Tσιζκέικ Λεμόνι με Μπισκότα Τζίντζερ

τσιζκεικ λεμονι με μπισκοτα τζιντζερ

Το τσιζκέικ (cheesecake) εκτός από πλούσια γεύση έχει κουλτούρα, παράδοση και τελετουργικό. Δεν είναι εφεύρεση ενός ατόμου αλλά αποτέλεσμα εξέλιξης στο μαγειρικό γίγνεσθαι και παράδειγμα αφοσίωσης του ανθρώπου στην γευστικότητα. cheesecake1Από την ιστορία του -εντελώς σοβινιστικά- επιλέγω την αναφορά στις ελληνικές ρίζες και κατ’ αρχήν στον περίφημο (και μεταξύ άλλων) γαστρονόμο Αθήναιο, που αναφέρεται στο Σαμιώτικο κέικ τυριού, δίνοντας μάλιστα και τη συνταγή: “Πάρτε λίγο τυρί και θρυμματίστε το, βάλτε το σε μπρούτζινο σουρωτήρι να στραγγίξει, στη συνέχεια προσθέστε μέλι και αλεύρι από ανοιξιάτικο σιτάρι και ζεστάνετε το μείγμα όλο μαζί” (ελεύθερη απόδοση από αγγλικά). Περίεργο μάλλον αλλά φαίνεται πως και η μόδα στις τούρτες γάμου της εποχής δεν ήταν οι …όροφοι αλλά τα τσιζκέικ! Στο Άργος μάλιστα, συνηθίζονταν η νύφη να φέρνει μικρά τέτοια κέικ καλυμμένα με μέλι και να τα σερβίρει στους φίλους του γαμπρού (The Cheese Book, Vivienne Marquis & Patricia Haskell [Leslie Frewin:London] 1966, σελ. 18-19). Τσιζκέικ πιστεύουν επίσης οι ιστορικοί της γεύσης ότι σερβίρονταν στους αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, το 776 π.Χ.

cheesecake lemoniΑπό την άλλη, ο Απίκιος, κυριότερος γαστρονόμος των Ρωμαίων, έχει συμπεριλάβει στις συνταγές του, ένα εξεζητημένο κρύο πιάτο, στο οποίο το τυρί ήταν αναμεμειγμένο με μέλι, μέντα, καρπούζι, ξίδι και διάφορα ακόμη υλικά (Cheese: A Guide to the World of Cheese and Cheesemaking, Battistotti, Botazzi et al.). Οι Ρωμαίοι ήταν αυτοί που εξάπλωσαν το τσιζκέικ από την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική το γλυκό εμφανίστηκε μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, με τις συνταγές που έφεραν μαζί τους οι μετανάστες.

tsiz keik syntagi gourmet

Το τυρί κρέμα εφευρέθηκε κατά λάθος! Το 1872  ο Αμερικανός γαλακτοκόμος Γουίλιαμ Λόρενς (William Lawrence) από το Chester της N. Yόρκης, ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής του, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει ένα γαλλικό τυρί ονόματι Neufchâtel. Το κρεμώδες τυρί που δημιούργησε και ξεκίνησε να διανέμεται τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο απ’ το 1880, το ονόμασε Philadelphia, το οποίο αργότερα (1912) οΤζέιμς Κραφτ (James Kraft) παστερίωσε και αποτελεί κάτω από το πασίγνωστο πια εμπορικό σήμα, το πιο δημοφιλές τυρί για την παρασκευή cheesecake σήμερα.

cheesecakeΤα αμερικάνικα τσιζκέικ είναι συχνά ψημένα. Στην Αγγλία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία όμως, προτιμούν τα άψητα, ως πιο ελαφριά. Η συνταγή ανήκει στη δεύτερη εκδοχή και μου την έδωσε φίλη εξ Αυστραλίας. Είναι απίστευτα απλή και ιδανικό επιδόρπιο για καλοκαίρι με γεύση ελαφριά, φρέσκια και πικάντικη. Η βάση με μπισκότα τζίντζερ είναι το κλου που την απογειώνει κάνοντας κοντράστ στην κρέμα λεμονιού-μοσχολέμονου (λάιμ). Αν την κάνετε με τα γνωστά digestives, θα έχετε την πιο γνώριμη γεύση και πιο εύθρυπτη υφή. Θα μπορούσατε επίσης να αντικαταστήσετε το κρεμώδες τυρί Philadelphia με μασκαρπόνε ή ρικότα, αλλά “αφού δουλεύει καλά έτσι, προς τι η αλλαγή;”

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για τσιζκέικ λεμόνι με μπισκότα τζίντζερ, στο pandespani

 

Tσιζκέικ Λεμόνι με Μπισκότα Τζίντζερ 3.00/5 (60.00%) 3 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

Be first to comment

Leave a Reply