλούδα σταυρωτά με το πίλερ…τις χαράσουμε διαμπερώς σταυρωτά στο καθαρισμένο μέρος, και τις γεμίζουμε με την γέμιση απο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊδανό, σκληρή ντομάτα και πιπεριές πράσινες, αν έχεις και κόκκινες…σπάνια βάζουμε και μανιτάρια…αλάτι πιπέρι και αράδιασμα στην κατσαρόλα…από πάνω ντοματοπολτό φρέσκιας ντομάτας και λάδι…μπόλικο λάδι…τόσο όσο είδε και ο Ιμάμης και …μπαΐλντισε…και λίγο νεράκι αν ο πολτός είναι στεγνός…μια ώρα βράσιμο σε χαμηλή φωτιά και έτοιμο το φαγάκι…σας ευχαριστώ…

  16. Μπορεί να γίνει η προετοιμασία του φαγητού από την προηγούμενη;

    1. Όλα τα φαγητά που έχουν πολύ κρεμμύδι βαραίνουν την επομένη αν τα μαγειρέψετε. Έτσι εδώ, μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες και να ετοιμάσετε σχεδόν τα πάντα αλλά να βάλετε σάλτσα και λάδι και να τα ψήσετε στο φούρνο τη μέρα που θα καταναλωθούν.

  17. Έχω σκάσει στα γέλια με την φωτογραφία του περιβόητου Ιμάμη από όπου πήρε το όνομά του το υπέροχο αυτό φαγάκι…πρέπει να σας πω ότι η γιαγιά μου από το Κάραγατς, δίπλα στην Αδριανού , μαγείρισσα ολκής, πάντα μου έλεγε ότι όλα τα φαγητά που φτιάχνουμε εμείς οι Έλληνες και ντε και καλά θεωρούνται…τουρκικά , ουδεμία σχέση έχουν με τους Τούρκους…όλοι οι αγάδες και οι …Ιμάμηδες Ελληνες και Ελληνίδες μαγείρους είχαν μέχρι και το 1923 …όλα αυτά είναι συνταγές Ελλήνων και τώρα γίνεται μια εντατική προσπάθεια να οικειοποιηθούν ΟΛΕΣ μα όλες τις συνταγές αυτές…από το κουλούρι μέχρι τον κουραμπιέ και τα ραβανί και τα σαραγλί μαζί με τα μαγειρευτά ..από γεμιστά και Ιμάμ μέχρι στιφάδα και γιουβαρλάκια…τα δε ψάρια αν και ο Βόσπορος ήταν γεμάτος, δεν ξέρανε να τα μαγειρεύουν….οι Τούρκοι ως γνωστόςν όλα τα φαγητά τους είναι κρέατα ψημένα πάνω στη φωτιά…ως νομάδες που ήταν και είναι στα βάθη της Μικράς Ασίας…μένει σε εμάς να κάνουμε μια προσπάθεια να τα δώσουμε Ελληνικά ονόματα ίσως και αρχαιοελληνικά και να τελειώνουμε με αυτά τα δήθεν γκουρμέ…τούρκικα πιάτα….

    1. Σε όλο αυτό με τη Μικρασιάτικη και την Οθωμανική κουζίνα είναι πολυ΄δύσκολο να ξέρει κανείς το τι ακριβως έχει συμβεί, γιατί η ιστορία έχει γραφτεί με τα κυρίαρχα εθνικά πάθη απ τη κάθε πλευρά.

  18. Μόλις έβγαλα το πιρέξ από το φούρνο. Φαίνεται καταπληκτικό. Ξεκίνησα να φτιάχνω τη συνταγή χωρίς πολύ κέφι γιατί μου χάρισαν 9 μελιτζάνες, κρεμμύδια και γινωμένες ντομάτες από μποστάνι και δεν μου πήγαινε η καρδιά να τα αφήσω να χαλάσουν. Τώρα όμως που το βλέπω και το μυρίσω περιμένω πώς και πώς να κρυώσει για να ορμίσω.!
    Η διαδικασία με τα κρεμμύδια είναι όλα τα λεφτά. Γλυκαίνουν και νοστιμίζουν απίστευτα το φαγητό.
    Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις συνταγές σας.

  19. Γειά σας, παρόλο που είναι χειμώνας μου έφεραν μελιτζάνες και έφτιαξα το υπέροχο ιμαμ, Νομίζω πως πρέπει να πούμε και για την μυρωδιά του, νομίζω πως από εκεί αρχίζει το ….μπαΐλντισμα!!!

  20. Οι ντομάτες που φαίνονται στις φωτογραφίες προετοιμασίας και στο έτοιμο πια φαγητό, πόσες και ποτε μπαίνουν; Ευχαριστώ πολύ για όσα υπέροχα μας μαθαίνετε!

    1. Ευχαριστώ! Οι ντομάτες αυτές είναι διακοσμητικές περισσότερο, αλλά και προαιρετικά αν θέλετε λίγες μπορούν να προστεθούν μαζί με την έτοιμη σάλτσα. Μιλάω για 100γρ. όχι πιο πολύ.

  21. Από τις καλύτερες συνταγές!!!!!! Ένα απίστευτα γευστικό ιμάμ ..τόσα χρόνια με την κλασσική συνταγή που έφτιαχνα ήταν απλά μέτριο… Συγχαρητήρια απλά..

  22. Παραλλαγή στην πεντανόστιμη συνταγή σας: Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση, τις αλατίζω λίγο, τις λαδώνω με πινελάκι και τις βάζω στο γκριλ (δυνατό γκριλ) για 15 λεπτά. Τις γυρίζω για άλλα 15 λεπτά και μετά λιώνω το ψημένο εσωτερικό τους με κουταλάκι. Τα υπόλοιπα όλα σύμφωνα με τη συνταγή σας!

Your email address will not be published. Required fields are marked *