Το Cucina Caruso μαγειρεύει στο Casserole Bistro στο Γέρακα ! Τηλέφωνο κρατήσεων : 210-6618838 (μετά τις 14.00)
aginarew ala polita

Ο Tσελεμεντές είναι ο πρώτος που αναφέρει τον όρο ‘α λα πολίτα’ για μια συνταγή τουρκικής προέλευσης που μέχρι τότε ονομαζόταν αγκινάρες με λάδι. Τότε στη συνταγή δεν είχαν καρότα ή πατάτες και αντί για κρεμμυδάκια κομμένα είχαν κοκκάρια, δηλαδή τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια του στιφάδου. Μάλιστα ο Τσελεμεντές αναφέρει και την παραλλαγή με αβγολέμονο (που φέρνει προς βετζετέριαν εκδοχή του κρητικού ‘αγκιναράτου’) όπως και τσιγάρισμα της αγκινάρας στο βούτυρο. Η ονομασία ‘α λα πολίτα’ ξεκινά να καθιερώνεται στην ελληνική βιβλιογραφία και στον κόσμο κυρίως από την δεκαετία του 60 και αναφέρεται στην «εξελιγμένη συνταγή» που περιέχει καρότα και πατάτες. Αναλυτική αναφορά στην ιστορία της συνταγής υπάρχει στο (σήμερα αδρανές) μπλογκ μαγERRATA και πολλές πληροφορίες με ενδιαφέρον.

Oι περισσότερες συνταγές στο διαδύκτιο αναφέρουν πέρα απ’ τις αγκινάρες, ως  βασικά συστατικά, πατάτες, κρεμμύδι (φρέσκο ή/και ξερό), καρότα και άνηθο ενώ ελάχιστες αναφέρουν τον αρακά, που προφανώς αποτελεί παραλλαγή που προέκυψε αργότερα χρονικά από τον συνδυασμό των δύο κλασικών παλιών συνταγών: ‘α λα πολίτα’ και ‘αγκινάρες με αρακά’.

agkinares

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Από 1:30’ ώρα ως 10 λεπτά ανάλογα με το αν θα καθαρίσετε εσείς αγκινάρες και αρακά ή θα τα αγοράσετε καθαρισμένα όπως πλέον προσφέρονται από τα καλά μοντέρνα μανάβικα. Προσωπικά επιλέγω την δεύτερη μέθοδο και το μανάβικο της Φρουτεμπορικής στα Βριλλήσια (28ης Οκτωβρίου 8, Πλατεία Ηρώων, 210 6890556), που έχει πάντα εξαιρετικά λαχανικά και φρούτα και απίστευτο σέρβις προσφέροντας καθαρισμένα πάσης φύσεως λαχανικά από κοκκάρια για στιφάδο ώς κολοκυθάκια έτοιμα για γέμισμα, σύν την απαραίτητη διανομή κατ’ οίκον. Εύκολη συνταγή.

Διαφήμιση

Υλικά (για 4 άτομα ως κύριο ή για 8 ως πρώτο πιάτο)
8 φρέσκιες αγκινάρες καθαρισμένες σε νερό και λεμόνι
3 πατάτες κομμένες σε κυβάκια των 2 εκ.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα μεγάλα κομμένα σε μικρές ροδέλες
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλλες ή 12 μικρά
500 γραμ. καθαρισμένο αρακά φρέσκο (ή κατεψυγμένο)
4-5 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο
½ -1 λεμόνι
100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά
1 κ.σ. αλεύρι
3 φλ. ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι

aginares-ala-polita

Παρασκευή

1. Κάνετε τα λαχανικά: Βάζετε το λάδι σε ρηχή, πλατιά κατσαρόλα και αφού κάψει σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα και μετά από 4 λεπτά, τα καρότα. Τα σοτάρετε μαζί για 4-5 λεπτά και προσθέτετε τις αγκινάρες και τις πατάτες. Σοτάρετε για άλλα 4-5 λεπτά και προσθέτετε τον αρακά και σε 2 λεπτά συμπληρώνετε με το ζεστό νερό. Βάζετε το καπάκι και τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά.
Σημείωση: Mε το σταδιακό σoτάρισμα των λαχανικών δεν πέφτει η θερμοκρασία τους, οπότε μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο, διατηρώντας έτσι τη νοστιμιά τους.

artichokes-agkinares-arakas

2. Κάνετε το “δέσιμο”: Σε μπολ βάζετε το αλεύρι και ρίχνετε μια κουτάλα από το ζουμί των λαχανικών που βράζουν. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να πήξει και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάλι πίσω στη κατσαρόλα.
Προσθέτετε τον άνηθο και τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε για άλλα 5-10 λεπτά περίπου σε χαμηλή ψωτιά ή μέχρι να φύγει σχεδόν όλο το νερό, δοκιμάζοντας με το πηρούνι τις αγκινάρες και τον αρακά (οι χρόνοι εξαρτώνται πολλές φορές από το πόσο βραστερός είναι ο αρακάς ή πόσο τρυφερές οι αγκινάρες). Όταν είναι έτοιμο το αφήνετε τουλάχιστον μισή ώρα να πέσει ήπια η θερμοκρασία και να δέσει η γεύση.

3. Σερβίρισμα: Σε πιατέλα ή σε χωριστά πιάτα, προσθέτοντας κατά βούληση λίγο φρέσκο λάδι, έξτρα λεμόνι και αλάτι-πιπέρι… Συνοδεύετε με Χωριάτικο λευκό τυρί ΟΛΥΜΠΟΣ και λαχταριστό φρέσκο ψωμί!

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email
Διαφήμιση
  1. Εξαιρετικές οι αγκινάρες αλά μετά πολίτα αν και δεν είχα προβλέψει τον αρακά κι έτσι δεν τον έβαλα. Η διαδικασία με το αλεύρι και το ζουμί κάνει τη διαφορά. Ευχαριστώ πολύ για άλλη μία φορά για τις τόσο συγκεκριμένες λεπτομέρειες που δίνουν την πινελιά της τελειότητας στο φαγητό.

  2. Πραγματι το πιάτο εινσι θεικό είναι μια απο τις καλύτερες συνταγες.

  3. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και το αποτέλεσμα αυτού ….. ΤΕΛΕΙΟ!!!!! Απλό, εύκολο, γρήγορο και νοστιμότατο!!!

  4. Είμαστε φανατικές με τις συνταγές σας αλλά και με τον τρόπο τις παρουσιάζετε. Αν έλλειπε κι η προβολή προϊόντων, θ αγγίζατε την τελειότητα. Και το λέμε αυτό, διότι , εκεί που μας ανεβάζετε σε υψηλό επίπεδο κι απολαυμβάνουμε τις περιγραφές- εξηγήσεις κλπ. , ξαφνικά μας ρίχνετε με τη διαφήμιση που παρεμβάλετε. Όπως και νάχει όμως σας είμαστε ευγνώμονες γιατί μας εχετε βοηθήσει επανειλλημένα.

    1. Ευχαριστώ πολύ! Η προβολή προϊόντων δεν μπορει να λείψει γιατί χάρη σ’ αυτην μπορώ να προσφέρω δωρεάν σε σας αυτό που κάνω τόσο καλά όσο λέτε και ταυτόχρονα να ζω την οικογένειά μου σε μια χώρα με κρίση και ανεργία 25%. Δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε τέτοια θέματα. Όμως πέρα απ’ το ότι αποτελεί τρόπο βιοπορισμού, πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως αποτελεί και σύσταση ουσίας γιατί η μαγειρική απόδοση όλων των προϊόντων δεν είναι ίδια και εγώ όπως επανειλλημένα έχω πεί ΔΙΑΛΕΓΩ τους χορηγούς μου ώστε να είναι οι πλέον ποιοτικές μάρκες με τις οποίες και μαγειρεύω χρόνια. Δεν διαφημίζω όποιον θέλει να με χορηγήσει αλλά ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΓΩ ΜΟΝΟ τις μάρκες που θέλω να χρησιμοποιήσω επειδή θα βγεί τέλειο το αποτέλεσμα και τις πείθω να με χορηγήσουν. Υπάρχουν συνταγές που αν χρησιμοποιήσετε “λάθος” υλικά δεν θα βγούν σωστές ή δεν θα ισχύσουν οι αναλογίες που έχω μετρήσει. Δεν σας έχει τύχει να μαγειρέψετε κάποιο φαγητό με άλλη μάρκα απ’ αυτη που αγαπάτε και να βγεί κακό; Εμένα μου έχει συμβεί επαννειλημένα. Έτσι ακόμη κι αν δεν χορηγούμαι κάποιες φορές σημειώνω την μάρκα που συνιστώ. Για να σας βγει σωστό το αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο “διαφήμιση” αυτό που κάνω, είναι κατ’ αρχάς σύσταση υλικού.

  5. Η μητέρα μου ήταν απο την Κρήτη και το έκανε ακριβώς όπως το περιγράφετε αλλά με αυγολέμονο και έβαζε κορν φλαουρ για δέσιμο… επίσης πολύ ωραίο!

  6. Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά για την υπέροχη δουλειά που προσφέρετε! Ερώτηση: αν χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες αγκινάρες διακινδυνεύω να υποβαθμιστεί το τελικό αποτέλεσμα? Επίσης αλλάζουν οι χρόνοι μαγειρέματος? Ευχαριστώ!

    1. Όχι κάθε άλλο! Προγραμματίζω να φτιάξω σύντομα βίντεο μάλιστα της συνταγής αυτής με κατεψυγμένες αγγινάρες γιατι λίγοι έχουμε πλάον την υπομονή να καθαρίζουμε φρέσκες. Οι χρόνοι μπορεί να έχουν μικρή διαφοροποίηση αλλά δεν το θυμάμαι απ’ έξω και θα κρατήσω σημειώσεις όταν είμαι έτοιμος να δημοσιέυσω την νέα συνταγή, οπότε απλά προσέξτε λίγο από πάνω. Πάντως η διαφορά (αν υπάρχει) δεν θα έιναι πάνω από 10 λεπτά (λιγότερο μάλλον).

  7. Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Έχω πραγματικά εκπλαγεί από το γεγονός ότι όχι μόνο διαβάζετε τα σχόλια όλων των επισκεπτών αλλά επιπλέον απαντάτε! Αναμένω το video σας, του αρακά ήταν πολύ ωραίο.
    Σας ευχαριστώ και πάλι κ ξανά συγχαρητήρια!

    1. Οι αναγνώστες μου είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο στην επιτυχία του μπλογκ, μετά την αξιοπιστία μου (που προσπαθώ να διαφυλλάξω και να ενισχύσω). Όσο μπορώ δίνω απαντήσεις και βοηθάω. Αν τύχει σε φάση πολλής δουλειάς μπορεί να καθυστερήσω, αλλά προσπαθω να απαντάω όπου έχει νόημα.

  8. Καλησπέρα σας! Κατ’αρχας ευαχριστούμε για τις πάντα ακριβείς και καταπληκτικές συνταγές. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί ο άνηθος και τα καρυκεύματα μπαίνουν στο τέλος. Υποθέτω ότι έχει να κάνει με κάποιο τεχνικό θέμα, και θα ήθελα αν μπορείτε να μας ενημερώσετε! Ευχαριστώ πολύ!

  9. κανω αυτη τη συνταγη που ηταν της μαμας μου στη Θεσσαλονικη. Στη νοτια Ελλαδα δε βαζουν αρακα στις αγγιναρες αλα πολιτα και παραξενευονται γιαυτον.

  10. νιωθω την αναγκη να σας ευχαριστησω μετα απο 3 χρονια ΟΤΑΝ μενοντας μονο με την μικρη μου επρεπε να μαθω να μαγειρευω απο το μηδεν τωρα 3 χρονια μετα ημικρη μου με λεει τον καλιτερο μαγειρα του κοσμου αυτο το οφειλο σε σας ευχαριστω πολυ

Your email address will not be published. Required fields are marked *