5 σπιτικά απεριτίφ MARTINI & TONIC του Κωνσταντίνου Καπνιάρη

5 Aperitivo Martini Tonic

Το απεριτίβο επανέρχεται στην επικαιρότητα, μετά από τρεις δεκαετίες που η είσοδος στο γεύμα γινόταν απότομα, βιαστικά, πρόχειρα. Ή έστω με περιορισμένες επιλογές και χωρίς ψάξιμο με γαστρονομικούς όρους.

Αυτή η Ιταλική στιγμή, που αποφασίζεις να μεταθέσεις την απόλαυση του γεύματος για ένα τέταρτο, προκειμένου να χαλαρώσεις, να μπεις σε διάθεση, ν’ ανταλλάξεις δυο κουβέντες, να προκαλέσεις την εγκράτεια σου, ενώ ταυτόχρονα δροσίζεσαι με υπέροχες γεύσεις και αρώματα, είναι ιερή στη ζωή κάθε ανθρώπου που εκτιμά τα καλύτερα πράγματα.

Cocktail-Η στιγμή του απεριτίβο εκφράζει απόλυτα την κοσμοπολίτικη πλευρά του Μεσογειακού τρόπου ζωής και επιστρέφει ως μέρος μιας καθημερινής τελετουργίας στους σύγχρονους bon viveurs.

Και τι καλύτερο ποτό για να γιορτάσουμε την επιστροφή του απεριτίβο, από το Martini, την μάρκα που διαχρονικά εκφράζει την επιτομή του Ιταλικού lifestyle, την φινέτσα και τσαχπινιά του Μεσογειακού ταμπεραμέντου και ως ποτό, την προσαρμοστικότητα σε γεύσεις και στιγμές, όντας ένα απ’ τα πλέον χρησιμοποιούμενα ποτά σε κοκτέιλ ανά τον κόσμο.

Martini-Tonic_20170203_0597

Αλλά για να το συνοδέψει και να το απογειώσει, αποφασίσαμε να το παντρέψουμε με το καλύτερο ίσως τόνικ της αγοράς, το ελληνικό 3Cents, μια μάρκα που ξεκίνησε από το όραμα και τον περφεξιονισμό τριών Ελλήνων bartenders  (Γιώργος Μπάγκος -Dos Agaves, Γιώργος Τσιρίκος -360°bar και Δημήτρης Νταφόπουλος -The Clumsies) που ήθελαν να φτιάξουν τα καλύτερα premium μίξερς για bars. Και το πέτυχαν, καθώς όλη η αγορά αναγνωρίζει τα αγνά και φυσικά προϊόντα τους, ως το σημείο αναφοράς στα μίξερ.

Έτσι στο παιχνίδι των προτάσεών μας, μπήκαν τρεις βασικές εκδόσεις του Martini, το λευκό Bianco, το ροζέ Rosato και το κόκκινο Rosso, μαζί με δύο premium επιλογές RISERVA SPECIALE, το λευκό Ambratto και το κόκκινο Rubino. Απ’ την άλλη είχαμε τρεις επιλογές τόνικ της 3Cent, το κανονικό, το πολύ ιδιαίτερο Aegean Tonic & το Lemon Tonic. Εκεί εμείς παραδώσαμε την σκυτάλη σε έναν άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία πίσω απ’ τα μπαρ και ιδιαίτερη γνώση και εκπαίδευση επί του θέματος μια και είναι ο brand ambassador της εταιρίας Bacardi-Martini, τον Κωνσταντίνο Καπνιάρη που του αναθέσαμε τους συνδυασμούς, τα γαρνιρίσματα και την φιλοσοφία τους, που θα διαβάσετε πιο κάτω.

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Τον Κωνσταντίνο τον γνώρισα πέρυσι μέσα απ’ την συμμετοχή του στον διαγωνισμό Bacardi Legacy, όπου ήμουν κριτής και εντυπωσιάστηκα, μαζί με την υπόλοιπη επιτροπή, απ’ την εξαιρετική παρουσίασή του, το χιούμορ του και την τσαχπινιά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κέρδισε την πρώτη θέση, ούτε ότι κατάφερε να μπει στη 12άδα στον παγκόσμιο τελικό. Και βέβαια στην συνέχεια η Bacardi –Martini τον προσέλαβε ως brand ambassador. Γιατί το παιδί “τό’ χει”!

Όταν το 2004 σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα τεχνολογίας τροφίμων, o Κωνσταντίνος ξεκίνησε να εργάζεται σε καφέ πίσω απ’ την μπάρα και ενθουσιάστηκε. Το 2007 που άρχισε να εργάζεται σε διαφημιστικές για την προώθηση αλκοολούχων ποτών στη νύχτα, ξεκίνησε και ο έρωτάς του για τ’ αποστάγματα. Πέρασε γρήγορα πίσω απ’ τις μπάρες και αφού δούλεψε κυρίως στη Βογατσικού 3, ξεκίνησε το 2014 ένα απ’ τα όνειρά του, την δικιά του επιχείρηση εστίασης, το Third Wave. Κεφάλαιο που έκλεισε επιτυχώς, όταν του έγινε η πρόταση από την Bacardi να δουλέψει στη μεγαλύτερη εταιρία ποτών.

KONSTANTINOS KAPNIARIS

Ο Κωνσταντίνος λοιπόν ήρθε στο σπίτι του Cucina Caruso και μας έφτιαξε 5 προτάσεις, για απλά μεν στην παρασκευή, αλλά κορυφαία γευστικά απεριτίφ Martini – Tonic, που είναι ιδανικά για το κάθε σπίτι. Όσοι τα δοκίμασαν, από πιστιρικαρία (άνω των 18 βεβαίως!) μέχρι μεσήλικες, έχω να πώ ότι δεν πίστευαν πόσο ωραίο μπορεί να είναι ένα Martini Tonic. Δοκιμάστε όποιο σας ταιριάζει σύμφωνα με τις περιγραφές του Κωνσταντίνου. Εγώ που τα δοκίμασα όλα, είμαι κάπου ανάμεσα στο Martini Rosato Aegean Tonic & στο Martini Riserva Ambrato Lemon Tonic! Αλλά και πάλι είναι και θέμα διάθεσης και στιγμής.

Για όλα τα κοκτέιλ χρειάζονται περίπου 80 ml. MARTINI & άλλα 80 ml. TONIC και σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ακρίβεια στις μεζούρες.

Χαλαρά! Είπαμε είναι cool Μεσογειακά απεριτίφ, όχι αγχωτικές συνταγές!

α. MARTINI BIANCO & 3CENTS TONIC

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Επιλέξαμε να το γαρνίρουμε με μια λεπτή φέτα αγγούρι και μια φλούδα λεμονιού.

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Το tonic water στο συνδυασμό αυτό, ισορροπεί την βουτυράτη και με έντονη τη βανίλια γεύση του Martini Bianco και η γαρνιτούρα του δίνει ένα δροσερό άρωμα.
Ίσως ο απλούστερος συνδυασμός, αλλά μέσα του χωρά όλο το Μεσογειακό καλοκαίρι!

β. MARTINI ROSSO & 3CENTS AEGEAN TONIC

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Προτείνουμε να το συνδυάσετε με το Aegean tonic και επιλέξαμε σαν γαρνιτούρα ένα ντοματίνι καθώς πρόκειται για το πιο savory ποτό από τις προτάσεις μας.

MARTINI ROSSO AEGEAN TONIC 1

Το Martini Rosso έχει έντονη την παρουσία του δίκταμου και της ρίγανης και για το λόγο αυτό επιλέξαμε ένα tonic με μεσογειακό χαρακτήρα και αρώματα βασιλικού και αγγουριού.
Μια δροσερή, γαστρονομική επιλογή!

γ. MARTINI ROSATO & 3CENTS AEGEAN TONIC

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Το Martini Rosato με τη σειρά του, το οποίο είναι από τα πιο ασυνήθιστα vermouth, με χαρακτηριστικά κόκκινων φρούτων, συνδυάστηκε επίσης με το Aegean Tonic καθώς το αποτέλεσμα είναι ίσως το πιο πολύπλοκο από όλα τα παραπάνω. Το δε χρώμα του πραγματικά σαγηνευτικό!

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Το έντονο άρωμα αγγουριού του Aegean tonic με τα βότανα και τα κόκκινα φρούτα του Rosato θυμίζουν έντονα καλοκαιρινά φρούτα όπως καρπούζι και πεπόνι.
Τo γαρνίρουμε με μια φέτα αγγουριού και γαργαλάμε την ερωτική μας διάθεση!

δ. MARTINI RISERVA SPECIALE RUBINO & 3CENTS TONIC

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

To Martini Rubino, το προτείνουμε με “απλό” three cents tonic και το γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκαλιού.

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός έχει την μεγαλύτερη δυναμική και είναι ένα ποτό πολύ κοντά με το κλασικό Americano, κατατάσσοντας το σαν το απόλυτο aperitivo της σειράς.
Γιατί, το Martini Rubino είναι βασισμένο σε κρασί Nebbiolo, το οποίο ενδυναμώνεται με παλιωμένο μίγμα αλκοόλ και βοτάνων, όποτε είναι αρκετά πολύπλοκο και τανικό. Εξ’ ού και επιλέξαμε να μην το “ενοχλήσουμε” με κάποιο αρωματισμένο tonic.
Γεύση για ώριμους ουρανίσκους σε χαλαρή διάθεση!

ε. MARTINI RISERVA SPECIALE AMBRATTO & 3CENTS LEMON TONIC

 MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Tο Martini Ambratto, ειναι ίσως από τα πιο ιδιαίτερα vermouth της αγοράς καθώς είναι μια κατηγορία από μόνο του. Λευκό, γλυκό και έντονα πικρό!
Επιλέξαμε να το συνδυάσουμε με το lemon tonic και να το γαρνίρουμε με μια κορυφή δυόσμου.

MARTINI TONIC -  Κωνσταντίνος Καπνιάρης

Το Ambratto έχει σαν βάση Moscato Bianco και είναι και αυτο ενδυναμωμένο με παλαιωμένο μίγμα βοτάνων και αλκοόλ. Ένα από τα βότανα με ισχυρή αρωματική παρουσία είναι το χαμομήλι. Επίσης περιέχει κίτρινη κιγχώνη, η οποία του δίνει μια αρκετά μακριά, πικρή επίγευση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο, φρέσκο και αρωματικό.
Μεστή δροσερή γεύση, για φάση επιλεκτικής ανεμελιάς.

5 απεριτιφ Martini Tonic Κωνσταντινος Καπνιάρης

Όποιο κι’ αν επιλέξετε, είμαστε σίγουροι ότι θα το χαρείτε. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω στην ζωή μας αυτή την υπέροχη ανέμελη χαλαρωτική στιγμή του απεριτίφ. Ένα κοσμοπολίτικο αντίδοτο στις  μίζερες καθημερινές ειδήσεις…

5 σπιτικά απεριτίφ MARTINI & TONIC του Κωνσταντίνου Καπνιάρη 4.71/5 (94.29%) 7 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

Be first to comment

Leave a Reply