7 Εύκολα Γκουρμέ Σάντουιτς ζευγαρώνουν με 2 Μοναστηριακές Μπύρες

7 gourmet sandwitches

Η ιδέα με τα 7 γκουρμέ σάντουιτς και το ταίριασμα με τις 2 μοναστηριακές μπύρες, προέκυψε ως απάντηση σε ένα ερώτημα-πρόκληση που μου τέθηκε προ καιρού, από φίλο και συνάδερφο. Το θέμα τέθηκε κάπως έτσι:

Θέλω να καλέσω φίλους σπίτι για μπύρες και δεν αντέχω να μαγειρέψω, ούτε να πλένω πιάτα. Απ’ την άλλη δεν μου πάει να παραγγείλω ετοιματζίδικα, ούτε να κάνω κάτι τόσο απλό που να είναι βαρετό. Τι προτείνεις, χωρίς να φάω ώρες στη κουζίνα αλλά να είναι γαστρονομικά ενδιαφέρον;

beer-drinking-friends

Το θέμα είναι πραγματικό και αφορά κυρίως νεώτερο κόσμο, αλλά βέβαια δεν έχει μόνο μια απάντηση, γι’ αυτό και θα επανέλθω σύντομα και με άλλες εναλλακτικές λύσεις. Πάντως η κάθε απάντηση έχει δυο βασικά σκέλη: Ένα που αφορά στο φαγητό και το άλλο στις μπύρες και το σωστό ζευγάρωμα τους (food pairing, που λεν και στα καλύτερα σπίτια).

Όσον αφορά στο σκέλος του φαγητού, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ομολογώ ότι ήταν “μερικά ενδιαφέροντα σάντουιτς”! Και ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, μια και τα τελευταία χρόνια η Sophie με έχει υποβάλλει σε εκπαίδευση δημιουργικής σύνθεσης επί του θέματος. Γιατί μου ετοιμάζει καθημερινά από ένα γκουρμέ σάντουιτς, ερμητικά τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για να μη δω τι έχει, ως “μικρή έκπληξη” για το μεσημεριανό μου στο γραφείο! Και σχεδόν ποτέ δεν είναι ίδιο με κάποια άλλη φορά, εκτός κι’ αν της το ζητήσω επισταμένως. Είναι εντυπωσιακό το πως τόσο καιρό καταφέρνει και σκέφτεται νέες, πρωτότυπες συνθέσεις.
Δεν το συζητώ ότι είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος! Και όχι μόνον γι’ αυτό βέβαια…

Ανακάλυψα μέσα απ’ αυτή την εμπειρία λοιπόν, ότι το σάντουιτς δεν περιορίζεται στην πρωτότυπη επιλογή ψωμιού, αλλαντικού και τυριού. Μπορείς να βάλεις φρούτα, μαρμελάδες, τσάτνευ, σάλτσες, ξηρούς καρπούς, να κάνεις απροσδόκητες συνθέσεις, να φτιάξεις κλειστά και ανοιχτά, να κάνεις εντέλει πραγματική γαστρονομία ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμιού.

Έτσι όταν αναλογίστηκα την πρόκληση μιας άτυπης και χαλαρής μάζωξης για μπύρες ανάμεσα σε φίλους, σκέφτηκα να δημιουργήσουμε με την Sophie μια σειρά από απλές αλλά πρωτότυπες συνταγές, χωρίς εξεζητημένα υλικά κατά το δυνατόν. Καταγράφοντας τα πιο κάτω, θα αντιληφθείτε ότι μέσα από την γευστική τους ανάλυση, προσπαθήσαμε κυρίως να περάσουμε την φιλοσοφία των συνθέσεων τους, παρά να κάνουμε λογοτεχνία.

Έτσι ώστε οι ιδέες μας να δράσουν ως καταλύτες, απελευθερώνοντας την δικιά σας δημιουργικότητα επί του θέματος γκουρμέ σάντουιτς.

7 εύκολα γκουρμέ σαντουιτς

Τώρα, όσον αφορά στο σκέλος του ποτού, η επιλογή μας σε μπύρες επιβάλλεται να στέκεται ισάξια απέναντι στο γαστρονομικό επίπεδο των συνθέσεων των σάντουιτς που δημιουργήσαμε. Δυο Βέλγικες μοναστηριακές μπύρες διαφορετικών τύπων ήταν ιδανικές για το παιχνίδι του food pairing, λόγω του πολυεπίπεδου γευστικού προφίλ τους.

