Ίτον Μες (Eton Mess)

eaton mess

Το διάσημο Κολέγιο του ‘Ιτον (Eton College) θεωρείται το κορυφαίο «δημόσιο» σχολείο της Βρετανίας για 6 αιώνες eaton college(οι Βρετανοί στο αγαπημένο τους σπορ να εκνευρίζουν κάθε ξένο, μπερδεύοντάς τον με τους ιδιωματισμούς της γλώσσας τους, χρησιμοποιoύν τον όρο «public school»  όταν αναφέρονται σε ιδιωτικά…).

Το επιδόρπιο με το όνομα ‘Ιτον Μες (Eton Mess) σερβιριζόταν στο φημισμένο σχολείο κάθε 4η Ιουνίου κατά την διάρκεια του ετήσιου αγώνα κρίκετ εναντίον του Winchester College. Η πρώτη αυθεντική συνταγή χρησιμοποιούσε στρώσεις από φράουλες (ή μπανάνες) που εναλλάσσονταν με στρώσεις φρέσκιας σαντιγί. Κάποια χρόνια αργότερα στη συνταγή προστέθηκαν στρώσεις Iton mes me frouta toy dasous από σπασμένη μαρέγκα για να δώσουν καλύτερη υφή και γλυκύτητα στο αποτέλεσμα. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς το όνομα “Μες” (mess) προσδόθηκε στη συνταγή. O πολυβραβευμένος Βρετανός σεφ Heston Blumenthal, γνωστός για τις ευφάνταστες γευστικά και αισθητικά δημιουργίες του, ισχυρίζεται ότι μάλλον προέρχεται από την εμφάνιση του γλυκού, μια και είναι “messy” (= ακατάστατο, χαοτικό, χάλια) και πιστεύει ότι έτσι ακριβώς πρέπει και να σερβίρεται. Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ότι το όνομα έχει αναφορά στον «κοινό χώρο συνεστίασης μιας ομάδας», που ακόμη αποκαλείται mess στο βρετανικό στρατό και προέρχεται από την λατινική λέξη «mensa» που σημαίνει «τράπεζα, τραπέζι».

Ίτον Μες (Eton Mess)Στις μέρες μας το ‘Ιτον Μες γίνεται χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε καλοκαιρινό φρούτο, αλλά στο pandespani θεωρούμε ότι η πλέον ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι με ποικιλία από φρούτα του δάσους – φρέσκα ή κατεψυγμένα – που πλέον βρίσκονται στα ψυγεία πολλών καλών σουπερμάρκετ. Εύκολο στην παρασκευή του και απολαυστικό στην γεύση, το ‘Ιτον Μες θα αποτελέσει κοινό σημείο αναφοράς σας με εξέχουσες προσωπικότητες που το έχουν απολαύσει στο Ίτον, όπως ο Δούκας του Οουέλινγκτον (ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «η μάχη του Βατερλό κερδήθηκε στα γήπεδα του Ίτον»), ο Ian Fleming (δημιουργός του James Bond, που υποτίθεται ότι ήταν και αυτός απόφοιτος), πολλοί Βρετανοί πρωθυπουργοί, πολλοί διάσημοι κατάσκοποι για τους Ρώσους (!!!) έως και ο ηθοποιός Hugh Laurie (Doctor House & Blackadder).

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Αν χρησιμοποιείτε κατεφυγμένα φρούτα του δάσους, αποψύξτε τα σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον μια ώρα πριν ξεκινήσετε. Ο συνολικός χρόνος παρασκευής είναι περίπου 10-15 λεπτά.

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. μαύρα και κόκκινα βατόμουρα και φραγκοστάφυλα, σε ίσες αναλογίες (ή και άλλα φρούτα του δάσους)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. Crème de Cassis
60 γρ. ψημένες μαρένγκες

για τη σαντιγί

330 ml πλήρη κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη

marmelada-krema

Παρασκευή

1. Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Ρίχνετε την κρέμα στο μίξερ και την χτυπάτε στην υψηλή ταχύτητα για 2 λεπτά. Προσθέτετε την άχνη και χτυπάτε για άλλα 2 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.

eton-mess-recipe

2. Κάνετε το γλυκό: Kρατάτε μια μικρή ποσότητα από τα ξεπαγωμένα φρούτα για το γαρνίρισμα. Προσθέτετε στα υπόλοιπα την Crème de Cassis και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε ένα μη-μεταλλικό μπολ ( λέγεται ότι τα διάφορα μούρα, αφήνουν κηλίδες στα μεταλλικά μπολ).
Σπάζετε τις μαρένγκες σε κομμάτια. Ο Heston Blumenthal συνιστά να είναι σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και καλό είναι να τον πιστέψουμε…
Παίρνετε 4 ποτήρια old fashioned (για ουίσκι) και ξεκινάτε να βάζετε τα υλικά σε 6 αλλεπάλληλες στρώσεις. Κάτω-κάτω μπαίνει μια στρώση μαρένγκα, πάνω της σαντιγί και μετά φρούτα. Στην επανάληψη βάζετε μαρένγκα, μετά τα φρούτα και τέλος σαντιγί. Τοποθετείτε τα ποτήρια με το γλυκό στο ψυγείο μέχρι την ώρα σερβιρίσματος.

glyko-santigy

3. Σερβίρισμα: Διακοσμείτε με φύλλα τριαντάφυλλου και τα φρούτα που είχατε κρατήσει και απολαμβάνετε το δροσερό χάος της αριστοκρατίας!

Το άρθρο με την συνταγή για ίτον μες πρωτογράφτηκε στο pandespani

Ίτον Μες (Eton Mess) 5.00/5 (100.00%) 2 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

3 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply