Το Nέο μου “Τετράλευκο” Cheesecake με Raspberries

Τετραλευκο τσιζκεικ με σμεουρα

Τσιζκέικ (cheese cake) υπάρχουν πολλά, αλλά την λέξη και την ιδέα του “τετράλευκου” την καπαρώνω και την πρωτοδημοσιεύω εγώ! Από που κι’ ως που τετράλευκο, θ’ αναρωτηθείτε;

CakeΤετράλευκη λοιπόν ονόμασα μια λαχταριστή σύνθεση από 4 λευκά υλικά που αποτελούν την κρέμα του συγκεκριμένου τσιζκέικ: ξεκινώντας προφανώς από κρεμώδες φρέσκο λευκό τυρί αλλά μαζί με κρέμα γάλακτος, στραγγιστό γιαούρτι και λευκή σοκολάτα. Τέσσερα λευκά κρεμώδη υλικά συνθέτουν τις γεύσεις τους, σε μία πλούσια κρέμα.

Τώρα αν περιμένετε μια λυρική ιστορία για το πως μου ήρθε η συγκεκριμένη ιδέα θα σας ξενερώσω ελαφρά! Η αλήθεια είναι ότι μια μέρα που έπρεπε να κάνω ένα γλυκό για ένα τραπέζι με φίλους που κανονίστηκε αυθόρμητα τελευταία στιγμή, απλά άνοιξα το ψυγείο και τα ντουλάπια μας. Ξεκίνησα κλέβοντας τα μπισκότα απ’ το ντουλάπι με τις λιχουδιές των παιδιών του Δημήτρη (ο μύθος της κακιάς μητριάς έγινε πραγματικότητα)!

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Αυτά, μου έδωσαν την ιδέα ότι θα μπορούσαν να είναι μια ενδιαφέρουσα βάση για τσιζκέικ. Οπότε βουρ στο ψυγείο να πάρω το cream cheese που καθόταν δίπλα στη κρέμα γάλακτος της Arla και στο αγαπημένο γιαούρτι μας που τρώμε για πρωινό. Το οπτικό ερέθισμα σχεδόν ακαριαία έφερε την ιδέα συνδυασμού των τριών αυτών υλικών. Η λευκή σοκολάτα προστέθηκε αμέσως μετά όταν σκέφτηκα πως θα μπορούσα να αποφύγω την ζάχαρη και ταυτόχρονα να δώσω σώμα στο τσιζκέικ. Έτσι, λίγο από τύχη, λίγο από σκέψη και σχεδιασμό, προέκυψε η ιδέα της τετράλευκης κρέμας για το τσιζκέικ.

raspberry-BWΓια να συμπληρωθεί η γευστική ένταση της ιδέας, χρειαζόταν να προστεθεί και μια νέα διάσταση, αντιθετική προς τις υπόλοιπες, που ήρθε με την υπόξινη φρέσκια γλυκύτητα του ράσμπερι. Έτσι επήλθε η γευστική ισορροπία σε ένα γλυκό που κατάφερε να βγει και γευστικά μεστόκαι λαχταριστό, αλλά ταυτόχρονα πολύ αφράτο, δροσερό, καλοκαιρινό και ιδιαίτερα ελαφρύ!

Τετράλευκο τσιζκέικ λοιπόν, και το ενδιαφέρον είναι πως καθώς μάζευα τα υλικά στον πάγκο, συνειδητοποίησα πόσο ανούσια και εκτός πραγματικότητας είναι τα σχόλια κάποιων που ενοχλούνται στη θέα επώνυμων συσκευασιών προϊόντων που είτε είναι χορηγοί, είτε όχι, σε ένα μπλογκ μαγειρικής. Αυτό το γλυκό έγινε χρησιμοποιώντας έτοιμα προϊόντα που επιλέξαμε και όχι βεβαίως με ανώνυμα χύμα, γιατί κανένα απ’ αυτά τα υλικά δεν θα βρεις ως απρόσωπη πρώτη ύλη στο σούπερ μάρκετ. Και αν το έβρισκες μάλλον δεν θα το αγόραζες, αν είσαι τίμιος με τον εαυτό σου…

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι κάθε νοικοκυρά κάνει επιλογές και παίρνει μάρκες που εμπιστεύεται για να παράξει ένα αποτέλεσμα. Έτσι κι’ εμείς σπίτι μας, έχουμε τις μάρκες που εμπιστευόμαστε και (ως επαγγελματίες πλέον bloggers) είναι ΚΑΙ χορηγοί μας, τις οποίες και βλέπετε δεξιά στη φωτογραφία και έχουμε και τις μάρκες που επίσης εμπιστευόμαστε και ΔΕΝ είναι χορηγοί μας (ακόμη…), που όλες μαζί αποφασίσαμε να τις δείξουμε στην αριστερή φωτογραφία. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή δείχνουμε για να συνειδητοποιήσετε ότι όλα είναι επιλογές υλικών/προϊόντων που θα δημιουργήσουν μια συνταγή είτε σπίτι μας, είτε στο δικό σας. Έτσι, δεν κατανοώ την κριτική στη θέα συσκευασιών προϊόντων και κυρίως στο τι κερδίζει ο αναγνώστης αν δεν λέμε ανοιχτά τις όποιες επιλογές μας που δημιουργούν τις γεύσεις που σας αρέσουν. Επίσης θεωρούμε ότι ένας βασικός λόγος που διαβάζετε αυτό το μπλογκ και το έχετε αναδείξει ως  το #1 στην Ελλάδα, είναι ακριβώς η εμπιστοσύνη σας στις επιλογές που κάνουμε. Αν κάπου δεν συμφωνείτε με τις δικές μας, απλά κάντε τις δικές σας επιλογές…

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή, παρόλο που έχει αρκετά υλικά, εφόσον ακολουθήσει κανείς μεθοδικά τις οδηγίες. Η προετοιμασία θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά και με δυο ώρες στο ψυγείο και 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα θα έχετε ένα απίθανο γλυκό για το καλοκαιρινό σας τραπέζι και όχι μόνον!

Υλικά (για 10-12 ατομικές φόρμες)

100 γρ. βούτυρο Lurpak
150 γρ. Arla Natural Cream Cheese
200 γρ. Κρέμα γάλακτος Arla
200 γρ. Γιαούρτι ΔΕΛΤΑ Complet
280 γρ. chocolate chip cookies
180 γρ. λευκή σοκολάτα
30 γρ. τρίμμα μαύρης σοκολάτας για γαρνιτούρα
300 γρ. κατεψυγμένα raspberries (σμέουρα)

Διαδικασία Παρασκευής:

0. Προετοιμασία:

Ξεπαγώστε τα raspberries, διαλέξτε με αυστηρό κάστινγκ τα 36 καλύτερα σε εμφάνιση για ντεκόρ στο σερβίρισμα και βάλτε τα σε μπολ στο ψυγείο με χαρτί κουζίνας από κάτω για να στραγγίσουν. Τα υπόλοιπα θα τα χρειαστείτε στη διαδικασία παρασκευής.

1. Ετοιμάζετε τη βάση από cookies

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Σε πλαστική σακούλα βάζετε σταδιακά τα μπισκότα, σπάζοντάς τα και αφού την κλείσετε τα χτυπάτε για να θρυμματιστούν, αν βεβαίως βαριέστε να το κάνετε στη κουζινομηχανή. Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο τρίμμα και ανακατεύετε να πάει παντού.

τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

2. Γεμίζετε τις φόρμες 

Βάζετε στον πάτο απ’ τις φόρμες ίση ποσότητα απ το τρίμμα cookies εμποτισμένο με βούτυρο (2-3 κ.σ. στις δικές μας φόρμες) και στη συνέχεια το πατάτε με την πίσω πλευρά του κουταλιού σας. Βάζετε τα φορμάκια στο φούρνο για 15 λεπτά, ώστε να δέσει ο πάτος και να βγει τραγανός.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

3. Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα

Χρησιμοποιήστε κάποιο πορσελάνινο ή γυάλινο βαθύ σκεύος ως “bain marie” γιατί αυτά τα υλικά (εν αντιθέσει προς το μέταλλο) ελέγχουν πιο ήπια την θερμοκρασία). Θα πρέπει το πιάτο αυτό να μπει πάνω σε ένα κατσαρόλι με νερό το οποίο στη συνέχεια θα μπει σε μεσαίας έντασης μάτι.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σημαντικό εδώ είναι ο πάτος του πιάτου να ΜΗΝ ακουμπά στο νερό που θα κοχλάσει, ώστε η μετάδοση της θερμότητας να γίνεται με ήπιο τρόπο μέσω των ατμών, ώστε να μην έχει κίνδυνο να “κόψει” η ιδιαίτερα ευαίσθητη σοκολάτα. Σημειώστε επίσης ότι η λευκή σοκολάτα παίρνει αρκετό χρόνο να λιώσει (σε σχέση με την μαύρη) οπότε υπολογίστε περί τα 15 λεπτά (ο χρόνος παίζει ανάλογα με τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε πάντα).

4. Χτυπάτε την κρέμα

Με ράβδο χεριού ή στο μίξερ, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργήσει μαλακές κορυφές.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Να σημειώσω εδώ πως η νέα μου ράβδος Bosch ομολογώ ότι με κατέπληξε (ήταν η πρώτη φορά που την χρησιμοποίησα) με την δυνατότητα που μου δίνει να ελέγξω πλήρως την ταχύτητα, αλλά κυρίως με το ότι είναι τόσο καλά σχεδιασμένη που δεν πετάχτηκε σταγόνα κρέμας έξω απ’ το μπολ.

5. Ενώνετε το cream cheese με το γιαούρτι (δίλευκο μίγμα)

Τόσο απλά, με ένα κουτάλι!

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

6. Ενσωματώνετε την σοκολάτα με το γιαούρτι και το cream cheese (τρίλευκο)

Με την ράβδο, απλά τα αναμιγνύετε όλα μαζί σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο να δεχθεί και την κρέμα γάλακτος στο επόμενο βήμα.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

7. Ολοκληρώνετε το “τετράλευκο” μίγμα

Ενσωματώνετε την κρέμα γάλακτος στο “τρίλευκο μίγμα” διπλώνοντάς την μέσα του, δηλαδή κάνοντας προσεκτικές κινήσεις με το κουτάλι σε σχήμα οκτώ, προκειμένου να μην διαλυθούν οι φυσαλίδες που υπάρχουν από το χτύπημα, οι οποίες θα κάνουν την κρέμα πιο ανάλαφρη.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

8. Γεμίζετε τις φόρμες

Μια-μια γεμίζετε τις κρύες φόρμες με το τετράλευκο μίγμα με το κουτάλι.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν γεμίσετε τις φόρμες θα πρέπει να έχει κρυώσει η βάση. Αν όχι, περιμένετε μέχρι να κρυώσει ή βάλτε τα φορμάκια σε ταψί με κρύο νερό και παγάκια.

9. Τελειώνετε το cheesecake

Ενσωματώνετε τρία ή τέσσερα σμέουρα σε κάθε φορμάκι, βάζοντας τα καταρχάς από πάνω απ’ την κρέμα και στη συνέχεια πιέζοντας με το κουτάλι να βυθιστούν ακριβώς κάτω απ’ την επιφάνεια, χωρίς να φαίνονται. Ο λόγος που το προτείνω έτσι, είναι για να ισομοιραστούν στις μπουκιές και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν σαν μικρές γευστικές εκπλήξεις μέσα στη κρέμα. Ισιώνετε από πάνω να μην υπάρχουν κενά.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Όταν ολοκληρώσετε βάζετε τα φορμάκια με το τσιζκέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αν στο ψυγείο έχει κάτι με έντονη μυρωδιά, καλύτερα να τα καλύψετε με μεμβράνη, κάτι που εγώ κάνω πάντα (και όχι γιατί μυρίζει το ψυγείο μου, :-P ).

Σερβίρισμα:

Για να βγάλετε τα ατομικά τετράλευκα cheesecake από τις φόρμες η καλύτερη μέθοδος είναι να βουτήξετε ένα απλό μαχαίρι σερβίτσιου σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να το βάλετε και να το γυρίσετε περιμετρικά (με προσοχή πάντα). Στη συνέχεια το γυρνάτε ανάποδα και αν δεν έχει αποφασίσει να σας βασανίσει, θα βγει εύκολα. Αν αντιθέτως έχει πεισμώσει και θέλει να μείνει μέσα, βάλτε για λίγα δευτερόλεπτα τον πάτο της φόρμας στο μπολ με το ζεστό νερό και δείξτε του “ποιος είναι τ’ αφεντικό στη κουζίνα σας”.

Τρίψτε λίγη μαύρη σοκολάτα πάνω σε κάθε τετράλευκο cheesecake και προσθέστε τρία raspberries απ’ αυτά τα καλά, που είχατε κρατήσει για ντεκόρ.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Τα τσιζκέικ σερβιρίστηκαν σε πιάτα της σειράς FANTASY της ΙΩΝΙΑ ενώ για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκε πιάτο της σειράς ΕΞΟΧΗ και η ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest.

Το Nέο μου “Τετράλευκο” Cheesecake με Raspberries 4.50/5 (90.00%) 8 votes

I grew up in Britain in the 60's, which wasn't quite as much the culinary desert as people like to remember. My mother and grandmother were devotees of Elizabeth David and Robert Carrier with their emphasis on French cuisine. Our house held regular dinner parties, large parties and meetings, all of which were catered by my mother with no outside help whatsoever. As always, children rebel against their parents, and I had no interest in cooking at all as a teenager. In the UK in those days, cookery lessons were compulsory for girls. We were taught by the terrifying Mrs W, who through her reign of terror, managed to teach us the rudiments of cookery; from roast chicken and steak pies to profiteroles and apple strudel. I moved to Greece in the 80's, armed with only a duvet and a book of recipes that my grandmother had painstakingly written out for me, which is still one of my most treasured and used possessions. I later met and married a Greek. When motherhood arrived, I fell into the trap of making only food that both adults and children would eat. It turned out that there are only 10 dishes in the entire world that fulfill this brief! More inspiring creations were left to the occasional family gathering. I got my cooking mojo back post-divorce, after meeting Mr. Caruso. Our culinary expertise complement each other perfectly - his interest and talent lies in making main dishes, starters and wonderful amuse-bouche, whereas I have always been more interested in sweets and puddings as well as the table settings. He was, and is, the main course to my dessert...

6 Comments

  • Reply July 8, 2017

    Νίκη

    Αγαπητέ κύριε Παπαζυμουρη φαίνεται υπέροχη η συνταγή!.θα τη δοκιμάσω σίγουρα γιατί το cheese cake είναι το αγαπημένο γλυκό όλων στην οικογένεια.
    Μια ερώτηση μόνο:Αν θέλω να το φτιάξω σε μεγάλο σκεύος η συγκεκριμένη δοσολογία αρκεί για ένα τσερκι η φόρμα αποσπώμενη 20 εκ?
    Ευχαριστώ.

    • Κάπου εκει πρέπει να είναι… Αλλά λίγο-πάνω λίγο-κάτω στο συγκεκριμένο γλυκό το πάχος των δυο στρωμάτων μπορεί να παίξει.

  • Reply July 9, 2017

    Χρήστος

    Αγαπητή κα Σόφη έχω μία απορία για το σερβίρισμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνταγής για cheese cake. Οταν αναποδογυρίσουμε την φόρμα δεν θα ακουμπήσει το cheese cake στο πιάτο απο την μερια της κρέμας? και μετά πως θα το γυρίσουμε απο την μεριά του μπισκότου δεν θα μας διαλυθεί? Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.

    • Καλά καταλάβατε. Η “κρέμα” (ξεχάσαμε να σημειώσουμε ότι) είναι σχετικά σκληρή, λόγω σοκολάτας και δεν θα διαλυθεί.

  • Reply July 11, 2017

    Cara Kyra Va

    Παίδες, το τετραλευκο ( και τετραπαχο, και ας μην το λέει ο σεφ) cheese cake είναι αριστούργημα. Το έκανα σε φόρμα αποσπομενη 24 εκ. και βγήκε μια χαρά. Μόλις πρόλαβα να κρύψω δύο κομμάτια…..

Leave a Reply

Leave a Reply