Bulldog Gin & Ιστορίες Dry Martini

BULLDOG LONDON DRY GIN MARTINI

Το λανσάρισμα του Bulldog London Dry Gin στην ελληνική αγορά ομολογώ ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση φέρνοντας στο μυαλό μου πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες από μυθικούς πότες που διαμόρφωσαν το international bar culture. martini2Όχι μόνο επειδή η πρώτη μου επαφή με τη μάρκα έγινε στη μαγευτική κατοικία του Άγγλου πρέσβη, αλλά κυρίως γιατί η ίδια η μάρκα μου μίλησε κατ’ ευθείαν στη καρδιά μου.

Το πρώτο που με κέρδισε στο Bulldog ήταν βέβαια το ίδιο το ποτό, που ήταν ό,τι καλύτερο έχω ποτέ δοκιμάσει σε τζιν και σημειώνω ότι πριν 20 χρόνια ήμουν brand manager του Bombay Sapphire, οπότε όλο και κάτι νιώθω από καλά premium gins.

Το Bulldog είναι το πρώτο τζιν που πίνω το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να κερδίσει με τη γευστική του κομψότητα, ακόμη και όσους δεν τους άρεσε το gin μέχρι σήμερα.

BULLDOG GIN 1Με ένα μοναδικό συνδυασμό από 12 βότανα και αρωματικούς σπόρους, μετά από τετραπλή απόσταξη αποκτά μια απαλά αρωματική και ευγενική γεύση που καμία σχέση δεν έχει με τη συνήθως τραχιά και αυθάδη των συνηθισμένων τζιν της σειράς. Δεν είναι τυχαίο που βραβεύεται διεθνώς και έχει αλματώδη άνοδο in all the right places. Όσον αφορά σε μένα, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια δεν θα πρέπει να έχω πιει πάνω από 4 ποτήρια τζιν, ξαφνικά τον τελευταίο μήνα, τέλειωσα το πρώτο μπουκάλι και είμαι βαθιά στο δεύτερο… with a little help from my friends πάντα! Τι καλά παιδιά! Το καλό βρήκαν να μου τσακίσουν…

Απ’ την άλλη, ό,τι λείπει στο Bulldog από την κλασική αυθάδεια του τζιν στη γεύση, το έχει ως αυτοπεποίθηση στο μπουκάλι και στο όνομα. Απόλυτος αντισυμβατικός και δυνατός χαρακτήρας με sophistication και μια λεπτή δόση χιούμορ σε ένα design που θέλεις οπωσδήποτε να το έχεις πρώτη μούρη στο μπαρ σου.

Το όνομα BULLDOG εμπνέεται απ΄ τον Sir Winston Churchill που ενσάρκωσε το αυθεντικό “bulldog spirit”, με το πείσμα του και τη ψυχραιμία του στην προσπάθεια να μείνει η χώρα του ανεξάρτητη και δυνατή κατά την διάρκεια του πολέμου.
Μια μάρκα που εμμέσως πλην σαφώς τιμά τον Churchill και σαν προσωπικότητα αλλά και σαν γνωστό πότη gin. Έτσι καταφέρνει να απευθύνεται στους λίγους πραγματικά σοφιστικέ, κοσμοπολίτες πότες του σήμερα.

BULLDOG CHURCHILΜιλώντας για Τσώρτσιλ και τζιν, μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό η κλασική ιστορία για το πως όρισε ο ίδιος την απόλυτη συνταγή extra dry martini που ήταν και το αγαπημένο του κοκτέιλ.

Βάζετε δυο γενναίες μεζούρες παγωμένο τζιν και με την άκρη του ματιού σας ρίχνετε μια κλεφτή ματιά στο βερμούτ στην άλλη άκρη του δωματίου, φέρεται ότι είπε o Sir Winston Churchill.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η “συνταγή” θα μπορούσε πράγματι να λειτουργήσει τέλεια, μόνο με ένα τόσο καλό τζιν όπως το Bulldog, ενώ είναι απαγορευτική με ένα τζιν της σειράς. Και ναι, το έχω δοκιμάσει. Και στις δύο περιπτώσεις!

Θεωρούσα πάντα πως το dry martini είναι το απόλυτο κοκτέιλ του κοσμοπολίτη πότη.

DRY MARTINI BOND 1Η εικόνα που μου έρχεται κάθε φορά στο μυαλό όταν σκέφτομαι dry martini είναι ένα γκλαμουράτο καζίνο και ο James Bond με black tie περιστοιχισμένος από Bond girls να απολαμβάνει το αγαπημένο του ποτό, ως σύμβολο ανδρισμού και κομψότητας. Very sexy indeed!

Γι΄ αυτό άλλωστε και η ιέρεια του burlesque, Dita von Teese, μετέτρεψε αυτή την ιεροτελεστία της απόλαυσης ενός dry martini στο απόλυτο strip show της, εκφράζοντας την ακαταμάχητη σεξουαλική έλξη του θηλυκού απέναντι σε ένα κομψό σύμβολο ανδρισμού.

DRY MARTINI DITA VON TEESE

Ένα κοκτέιλ –μύθος είναι τελικά το dry martini, συνυφασμένο με εικόνες που μεταφέρουν ισχυρά υποσυνείδητα μηνύματα, χτίζοντας την κοσμοπολίτικη, ακαταμάχητη γοητεία του αρσενικού προτύπου επιτυχίας.

