Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
Τετραλευκο τσιζκεικ με σμεουρα

Το Nέο μου “Τετράλευκο” Cheesecake με Raspberries

Τσιζκέικ (cheese cake) υπάρχουν πολλά, αλλά την λέξη και την ιδέα του “τετράλευκου” την καπαρώνω και την πρωτοδημοσιεύω εγώ! Από που κι’ ως που τετράλευκο, θ’ αναρωτηθείτε;

Cake

Τετράλευκη λοιπόν ονόμασα μια λαχταριστή σύνθεση από 4 λευκά υλικά που αποτελούν την κρέμα του συγκεκριμένου τσιζκέικ: ξεκινώντας προφανώς από κρεμώδες φρέσκο λευκό τυρί αλλά μαζί με κρέμα γάλακτος, στραγγιστό γιαούρτι και λευκή σοκολάτα. Τέσσερα λευκά κρεμώδη υλικά συνθέτουν τις γεύσεις τους, σε μία πλούσια κρέμα.

Τώρα αν περιμένετε μια λυρική ιστορία για το πως μου ήρθε η συγκεκριμένη ιδέα θα σας ξενερώσω ελαφρά! Η αλήθεια είναι ότι μια μέρα που έπρεπε να κάνω ένα γλυκό για ένα τραπέζι με φίλους που κανονίστηκε αυθόρμητα τελευταία στιγμή, απλά άνοιξα το ψυγείο και τα ντουλάπια μας. Ξεκίνησα κλέβοντας τα μπισκότα απ’ το ντουλάπι με τις λιχουδιές των παιδιών του Δημήτρη (ο μύθος της κακιάς μητριάς έγινε πραγματικότητα)!

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Αυτά, μου έδωσαν την ιδέα ότι θα μπορούσαν να είναι μια ενδιαφέρουσα βάση για τσιζκέικ. Οπότε βουρ στο ψυγείο να πάρω το cream cheese που καθόταν δίπλα στη κρέμα γάλακτος της Arla και στο αγαπημένο γιαούρτι μας που τρώμε για πρωινό. Το οπτικό ερέθισμα σχεδόν ακαριαία έφερε την ιδέα συνδυασμού των τριών αυτών υλικών. Η λευκή σοκολάτα προστέθηκε αμέσως μετά όταν σκέφτηκα πως θα μπορούσα να αποφύγω την ζάχαρη και ταυτόχρονα να δώσω σώμα στο τσιζκέικ. Έτσι, λίγο από τύχη, λίγο από σκέψη και σχεδιασμό, προέκυψε η ιδέα της τετράλευκης κρέμας για το τσιζκέικ.

Διαφήμιση
raspberry-BW

Για να συμπληρωθεί η γευστική ένταση της ιδέας, χρειαζόταν να προστεθεί και μια νέα διάσταση, αντιθετική προς τις υπόλοιπες, που ήρθε με την υπόξινη φρέσκια γλυκύτητα του ράσμπερι. Έτσι επήλθε η γευστική ισορροπία σε ένα γλυκό που κατάφερε να βγει και γευστικά μεστόκαι λαχταριστό, αλλά ταυτόχρονα πολύ αφράτο, δροσερό, καλοκαιρινό και ιδιαίτερα ελαφρύ!

Τετράλευκο τσιζκέικ λοιπόν, και το ενδιαφέρον είναι πως καθώς μάζευα τα υλικά στον πάγκο, συνειδητοποίησα πόσο ανούσια και εκτός πραγματικότητας είναι τα σχόλια κάποιων που ενοχλούνται στη θέα επώνυμων συσκευασιών προϊόντων που είτε είναι χορηγοί, είτε όχι, σε ένα μπλογκ μαγειρικής. Αυτό το γλυκό έγινε χρησιμοποιώντας έτοιμα προϊόντα που επιλέξαμε και όχι βεβαίως με ανώνυμα χύμα, γιατί κανένα απ’ αυτά τα υλικά δεν θα βρεις ως απρόσωπη πρώτη ύλη στο σούπερ μάρκετ. Και αν το έβρισκες μάλλον δεν θα το αγόραζες, αν είσαι τίμιος με τον εαυτό σου…

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι κάθε νοικοκυρά κάνει επιλογές και παίρνει μάρκες που εμπιστεύεται για να παράξει ένα αποτέλεσμα. Έτσι κι’ εμείς σπίτι μας, έχουμε τις μάρκες που εμπιστευόμαστε και (ως επαγγελματίες πλέον bloggers) είναι ΚΑΙ χορηγοί μας, τις οποίες και βλέπετε δεξιά στη φωτογραφία και έχουμε και τις μάρκες που επίσης εμπιστευόμαστε και ΔΕΝ είναι χορηγοί μας (ακόμη…), που όλες μαζί αποφασίσαμε να τις δείξουμε στην αριστερή φωτογραφία. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή δείχνουμε για να συνειδητοποιήσετε ότι όλα είναι επιλογές υλικών/προϊόντων που θα δημιουργήσουν μια συνταγή είτε σπίτι μας, είτε στο δικό σας. Έτσι, δεν κατανοώ την κριτική στη θέα συσκευασιών προϊόντων και κυρίως στο τι κερδίζει ο αναγνώστης αν δεν λέμε ανοιχτά τις όποιες επιλογές μας που δημιουργούν τις γεύσεις που σας αρέσουν. Επίσης θεωρούμε ότι ένας βασικός λόγος που διαβάζετε αυτό το μπλογκ και το έχετε αναδείξει ως  το #1 στην Ελλάδα, είναι ακριβώς η εμπιστοσύνη σας στις επιλογές που κάνουμε. Αν κάπου δεν συμφωνείτε με τις δικές μας, απλά κάντε τις δικές σας επιλογές…

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Εύκολη συνταγή, παρόλο που έχει αρκετά υλικά, εφόσον ακολουθήσει κανείς μεθοδικά τις οδηγίες. Η προετοιμασία θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά και με δυο ώρες στο ψυγείο και 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα θα έχετε ένα απίθανο γλυκό για το καλοκαιρινό σας τραπέζι και όχι μόνον!

Υλικά (για 10-12 ατομικές φόρμες)

100 γρ. βούτυρο Lurpak
150 γρ. Arla Natural Cream Cheese
200 γρ. Κρέμα γάλακτος Arla
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
280 γρ. chocolate chip cookies
180 γρ. λευκή σοκολάτα Nestlé Dessert
30 γρ. τρίμμα μαύρης σοκολάτας για γαρνιτούρα
300 γρ. κατεψυγμένα raspberries (σμέουρα)

Διαφήμιση

Διαδικασία Παρασκευής:

0. Προετοιμασία:

Ξεπαγώστε τα raspberries, διαλέξτε με αυστηρό κάστινγκ τα 36 καλύτερα σε εμφάνιση για ντεκόρ στο σερβίρισμα και βάλτε τα σε μπολ στο ψυγείο με χαρτί κουζίνας από κάτω για να στραγγίσουν. Τα υπόλοιπα θα τα χρειαστείτε στη διαδικασία παρασκευής.

Διαφήμιση

1. Ετοιμάζετε τη βάση από cookies

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C.
Σε πλαστική σακούλα βάζετε σταδιακά τα μπισκότα, σπάζοντάς τα και αφού την κλείσετε τα χτυπάτε για να θρυμματιστούν, αν βεβαίως βαριέστε να το κάνετε στη κουζινομηχανή. Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο τρίμμα και ανακατεύετε να πάει παντού.

τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

2. Γεμίζετε τις φόρμες 

Βάζετε στον πάτο απ’ τις φόρμες ίση ποσότητα απ το τρίμμα cookies εμποτισμένο με βούτυρο (2-3 κ.σ. στις δικές μας φόρμες) και στη συνέχεια το πατάτε με την πίσω πλευρά του κουταλιού σας. Βάζετε τα φορμάκια στο φούρνο για 15 λεπτά, ώστε να δέσει ο πάτος και να βγει τραγανός.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

3. Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα

Χρησιμοποιήστε κάποιο πορσελάνινο ή γυάλινο βαθύ σκεύος ως “bain marie” γιατί αυτά τα υλικά (εν αντιθέσει προς το μέταλλο) ελέγχουν πιο ήπια την θερμοκρασία). Θα πρέπει το πιάτο αυτό να μπει πάνω σε ένα κατσαρόλι με νερό το οποίο στη συνέχεια θα μπει σε μεσαίας έντασης μάτι.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σημαντικό εδώ είναι ο πάτος του πιάτου να ΜΗΝ ακουμπά στο νερό που θα κοχλάσει, ώστε η μετάδοση της θερμότητας να γίνεται με ήπιο τρόπο μέσω των ατμών, ώστε να μην έχει κίνδυνο να “κόψει” η ιδιαίτερα ευαίσθητη σοκολάτα. Σημειώστε επίσης ότι η λευκή σοκολάτα παίρνει αρκετό χρόνο να λιώσει (σε σχέση με την μαύρη) οπότε υπολογίστε περί τα 15 λεπτά (ο χρόνος παίζει ανάλογα με τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε πάντα).

4. Χτυπάτε την κρέμα

Με ράβδο χεριού ή στο μίξερ, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργήσει μαλακές κορυφές.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Να σημειώσω εδώ πως η νέα μου ράβδος Bosch ομολογώ ότι με κατέπληξε (ήταν η πρώτη φορά που την χρησιμοποίησα) με την δυνατότητα που μου δίνει να ελέγξω πλήρως την ταχύτητα, αλλά κυρίως με το ότι είναι τόσο καλά σχεδιασμένη που δεν πετάχτηκε σταγόνα κρέμας έξω απ’ το μπολ.

5. Ενώνετε το cream cheese με το γιαούρτι (δίλευκο μίγμα)

Τόσο απλά, με ένα κουτάλι!

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

6. Ενσωματώνετε την σοκολάτα με το γιαούρτι και το cream cheese (τρίλευκο)

Με την ράβδο, απλά τα αναμιγνύετε όλα μαζί σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο να δεχθεί και την κρέμα γάλακτος στο επόμενο βήμα.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

7. Ολοκληρώνετε το “τετράλευκο” μίγμα

Ενσωματώνετε την κρέμα γάλακτος στο “τρίλευκο μίγμα” διπλώνοντάς την μέσα του, δηλαδή κάνοντας προσεκτικές κινήσεις με το κουτάλι σε σχήμα οκτώ, προκειμένου να μην διαλυθούν οι φυσαλίδες που υπάρχουν από το χτύπημα, οι οποίες θα κάνουν την κρέμα πιο ανάλαφρη.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

8. Γεμίζετε τις φόρμες

Μια-μια γεμίζετε τις κρύες φόρμες με το τετράλευκο μίγμα με το κουτάλι.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν γεμίσετε τις φόρμες θα πρέπει να έχει κρυώσει η βάση. Αν όχι, περιμένετε μέχρι να κρυώσει ή βάλτε τα φορμάκια σε ταψί με κρύο νερό και παγάκια.

9. Τελειώνετε το cheesecake

Ενσωματώνετε τρία ή τέσσερα σμέουρα σε κάθε φορμάκι, βάζοντας τα καταρχάς από πάνω απ’ την κρέμα και στη συνέχεια πιέζοντας με το κουτάλι να βυθιστούν ακριβώς κάτω απ’ την επιφάνεια, χωρίς να φαίνονται. Ο λόγος που το προτείνω έτσι, είναι για να ισομοιραστούν στις μπουκιές και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν σαν μικρές γευστικές εκπλήξεις μέσα στη κρέμα. Ισιώνετε από πάνω να μην υπάρχουν κενά.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Όταν ολοκληρώσετε βάζετε τα φορμάκια με το τσιζκέικ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αν στο ψυγείο έχει κάτι με έντονη μυρωδιά, καλύτερα να τα καλύψετε με μεμβράνη, κάτι που εγώ κάνω πάντα (και όχι γιατί μυρίζει το ψυγείο μου, :-P).

Σερβίρισμα:

Για να βγάλετε τα ατομικά τετράλευκα cheesecake από τις φόρμες η καλύτερη μέθοδος είναι να βουτήξετε ένα απλό μαχαίρι σερβίτσιου σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να το βάλετε και να το γυρίσετε περιμετρικά (με προσοχή πάντα). Στη συνέχεια το γυρνάτε ανάποδα και αν δεν έχει αποφασίσει να σας βασανίσει, θα βγει εύκολα. Αν αντιθέτως έχει πεισμώσει και θέλει να μείνει μέσα, βάλτε για λίγα δευτερόλεπτα τον πάτο της φόρμας στο μπολ με το ζεστό νερό και δείξτε του “ποιος είναι τ’ αφεντικό στη κουζίνα σας”.

Τρίψτε λίγη μαύρη σοκολάτα πάνω σε κάθε τετράλευκο cheesecake και προσθέστε τρία raspberries απ’ αυτά τα καλά, που είχατε κρατήσει για ντεκόρ.

Τσιζκέικ με γιαουρρτι, λευκη σοκολάτα και σμέουρα

Τα τσιζκέικ σερβιρίστηκαν σε πιάτα της σειράς FANTASY της ΙΩΝΙΑ ενώ για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκε πιάτο της σειράς ΕΞΟΧΗ και η ανοξείδωτη κατσαρόλα της Fest.

Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Αγαπητέ κύριε Παπαζυμουρη φαίνεται υπέροχη η συνταγή!.θα τη δοκιμάσω σίγουρα γιατί το cheese cake είναι το αγαπημένο γλυκό όλων στην οικογένεια.
    Μια ερώτηση μόνο:Αν θέλω να το φτιάξω σε μεγάλο σκεύος η συγκεκριμένη δοσολογία αρκεί για ένα τσερκι η φόρμα αποσπώμενη 20 εκ?
    Ευχαριστώ.

  2. Αγαπητή κα Σόφη έχω μία απορία για το σερβίρισμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνταγής για cheese cake. Οταν αναποδογυρίσουμε την φόρμα δεν θα ακουμπήσει το cheese cake στο πιάτο απο την μερια της κρέμας? και μετά πως θα το γυρίσουμε απο την μεριά του μπισκότου δεν θα μας διαλυθεί? Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά.

  3. Παίδες, το τετραλευκο ( και τετραπαχο, και ας μην το λέει ο σεφ) cheese cake είναι αριστούργημα. Το έκανα σε φόρμα αποσπομενη 24 εκ. και βγήκε μια χαρά. Μόλις πρόλαβα να κρύψω δύο κομμάτια…..

  4. Παρακολουθώ το blog χρόνια τώρα και πάντα θαύμαζα κυρίως το πάθος για αποφυγή της μετριότητας κύριε Δημήτρη. Τώρα που πλέον κάθε συνταγή έχει κατακλυστεί από τοποθετήσεις προϊόντων supermarket όπως και στην Ελληνική τρας tv γκρεμίζονται όλα, υπάρχουν τόσο εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς και τοπικούς παραγωγούς που θα μπορούσατε να πλησιάσετε, παραδοσιακό ελληνικό βούτυρο έναντι του lurpak, ελληνικό αιγοπρόβειο φρέσκο τυρί, μόνο στην Αττική έχει 4 παραγωγούς, έναντι του σκονόγαλου Arla, καλα ας μη μιλήσω για το ψέμα τη βιομηχανία απάτης γιαουρτιού Δέλτα, εκεί και αν υπάρχουν παραδοσιακές εναλλακτικές. Κατανοώ την ανάγκη και τα έξοδα που έχει ένα blog που προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του και την ανάγκη για κάποια σταθερότητα στα υλικά των συνταγών, αλλά είναι κρίμα να αυτοαναιρείται την φιλοσοφία σας.

    1. Τα προϊόντα που προωθώ είναι τα προϊόντα που επιλέγω για το σπίτι μου, για τα παιδιά μου και για τους φίλους μου. Δεν εμπιστεύομαι συλλήβδην τα προϊόντα “μικρων παραγωγών” επειδή είναι συμπαθείς μικροί έλληνες παραγωγοί, όπως και δεν θεωρώ ότι όλα τα προϊόντα “μεγάλων εταιριών” είναι τέλεια. Όμως με πείρα πολλών ετών στο χώρο των εταιριών τροφίμων & ποτών λόγω επαγγέλματος, οι εταιρίες που έχω επιλέξει ΕΓΩ να με χορηγούν είναι για μένα εγγυημένης ποιότητας. Το να θεωρείτε ότι αυτές οι εταιρίες έχουν προϊοντα υποδεέστερα από κάποιους τοπικούς έλληνες παραγωγούς εδράζεται μόνον στην φαντασία σας και στην προκατάληψή σας. Αλλά και ίδια ποιότητα να είχαν, οι έλληνες μικροπαραγωγοί δεν έχουν τις δυνατότητες να με χορηγήσουν. Η φιλοσοφία μου είναι να απευθύνομαι στο μέσο-ανώτερο ελληνικό νοικοκυρίο που πάει σε σουπερμάρκετ και κάνει τις βασικές επιλογές του και που και που, όταν είναι πραγματικά απαραίτητο ψάχνει κει ένα μικρό καλό προϊόν σε άλλα κανάλια διανομής. Έτσι μιλάω σε 2,000,000 κόσμο. Αλλιώς θα μιλούσα σε 10,000. Και σας επισημαίνω ότι η λέξη “μετριότητα” έστω και από σπόντα, θεωρώ ότι είναι απόλυτα προσβλητική για την προσπάθεια που υπάρχει σ’ αυτό το μπλογκ! Δεν με πληρώνετε απ’ τη τσέπη σας να δουλέυω κάθε συνταγή 36 ώρες για να την έχετε εσείς δωρεάν και δεν την χρωστάω σε κανέναν!

Your email address will not be published. Required fields are marked *