Ζουμερό Κοτόπουλο Φούρνου με Πατάτες

kotopoulo sto fourno me patates efkolo

Πολλές φορές, γνωστοί που ξέρουν για την αγάπη μου για τη γαστρονομία, υποθέτουν πως κάθε μέρα σπίτι μου φτιάχνουμε δύσκολα πιάτα και αναρωτιώνται πώς τα καταφέρνω, δεδομένου ότι εργάζομαι (ακόμη ευτυχώς) σε μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά. efkolo kotopoulo fournou me patatesΗ αλήθεια είναι πως έχοντας και δυο μεγαλοπιτσιρίκια που είναι ακόμη σε ηλικία “ιδιοτροπιών” οι οποίες περιορίζουν το ρεπερτόριο των επιλογών, τις περισσότερες μέρες καταφεύγουμε σε απλές πεντανόστιμες συνταγές, που εύκολα τις μαθαίνει και εκτελεί άψογα η αγαπημένη μου Shorena που φροντίζει τις κορούλες μου σαν να ήταν δικές της. Ένα τέτοιο εβδομαδιαίο στανταράκι που γίνεται άκοπα, πετυχαίνει πάντα, είναι οικονομικό, απλό και αρέσει σε όλους, είναι η συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έγραφα στο pandespani για κάτι τόσο απλό όσο αυτή η συνταγή, αλλά εδώ και καιρό αρκετοί αναγνώστες μας ζήτησαν, πέρα από τα πιο ψαγμένα της ύλης μας, να βάζουμε και μερικές απλές καθημερινές νόστιμες συνταγές. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στο αίτημα, σας παρουσιάζω αυτή την απλούστατη συνταγή, που βεβαίως μπορεί να αποτελέσει και βάση περεταίρω πειραματισμού.

apli syntagi kotopoulo fournou me patatesΤο μαγειρικό αποτέλεσμα εδώ προσδιορίζεται από το κοτόπουλο που θα διαλέξετε και βεβαίως το θέμα έτσι γίνεται αρκετά ευρύ ώστε να αξίζει να πειραματιστείτε. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό υπάρχουν κάποια κοτόπουλα που “κάνουν” για φούρνο και κάποια άλλα που είναι καλύτερα για κατσαρόλα, αλλά εδώ όλα πλασάρονται ως πασπαρτού. Ιδανικά για τον φούρνο κάνουν κοτόπουλα που είναι πιο λιπαρά, ώστε η πέτσα ψημένη να είναι τραγανή, το κρέας όμως να παραμείνει ζουμερό και νόστιμο. Τα ιδανικά βέβαια είναι αυτά της φάρμας Μπράλου, που είναι από άλλη ράτσα, τρέφονται βιολογικά και μεγαλώνουν φυσικά, με αποτέλεσμα να έχουν ασύγκριτη νοστιμιά. Ακριβώς επειδή υπάρχουν διαφορές, θεωρείστε τους χρόνους ενδεικτικούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κοτόπουλα που χρησιμοποιώ (μια άγνωστη μάρκα απ’ τον χασάπη μου) είναι ιδιαίτερα ζουμερά και άρα δύσκολα θα “στεγνώσουν” στο ψήσιμο. Αν, για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε φραγκόκοτα, επειδή είναι πιο στεγνή και με λιγότερο κρέας, θα χρειαστεί αισθητά λιγότερος χρόνος κι ακόμη λιγότερος αν κάνετε νανάκια. Καλό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να κόψετε και τις πατάτες πιο μικρές ώστε να συγχρονιστεί το ψήσιμο.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εξαιρετικά απλή, καθημερινή συνταγή που θα πάρει 15 λεπτά (για τα καθαρίσματα κ.λπ.) και περί την 1:40′ ώρα στο φούρνο.  Αφαιρείτε , αν θέλετε, με το μαχαίρι το πάνω μέρος του πωπού του πριν το μαγείρεμα.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κοτόπουλο ολόκληρο, καθαρισμένο εσωτερικά και στεγνό, περί τα 2 κιλά
1½ – 2 κιλά πατάτες
60 ml ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί
1-1½ λεμόνι (ανάλογα με τη γεύση σας)
1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο (θα μπορούσατε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως θυμάρι ή ρίγανη)
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200º C.

2. Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Βάζετε το κοτόπουλο στο μεγάλο ταψί του φούρνου με το στήθος κάτω. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε κυδωνάτες και τις βάζετε γύρω-γύρω στο ταψί. Αλατοπιπερώνετε την κοιλιά του κοτόπουλου και βάζετε 2 φέτες λεμόνι, λίγο δεντρολίβανο και το σκόρδο. Στύβετε τα λεμόνια και προσθέτετε τον χυμό τους μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο ταψί, περεχύνοντας κοτόπουλο και πατάτες. Αλατοπιπερώνετε παντού και βάζετε το ταψί στο φούρνο.

kotopoulo-fournou-me-patates-psito

Στην 1 ώρα, ελέγχετε το ψήσιμο και ανακατεύτετε τις πατάτες. Έχετε υπόψη ότι διαφορετικές μάρκες και τύποι κοτόπουλου ψήνονται σε διαφορετικούς χρόνους, οπότε καλό είναι να έχετε τον νου σας μετά την πρώτη ώρα. Μόλις δείτε ότι έχει ψηθεί καλά απ’ την πλάτη το κοτόπουλο, το γυρνάτε απ’ την άλλη, με το στήθος πια επάνω, όπου και θα μείνει μέχρι το τέλος, ώστε να σερβιριστεί στο τραπέζι με τραγανή πέτσα.

kotopoulo-fournou-me-patates

Σημείωση: Αν το κοτόπουλο στη 1:30′ περίπου ώρα έχει ψηθεί καλά και από πάνω, ενώ οι πατάτες χρειάζονται επιπλέον χρόνο, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο, μέχρι να ‘γίνουν’ κι αυτές. Αν πάλι θέλετε οι πατάτες να ξεροψηθούν και να είναι τραγανές, ρίχνετε λίγο ζουμί πάνω στο κοτόπουλο, το καλύπτετε με το αλουμινόχαρτο και γυρνάτε τον φούρνο στο γκριλ για 5-10 λεπτά. Λογικά η συνολική διαδικασία θα σας πάρει περί την 1:40 (± 10 λεπτά). Η συνταγή επίσης γίνεται και στους 180º C με αέρα, εφόσον το παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα μετά τα πρώτα 40 λεπτά.

oven-chicken-potatos

3. Σερβίρισμα: 10-15 λεπτά αφού κλείσετε τον φούρνο. Μεταφέρετε το περιεχόμενο σε πιατέλα και στο τραπέζι. Κόβετε και σερβίρετε εκεί.

Το άρθρο με την εύκολη συνταγή για ζουμερό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, πρωτογράφτηκε στο pandespani

Ζουμερό Κοτόπουλο Φούρνου με Πατάτες 3.83/5 (76.59%) 41 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

5 Comments

  • Reply August 22, 2016

    Anonymous

    ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΑ ΕΙΧΕΣ VTEC ΚΟΚΚΙΝΟ

  • Reply September 15, 2016

    Anonymous

    Καταπληκτικό

  • Reply September 19, 2016

    Ελένη Φάρμα

    Κ. Παπαζυμούρη καλησπέρα σας.
    Παρατηρώ πως ξεκινάτε το διαδικαστικά της συνταγής με “καθάρισμα και πλύσιμο” του κοτόπουλου.
    Κατηγορηματικά είχατε πάρει θέση -σε παλαιότερη ερώτηση μου για πλύσιμο του κρέατος και πουλερικού- αρνητική εξηγώντας πολύ όμορφα πως και γιατί δεν πρέπει να τα πλένουμε. Τι αλλάζει εδώ;
    Όχι τιποτα άλλο αλλά έκανα μαμάδες-πεθερές-θείες και ξαδέρφια ακόλουθους στο κίνημα “δεν πλένω το κρέας για μαγειρεμα”.
    Πως θα τους αντικρίσω τώρα που διαβάζουν το μπλογκ σας;
    Πλιζ διαλύστε κάθε παρεξήγηση! :)

  • Έχετε δίκιο! Και δεν σας απάντησα για πολύ χρόνο, δεν ξέρω πως και που ξέφυγε, σας ζητώ συγνώμη…
    Η συνταγή αυτη είχε πρωτογραφτεί πριν εντρυφήσω στο θέμα με το πλύσιμο και δυστυχώς ξεχάστηκε έτσι. Κάποια στιγμή με αφορμή αυτό που γράψατε, θυμάμαι ότι το είδα και το διόρθωσα στο κείμενο, αλλά για κάποιο λόγο που ομολογώ δεν μπορώ να καταλάβω, η απάντηση που σας έγραψα τότε, δεν δημοσιεύτηκε. Οπότε το διορθώνω τώρα!

Leave a Reply

Leave a Reply