Φρέσκα Φασολάκια Λαδερά και τα 3 Μυστικά της Αντίστασης

Φασολάκια λαδερα γιαχνη

Τα φασολάκια λαδερά είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό σπιτικό φαγητό που στους περισσότερους προκαλεί νοσταλγικές μνήμες απ’ τη μανούλα τους. Και εκεί οφείλεται κατά την εκτίμησή μου και το μοναδικό πρόβλημα αυτού του κατά τα άλλα υπέροχου ελληνικού πιάτου.

green bean 1Γιατί η εμπειρία μου, έχοντας φάει το φαγητό αυτό από πολλές μανάδες και γιαγιάδες, όχι όλες δικές μου, βέβαια (!), είναι ότι το αδικούν με τον τρόπο που το μαγειρεύουν. Και έτσι εκπαιδεύουν λάθος το γευστικό κριτήριο των παιδιών τους (εγώ και σεις δηλαδή), που σε περιπτώσεις όπως αυτές, δεν τολμούν να αντισταθούν και να επαναστατήσουν απέναντι στη προηγούμενη γενιά, υιοθετώντας και διαιωνίζοντας τις λάθος μαγειρικές πρακτικές της. Το βλέπω άλλωστε στο γραφείο, στα τάπερ απ’ τα φασολάκια λαδερά που φέρνουν οι συνάδελφοι στη κουζίνα για γεύμα, που δεν τα ζηλεύω, αλλά με βοηθούν να αντιληφθώ τι ακριβώς γίνεται.

Ποια είναι λοιπόν τα εγκληματικά λάθη και παραλήψεις της απερχόμενης γενιάς που με τόσο κόπο, στοργή και προδέρμ, μας μύησε στα μυστικά του φρέσκου φασίολου ως λαδερό;

Φασολάκια λαδεράΔύο απλά πράγματα γίνονται λάθος κατ’ εξακολούθηση κατά την γνώμη ενός “αχάριστου” νεωτεριστή της αστικής κουζίνας που δεν φοβάται να τα βάλει με την “κακώς εννοούμενη” παράδοση.
Πρώτον και κυριότερο, το ότι οι μανάδες μας, μας έμαθαν να βράζουμε τα φασολάκια τόσο πολύ στο μαγείρεμα, ώστε να μπορούμε να τα φάμε και χωρίς δόντια και δεύτερον, ότι είθισται να κολυμπάνε σε ένα πιάτο με υπερβολικά ζουμιά ντομάτας, νερού και λαδιού.

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε εμείς να κράξουμε “αντισταθείτε”!
Γιατί αυτή είναι η λέξη κλειδί σε μια κατά τα άλλα εντελώς απλή συνταγή. Αντίσταση!
Αντίσταση σε τρία σημεία, που συνιστούν κατ’ εμέ και τα τρία μυστικά της νεωτεριστικής άποψης, γι’ αυτή την τέλεια κατά τα άλλα, παραδοσιακή συνταγή για φρέσκα φασολάκια λαδερά:

Μυστικό 1: Αντισταθείτε στα παραβρασμένα φασολάκια

Το φασόλι όταν μαγειρευτεί θα πρέπει να αντιστέκεται στη δαγκωνιά σας , να μένει τραγανό, να νιώθεις ότι έχει ζωή, σφρίγος, φρεσκάδα καλοκαιρινή που σφύζει υγεία. Όχι εκείνο το μαλθακό πράγμα που ανοίγει και επιτρέπει στα σπόρια απ’ τα φασολάκια να βγαίνουν στο πιάτο και να κάνουν βόλτες μέσ’ τη σάλτσα.

Τα φασολάκια πλατιά, λαδερά, οφείλουν να είναι ολόκληρα και σε κάθε μπουκιά να νιώθεις την αντίσταση στα δόντια σου, τόσο απ’ το πράσινο περίβλημα, όσο και απ΄ το νόστιμο αμυλώδες φασολάκι ‘κιντερ-έκπληξη’ που κρύβουν μέσα.

Αυτό είναι θέμα λίγο μαγειρικής τεχνικής και λίγο εγκράτειας στους συνολικούς χρόνους μαγειρέματος. Όσον αφορά στην τεχνική, η πρόταση της συνταγής είναι να σοτάρετε επί 8-10 λεπτά τα φασολάκια στο λάδι στα 3/4 της έντασης, ΠΡΙΝ προσθέσετε νερό, εν αντιθέσει με τις περισσότερες καταγεγραμμένες συνταγές.

Fasolakia-Ladera_20150820_0057Χωρίς να μπω σε μεγάλες επιστημονικές αναλύσεις, κατά το μαγείρεμα το νερό στα λαχανικά ως αλκαλικό, τα μαλακώνει, ενώ το λάδι τα κρατά σφριγηλά (λόγω όσμωσης από έξω προς τα μέσα και όχι αντίθετα όπως με το νερό). Οπότε όσο χρόνο τα σοτάρετε σε λάδι, τόσο πιο πολύ τα κύτταρά τους κρατούν το νερό τους και άρα στο τέλος βγαίνουν τραγανά. Όσο τα βράζετε σε νερό, τόσο το νερό απ’ τα κύτταρά τους, βγαίνει στο νερό που τα βράζει και άρα μαλακώνουν.

Μυστικό 2: Αντισταθείτε στη ντομάτα

Τα φασολάκια λαδερά δεν θέλουν πολλή ντομάτα. Η ντομάτα παίζει όχι σε δεύτερο αλλά σε τρίτο επίπεδο, μετά τον μαϊντανό και το κρεμμύδι. Αντισταθείτε και στον πελτέ και στη σάλτσα ντομάτας. Μόνο ντομάτα τριμμένη στο τρίφτη ή σε μικρά κομμάτια και λίγη σε ποσότητα ώστε να μην καπελώσει την υπέροχη φρέσκια γεύση του φασολιού.

Αυτό δε σημειώνω ότι είναι οδηγία από παραδοσιακούς και όχι νεωτεριστική δικιά μου, αλλά την ασπάζομαι 100% γιατί εκφράζει την σωστή μαγειρική φιλοσοφία που στόχο έχει να αναδείξει το ένα κύριο υλικό. Και αυτό στο πιάτο μας είναι το φασόλι και όχι η ντομάτα.

Fasolakia-Ladera_20150820_0087Μυστικό 3: Αντισταθείτε στο πολύ νερό, χωρίς μέτρημα

Κάθε φορά που βλέπετε ένα πιάτο λαδερού που κολυμπάει σε ζουμιά, ένα χαριτωμένο κουνελάκι, πνίγεται στο ρυάκι, εξαιτίας του μάγειρα! Καλά, ίσως όχι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό το νερομπούλι σε παραβρασμένα λαδερά φαγητά εμένα μου προκαλεί αναγούλα και αίσθηση ξεπέτας και προχειρότητας!

Τα λαδερά φαγητά πρέπει να σερβίρονται με σάλτσα λαδιού, που συχνά περιέχει πυκνή σύνθεση ντομάτας κρεμμυδιού και μυρωδικών και χωρίς ΙΧΝΟΣ νερού. Ούτε σταγόνα παρακαλώ!

Ο μόνος λόγος που τα λαδερά σερβίρονται ως νερομπούλια είναι ότι οι περισσότερες παραδοσιακές νοικοκυρές έχουν αλλεργία στο ακριβές μέτρημα των υλικών στη μαγειρική, νοιώθουν το μαγείρεμα ως υποχρέωση και όχι ως δημιουργία και έχουν βεβαίως μάθει στα παραβρασμένα λαχανικά. Οπότε ρίχνουν μπόλικο νερό εκεί στην αρχή μην καεί το φαγητό, κάνουν τις δουλειές τους και όταν το θυμηθούν πάνε και το βγάζουν. Όχι μαντάμ! Αντιστάσου στη προχειρότητα και κάνε το φαγητό σου με αγάπη και ακρίβεια!

Fasolakia-Ladera_20150820_0110Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή που απ’ τη πολύ ευκολία παραμελούμε συχνά τα βασικά της μυστικά και βγαίνει υποδεέστερη της ιδανικής. Θα σας πάρει 15 λεπτά στο καθάρισμα των φασολιών και την προετοιμασία των υλικών και άλλα 45’ στο μαγείρεμα. Πρέπει να είστε από πάνω όμως μέχρι και το σοτάρισμα των φασολιών και να ελέγχεται συχνά την πορεία του μαγειρέματος μια και χρησιμοποιούμε το ελάχιστο νερό και θέλει προσοχή.
Το πόσο αλντέντε θέλει ο καθένας τα φασολάκια του είναι υποκειμενικό, αλλά αν δεν είστε συνηθισμένος, σας προτείνω να εκπαιδεύσετε τη γεύση σας σ’ αυτή την πιο μοντέρνα και υγιεινή λογική και θα το εκτιμήσετε συν τω χρόνω.

Υλικά ( για 4 άτομα)

1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια πλατιά = 850γρ. καθαρισμένα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
1 καρότο σε μισές ροδέλες
1 ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. τριμμένη ντομάτα
½ φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
400 μλ ζεστό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
70 μλ. Ελαιόλαδο παρθένο για το μαγείρεμα και 50μλ. έξτρα παρθένο για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Πλένετε τα φασολάκια και στη συνέχεια τα καθαρίζετε κόβοντας τις δυο άκρες. Εφόσον έχουν νεύρα (τριχοειδείς ίνες στη πλάγια πλευρά) που τις αισθάνεστε να αντιστέκονται στο κόψιμο, τις αφαιρείτε κι’ αυτές. Αν τα φασολάκια σας είναι πολύ μακρυά, κόψτε τα στη μέση. Από το 1 κιλό ακαθάριστα φασολάκια υπολογίστε 15% φύρα, ήτοι καθαρό 850 γρ.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους 12. Σε πλατιά κατσαρόλα και στο ½ της έντασης του ματιού, βάλτε το λάδι για το σοτάρισμα να ζεσταθεί. Μόλις κάψει ρίξτε κρεμμύδι, πατάτες και καρότο να σοταριστούν για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέστε και την κουταλιά της ζάχαρης στη διαδικασία.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους 23. Ανεβάστε την ένταση του ματιού στα ¾ και προσθέστε τα φασολάκια και ανακατέψτε ωστε να πάνε κάποια κάτω στο λάδι και ν’ αρχίσουν να σοτάρονται. Ανά λεπτό ανακατεύετε ώστε σταδιακά όλα τα φασολάκια να έχουν πάρει μια καλή δόση σοταρίσματος στο λάδι για περίπου 8 λεπτά.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους 34. Προσθέστε τη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες και τα 400 μλ. ζεστό νερό και ανακατέψτε. Αφού πάρουν βράση χαμηλώστε την ένταση στη μέση να σιγομαγειρευτούν με ανοιχτό καπάκι.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους 45. Σε 20’ προσθέστε αλατοπίπερο και τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά. Ανάλογα με τη φωτιά και το σκεύος σας σιγά-σιγά η ποσότητα του νερού θα ελαττούται και θεωρητικά σε 15’ ακόμη λεπτά, θα έχει μείνει ελάχιστο ενώ τα φασολάκια θα είναι έτοιμα και τραγανά. Επειδή κάθε σκεύος, κουζίνα, φασολάκια και γούστο είναι ελαφρά διαφορετικά, στο τελευταίο δεκάλεπτο ελέγχετε τη ποσότητα των υγρών και δοκιμάστε κάθε τόσο τα φασολάκια. Αν θέλετε τα φασολάκια σας λιγότερο αλντέντε, προσθέστε λίγο ακόμη νερό αλλά με προσοχή και ανά 100 μλ., ώστε να μην περισέψει στο τέλος και βγει το φαγητό σαν αντιαισθητικό νερομπούλι.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους 5

Σερβίρισμα:

Αφήστε το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρετε, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να δέσουν οι γεύσεις. Προσθέστε κατά βούληση φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι και σερβίρετε με καλό ψωμί και φέτα. Ιδανικά συνοδεύεται από μια Grimbergen Blonde που με το φρουτώδη χαρακτήρα της, ταιριάζει τέλεια με τα τραγανά και αρωματικά φασολάκια σας.

Φασολάκια Λαδερά και τα Μυστικά τους - Grimbergen

Φρέσκα Φασολάκια Λαδερά και τα 3 Μυστικά της Αντίστασης 4.42/5 (88.33%) 192 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

54 Comments

  • Reply August 21, 2015

    Anonymous

    Επιτέλους! Κάποιος που σιχαίνεται τα αισχρά “νιανια” φασολάκια που κάνουν μπάνιο σε σούπα τομάτας! Μια χαρά τα λέτε. Συμπληρώστε παρακαλώ το αρχείο σας, με το λιωμένο γεμιστό κολοκυθάκι με κιμά. Αυτά τα δύο, θεωρώ ότι είναι τα πιο κακοποιημένα λαχανικά από την ελληνίδα μαγείρισσα.

  • Reply August 26, 2015

    Demetris Mavros

    και λαθος να κανεις στο νερο δεν ειναι δυσκολο να βγαλεις τα φασολακια αι να δεσεις την σαλτσα.

  • Reply August 26, 2015

    Demetris Mavros

    και θα ηθελα να πω οτι το μπλογκ σας ειναι εξαιρετικο ,συγχαρητηρια !

  • Reply August 30, 2015

    Anonymous

    Στα φασολάκια απαγορεύται δια ροπάλου ο μαιντανος!!!
    Τα κακοψημένα φασολάκια δημιουργουν πόνο στην κοιλιά και αέρια!!!

  • Reply September 15, 2015

    Anonymous

    Μαγειρεύουμε με ή χωρίς καπάκι;

    • Οι μετρήσεις είναι χωρίς καπάκι. `Αν βάλετε θα χρειαστεί λιγότερο νερό αλλα δεν μπορώ να σας πω πόσο λιγότερο χωρίς δοκιμή.

  • Reply October 22, 2015

    μαντω

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΟΤΑΝ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ.ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ….

  • Reply November 12, 2015

    akis

    Στο 1κιλο φασολακια χρησιμοποιω
    αν δεν εχω φρεσκια ντοματα 1κουτι 400γρ εμποριου και δεν χρησιμοποιω καθολου υγρα(νερο). Χαμηλη φωτα στο μαγειρεμα 30-35 λεπτα με καπακι. Το επιπλεον αρωματικο που ριχνω ισως απο συνηθεια στην γευση τους ειναι η ριγανη και προσωπικα νομιζω πως του ταιριαζει.

  • Reply December 17, 2015

    ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

    ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ.
    ΑΠΛΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΔΟΥΛΕΙΆ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ .

  • Reply December 18, 2015

    Λυδάκη Άννυ

    Τέλεια η συνταγή και ενημερωτικά σημειώστε ότι αν χρεισιμοποιηθούν κατσαρόλες με χοντρό πάτο δεν χρειάζεται καθόλου νερό αλλά στο ελάχιστο η ένταση και καπάκι
    μόλις τελειώσει το σοτάρισμα.

  • Reply January 9, 2016

    Λυδάκη Άννυ

    Συγνώμη για το “ει” του “χρησιμοποιηθούν!”

  • Reply February 27, 2016

    Anonymous

    πρώτη φορά στη ζωή μου τρώω τόσο ωραίο φασολάκι!

  • Reply April 15, 2016

    Charis

    Δοκιμάστε να προσθέσετε και λιγη καπνιστή πάπρικα.εμένα μου ταιριάζει παρα πολύ

  • Reply May 12, 2016

    Katerina

    Μπράβο και πάλι μπράβο! Επιτέλους έφαγε φασολάκια και ο γιος μου που δεν ήθελε να τα βλέπει!!!!Καταλαβαίνετε τη χαρά μου… Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Πραγματικά οι συμβουλές σας είναι πολύτιμες. Ξεφεύγετε από την απλή γραφή μιας συνταγής, πάτε ακόμα πιο πέρα στο πως θα πάρουμε όλη τη νοστιμιά από το κάθε συστατικό που χρησιμοποιούμε. Συγχαρητήρια!

  • Reply May 19, 2016

    l. glynou

    Θα το δοκιμάσω, αν και δεν συμφωνώ με τόσο τσιγάρισμα

  • Reply June 16, 2016

    Ελιζα

    Καλα ε? Η αιώνια διαμαχη μεταξύ της μαμάς μου και της μικρής της αδερφής. Η πρώτη κάνει τα λαδερά έτσι ώστε να μην έχουν νερό στο τέλος και η δεύτερη μιλάμε τα κάνει σούπα! Και όταν τα τρως όλα τα ρούχα σου έχουν πιτσιλιές από λάδι νερό και ντομάτα… Εγώ πάντως, αν και νέα νοικοκυρά έτσι όπως προτείνεις τα κάνω, και η μπύρα η συγκεκριμένη είναι η αγαπημένη μου! Καλή όρεξη στους μερακλήδες!

  • Reply July 31, 2016

    Jo

    Συγχαρητήρια και πάλι! Δεν έχω φάει πιο νόστιμα φασολάκια! Πρώτη φορά που τα τρώω αλντέντε και η διαφορά ήταν τεράστια. Σαν να μην έχω ξαναφάει φασολάκια τόσα χρόνια. Με κάνατε να τα αγαπήσω. Ξετρελάθηκα! Οτι και να γράψω είναι λίγο.
    Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Reply August 30, 2016

    ελενη

    Ελενη

  • Reply August 30, 2016

    ελενη

    Αγαπητέ κύριε Δημητρη πρώτα πρώτα σας συγχαίρω γι αυτή την πρωτοβουλία σας επιτέλους τρώμε νόστιμο καλό μαγειρεμένο ελληνικό φαγητό. Ή πρώτη συνταγή που δοκίμασα ήταν οι μπάμιες. Απλώς καταπληκτικές. Τώρα ακολουθώ κατά γράμμα τις συμβουλές σας. Αγαπημένο πιάτο όλων μας το μοσχαράκι λεμονάτο. Έφαγε και ή κόρη μου που τρώει κρέας με το ζόρι. Σήμερα έφτιαξα τα φασολάκια. Απίστευτο. Ξετρελαθηκαν όλοι. Τώρα για οτιδήποτε χρειαστω τρέχω στο site σας . Σας ευχαριστώ πολύ για τις μοναδικές συμβουλές σας κι εύχομαι πάντα επιτυχίες.

  • Reply September 1, 2016

    Georgia

    Εύγε! Κι εγώ όταν τα κάνω έτσι μου αρέσουν! Αλλά γιατί να κόβουμε τα φασολάκια και από τις δύο μεριές? Δεν αρκεί μόνο από τη μία από το κοτσανάκι που τα κρατάει στο φυτό? Ευχαριστώ… καθαρίζοντας φασολάκια :-)

  • Reply September 4, 2016

    Anonymous

    Το πρόβλημά μου είναι οι πατάτες. Πολλές φορές τα φρέσκα φασολάκια είναι σκληρά και οι πατάτες βράζουν πολύ πιο γρήγορα και στο τέλος λιώνουν.

    • Κόψτε τες πιο χοντρές τότε. Αλλά και το ότι λιώνουν δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς το άμυλο και τα κομματάκια πήζουν την σάλτσα

  • Reply September 16, 2016

    Evi

    Λοιπόν, εγώ τα φασολάκια δεν τα έτρωγα μικρή. Τώρα όντας μαμά τα μαγειρεύω (και τα τρώω) για τα παιδάκια μου και το σύζυγο. Έκανα την προηγούμενη φορά (μετά από άπειρες διαμαρτυρίες από πλευράς συζύγου για την πολλή ντομάτα κυρίως) τη συνταγή σου! Μιλάμε άλλο φαί! Θεϊκό! Ο άντρας μου σε ευχαριστεί πολύ γιατί έσωσες αυτό το μετριότατο μέχρι τώρα φαγητό (όντως) και το απογείωσες! Χίλια μπράβο!

  • Reply September 23, 2016

    Anonymous

    η γιαγια μου που παντα της αρεσει να προσθετει αυτο το κατι στο φαγητο ,προσθετει τις ”ουρες” απο μπριζολακια ή εστω λιγο χοιρινο… εμενα που δεν μ αρεσουν τρωω μονο τα δικα της!

  • Reply November 16, 2016

    Katia

    Είστε μοναδικοί! Συνεχίστε ετσι! Ευχαριστω για τις μοναδικες συνταγές σας!

  • Reply February 3, 2017

    Costas Dimitriadis

    Καλό θα ήταν να γράφετε σε τι θερμοκρασία να μαγειρεύουμε τα φαγητά. Ή έστω να λέτε μέτρια ή δυνατή φωτιά.

    • Έχετε απόλυτο δίκιο και συνήθως είμαι σχολαστικός σ’ αυτό αλλά εδώ όντως δεν είχε αρκετές αναφορές, μάλλον γιατι την έγραψα καλοκαίρι σε διακοπές και ήμουν χαλαρός… Το διόρθωσα όμως και ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση. Η αναφορά δεν μπορεί να γίνει με θερμοκρασία (γιατί αν κάτι βράζει είτε σε δυνατή ή σε σιγανή φωτιά, η θερμοκρασία είναι ίδια) αλλά με ένταση στο μάτι, παρόλο που και εκεί από μάτι σε μάτι και ανάλογα με θερμική τεχνολογία (αέριο, ηλεκτρικό, επαγωγικό κλπ) και σκέυος, το πράγμα έχει πολλά περιθώρια. Πάντως ενδεικτικά τις έχω σημειώσει!

  • Reply February 25, 2017

    fasolakia

    I’m happy to see the original fasolakia recipe.

  • Reply March 7, 2017

    Demetri Tsirlis

    Para pou oraia sintagi great job

  • Reply March 13, 2017

    aaduck

    Υπέροχη συνταγή!
    Είμαστε δύο κι έφτιαξα μόνο τη μισή δόση και τώρα κλαίμε… :D

  • Reply May 24, 2017

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΣΥΡΟ

    Για άλλη μια φορά, εξαιρετικές πληροφορίες για ένα “συνηθισμένο” κατά τα άλλα φαγητό. Χαίρομαι όταν ψάχνω για συνταγές και βλέπω να υπάρχει στο caruso.gr. Οι πληροφορίες είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι, γραμμάρια, λίτρα, τα λάθη που γίνονται, κλπ. Έτσι μπορούμε να κάνουμε ακριβώς τη συνταγή, χωρίς “περίπου ένα φλιτζάνι” κλπ. Όποιος ακολουθήσει ακριβώς τη συνταγή και κατά γράμμα θα γευθεί πραγματικά το φασόλι, όπως ακριβώς περιγράφεται από το Δημήτρη. Το πιάνεις με το πιρούνι και στέκεται ζωντανό, με τα δικά του φρέσκα αρώματα που απλά βοήθησες με το κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και τέλος ντομάτα, πραγματικά να αναδειχθούν. Ένα πιάτο που αν γίνει όπως πρέπει θα εκπλήξει και τον πιο γκουρμεδιάρη άνθρωπο. Τώρα που είναι και η εποχή τους… Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply June 5, 2017

    spibad

    Ίσως τα ποιο νόστιμα φασολάκια που έχω φάει. Αν δεν είχα κάνει τη χαζομάρα να βάλω και μια σκελίδα σκόρδο μέσα θα ήταν τέλεια! (Απλά έχω πάθος με το σκόρδο!)

  • Reply June 5, 2017

    Anonymous

    Πολυ καλο, φχαριστηθηκα φασολακι ο εργένης.

  • Reply June 18, 2017

    Anonymous

    Παρά πολλή ωραία!Ευχαριστουμε.

  • Είμαι στα 65, τόσο νόστιμα φασολάκια , πρώτη φορά, δοκιμάστε τα…………..

  • Reply September 1, 2017

    Maria

    Πολύ χρήσιμα τα μυστικά και πολύ ωραία η συνταγή. Άλλο ένα μυστικό για να απογειώσουμε την γεύση είναι να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη (όχι μόνο σε αυτή τη συνταγή αλλά σε όλες όσες περιέχουν ντομάτα) με μελάσα!

  • Reply September 4, 2017

    Anonymous

    Είμαι νέος στη προσπάθεια της κουζίνας μα όχι στα χρόνια. Συγχαρητήρια για τα φασολάκια σου. Έτσι μου είπε ο γιος που, μέχρι σήμερα, τα έτρωγε μόνο αναγκαστικά. Με τη σειρά μου λοιπόν πρέπει να σου μεταφέρω τα συγχαρητήρια για τη συνταγή σου μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν για το πότε να βάλω τον μαϊντανό. Έτσι τον έβαλα αφού πήραν βράση τα φασολάκια. Έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, Ξανά σε ευχαριστούμε πολλή

  • Reply September 21, 2017

    Anonymous

    Και τα τρια είναι παντελώς λαθος. Αλλα και τα τρια!

    • Ε για να το λέτε εσείς, με τόσο εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και προφανή αυθεντία…

  • Reply September 26, 2017

    Melina

    Θα αλλάζατε κάτι αν χρησιμοποιούσατε κατεψυγμένα φασολάκια; Ευχαριστώ πολύ!!

  • Reply November 13, 2017

    Anonymous

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ (ΑΜΠΕΛΟΦΑΣΟΥΛΑ) ;ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΑ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ.

    • Δεν το έχω κάνει όπως λέτε και δεν φαντάζομαι την συνταγή να ταίριαζε σε “αμπελοφάσουλα” που δεν σηκώνουν σάλτσες και πολύ μαγείρεμα κατ’ εμένα (άλλωστε δεν νομίζω να υπάρχουν και σε κατεψυγμένα).
      Όμως κάλλιστα θα έβαζα τα στρογγυλά φασόλια αντι για τα πλατιά. Αλλά θα πρέπει να ξαναδείτε τους χρόνους επιτόπου. Μάλλον θα θέλουν πιο λίγο.

  • Reply November 26, 2017

    Anonymous

    με τοσες λεπτομέρειες το φαγητό βγήκε υπεροχω
    αλλά μου ζαλισε τα @ρχειδιια@

Leave a Reply

Leave a Reply