DRY MARTINI BOND 3Αλλά και όλη η παραφιλολογία με το “shaken not stirred” που έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες Bond έχει συμβάλει στη διόγκωση του μύθου του dry martini. Μετά το πρώτο βιβλίο του Ian Fleming, Casino Royale, ο Bond βέβαια δεν έβαζε τζιν, αλλά ήθελε τα μαρτίνι του με βότκα, για εμπορικούς λόγους εικάζω, καθώς η Smirnoff έχτιζε τότε τη μόδα της βότκα στην Αμερική και Μ. Βρετανία. Προφανώς για να είναι τα μαρτίνι λίγο πιο νερωμένα για τον πολύ κόσμο, ο Bond ανέτρεψε τον προηγούμενο κανόνα των φανατικών του μαρτίνι, δεδομένου ότι όταν χτυπιέται στο shaker, ο πάγος κόβεται σε μικρότερα κομμάτια και δημιουργεί ένα κοκτέιλ πιο ήπιο από πλευράς αλκοόλ, που ονομάζεται τυπικά Bradford.

Ο κανόνας όμως των φανατικών του μαρτίνι ήταν ο αντίθετος, όπως εκφράστηκε από τον W. Somerset Maugham που είπε χαρακτηριστικά:

Martinis should always be stirred, not shaken, so that the molecules lie sensuously one on top of the other.

DRY MARTINI BOND 2Οι ιστορίες γύρω απ’ το dry martini είναι ατέλειωτες και εμείς απλά χαϊδέψαμε το σέικερ που τις έχει κρυμμένες μέσα του, με αφορμή την άφιξη στην Ελλάδα του απόλυτα κατάλληλου gin γι’ αυτό, του Bulldog.

Η συνταγή για dry martini cocktail βεβαίως δεν είναι μία, αλλά πολλές, ανάλογα με τα γούστα, οπότε ενδεικτικά αναφέρω μια πιο κάτω που πάει στα δικά μου γούστα, ελπίζοντας στην αναβίωση του αρχέτυπου κοκτέιλ για τους αληθινούς πότες.
Να σημειώσω μόνο πως όταν το ποτό πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Αμερική, η αναλογία τζιν προς βερμούτ ήταν 1:1, ενώ με τα χρόνια η τάση ήταν να γίνει dryer με αναλογίες από 5:1 που θεωρείται κανονική, 10:1 που είναι extra dry μέχρι και 100:1 που χρειάζεται πλέον όργανα μέτρησης χημείου… Κάποιοι dry extremists απλά βάζουν βερμούτ στο ποτήρι, ανακατεύουν καλά και στη συνέxεια το χύνουν πριν μπεί το παγωμένο gin!

Προτεινόμενη συνταγή για Bulldog Dry Martini

70 ml Bulldog London Dry Gin
10-15 ml. Extra Dry Vermouth
1-2 ελιές κοκτέιλ σε οδοντογλυφίδα

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε απλά λευκό βερμούτ όπως Martini ή Cinzano Bianco αλλά το Extra Dry White της κάθε μάρκας αντίστοιχα. Το ιδανικό βερμούτ πάντως θεωρείται το Γαλλικό Noilly Prat Extra Dry.

Παρασκευή:

Σε ένα σέικερ ή σε κανάτα με μπόλικο πάγο προσθέτετε το Bulldog Gin και το Extra Dry Vermouth.
Ανακατεύετε για τουλάχιστον 1 λεπτό με μακρύ κουτάλι – αναδευτήρα.
Αν το θέλετε πιο νερωμένο ή ελαφρύ σαν τον James Bond το χτυπάτε στο σέικερ με τον πάγο, οπότε φτιάχνετε ένα Bradford.
Σουρώνετε το ποτό στο ποτήρι μαρτίνι χωρίς καθόλου πάγο.

BULLDOG DRY MARTINI RECIPE
Προσθέτετε την ελιά, παίρνετε μια γουλιά και εισέρχεστε αυτομάτως στο μαγικό κόσμο των σοβαρών κοκτέιλ.
Αν τώρα μαζί με την ελιά βάλετε και λίγο απ’ την άρμη που την διατηρεί, τότε κάνατε ένα Dirty Martini.
Αν πάλι η ελιά δεν σας πάει, μπορείτε να βάλετε φλούδα λεμονιού πιέζοντάς την ελαφρά, ώστε να μπουν και λίγα απ’ τα όξινα έλαιά της μέσα στο ποτό.
Τέλος, αν αντί για ελιά βάλετε κρεμμυδάκι κοκτέιλ, μόλις φτιάξατε ένα Gibson.

BULLDOG DRY MARTINI 2Αν πάλι βρίσκετε την πρόκληση του μαρτίνι, too much για τα γούστα σας και τις συνήθειές σας, η απόλαυση ενός Bulldog gin tonic δεν παύει να είναι μια εξαιρετική πρόταση για το πρώτο χαλαρωτικό ποτό της βραδιάς. Ακόμη περισσότερο στο ειδικό ποτήρι που σχεδιάστηκε γι’ αυτό, και βγάζει όλο τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα ψαγμένης μάρκας.

BULLDOG GIN & TONICΗ συνολική αίσθησή μου, πάντως είναι ότι εμπορικά και από πλευράς εικόνας, το Βulldog σύντομα θα γίνει “η Absolut της δεκαετίας μας”.
Θεωρώ δε άπαιχτο το σλόγκαν της καμπάνιας, “Mixes with everything. Surrenders to nothing.”

BULLDOG GIN adΜιλάμε για μια μάρκα με πραγματικά γοητευτικό, αμάσητο Βρετανικό χαρακτήρα. Must try!

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Λευτέρη Σοφαντζή από το Point A Bar & Restaurant στο Herodeion Hotel για τη συμβολή του στη φωτογράφιση και σας συστήνω να τον εμπιστευθείτε για τα Bulldog κοκτέιλ σας και όχι μόνον. The guy rocks!

Bulldog Gin & Ιστορίες Dry Martini 4.00/5 (80.00%) 7 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply