Grimbergen: καθημερινή γκουρμέ μπύρα σε τρεις τύπους

Grimbergen beer Caruso

Η Grimbergen beer, μια Βέλγικη μοναστηριακή μπύρα που έρχεται στην Ελλάδα σε τρεις τύπους, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, στο φιλόξενο χώρο του Clumsies. Για κάθε τύπο μπύρας μάλιστα, ορίστηκε και από ένας ambassador του χώρου της γαστρονομίας, για να την παρουσιάσει στο κοινό. Έτσι, μαζί με τους Γιάννη Κοροβέση του Bitterbooze που ανέλαβε την Double, και Μαριλού Παντάκη του Madame Ginger που μίλησε για την Blanche, ο υπογράφων παρουσίασε την Grimbergen Blonde. Με πολύ υπερηφάνεια μάλιστα, μια και έχω γίνει φανατικός καταναλωτής της μάρκας, η οποία και θα μας υποστηρίζει για αρκετό διάστημα, προσφέροντας μεταξύ άλλων και δώρα στους αναγνώστες μας.
Αλλά πριν φτάσουμε αναλυτικά στις τρεις μπύρες, ας πάρουμε την ιστορία της αυθεντικής αυτής μάρκας απ’ την αρχή, απ’ το αβαείο του Grimbergen.

Μοναστηριακές μπύρεςΣτο αβαείο του Grimbergen λοιπόν, οι μοναχοί δεν αρκέστηκαν στις παρακλήσεις προς τον Θεό για να φέρει την ευτυχία στον κόσμο. Προχώρησαν ένα βήμα περισσότερο, παράγοντας θεϊκές μπύρες από το 1128. Συνέβαλλαν έτσι καθοριστικά στην ευτυχία των απανταχού καλοφαγάδων και μερακλήδων μέχρι σήμερα. Πρακτικά πράγματα, όχι θεωρίες!

Για τους λόγους που τους ώθησαν να ξεκινήσουν την ζυθοποίηση κατά τα μεσαιωνικά χρόνια δείτε πως το εξηγεί ο πατήρ Καρέλ, σ’ αυτό το μικρό ενδιαφέρον βίντεο που καλύπτει την ιστορία των προϊόντων.

Η γνώση και η εξειδίκευση στη ζυθοποιία εξελίχτηκε στο αβαείο του Grimbergen μέσα στους αιώνες και η εμπειρία στην παρασκευή ζύθου με πολύπλοκα αρωματικά χαρακτηριστικά και σχετικά υψηλό αλκοόλ, σήμερα δημιουργεί μοναδικά προϊόντα, που εγώ τα κατηγοριοποιώ ώς γκουρμέ μπύρες. Και τις ονομάζω γκουρμέ όχι τόσο με τη λογική της δυνατότητας να συνοδεύσουν γκουρμέ γεύματα, όσο με την αναβαθμισμένη εμπειρία γεύσης που σου προσφέρουν την στιγμή κατανάλωσης.

Οι μοναστηριακές μπύρες του Βελγίου γενικώς είναι διάσημες για τον αρωματικό χαρακτήρα τους και την μεστή τους γεύση, αλλά στη πλειονότητά τους βρίσκω ότι έχουν τόσο έντονο χαρακτήρα που δεν ταιριάζουν εύκολα στη καθημερινότητα. Είναι εξαιρετικές για μια φορά στις τόσες, στη κατάλληλη φάση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την σειρά της Grimbergen.

Αυτό που με έχει ενθουσιάσει στις μπύρες της Grimbergen είναι ότι ενώ έχουν χαρακτήρα και πολύπλοκες αρωματικές εντάσεις, ταιριάζουν ταυτόχρονα σε καθημερινές περιστάσεις κατανάλωσης είτε με συνοδεία φαγητού, είτε αυτόνομα ως ποτό.

GRIMBERGEN beer clumsiesΟι τρεις τύποι Grimbergen που έρχονται στη Ελλάδα είναι η Blonde, η Blanche και η Double Ambrée. Τρεις μπύρες που πίνω τακτικά εδώ και ένα μήνα και πραγματικά νιώθω ότι ανέβηκα επίπεδο. Καμία απολύτως σχέση με τις μαζικές μπύρες του εμπορίου που ξέρετε.

Με την Grimbergen αισθάνεσαι ότι η μπύρα μπορεί να γίνει ένα ξεχωριστό ποτό, γεμάτο προκλήσεις στον ουρανίσκο, αλλά ταυτόχρονα γενναιόδωρο στις ανταμοιβές ηδονής.

Ακόμη βέβαια δεν έχω καταλήξει ποια απ’ τις τρεις προτιμάω. Κάθε φορά διαλέγω διαφορετική ανάλογα με τη στιγμή:

Η Grimbergen Blonde είναι μία απαλή ale μπύρα με 6,7% αλκοόλ, η οποία χαρακτηρίζεται από ξανθό λαμπερό χρώμα, πυκνό κρεμώδη αφρό και άρωμα από ώριμα φρούτα με πικάντικες νότες γαρύφαλλου. Προσφέρει μία ιδιαίτερη γευστική εμπειρία με νότες γλυκόριζας, ανανά, βερίκοκου και κορόμηλων, που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ιδανική να την πεις μόνη της σαν απεριτίφ ή ποτό λόγω του φρουτώδους aftertaste, αλλά άνετα συνοδεύει φαγητό.

GRIMBERGEN BLONDE 1

H Βελγικού τύπου White μπύρα Grimbergen Blanche, με 6% αλκοόλ, διακρίνεται για το ανοιχτό ξανθό χρώμα της και τον πλούσιο κρεμώδη αφρό της. Το ξεχωριστό άρωμα εσπεριδοειδών, κόλιανδρου και γαρίφαλου σε συνδυασμό με τη γεύση περγαμόντου και κίτρινων φρούτων με ανεπαίσθητες νότες βανίλιας, κεντρίζει τις αισθήσεις και προσφέρει μία δροσερή απόλαυση! Προσωπικά την επιλέγω σε στιγμές που θέλω δροσιά ή όταν τυχαίνει να πίνω μεσημέρια.

GRIMBERGEN BLANCHE

Το τρίτο μέλος της οικογένειας Grimbergen, η Double Ambrée, (για τους φίλους, απλά Double) είναι μία διπλής ζύμωσης ale μπύρα με 6,5% αλκοόλ, η οποία ξεχωρίζει για τον κρεμώδη αφρό και το ιδιαίτερο σκούρο κόκκινο χρώμα της. Το άρωμα καραμέλας, αποξηραμένων δαμάσκηνων και βύνης σε συνδυασμό με την μεστή γεύση λυκίσκου και βύνης της Grimbergen Double προσφέρουν μία μοναδική απολαυστική εμπειρία! Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον με την Double είναι ότι αρέσει και σε πότες που δεν συνηθίζουν να επιλέγουν σκουρόχρωμες μπύρες. Την επιλέγω μαζί με κρεατικά και μετά το φαγητό, ως after dinner drink.

GRIMBERGEN doubleΔείτε πιο κάτω το βίντεο με τους μοναχούς Eric και Karel που παρουσιάζουν τις τρεις αυτές μπύρες (και την κόκκινη που δεν εισάγεται στην Ελλάδα) και προσέξτε τον τρόπο που σερβίρουν με το μπουκάλι αλλά και την ενδιαφέρουσα εξήγηση περί φορολόγησης των μοναστηριών που επέτρεψε την ανώτερη ποιότητα παραγωγής μπύρας στο Βέλγιο στα παλιά χρόνια.

Σημειώνω ότι οι μπύρες αυτές για να τις εκτιμήσετε πλήρως γαστρονομικά, χρειάζεται να σερβιριστούν σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία απ’ ότι συνήθως πίνουμε μπύρα στην Ελλάδα. Δηλαδή στους 6°-8ºC αντί για τους 4°C που τις φτάνει ένα κανονικό ψυγείο. Μάλιστα όπως διαπίστωσα, τότε μόνον κάνουν τον σωστό αφρό, οπότε καλό είναι να τις βγάζετε απ’ το ψυγείο κανένα τέταρτο πριν το σερβίρισμα. Στο σερβίρισμα η κυκλική κίνηση του χεριού που βλέπετε στο βίντεο με το ποτήρι υπό κλίση 45° είναι η σωστή τεχνική για να βγει η κατάλληλη ποσότητα αφρού, ώστε να μπορείτε να τις απολαύσετε ιδανικά.

GRIMBERGEN SERVING RULESΈχω να υπερηφανευτώ πάντως ότι ο Pοl Εμμανουηλίδης (Beer & Deli) που παρουσίασε τις Grimbergen συνολικά, όντας ο κατ’ εξοχήν εξπέρ της μπύρας στην Ελλάδα, είχε να λέει για τον τρόπο σερβιρίσματός μου, κατά την εκδήλωση στο Clumsies. Μια νέα λαμπρή καριέρα ξετυλίγεται μπροστά μου!

Πέρα απ’ τη μοναδική γεύση όμως, κάθε φορά που πίνει κανείς Grimbergen νιώθει μέρος μιας περιπετειώδους ιστορίας 900 ετών, σύμβολο της οποίας είναι ο Φοίνιξ στο λογότυπο της. Γιατί το αβαείο του Grimbergen που πρωτολειτούργησε το 1128, κάηκε ολοσχερώς λίγα χρόνια αργότερα, ξαναχτίστηκε το 1142 και από τότε ξανακάηκε δυο φορές και επαναδημιουργήθηκε το 1585 και το 1842, χάρη στο πείσμα, τη πίστη και τη προσπάθεια των μοναχών που το υπηρετούσαν (…και την ανάγκη τους να φτιάχνουν μια τόσο καλή μπύρα, συμπληρώνω εγώ). Έτσι, οι μοναχοί́ αποφάσισαν να υιοθετήσουν το έμβλημα του φοίνικα (Phoenix) ως σύμβολο της παντοτινής αναγέννησης του μοναστηριού τους και το motto Ardet nec consumitur, που σημαίνει «Καίγεται αλλά δεν καταστρέφεται», όπως θα δείτε και στο κατωτέρω βίντεο.

Πάντως έχω να ομολογήσω ότι η Grimbergen πολύ σύντομα κατάφερε να γίνει η πλησιέστερη σχέση που είχα με την καθολική εκκλησία και δεν μπορώ να μην της απονείμω τον τίτλο της ‘ευλογημένης μπύρας’. Ευλογημένη από πλευράς γαστρονομικής απόλαυσης, σίγουρα! Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω…

Σας προτείνω να δοκιμάσετε και τους τρεις τύπους Grimbergen στη πρώτη ευκαιρία. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα την χαρείτε όσο και εγώ και γι’ αυτό άλλωστε αποφασίσαμε να έχουμε συνεργασία με την εταιρία. Γιατί σ’ αυτό το μπλογκ υποστηρίζουμε μόνο προϊόντα που επιλέγουμε για το σπίτι μας, τα προσφέρουμε στους φίλους μας και τα πιστεύουμε 100%.

Επίσης σας ενημερώνω ότι ξεκινήσαμε διαγωνισμό στη σελίδα του facebook του Cucina Caruso όπου οι αναγνώστες μας μπορούν να κερδίσουν 5 κιβώτια 24 φιαλών Grimbergen ώστε να δοκιμάσουν το προϊόν με τη παρέα τους. Μπορείτε να λάβετε μέρος κι’ από εδώ πιο κάτω ως τις 15/6/15 αφού μελετήστε τα βίντεο και το άρθρο αυτό, γιατί οι πληροφορίες θα σας φανούν χρήσιμες για να απολαύσετε Grimbergen σπίτι σας…

GRIMBERGEN _20150601_0767

Grimbergen: καθημερινή γκουρμέ μπύρα σε τρεις τύπους 4.56/5 (91.25%) 16 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • […] παρέα με τους Food Blogger Δημήτρη Παπαζημούρη από το Cucina Caruso αλλά και τον μοναδικό Barman Γιάννη Κοροβέση […]

  • Reply November 10, 2016

    Φοίβος

    Χαίρετε και πάλι, δηλώνω φανατικός θαυμαστής του blog, εκκολαπτόμενος αστικός μάγειρας και θαυμαστής του ύφους γραφής. Επίσης, είμαι κάτοικος Ναυπλίου και με εξαίρεση ελάχιστες καφετέριες στην παλιά πόλη, Grimbergen δεν μπορώ να βρω πουθενά (τα δύο καταστήματα του Βασιλόπουλου σε Άργος και Ναύπλιο δεν τη φέρνουν). Υπάρχει τρόπος να τη βρεις κανείς και να τη φέρει εκτός Αθήνας;
    Ευχαριστώ πολύ!

    • Βρήκαμε άκρη, απ΄την εταιρεία που μου ρότεινε να πάτε εκεί:
      ΚΟΡΑΛΛΗΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, & ΣΙΑ Ο.Ε. “CARE + FULL”
      Λόγγος Λευκακίων (Επαρχιακή Οδός Ναυπλίου – Τολό 4 χλμ.), 21100, Ναύπλιο, 2752029111
      Επιπλέον, εγώ λέω να πάτε και στο τοπικό ΑΒ, να διαμαρτυρηθείτε και να ζητήσετε να σας φέρνουν. Συνήθως το κάνουν.

Leave a Reply

Leave a Reply