Το Χούμους της Ανατολής, που έγινε παγκόσμιο ντιπ (Video)

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

Το χούμους (hummus) είναι ένας παραδοσιακός μεζές της Μέσης Ανατολής, με ταπεινά αλλά νόστιμα και θρεπτικά υλικά που κατάφερε να γίνει παγκόσμια επιτυχία.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

Το συναντάς και το ακούς σε Μ. Βρετανία, Αμερική, Γαλλία κλπ., σαν καθημερινό σνακ – μεζέ που το βρίσκεις έτοιμο – συσκευασμένο στα σούπερ-μάρκετ, πέρα απ’ τα πολλά εστιατόρια που το σερβίρουν σαν ορεκτικό και βέβαια υπάρχει πολύς κόσμος που το φτιάχνει σπίτι. Κάτι που δυστυχώς δεν κατάφερε μέχρι τώρα η ελληνική φάβα, που είναι ένας συναφής μεζές, με την έννοια ότι βασίζεται σε ένα όσπριο που πολτοποιείται. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…

Πολτοποιημένο ρεβίθι, ταχίνι και ελαιόλαδο είναι η βάση του κρεμώδους χούμους, με σκορδάκι και λεμόνι να δίνουν τις εντάσεις τους και να δημιουργούν μια αλοιφή που είναι διακριτικά νόστιμη, πολύ θρεπτική και ιδιαίτερα εύκολη για ντιπ κάθε στιγμή.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

Το βασικό μυστικό στο χούμους είναι ότι το ρεβίθι θέλει καλό βράσιμο για να μαλακώσει και να πολτοποιηθεί εύκολα. Αυτό το πετυχαίνουμε χρησιμοποιώντας (με μέτρο) μαγειρική σόδα, τόσο στο μούλιασμα όσο και στο βράσιμο. Η σόδα δημιουργώντας αλκαλικό περιβάλλον, σπάει την πηκτίνη που κρατά σε συνοχή τα κύτταρα του οσπρίου και έτσι χαλαρώνει την δομή του και μαλακώνει. Απλά αν μπεί πολλή σόδα, την νιώθεις δυσάρεστα στην γεύση, εξού και η σημείωση για “μέτρο”. Οι χρόνοι μουλιάσματος και βρασίματος στα ρεβίθια να ξέρετε ότι είναι λίγο σχετικοί, γιατί παίζουν πολύ ανάλογα με την πρώτη ύλη, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός “βραστερά” για τα ρεβίθια που βράζουν και μαλακώνουν πιο εύκολα.

Το ταχίνι ΟΛΥΜΠΟΣ πάντως είναι αυτό που δίνει τον χαρακτήρα και τη νοστιμιά στη συνταγή, χωρίς να ξεχνάμε την θρεπτική του αξία, ως ένα οικείο σούπερ-φουντ. Και χάρη στο ταχίνι Όλυμπος που είναι αγαπημένος χορηγός μας, έχετε και αυτό το ωραίο βίντεο για να δείτε στη πράξη πως γίνεται η συνταγή:

Το χούμους ταιριάζει ως μεζές σε κάθε καθημερινό τραπέζι, με τη λογική του ντιπ για το ψωμί, αραβικές πίτες ή παξιμάδια, αλλά και για λαχανικά.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή που το μόνο που θέλει είναι προγραμματισμό με την προετοιμασία των ρεβιθιών ( μούλιασμα και βράσιμο). Αυτό θα μπορούσατε να το αποφύγετε βράζοντας τα κατεψυγμένα ρεβίθια Μπάρμπα Στάθη σε 30 λεπτά με ½ κ.γ. σόδας ως μια πρακτική εναλλακτική λύση που έχω δοκιμάσει. Από εκεί και πέρα είναι 10’ υπόθεση με ένα σύρμα και ένα ραβδομπλέντερ.

Υλικά για Χούμους (μεζές για 6-8 άτομα)

350 γρ. ρεβίθια ξηρά
1½ κ.γ. μαγειρική σόδα
120 γρ. ταχίνι ΟΛΥΜΠΟΣ
Χυμός από 1 λεμόνι ή λίγο περισσότερο
60 ml. ελαιόλαδο
1 ½ σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
½ κ.γ. κύμινο
Αλάτι
Καπνιστή πάπρικα για σερβίρισμα

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Μούλιασμα:

Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ, μαζί με 2 φορές τον όγκο τους σε κρύο νερό και ρίχνετε 1 κ.γ. σόδα. Ανακατεύετε και τα αφήνετε να μουλιάσουν 8 ώρες.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

2. Βράζετε τα ρεβίθια:

Βάζετε τα ρεβίθια μαζί με το νερό που μούλιασαν στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ακόμη μισό λίτρο νερό και το υπόλοιπο ½ κ.γ. σόδας και τα σιγοβράζετε για 45’ λεπτά – 1 ώρα περίπου (ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογος με το πόσο ‘βραστερά’ είναι τα ρεβίθια σας, οπότε μπορεί να είναι και περισσότερος της ώρας), μέχρι να είναι πλέον πολύ μαλακά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ζεστό νερό στην πορεία. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνετε στο νερό τους να κρυώσουν.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

3. Ετοιμάζετε το ταχίνι:

Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ (μπασίνα). Προσθέτετε σταδιακά 1-2 κουταλιές απ’ το νερό που έβρασαν τα ρεβίθια και δουλεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λεπτόρρευστο και ν’ ανοίξει το χρώμα του. Στη συνέχεια προσθέτετε το μισό χυμό απ’ το λεμόνι, μετά λίγο λάδι και τέλος το σκόρδο και ανακατεύετε πάλι. Το πόσο ακόμη λεμόνι θα προσθέσετε, καλύτερα να το αποφασίσετε στο τέλος , αφού έχουν ενσωματωθεί και τα ρεβίθια, ώστε να έρθει στη γεύση σας.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι
4. Ενσωματώνετε και πολτοποιείτε τα ρεβίθια:

Προσθέτετε τα ρεβίθια (χωρίς άλλο νερό) και στη συνέχεια με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε καλά, μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή, ώστε να έχει το χούμους σας βελούδινη υφή. Θυμηθείτε να κρατήσετε μερικά ρεβίθια, ολόκληρα για το ντεκόρ.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι
5. Τελειώνετε το χούμους:

Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ενσωματώνετε με το σύρμα. Στη συνέχεια το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε και βλέπετε αν θέλετε περισσότερο λεμόνι, οπότε προσθέτετε μέχρι να έρθει στη δικιά σας γεύση.

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

Σερβίρισμα:

χούμους με ρεβίθια και ταχίνι

Σερβίρετε το χούμους σε πιατέλα, βάζοντας λίγα ρεβίθια από πάνω, ελάχιστη καπνιστή πάπρικα και μερικές πρέζες ελαιόλαδο να φαίνεται λαχταριστό! Το απολαμβάνετε με αραβικές πίτες ψημένες ή ωμές ή οποιοδήποτε ψωμί ή παξιμάδι σας αρέσει. Εμείς τα σερβίραμε στην πιατέλα απ’ το επαγγελματικό σερβίτσιο AMNESIA της ΙΩΝΙΑ που αρέσει πολύ και είναι εξαιρετικά ανθεκτική, αφού βράσαμε τα ρεβίθια μας στον αγαπημένο μας ταβά της Fest.

Το Χούμους της Ανατολής, που έγινε παγκόσμιο ντιπ (Video) 4.86/5 (97.14%) 7 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply