Οι φακές με ταχίνι και κύμινο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, που θεωρείται ο ορισμός του comfort food από τον διάσημο chef Yotam Ottolenghi, ο οποίος έχει αναβιώσει την νέα Ισραηλινή κουζίνα στην Βρετανία και ανά τον κόσμο.
Ένα πιάτο με καθημερινά, ντόπια σούπερφουντς, όπως οι φακές και το ταχίνι, γεμάτα θρέψη και νοστιμιά, με χαρακτήρα και ενδιαφέρουσες αντιθετικότητες υφών και γεύσεων. Το τραγανό και αψύ κρεμμύδι, η πληθωρική, ζεστή φακή που παίρνει χαρακτήρα απ’ το κύμινο, το ταχίνι που δίνει ανατολίτικη ιδιαιτερότητα και κοντράρει την οξύτητα απ’ το λεμόνι και λίγο δροσερό γιαούρτι να συμπληρώσει την αίσθηση ενός σπιτικού πιάτου της Μέσης Ανατολής.
Έχουμε να κάνουμε με μια συνταγή που έχοντας τον ελαφρά εξωτικό χαρακτήρα της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, ίσως μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε την διατροφική και γευστική αξία οικείων υλικών όπως η φακή και το ταχίνι. Γιατί φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια η έννοια σούπερφουντς που έχει εξάψει το συλλογικό ενδιαφέρον σε όσους προσέχουν την διατροφή τους, έχει συνδυαστεί σχεδόν αποκλειστικά με υλικά που προέρχονται από εξωτικούς προορισμούς.
Έτσι, καθημερινά υλικά σε μέρη που δεν έχουμε ταξιδέψει ποτέ, μας φαντάζουν εξωτικά και μας ταιριάζουν με τον μύθο της έννοιας σούπερφουντ. Αντί να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε την τύχη να ζούμε και μεις “σε μια εξωτική άκρη του κόσμου”, όπου τα περισσότερα προϊόντα στο ντουλάπι μας και στην οικεία μας κουζίνα είναι οι καλύτερες υπερτροφές του κόσμου, ξεκινώντας απ’ το ελαιόλαδο και τις ελιές, το ταχίνι, τις φακές, το ελληνικό γιαούρτι κλπ.
Στις φακές με ταχίνι και κύμινο, συναντάμε ένα ιδιαίτερο, σχεδόν εξωτικό συνδυασμό από μοναδικά θρεπτικά συστατικά που μας είναι οικεία, σε ένα απλό, νόστιμο και ταυτόχρονα πληθωρικό πιάτο με τοπική ανατολίτικη παράδοση και ιστορία.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί μια παραλλαγή της συνταγής του Yotam Ottolenghi και εγκαινιάζει την συνεργασία μου με την παραδοσιακή χαλβαδοποιεία της Λάρισας, Αφοι Παπαγιάννη και την μάρκα Όλυμπος. Μια εταιρεία που είναι ταγμένη στην ποιότητα, έχοντας σαν στόχο να εκσυγχρονίσει, να αναδείξει και να δημιουργήσει μέλλον σε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως ο χαλβάς και το ταχίνι. Σ’ αυτήν την αποστολή ανάδειξης ενός παραδοσιακού ελληνικού σούπερφουντ, το Cucina Caruso θα βοηθήσει με τις συνταγές και τις προτάσεις του.
Χαρακτηριστικά της συνταγής:
Εύκολη συνταγή και σχετικά γρήγορη από πλευράς διαδικασίας μια και θα απαιτήσει 15 λεπτά απ’ τον χρόνο σας συν άλλα 30′-35′ που θα βράζουν οι φακές.
Μπορεί να σερβιριστεί ως μεζές, σαν πρώτο ή ως κυρίως πιάτο. Ιδανικά σερβίρεται με τις φακές ζεστές απ’ το τηγάνι και το γιαούρτι κρύο απ το ψυγείο.
Υλικά (για 4 άτομα σαν πρώτο πιάτο ή 2 ως κυρίως)
200 γρ. φακές
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κύμινο
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους 1 εκ.
4 κ.σ. ταχίνι Βιολογικό Όλυμπος (μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και το κανονικό ταχίνι Όλυμπος)
1 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού)
Ζουμί από ένα λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Μισό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
λίγα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα (ή μαϊντανού)
50-100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Λίγες πρέζες ελαιόλαδο
Διαδικασία Παρασκευής:
1. Προετοιμασία – Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες
Χαράζετε την φλούδα απ’ τις τομάτες με ένα μαχαιράκι σταυρωτά στον πάτο τους και για όλη την περιφέρεια. Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό βάζετε τις χαραγμένες ντομάτες για ένα λεπτό. Τις αφαιρείτε σε μπολ με παγωμένο νερό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζετε.
Κόβετε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο ή μαϊντανό, κόβετε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες και ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
2. Βράζετε τις φακές
Βάζετε νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και στη συνέχεια τις φακές. Ανάλογα ε τις φακές πιυ θα χρησιμοποιήσετε θα τις αφήσετε να βράσουν από 20’ (π.χ. με φακές Εγκλουβής ) ως 30’-35‘ για τις συνιθισμένες. Δεν θέλετε να χυλώσουν, αλλά απλά να είναι μαλακές.. Στη συνέχεια τις σουρώνετε και τις αφήνετε μέχρι την επόμενη διαδικασία.
3. Σοτάρετε τις ντομάτες
Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε λάδι και σε μεσαία ένταση αφού το λάδι ζεσταθεί, προσθέτετε το σκόρδο, το κύμινο και στη συνέχεια τις ντομάτες. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τις ντομάτες να σοταριστούν δυο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού.
4. Ολοκληρώνετε με τις φακές, το ταχίνι και τα υπόλοιπα υλικά
Προσθέτετε τις φακές και ανακατεύετε καλά με την ντομάτα. Στη συνέχεια προσθέτετε το ταχίνι και ξανανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε το λεμόνι, 100 ml νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά για ακόμη ένα-δύο λεπτά και το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Σερβίρισμα
Βάζετε 2-3 κουταλιές απ’ τις φακές με ταχίνι στο κάθε πιάτο, μια γενναία κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο, τις φέτες κρεμμυδιού ολόγυρα, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό ή κόλιανδρο και περνάτε και δυο πρέζες λάδι από πάνω. Απ’ τις πρώτες μπουκιές θα νιώσετε πόσο χορταστικό και κλασικά σπιτικό είναι το συγκεκριμένο πιάτο, με ενδιαφέρουσες διαφορετικές εντάσεις και υφές.
Σερβίραμε στο πιάτο της σειράς Velvet της ΙΩΝΙΑ και μαγειρέψαμε τις φακές μας σε αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια της Fest.