Πικάντικες & Ζουμερές Γαρίδες Σαγανάκι

garides saganaki

Οι γαρίδες σαγανάκι ήταν πάντοτε απ’ τους αγαπημένους μου μεζέδες σε ουζερί και ταβέρνες, αν και τις περισσότερες φορές με απογοήτευε το γεγονός ότι στο μαγείρεμα τις ‘εκτελούσαν’ κανονικά. garida saganakiΟ συνδυασμός της γαρίδας με φέτα και σάλτσα ντομάτας, που αποτελεί κατά τεκμήριο τη βάση για τα περισσότερα σαγανάκια, είναι μεγάλη ελληνική γαστρονομική εφεύρεση. Δυστυχώς, όμως, πολύ συχνά, καταλήγει σε ένα μπάνιο γαρίδας σε λαδερή σάλτσα και -σχεδόν πάντα- σε γαρίδες που έχουν παραμαγειρευτεί χάνοντας κάθε γεύση και υφή. Ο γευστικός τόνος στο σαγανάκι έχει να κάνει με την ισορροπία ανάμεσα στην καυτερή υφή του πιάτου και το δέσιμο της σάλτσας, κάτι που επιτρέπει στα υπόλοιπα υλικά (και κυρίως στις γαρίδες) να διατηρήσουν την φρεσκάδα της γεύσης τους.

garides saganaki picantikes Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι αν και πότε είχα ξαναφτιάξει σαγανάκι με γαρίδες στο σπίτι και πώς μπορεί να το είχα κάνει στο παρελθόν. Αλλά τον τελευταίο μήνα, έτυχε να βρω ωραίες (και φτηνές!) γαρίδες στον ψαρά μου και, θέλοντας να κάνω πρώτο πιάτο σε δύο διαφορετικά μενού, βρήκα την ευκαιρία να δημιουργήσω τη δικιά μου συνταγή, που  ήρθε ως έμπνευση της στιγμής, την ώρα που άνοιξα το ψυγείο για να δω τί υλικά διέθετα. Αποφάσισα λοιπόν, να κάνω τρεις βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα σαγανάκια που τρώμε συνήθως έξω και πάνω απ’ όλα να δώσω μεγάλη προσοχή στο να ψήσω τις γαρίδες μόνο όσο χρειάζεται, ώστε να μην βγουν σκληρές.

Η πρώτη διαφοροποίηση ήταν η χρήση πράσου στα υλικά, που δίνει γλυκύτητα και γευστικό υπόβαθρο. Η δεύτερη ήταν ο κόλιανδρος, για να δώσει μια εξισορροπιστική ένταση στο συνδυασμό με την καυτερή πιπεριά. Τέλος, επεδίωξα η σάλτσα να είναι δεμένη και με ελάχιστο λάδι, ώστε να λειτουργεί μεν σαν πρώτο πιάτο, χωρίς όμως να βαραίνει.

Αυτό που επίσης αρνήθηκα να κάνω, αν και οι περισσότερες συνταγές στο διαδίκτυο το έχουν ως στάνταρ, είναι να βράσω από πριν τις γαρίδες, αντί να τις ψήσω απλώς μέσα στη σάλτσα. Αυτή τη λογική -που και διάσημοι σεφ ακολουθούν- με βρίσκει κάθετα αντίθετο, γιατί δεν σέβεται το πολύτιμο υλικό, μιας και αφαιρεί τη δυνατότητα η σάλτσα να οσμωθεί από τη γεύση της γαρίδας, ώστε να επιτευχθεί ένας επιτυχημένος γάμος των συστατικών στο σαγανάκι και εν τέλει να νιώθεις την υπέροχη θαλασσινή γεύση της φρέσκιας γαρίδας στο πιάτο.

Πάντως, οι καλεσμένοι μου  και τις δύο φορές που παρουσίασα το πιάτο, έδειξαν ότι η συνταγή πέτυχε ακριβώς αυτό που επεδίωκε, με τα κύρια σχόλια να εστιάζονται στην απόλυτη ισορροπία όσον αφορά στον καυτερό χαρακτήρα και τον γευστικό πλούτο του πιάτου και βεβαίως, στο πόσο τέλεια ψημένες βγαίνουν οι γαρίδες, τις οποίες τρως και απολαμβάνεις την υφή, τη φρεσκάδα και πλήρη τη γεύση τους.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η συνταγή είναι απλή και γρήγορη και ταιριάζει τόσο σαν πρώτο πιάτο για στεγνό δεύτερο, ψάρι ή και κρέας, όσο και για συνοδευτικός μεζές στο ούζο. Η τελική μάλιστα απόλαυση εστιάζεται στην αναπόφευκτη παπάρα στη δεμένη σάλτσα, μια και η φέτα δεν έχει διαλυθεί μέσα της αλλά τη νιώθεις πικάντικη και νόστιμη καθώς την κόβεις με το ψωμάκι σου, ειδικά αν είναι ζυμωτό και ξινό…

Χρειάζονται 20 λεπτά για το καθάρισμα των γαρίδων και άλλα 20 λεπτά για τα υπόλοιπα υλικά και το μαγείρεμα.

Το πιάτο μπορεί να γίνει σε δυο φάσεις: να ετοιμαστεί πρώτα τη σάλτσα μέχρι και το στάδιο που μπαίνει η φέτα και αργότερα να ξαναζεσταθεί και να προστεθούν οι γαρίδες. Ωστόσο, το καλύτερο είναι να γίνουν όλα μαζί πριν το σερβίρισμα.