Η πρώτη, η Grimbergen Blanche, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και κρεμώδη αφρό είναι μια μοναστηριακή Weiss που πέρα απ’ τη δροσιά της χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά οξύτητα. Στη γεύση της κυριαρχεί το αγαπημένο μου περγαμόντο (ίσως μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες γεύσεις στον κόσμο κατ’ εμένα) και κίτρινα φρούτα με ανεπαίσθητες γεύσεις βανίλιας. Στα αρώματα, βρίσκει κανείς κυρίως εσπεριδοειδή, αλλά και κόλιαντρο και γαρίφαλο. Ταιριάζει με πιο λεπτές γεύσεις, προσφέροντας οξύτητα και δροσιά.

Η δεύτερη, η Grimbergen Double Ambrée, είναι μια μπύρα διπλής ζύμωσης με σκούρο κόκκινο χρώμα και κρεμώδη αφρό. Έχει ιδιαίτερα σύνθετο και μεστό γευστικό αποτύπωμα όπου κυριαρχεί ο λυκίσκος με τη βύνη, αλλά και αρώματα καραμέλας και αποξηραμένων φρούτων. “Μεγάλη μπύρα” που αναζητά γλυκόξινες, καπνιστές και γενικά έντονες γεύσεις για να μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα της. Είναι η αγαπημένη μου!

7 εύκολα γκουρμέ σαντουιτς

Καταγράψαμε πιο κάτω 7 διαφορετικές συνταγές για σάντουιτς κάποιες εκ των οποίων είναι κλασικές και κάποιες δικές μας, πρωτότυπες(*) είτε ως σύνθεση, ειτε ως συνταγή: (1*) με καραμελωμένο κρεμμύδι, μετσοβόνε και καρύδια, (2) με σολομό, κρεμώδες λευκό τυρί και ρόκα, (3) το κλασικό BLT, (4*) με κοτόπουλο σε σάλτσα coronation, (5*) με speck, Havarti και αχλάδι, (6) με τονοσαλάτα και τέλος, (7*) με blue cheese, ξινόμηλο, σταφίδα και καρύδια.

Αναλύσαμε γευστικά κάθε σάντουιτς και το ταιριάξαμε με μια απ’ τις δυο Grimbergen, εξηγώντας την επιλογή μας για “εκπαιδευτικούς λόγους”. Βέβαια, στις γεύσεις και στις επιλογες δεν παύει να υπάρχει έντονη υποκειμενικότητα και έτσι η γνώμη μας είναι κυρίως ενδεικτική του δικού μας τρόπου σκέψης στο food pairing, παρά κάποιος απαράβατος κανόνας από τους κατέχοντες την μια και μόνη αλήθεια! Άλλωστε εδώ μιλάμε για μια χαλαρή μάζωξη με φίλους, όπου οι γαστρονομικοί κανόνες επιβάλλεται να υποχωρήσουν μπροστά στην αυθόρμητη διάθεση της στιγμής.
Cheers και καλή όρεξη!

(Για τις ανάγκες της φωτογράφισης, χρησιμοποιήσαμε διαφορετικά ψωμιά απ’ τον φούρνο Απολλώνιο της οδού Ηρακλείτου, στο Πάτημα Χαλανδρίου).

#1. Σάντουιτς με Καραμελωμένο Κρεμμύδι, Μετσοβόνε & Καρύδια

Σάντουιτς με Καραμελωμένο Κρεμμύδι, Μετσοβόνε & καρύδια

Υλικά:  

1 κρεμμύδι κομμένο ροδέλες
2-3 λεπτές φέτες μετσοβόνε
25 γρ. βούτυρο Lurpak
1 κ.σ. κρέμα Balsamico
2-3  καθαρισμένα καρύδια
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται ολικής άλεσης ή πολύσπορο)

Διαδικασία παρασκευής:

Σε χαμηλή ένταση λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι επί 12 περ. λεπτά ανακατεύοντας  κάθε τόσο.

Σάντουιτς με Καραμελωμένο Κρεμμύδι, Μετσοβόνε & καρύδια

Όταν έχει μαραθεί αρκετά και πάρει χρώμα ρίχνετε την κρέμα μπαλσάμικο, ανακατεύετε και αφαιρείτε απ’ το μάτι.

Σάντουιτς με Καραμελωμένο Κρεμμύδι, Μετσοβόνε & καρύδιαΓεμίζετε το σάντουιτς και το βάζετε σε τοστιέρα ή στο φούρνο να λιώσει λίγο το μετσοβόνε.

Σάντουιτς με Καραμελωμένο Κρεμμύδι, Μετσοβόνε & καρύδια

Γεύση & Ταίριασμα:

Πρόκειται για άνευ προηγουμένου γευστική έκπληξη (μέχρι και για μας που το σκεφτήκαμε)!
Το γλυκό καραμελωμένο κρεμμύδι με την υποβόσκουσα οξύτητα απ’ το μπαλσάμικο, κοντράρει με τις γήινες εντάσεις του καπνιστού μετσοβόνε, ενώ η τραγανότητα του καρυδιού απογειώνει το σύνολο, δίνοντας γευστικό ρυθμό! Ιδανική επιλογή ψωμιού, κάποιο πολύσπορο  ή ολικής αλέσεως.
Μόνο μια Grimbergen Double στέκεται ισάξια δίπλα σ’ αυτό το σάντουιτς με τις περίπλοκες εντάσεις,  καθώς κατ’ αντιστοιχία σχοινοβατεί ανάμεσα σε γλυκιές νότες και γήινη γεύση βύνης. Μιλάμε για αριστουργηματική ιδέα που είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσετε όταν την δοκιμάσετε!

#2. Σάντουιτς με Σολομό, Cream Cheese & Ρόκα

Σάντουιτς με Σολομό, cream cheese & ρόκα

Υλικά:  

1-2 φέτες καπνιστού σολομού (προαιρετικά μερικές σταγόνες λεμονιού και φρέσκο πιπέρι πάνω στον σολομό)
Φρέσκο Τυρί κρέμα της Arla, απλό, ή και με μυρωδικά
2 φύλλα ρόκας κομμένα
½ κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο
2-3  ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί
1  μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται μπριός ή πρέτσελ, αλλά ταιριάζει και μαύρο γερμανικό πολύσπορο)

Διαδικασία παρασκευής:

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Αν διαλέξετε να χρησιμοποιήσετε το τυρί με μυρωδικά μπορείτε να παραλείψετε τον άνηθο, το αγγουράκι και το κρεμμύδι.

sandwitch-salmon

Γεύση & Ταίριασμα:

Ένας κλασικός συνδυασμός που αποτελεί μια εύκολη σύνθεση.
Το φρέσκο κρεμώδες τυρί, με  τη γλύκα του και την αίσθηση οικειότητας που δίνει, κατευνάζει τις γευστικές εντάσεις του σολομού και επιτρέπει στην πιπεράτη και αυθάδη ρόκα να συμπληρώσει την σύνθεση, ξυπνώντας όλα τα αισθητήρια γεύσης.  Η τραγανότητα έρχεται, πέρα απ’ τον μίσχο της φρέσκιας ρόκας και απ’ τα αγγουράκια και φρέσκια κρεμμυδάκια!
Ιδανική επιλογή ψωμιού,  κάποιο μπριός ή πρέτσελ, αλλά σε άλλη λογική, ταιριάζει και μαύρο γερμανικό πολύσπορο

Μια Grimbergen Blanche έρχεται να δροσίσει απ’ τη πιπεράτη ρόκα και την καπνιστή γεύση και ταυτόχρονα να δώσει τις οξύτητες που ως γνωστόν,  ο σολομός αγαπά (γι’ αυτό άλλωστε και πάντα υπάρχει ένα λεμόνι κάπου κοντά του). Εδώ τα αρώματα εσπεριδοειδών της Blanche συμπληρώνουν τον κύκλο των γεύσεων.

#3. Σάντουιτς BLT ( Bacon – Lettuce – Tomato)

BLT σάντουιτς

Υλικά:  

3-5 φέτες μπέικον
1 κ.γ. ελαιόλαδο
2-3 φύλλα μαρουλιού φριζέ
3-4 φέτες ντομάτας
½ κ.γ. βούτυρο Lurpak
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται λευκό & μαλακό ψωμί)

Διαδικασία παρασκευής:

Για να βγεί το μπείκον τραγανό, χωρίς να σπάει ακολουθείστε την εξής διαδικασία:
Σε δυνατή ένταση βάλτε ελάχιστο ελαιόλαδο στο τηγάνι σας και ρίξτε τις φέτες του μπέικον. Αφού αρχίζουν να τσιτσιρίζουν και να παίρνουν χρώμα, χαμηλώστε την ένταση στη μέση. Έτσι θα καταφέρετε να γίνουν τραγανές τόσο-όσο, χωρίς να σπάνε. Τις αφαιρείτε πριν πάρουν ολοκληρωτικά χρώμα και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας να μαζέψει τα περιττά λίπη.

