Γλυκοπικάντικο Τσάτνεϊ Ντομάτας

chutney ntomatas

Τα ρέλις (relish) ή τσάτνεϊ (chutney) στην ινδική εκδοχή, αποτελούσαν ιστορικά μια προσπάθεια διατήρησης των λαχανικών κατά την διάρκεια του χειμώνα ώστε να μπορούν να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν και η πυκνότητά τους προσομοιάζει αυτή της μαρμελάδας, τα υλικά δεν πολτοποιούνται, αλλά απλώς ψιλοκόβονται ώστε να τα νοιώθεις καθώς τα τρως. relish chutney tomatoΚοινό χαρακτηριστικό τους η γλυκόξινη γεύση που ποτέ όμως δεν πρέπει να υπερκαλύπτει την γεύση του κύριου υλικού, που στην περίπτωσή μας είναι η ντομάτα. Μπορεί κανείς να παίξει -ανάλογα με τα γούστα του- στο πόσο “καυτερό” θα βγει το αποτέλεσμα, μια και στην πλειοψηφία τους τα τσάτνεϊ περιέχουν διάφορα πικάντικα μπαχαρικά και πιπέρια.

Τα τσάτνεϊ είναι συνυφασμένα στο μυαλό μας (και δικαίως) με την βρετανική γαστριμαργική κουλτούρα. Από τον 17ο αιώνα τα τσάτνεϊ έφταναν απ’ την Ινδία στη Μεγ. Βρετανία, αποτελώντας πανάκριβα προϊόντα πολυτελείας. Η παράδοση τους σιγά-σιγά διαδόθηκε σε όλη την βρετανική αυτοκρατορία και κυρίως στην Καραϊβική και τον Αμερικάνικο νότο, όπου έγιναν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας. ploughman's lunchΑπό τον 19ο αιώνα μάλιστα συμπλήρωναν το “κολατσιό του γεωργού” (Ploughman’s lunch) που περιείχε ψωμί, τυρί, πίκλες, τσάτνεϊ και φρούτο. Οι γυναίκες των γεωργών ετοίμαζαν για τους άντρες τους όλα τα καλούδια σε ένα καλάθι ώστε να μπορούν να το πάρουν στους αγρούς, μια και όλα τα υλικά κρατούσαν καλά τους χειμώνες που οι γεωργοί όργωναν. Πάντως ο όρος “Ploughman’s lunch” καθιερώθηκε στη δεκαετία του ’60 από μια καμπάνια μάρκετινγκ και έγινε ένα απ’ τα πιο κλασικά πιάτα σε όλα τα βρετανικά pubs, με ψωμί, τυριά, κρεμμύδια πίκλες και συχνά αλλαντικά με τα τσάτνεϊ να δίνουν μια πικάντικη πινελιά που βοηθά στην κατανάλωση της μπύρας.

Παρόλο που στην Ελλάδα τα θεωρούμε λίγο “εξωτικά”, η σταδιακή κυριαρχία των ψητών κρεάτων στη διατροφή μας αποτελεί κατ’ εμένα μια τέλεια ευκαιρία να ασπαστούμε την συνήθεια της συνοδείας στεγνών κυρίως πιάτων κρεατικών με ένα τσάτνεϊ. Εννοείται ότι το ταίριασμα με αλλαντικά και κίτρινα τυριά παραμένει ως μια κλασική εναλλακτική που αναβαθμίζει και στρογγυλεύει την γευστική εμπειρία στην αρχή ή στο τέλος ενός γεύματος, ή απλά σαν μεζές.

τσατνεϊ ντομάτας 0Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή. Μισή ώρα μαγείρεμα και περίπου 45 λεπτά συνολικά για να κόψετε και να ετοιμάσετε τα υλικά. Ιδανικά κάντε διπλάσια ποσότητα και βάλτε την τσάτνεϊ όταν κρυώσει σε κλειστό βάζο στο ψυγείο (διατηρείται για καιρό), ώστε να είναι έτοιμη να συνοδεύσει κάθε γεύμα.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

800 γρ. αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λειωμένη
1 πιπεριά (τσίλι) καυτερή ψιλοκομμένη (κόκκινη ή πράσινη)
200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
200 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κάπαρη ξεβγαλμένη
30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
3-4 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή:

1. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν σε 4-5 λεπτά.

τσατνεϊ ντομάτας 12. Προσθέτετε τις ντομάτες και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν. Ρίχνετε το ξίδι και τη ζάχαρη και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

τσατνεϊ ντομάτας 23. Το τσάτνεϊ θα πρέπει σ” αυτό το σημείο να έχει την πυκνότητα της μαρμελάδας. Προσθέτετε την κάπαρη, το αγγουράκι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο. Το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα να το σερβίρετε.

τσατνεϊ ντομάτας 3

Σερβίρισμα:

Ταιριάζει ως συνοδευτικό με τυριά και αλλαντικά αλλά συνδυάζεται εξαιρετικά και με ψητά κρεατικά και πουλερικά. Ιδανικό για μπάρμπεκιου, hot dogs και μπέργκερς.

τσατνεϊ ντομάτας 4Η συνταγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε στο pandespani

Γλυκοπικάντικο Τσάτνεϊ Ντομάτας 4.63/5 (92.63%) 19 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

3 Comments

  • […] πεντανόστιμο τσάτνεϊ (ή ρέλις) με ντομάτα που μεταμορφώνει ένα απλό χοτ ντογκ σε γκουρμέ […]

  • Reply February 5, 2015

    ANNA

    ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΕΧΘΕΣ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ XOT NTOΓΚ ΚΑΙ ΤΣΑΤΝΕΙ. ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΜΗΛΟΠΙΤΤΑ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ SITE!! EYXARISTOYME POLI!!!!!!!!!

Leave a Reply

Leave a Reply