Η απογείωση της γεύσης με 4 αρωματικά βούτυρα

καλαμπόκι με αρωματικό βούτυρο lurpak

Τα βούτυρα με βότανα και αρωματικά, που είδαμε πως φτιάχνονται στο προηγούμενο άρθρο, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ανεβάσουμε κατακόρυφα το γευστικό προφίλ ενός απλού πιάτου.

βουτυρο απογειώνει γευσηΝα απογειώσουμε τη γεύση με κάτι απλό και εύκολο, πάνω σε φαγητά που δεν απαιτούν ιδιαίτερη μαγειρική, χρόνο ή κόπο, ώστε όλοι να τα λιγουρεύονται.

Προϋποθέτουμε βέβαια ότι ακόμη και αυτό το απλό πιάτο, το έχουμε μαγειρέψει σωστά. Γιατί τα κακομαγειρεμένα φαγητά, τα παραβρασμένα λαχανικά ή τα παραψημένα κρεατικά και ψάρια δεν τα σώζει τίποτα κατά τη γνώμη μου! Γι’ αυτό άλλωστε δίνουμε σ’ αυτό το blog, τόση έμφαση στην τεχνική και την εκτέλεση με μικρά μυστικά και σημεία προσοχής.

boytyro me aromatikaΣτο προηγούμενο άρθρο, ετοιμάσαμε ως προτάσεις, τέσσερα βούτυρα με αρωματικά που πιάνουν στη πραγματικότητα ένα μεγάλο εύρος από πιθανά γούστα και χρήσεις. Εδώ πιο κάτω, απλά θα σας δείξουμε κάποια παραδείγματα εντελώς απλών φαγητών που μεταμορφώνονται σε γκουρμέ προτάσεις, χάρη στη νοστιμιά του βούτυρου και το προφίλ των αρωματικών επιλογών μας.

Στόχος είναι κυρίως να σας εμπνεύσουμε να δοκιμάσετε τις δικές σας ιδέες, αλλά μπορείτε πάντα να ακολουθήσετε και τις δικές μας. Σας διαβεβαιώ μάλιστα ότι ήταν όλες εξαιρετικές γευστικά, μια και μετά τη φωτογράφηση, έπρεπε κάποιος να θυσιαστεί να τις καταναλώσει να μην πάνε χαμένες και όσο κι’ αν ψάξαμε, μόνο η Σόφη και εγώ βρεθήκαμε στη περιοχή…

Μπριζόλα μοσχαρίσια με αρωματικά βούτυρα

Δοκιμάσαμε δυο μπριζόλες κόντρα, ψημένες στο τηγάνι, με δυο διαφορετικές επιλογές αρωματικών βούτυρων απ’ αυτά που είχαμε ετοιμάσει, χωρίς να καταλήξουμε ποια ήταν η καλύτερη. Ας συμφωνήσουμε ότι ήταν και οι δύο εξαιρετικές και ταιριάζουν.

Η πρώτη πρόταση είναι μπριζόλα με αλατισμένο βούτυρο με ανάμικτα αρωματικά (μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και λεμόνι).

μπριζόλα μοσχαρίσια με βούτυρο με αρωματικάΗ δεύτερη πρόταση είναι η μπριζόλα με πικάντικο αλατισμένο βούτυρο που είχε καπνιστή πάπρικα, μαϊντανό, σχοινόπρασο και πιπέρι σετσουάν.

μπριζόλα μοσχαρίσια με βούτυρο με αρωματικάΤεχνικά, να θυμίσουμε τα πιο βασικά μυστικά του ψησίματος μπριζόλας που εμπεριέχονται στο βίντεο του Cucina Caruso για τα 9 μυστικά της τέλειας μοσχαρίσιας μπριζόλας και στα σχετικά άρθρα εδώ, εδώ και εδώ.

Τα σημεία κλειδιά είναι η μοσχαρίσια μπριζόλα να έχει στεγνώσει πλήρως με χαρτί κουζίνας πριν ψηθεί και βέβαια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια να μπει σε δυνατή φωτιά με ελάχιστο λάδι, να την γυρνάτε κάθε 30” και να την βγάλετε μέτρια κατά μέγιστο, με εσωτερική θερμοκρασία 60ºC. Από εκεί και πέρα το έτερο μεγάλο μυστικό που κατακρατά τους ζωμούς της και ισορροπεί τη γεύση είναι η ανάπαυση για 5-6 λεπτά πριν την κόψετε και την αλατοπιπερώσετε. Εκεί είναι και το διάστημα που βάζετε το αρωματικό βούτυρο της αρεσκείας σας από πάνω το οποίο καθώς λιώνει, δημιουργεί μια σάλτσα με τους χυμούς που διαφεύγουν αναπόφευκτα και μαζί δίνουν απίστευτη νοστιμιά στη κάθε μπουκιά.

μπριζόλες μοσχαρίσιες και βούτυρο με αρωματικάΘα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα αρωματικά βούτυρα και για χοιρινές μπριζόλες και σίγουρα για κοτόπουλο ψητό σε bbq, τηγάνι ή στο γκριλ.

Σολομός ψητός με αρωματικό αλατισμένο βούτυρο με άνηθο, σχοινόπρασο και λεμόνι

Herb-Butter_20150830_0194Ίσως η πιο απλή συνταγή για σολομό, μπορεί να είναι και η πιο νόστιμη, χάρη στο αρωματικό βούτυρο που ετοιμάσαμε για την περίσταση.

Θα βάλετε σε ένα τηγάνι ψησίματος λίγο ελαιόλαδο και αφού κάψει καλά θα ακουμπήσετε τα φιλέτα του σολομού. Καλό είναι να έχετε και ένα πινέλο και καθώς ψήνεται, να παίρνετε λίγο απ’ το λάδι να αλείφετε την πλευρά του σολομού που δεν είναι σε επαφή με το τηγάνι, για να βοηθήσετε να δημιουργηθεί αυτή η υπέροχη γυαλάδα εξωτερικά. Γυρνάτε τα φιλέτα ανάποδα στο λεπτό και ανάλογα με το μέγεθός τους, ολοκληρώνετε το ψήσιμο εκεί ή τα γυρνάτε άλλη μια φορά για μισό λεπτό.

σολομός ψητός με βούτυρο άνηθο λεμόνιΔεν πρέπει να παρασυρθείτε και να παραψήσετε τον σολομό με αποτέλεσμα να στεγνώσει παρόλο που είναι ένα λιπαρό σχετικά ψάρι. Συνήθως το δίλεπτο και κάτι είναι επαρκές, εφόσον άλλωστε θα αναπαυθεί αμέσως μετά για λίγο, με ένα υπέροχο αρωματικό βούτυρο να λιώνει από πάνω, φτιάχνοντας την τέλεια σάλτσα.
Το μόνο που ενδέχεται να χρειάζεται ακόμη, ίσως είναι λίγο χοντρό αλάτι και τριμμένο πιπέρι.

Σαλιγκάρια αλά Μπουργκινιόν με βούτυρο, μαϊντανό και σκόρδο

Σαλιγκάρια Μπουργκινιόν με βούτυρο, μαϊντανό και σκόρδοΤο πρώτο βούτυρο που ετοιμάσαμε στο προηγούμενο άρθρο με μαϊντανό και σκόρδο είναι ιδανικό για σαλιγκάρια. Χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα και καθαρισμένα σαλιγκάρια, τα βράζετε για 20 λεπτά, και στη συνέχεια τα βάζετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά αφού γεμίσετε με βούτυρο το άνοιγμα του κελύφους τους. Από εκεί και πέρα οι σαλιγκαροφάγοι ξέρετε πως θα τα απολαύσετε και αφήστε όσους δεν ξέρουν, να κάνουν “ίου, ίου” λόγω γαστρονομικής ανωριμότητας!

Καλαμπόκι βραστό με αλατισμένο βούτυρο με ανάμικτα αρωματικά (μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο και λεμόνι)

καλαμπόκι με αρωματικό βούτυρο lurpakΤο καλαμπόκι βρασμένο για 4-5 λεπτά, αλατισμένο με χοντρό αλάτι και με το βούτυρο γεμάτο αρωματικά να λιώνει και να διαχέεται ανάμεσα στους κόκκους του, είναι μια πραγματική γαστρονομική ηδονή. Απ’ τα πιο απλά γκουρμέ γεύματα που υπάρχουν! Οι φωτογραφίες περιγράφουν τη γεύση καλύτερα απ’ τα λόγια.

καλαμπόκι με αρωματικό βούτυρο lurpakΣκορδόψωμο και φρατζόλα βουτυρωμένου ψωμιού με αρωματικά

Σκορδόψωμο και φρατζόλα βουτυρωμένου ψωμιού με αρωματικάΔύο εκδοχές δοκιμάστηκαν εδώ. Η κλασική με το αλατισμένο βούτυρο που έχει σκόρδο και μαϊντανό και αυτή με το πικάντικο βούτυρο με καπνιστή πάπρικα, πιπέρι σετζουάν, σχοινόπρασο και μαϊντανό. Εννοείται πως όλα τα αρωματικά βούτυρα πάνε με το φρέσκο ψωμί για άλειμμα στο τραπέζι. Όταν όμως τα ψήνεις στο φούρνο για λίγο, με αποτέλεσμα να κριτσανίζεται το ψωμί αλλά και να απλώνει το λιωμένο βούτυρο με τ’ αρωματικά του στη ψίχα, μιλάμε για άλλη ηδονή!

Δείτε το βίντεο και διαβάστε τις λεπτομέρειες πιό κάτω:

Το μυστικό για να κάνετε βουτυρωμένο ψωμί φούρνου είναι να κόψετε τις φέτες, αφήνοντας όμως περιθώριο από κάτω, ώστε να μείνει ενιαία η φρατζόλα, να απλώσετε το αρωματικό βούτυρο της επιλογής σας και στις δύο πλευρές κάθε σχισμής ανάμεσα στις φέτες και στο τέλος, να κάνετε μια γενναία επάλειψη με το μαχαίρι στη κόρα, κάθετα στις φέτες. Το κλείνετε χαλαρά σε αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο στους 180ºC για 6-10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της μπαγκέτας ή καρβελιού.

σκορδόψωμο με βούτυρο και αρωματικάΑυτές είναι μερικές ιδέες που σας βοηθάνε να μεταμορφώσετε απλές συνταγές σε κορυφαίες γευστικές εμπειρίες χάρη σε ένα πραγματικό αγνό βούτυρο όπως το Lurpak, που αναμείξατε με αρωματικά της επιλογής σας. Εμπνευστείτε και εφαρμόστε τέτοιες ιδέες σε κοτόπουλο, πατάτες, άσπρα μακαρόνια, βραστά λαχανικά ή όπου εσείς κρίνετε ότι προσθέτοντας απλά λίγο βούτυρο με αρωματικά, θα έχετε πολλαπλάσια απογείωση στη γεύση.cook

Μπείτε στη κουζίνα, παίξτε και κάντε τα μαγικά σας, λοιπόν!

Η απογείωση της γεύσης με 4 αρωματικά βούτυρα 5.00/5 (100.00%) 8 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

Leave a Reply

Leave a Reply