Υλικά για 6 άτομα (πρώτο πιάτο)

18 φρέσκιες μεγάλες γαρίδες (3 ανά άτομο)
400 γραμ. (1 κουτί) ντομάτα ψιλοκομμένη
8 ντοματίνια πομοντόρια κομμένα στη μέση (προεραιτικά)
1 λεπτό πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης (ή και πράσινη) κομμένη σε ροδέλες
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, με τα σπόρια της, (ή ½ κ.γ. μπούκοβο)
1 χούφτα κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά τεράγωνα 2Χ2 εκ.
100 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

garides-saganaki-proetoimasia

Παρασκευή

1. Καθαρίζετε τις γαρίδες: Κρατώντας κάθε γαρίδα στο ένα χέρι, κάνετε με μυτερό, κοφτερό μαχαίρι μια σχισμή στο κέλυφος στη πλευρά της κοιλιάς, από την ουρά μέχρι το κεφάλι και βγάζετε εννιαίο το κέλυφος του σώματος (κάτι σαν να γδύνετε τη γαρίδα). Στη συνέχεια, αφαιρείτε το μαύρο νεύρο που βρίσκεται στη κοιλιά και αμέσως μετά τη μαύρη γραμμή που βρίσκεται στη ράχη, με το μαχαίρι και το δάκτυλο (βλ. φωτό).

garides-saganaki-saltsa

2. Ετοιμάζετε το σαγανάκι: Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, την πιπεριά Φλωρίνης και την καυτερή πιπεριά με το λάδι σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα και τα πομοντόρια και αφού πάρουν βράση για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το κρασί, αλάτι και πιπέρι και τον μισό κόλιανδρο. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 7-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. Τότε ρίχνετε τη φέτα και μαγειρεύετε άλλα 4 λεπτά μέχρι να αρχίζει να λιώνει.

πικάντικες γαρίδες σαγανάκι

Βάζετε τις γαρίδες και τις αφήνετε να ψηθούν κατά μέγιστο 2 λεπτά από τη μία πλευρά, τις γυρνάτε με λαβίδα και ψήνετε άλλα 2 λεπτά από την άλλη. Προσοχή, όχι παραπάνω γιατί οι γαρίδες θα σκληρύνουν και θα χάσουν τη φρεσκάδα τους. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, κλείνετε τη φωτιά.

3. Σερβίρισμα: Αφήνετε το σαγανάκι για 1-2 λεπτά να δέσει και το σερβίρετε ζεστό, προσθέτοντας κατά βούληση φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Δεν θα έχετε φάει ποτέ καλύτερο σαγανάκι…

Το άρθρο με την συνταγή για πικάντικες και ζουμερές γαρίδες σαγανάκι, πρωτογράφτηκε στο pandespani

Πικάντικες & Ζουμερές Γαρίδες Σαγανάκι 4.16/5 (83.16%) 19 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

4 Comments

  • Reply March 7, 2016

    ΓΙΩΡΓΟΣ

    Καλησπέρα. Έχω μερικές ερωτήσεις, αν χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες γαρίδες θα τις αφήσω να ξεπαγώσουν για να τις καθαρίσω ;; Επίσης έχετε δοκιμάσει αντί για κρασί τσίπουρο με γλυκάνισο ;;; Δίνει μια πολύ ωραία γεύση. Τι γνώμη έχετε ;; Αν δεν βρω φρέσκο κόλιανδρο τι μπορώ να βάλω ;;;;

    • Τις κατεψυγμένες αν τις αφήσετε για 5-10 λεπτά σε ένα μπολ με νερό είναι έτοιμες για καθάρισμα και μαγείρεμα σαν φρέσκες. Έχω δοκιμάσει ούζο αλλά κάλλιστα θα δούλευε γλυκανισάτο τσίπουρο. Αν σας αρ΄’εσει μια χαρά. Είναι απ’ τα πράγματα που είναι υποκειμενικά στη γεύση του καθενός. Μπορείτε να βάλετε σπόρια κόλισνδρου ή σκόνη και μαϊντανό ή σκέτο μαϊντανό, ή αν βάλετε γλυκανισάτο τσίπουρο ή ούζο, λίγος φρέσκος μάραθος θα ήταν τέλειος επίσης. Με τα καρυκεύματα παίξτε “στη γεύση σας” όσο θέλετε, αρκεί να τηρήσετε τα τεχνικά κομμάτια της συνταγής όπως το ψήσιμο της γαρίδας τελευταία στιγμή για μαξ 2 λεπτά. Εκεί είναι η ουσία της μαγειρικής.

  • Reply December 23, 2016

    Eleni

    Θελω να κάνω κυρίως γεύμα με γαρίδες. Με τί συνοδεύεται καλύτερα; Θα σας είμαι ευγνώμων!!!!

    • ΣΥγνώμη αλλά δεν έχω καταλάβει την ερώτηση. Θέλετ ως κύρίως πιάτο κάποιο πιάτο με γαρίδες και ρωτάτε πως; Ρωτάτε τι να πάει ως πρώτο σ’ αυτη τη περίπτωση; Θέλετε κρασί να συνοδέυσει γαρίδες; Το σαγανάκι γαρίδες υποθέτω δεν έχει καμμία σχέση γιατί μόνο ως ορεκτικό πάει… Διευκρινήστε γιατί μπλέχτηκα. Πάντως ως γενινή αρχή δεν θα έβγαζα ποτε κυρίως πιάτο με γαρίδες, παρα μόνο ως πρώτο.

Leave a Reply

Leave a Reply