BLT σάντουιτς

Απλώνετε το βούτυρο στο ψωμί και τοποθετείτε κάτω τις ντομάτες στη μέση το μπείκον και πάνω το μαρούλι.

BLT σάντουιτς

Γεύση & Ταίριασμα:

Άλλο ένα απόλυτα κλασικό σάντουιτς διεθνώς, με ελάχιστη χρήση στην Ελλάδα, αν και είναι πολύ εύκολο στη παρασκευή.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι το παιχνίδι με την τραγανότητα του μπέικον και των φρέσκων λαχανικών, αλλά και της αλμυρής αίσθησης του καπνιστού umami που συμπληρώνεται γευστικά απ’ τα δροσερά σαλατικά!

Ιδανική επιλογή ψωμιού,  κάποιο λευκό και αφράτο ώστε να κοντράρει την τραγανότητα του περιεχομένου

Μια Grimbergen Double είναι εδώ η φυσική επιλογή καθώς μπορεί να ανταγωνιστεί τις εντάσεις του umami  απ’ το μπέικον λόγω της μεστής γεύσης της και της γλυκύτητας που κατευνάζει την αλμύρα του καπνιστού.

#4. Σάντουιτς με Κοτόπουλο Coronation 

Σάντουιτς με Coronation Chicken

Η ιδέα εδώ ήταν η προσαρμογή της φημισμένης συνταγής coronation chicken, που δημιουργήθηκε για την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, το 1953. Πρόκειται για κρύο βραστό κοτόπουλο μέσα σε μια σάλτσα μαγιονέζας με κάρυ και μάνγκο τσάτνεϋ , ένα φαγητό που τονίζει την γευστική επιρροή της Ινδίας στη Βρετανία. Την αυθεντική συνταγή coronation chicken έχουμε περιγράψει εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο.  Εδώ, μια και θέλαμε να κάνουμε πολύ γευστικό σάντουιτς με εύκολη διαδικασία, έχουμε επιδιώξει να πετύχουμε το γευστικό προφίλ της αυθεντικής συνταγής με έτοιμα συστατικά αλλά ταυτόχρονα χωρίς μεγάλες “γαστρονομικές θυσίες”. Το αποτέλεσμα που βγήκε είναι εξαιρετικό και η διαδικασία εύκολη. Το μόνο που παίρνει λίγο χρόνο (20′) είναι να βράσει το κοτόπουλο.

Υλικά:  

1 στήθος κοτόπουλου βρασμένο με μισό καρότο, αλάτι και πιπέρι, που έχει αφαθεί να κρυώσει, κομμένο σε μικρούς κύβους
2 κ.σ. γεμάτες μαγιονέζα
100 μλ. κρέμα γάλακτος Arla
½ κ.γ. κέτσαπ
1-2  κ.γ. κάρυ
1 κ.σ. τσάτνευ μάνγκο (ή αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε μαρμελάδα βερύκοκο)
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται λευκό & ουδέτερης γεύσης ψωμί)

Διαδικασία παρασκευής:

Βράζετε το κοτόπουλο για 18-20′ σε μια κατσαρόλα με μισό καρότο και λίγο αλατοπίπερο. Το αφαιρείτε και το κόβετε όταν κρυώσει σε κυβάκια.

Σάντουιτς με κοτόπουλο  & μαγιονεζα

Αναμιγνύετε σε αναλογία 3 προς 2 περίπου την μαγιονέζα με κρέμα γάλακτος προκειμένου να γίνει πιο γευστική και λεπτόρρευστη. Προσθέτετε το κάρυ, ανακατεύετε και δοκιμάζετε αν “ακούγεται”. Κάποια κάρυ είναι πολύ πιο δυνατά από άλλα, οπότε με ένα κουταλάκι γίνεται η δουλειά που σε άλλες περιπτώσεις θέλει δύο. Έτσι αποφασίζετε την δοσολογία, ανάλογα με την γεύση σας και τα υλικά σας.Σάντουιτς με κοτόπουλο  & μαγιονεζα

Ενσωματώνετε στη σάλτσα μαγιονέζας, κρέμας και κάρυ τα υπόλοιπα δυο υλικά ανακατεύοντας: την κέτσαπ να ανεβάσει το umami και να φέρει γεύση ντομάτας και το τσάτνευ να φέρει βάθος, γλύκα και φρουτώδη στοιχεία στη γεύση. Ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο κρύο και ανακατεύετε καλά. Σάντουιτς με κοτόπουλο  & μαγιονεζα

Απλά βάζετε την σαλάτα κοτόπουλου coronation μέσα σε ένα σάντουιτς προσθέτοντας κάποια πρασινάδα για το χρώμα. Η ποσότητα ενός στήθους κανονικά θα φτάσει για δύο μεσαία σάντουιτς.

Σάντουιτς με κοτόπουλο  & μαγιονεζα

Γεύση & Ταίριασμα:

Αν  σας αρέσουν οι ελαφρά εξωτικές γεύσεις, θα δοκιμάσετε ίσως το καλύτερο σάντουιτς κοτόπουλου που έχετε ποτέ φανταστεί.
Το κοτόπουλο έχει μείνει ζουμερό σε υφή και έτσι αποτελεί το τέλειο υπόβαθρο για να βγει προς τα έξω η πολυεπίπεδη γεύση της σάλτσας. Το πικάντικο του κάρυ παίζει με το φρουτώδες απ’ το τσάτνευ πάνω στην οικεία και comforting κρεμώδη μαγιονέζα. Και χωρίς να το νιώθεις ,το umami απ΄την ελάχιστη κέτσαπ, σου νοστιμίζει το σύνολο. Πραγματικά ένα τέλειο σάντουιτς!

Ιδανική επιλογή ψωμιού,  κάποιο λευκό και ουδέτερο γευστικά ώστε να αναδειχθούν οι λεπτές γεύσεις της σάλτσας.

Μια Grimbergen Blanche είναι απόλυτα ιδανικός συνδυασμός καθώς με την  δροσερή και φρουτώδη γεύση της παρακολουθεί το γευστικό προφίλ του σάντουιτς. Το ένα στοιχείο που το σάντουιτς δεν έχει, την οξύτητα, την φέρνει με μια γουλιά η Blanche με αρώματα εσπεριδοειδών, κατευνάζοντας τις πικάντικες νότες του κάρυ.

#5. Σάντουιτς με Havarti, Speck & Αχλάδι

Σάντουιτς με Havarti, Speck και αχλάδι

Υλικά:  

3-4 φέτες speck ή προσούτο
2 φέτες τυρί Havarti
½ αχλάδι σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. μαρμελάδα σύκο
2-3 φύλλα μαρουλιού
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται πολύσπορο ή ολικής άλεσης)

Διαδικασία παρασκευής:

Απλά βάλτε τα υλικά στο ψωμί. Κανονικά θα βάζαμε και μαρμελάδα σύκο στη σύνθεση, αλλά μας έσπασε το βάζο στη φωτογράφιση… Εσείς όμως βάλτε!

σαντουιτς με προσουτο και τυρί

Γεύση & Ταίριασμα:

Αν και η συνεύρεση αλλαντικού και τυριού σε ένα σάντουιτς είναι ίσως ο πιο δημοφιλής συνδυασμός, εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Ένα εξαιρετικά φίνο αλλαντικό της Βόρειας Ιταλίας, το speck,  συνδυασμένο με ένα παραδοσιακό Δανέζικο κίτρινο τυρί και από πάνω το φρέσκο αχλάδι που ανεβάζει την συνταγή γαστρονομικά σε άλλο επίπεδο. Η  βουτυρένια, σχεδόν αυθάδης  γεύση του Havarti με τόνους φουντουκιού, πλαισιώνεται αφενός απ’ τις λεπτές νότες κέδρου και δάφνης που χρησιμοποιούνται στο κάπνισμα του speck και αφετέρου απ’ τη δροσερή, βουτυρένια δροσιά του αχλαδιού με τα λεπτά αρώματα.  Αν δε προσθέσετε και την μαρμελάδα σύκο, θα δώσετε μια γλυκιά διάσταση στο σύνολο. Για να μπει μια αίσθηση τραγανότητας στη σύνθεση (και λίγο χρώμα) χρησιμοποιήσαμε φρέσκα φύλλα πράσινης σαλάτας.

Ιδανική επιλογή ψωμιού,  κάποιο ήπιας γεύσης ώστε να επιτρέπει στις λεπτές γεύσεις του περιεχομένου να αναδειχτούν.

Η Grimbergen Double έχει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με το προφίλ των υλικών λόγω της μεστής γήινης γεύσης της που δένει με το τυρί και των ιδιαίτερων αρωμάτων που ταιριάζουν με την πολυπλοκότητα των λεπτων γευσεων αχλαδιού και speck. Είναι όμως απ’ τις περιπτωσεις που θα ταίριαζε και η Blanche με την γεύση περγαμόντου και κίτρινων φρούτων φέρνοντας οξύτητα που λείπει απ’ την σύνθεση.

#6. Σάντουιτς με εύκολη Τονοσαλάτα

Σάντουιτς με Τονοσαλάτα

Υλικά:  

1 κονσέρβα φιλέτο τόνου σε νερό 160 γρ.
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
½ πιπεριά ψιλοκομμένη σε ροδέλλες
½ αγγουράκι σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. μαγιονέζα
2-3 φύλλα σαλάτας
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται μπαγκέτα ή πίτα)

Διαδικασία παρασκευής:

Φτιάχνετε την τονοσαλάτα αναμιγνύοντας τον τόνο με την μαγιονέζα και το κρεμμυδάκι. Κάνετε την σύνθεση.

σαντουιτς τονοσαλάτα

Γεύση & Ταίριασμα:

Μια κλασική επιλογή σάντουιτς σε εύκολη εκδοχή τονοσαλάτας.
Ο τόνος με το κρεμμυδάκι μέσα στη μαγιονέζα συνδυάζει κρεμώδη, αλμυρά και αψιά στοιχεία, ενώ τα δροσερά και τραγανά σαλατικά από πάνω δίνουν φρεσκάδα και επιπλέον γευστικούς και χρωματικούς τόνους .

Ιδανική επιλογή ψωμιού,  μια μπαγκέτα ολικής ή και μια πίτα.

Grimbergen Blanche είναι εδώ η επιλογή ζευγαρώματος,  φέρνοντας την οξύτητα εσπεριδοειδών σε μια σύνθεση που την ζητά σαν συμπλήρωμα, ενώ ταυτόχρονα λόγω της ανοιξιάτικης δροσιάς της, συμβαδίζει με την φρεσκάδα της τονοσαλάτας και των λαχανικών που την συνοδεύουν.

#7.  Σάντουιτς με Blue Cheese, Ξινόμηλο, Σταφίδες & Καρύδια

Σάντουιτς ροκφορ

Υλικά:  

30 γρ. τυρί Danablu Castello
¼ πράσινου ξινόμηλου σε λεπτές φέτες
4-5 καρύδια
10 σταφίδες σουλτανίνες
Προαιρετικά: 1 κ.σ. μαρμελάδα δαμάσκηνο
Ψωμί της επιλογής σας (συνίσταται μπριός, πρέτσελ ή κάποιο άλλο αφράτο ήπιο ψωμί)

Διαδικασία παρασκευής:

Κάνετε την σύνθεση των υλικών όπως στις φωτογραφίες.

ροκφορ σαντουιτς

Γεύση & Ταίριασμα:

Ένα απ’ τα πολύ αγαπημένα μου σάντουιτς, που φαντάζει ως αναπάντεχο για τα ελληνικά δεδομένα, τόσο σε σύνθεση γεύσεων όσο και σε υφές.
Το Castello με τη βουτυράτη υφή και μια γήινη γεύση μαγιάς και αλμυρής καμμένης καραμέλας, κοντράρει με το δροσερό, τραγανό ξινόμηλο με την αναζωογωνητική οξύτητα και τα φρουτώδη αρώματα φθινοπώρου. Πίσω τους η γλύκα της σταφίδας και η χειμωνιάτικη θαλπωρή του τραγανού καρυδιού. Μια σύνθεση όπου οι εντάσεις δημιουργούν την απόλυτη αρμονία, όπως σε ένα κουαρτέτο του Haydn!

Ιδανική επιλογή ψωμιού,  κάποιο λευκό, γλυκό και αφράτο.

H Grimbergen Double νομίζεις ότι φτιάχτηκε γι’ αυτή την περίσταση. Με τα αρώματα καραμέλας, αποξηραμένων δαμάσκηνων και βύνης,  αποτελεί το ιδανικό ζευγάρωμα της σύνθεσης μπλέ τυριού με ξινόμηλο.

7 εύκολα γκουρμέ σαντουιτς

Για την παρουσίαση των σάντουιτς χρησιμοποιήσαμε πιατέλες, πιάτα και μπολ απ’ την συλλογή FANTASY της ΙΩΝΙΑ,  που έκανε αίσθηση στο προηγούμενό μας άρθρο!

7 Εύκολα Γκουρμέ Σάντουιτς ζευγαρώνουν με 2 Μοναστηριακές Μπύρες 3.83/5 (76.67%) 12 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply