16 Έλληνες Παραγωγοί που Πρέπει να Γνωρίσετε (Β’: 8-16)

16 επιλεγμένοι ελληνες παραγωγοί

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των υπoλοίπων 8, από τους 16 παραγωγούς που επιλέξαμε τα προϊόντα τους στο Φεστιβάλ “Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις” από το Αθηνόραμα Umami, Ελλάδα-Γιορτη-Γευσειςθα γνωρίσετε νέα ονόματα, αλλά θα μάθετε και νέα προϊόντα από παραγωγούς που ήδη ξέρετε. Η γιορτή της Ελληνικής γεύσης στο τραπέζι σας δεν είναι μόνο θέμα συνταγής και μαγειρικής τεχνικής με τα οποία ασχολούμαστε κυρίως στο Cucina Caruso, αλλά και θέμα επιλογής πραγματικά ποιοτικών υλικών. Η επίσκεψη του καλού μάγειρα στην αγορά και η επιλογή των “καλύτερων” υλικών είναι εξίσου σημαντική στο αποτέλεσμα, με την αφοσίωσή του πάνω από μια κατσαρόλα με φαγητό. Αν όχι, περισσότερο…

Όπως είπαμε και στο Α’ μέρος με τους πρώτους 8 παραγωγούς και τα προϊόντα που συστήνουμε να δοκιμάσετε,  κάθε μια ξεχωριστά απ’ αυτές τις προτάσεις είναι για μας κορυφαία και θεωρούμε ότι στη πρώτη ευκαιρία πρέπει να μπεί στο τραπέζι του κάθε αναγνώστη που εμπιστεύεται τη κρίση και γαστρονομική εμπειρία μας.

Απολαύστε λοιπόν!

16 Έλληνες Παραγωγοί & τα Προϊόντα που Επιλέξαμε 

ΜΕΡΟΣ Β’: Οι επόμενοι 8 (αλφαβητικά και μόνον)

9. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΚΑ – ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΓΑΛΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΚΑΣ _ ΒΟΥΒΑΛΙΝΟΧωρίς επώνυμη συσκευασία (δυστυχώς), μας περίμενε ταπεινά και ήσυχα μια από τις γευστικές εκπλήξεις της έκθεσης. Το σκληρό τυρί από βουβαλίσιο γάλα του ΜΠΕΚΑ είναι ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που περιμένει πρόσθεση αξίας από πλευράς συσκευασίας και προώθησης.

Πλούσια μεστή γεύση, γεμάτο αρώματα και με ελαφρά μαστιχωτή υφή στο στόμα, που θυμίζει κάπως μοτσαρέλα, αλλά με μεγάλες γευστικές εντάσεις εδώ.  Ένα τυρί που αναζητά ένα δυνατό chutney και ένα παλιό κρασί για να απολαύσει κανείς τον πλούτο του.
Θα το ήθελα σίγουρα μια-δυο φορές κάθε μήνα στο τραπέζι μου, μετά από καλές κρεατοφαγίες για να απολαύσω τα τελευταία ποτήρια από ένα παλιωμένο ξυνόμαυρο ή merlot. Άντε, ν’ ανοίξω και ένα ακόμη μουκάλι, βρε αδερφέ…

10. NATURALLY GREEK (http://naturally-greek.gr)

NATURALLY GREEKΗ πρώην συνάδελφος στη διαφήμιση, Αριάδνη Μαντοπούλου, με τη φίλη της Πηνελόπη Παπαθέου, έφτιαξαν μια σειρά από επιλεγμένα προϊόντα από διαφορετικούς παραγωγούς, που αποτελούν το απόλυτο γευστικό σουβενίρ μιας επίσκεψης ενός τουρίστα στην Ελλάδα. Στοχεύουν κυρίως στη Τουριστική αγορά όπου ο επισκέπτης αγοράζοντας ένα πολύ καλά σχεδιασμένο πακέτο, έτοιμο να ταξιδεύσει στη βαλίτσα του, γεμάτο με κλασσικές ελληνικές γεύσεις,  παίρνει εντέλει μαζί του ένα κομμάτι Ελλάδας, για να το μοιραστεί με φίλους τους κουβεντιάζοντας για τις διακοπές του. Brilliant & Simple!

Πολύ καλές επιλογές παραγωγών για κάθε είδος, εξαιρετικό branding και packaging, στόχευση σε μια ανάγκη του ξένου καταναλωτή και …. έτσι πουλιέται η Ελλάδα σε ξένους μέσα στη χώρα! Τόσο καλή ιδέα που οι Έλληνες πελάτες ζήλεψαν και ζητάνε τις σειρές των προϊόντων τους για γάμους, βαφτίσια , διαζύγια (αυτό είναι δικό μου…) και πάσης φύσεως επιχειρηματικά δώρα.

I loοοοve it!

11. ΝΗΣΟΣ ΜΠΥΡΑ PILSNER (http://www.nissosbeer.com/)

ΝΗΣΟΣ ΜΠΥΡΑΖυθοποιείο στην Τήνο, που δημιουργήθηκε από κοσμογυρισμένους λάτρεις του νησιού που αποφάσισαν να κάνουν το συγκεκριμένο τόπο, σπίτι τους, και την παραγωγή μπύρας Pilsner, μεράκι και δουλειά τους, not necessarily in that order.

Η γεύση της βγάζει όλη την ποιότητα και αυθεντικότητα ενός μικρού παραγωγού που θέλει να φτιάξει ένα προϊόν με στίγμα μοναδικότητας. Έντονη και με άποψη! Ό,τι πρέπει για τον βορειοευρωπαίο τουρίστα στο Αιγαίο, που αναζητά πάντα την τοπική μπύρα όπου κι’ αν είναι. Αλλά και για τον Έλληνα που θέλει κάτι πιο μερακλήδικο στη μπύρα του.

 Με εξαιρετική δουλειά στη προώθηση μέσω social media και ένα μεγάλο αγνό καλοσυνάτο χαμόγελο απ’ τους δημιουργούς της. Αν φέτος το καλοκαίρι ταξιδέψετε στο Αιγαίο και δεν δοκιμάσετε ΝΗΣΟΣ, θα έχετε χάσει ένα απ’ τα σίγουρα hit του καλοκαιριού!

12. PANAS GREEK CHEESE: Γκερεμέζι & Τσοπανίσιο (http://www.greekcheese.eu/)

ΠΑΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΥΡΙΑΔοκίμασα το Γκερεμέζι λίγους μήνες πριν την έκθεση και είπα “μπράβο, επιτέλους κάποιος Έλληνας έφτιαξε πρόβειο τυρί, στη λογική των chevre των Γάλλων”.

Έγινα φανατικός καταναλωτής όλης της σειράς Γκερεμέζι που περιλαμβάνει 6 γεύσεις: το απλό, βότανα, πάπρικα, φυστίκι, μπούκοβο, πάπρικα, 4 ποικιλίες πιπεριού και σολωμό.  Το συγκεκριμένο τυρί με 18% λιπαρά και λιγότερο από 1% αλάτι, θεωρώ ότι επιβάλλεται να δοκιμαστεί από κάθε λάτρη των λευκών μαλακών τυριών.

Το επίσης πρόβειο, μαλακό Τσοπανίσιο, το πρωτοδοκίμασα στην έκθεση και εντυπωσιάστηκα επίσης. Το πήρα σπίτι και σε 1 μέρα τέλειωσε αφού το τσιμπολόγησαν όλοι, με πρώτη τη μητέρα μου! Βουτυράτο και οξύ ταυτόχρονα, ενώ έχει μόνο 15%λιπαρά, κάτι σαν το πιο γευστικό παραδοσιακό γιαούρτι που έχετε δοκιμάσει, αλλά σε τυρί.

Γεύση που σε στέλνει στο παρελθόν (η συνταγή μάλιστα έχει ρίζες στην αρχαιότητα) και ταυτόχρονα, στο μέλλον της ελληνικής τυροκομίας.

Ο δε συνδυασμός Τσοπανίσιου του Πάνα, με Κρέμα Μπαλσάμικο Καλαμάτα-Παπαδημητρίου με σύκο, θεωρώ ότι είναι γάμος με τεράστια προίκα και προοπτικές ευζωίας. Η απόλυτη αναλογία του “γιαούρτι με μέλι”, σε τυρί με ελληνικό μπαλσάμικο. Και σε χωριάτικη σαλάτα που το δοκίμασα, ταιριάζει απόλυτα, αναβαθμίζοντάς την. Μπράβο τους, για την καλή δουλειά

13.  ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ (http://www.papadim.com/)

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΚΑΛΑΜΑΤΑΑπό εξαγωγέας χύμα σταφίδας στο παρελθόν, η εταιρία Παπαδημητρίου δημιούργησε προστιθέμενη αξία στην καταπληκτική πρώτη ύλη της Πελοποννήσου, φτιάχνοντας πρώτη, ελληνικά βαλσαμικά ξίδια, επεκτεινόμενη στη συνέχεια στις μουστάρδες (όπου η ύπαρξη καλού ξιδιού είναι ο κύριος διαμορφωτής της γεύσης) και τέλος, πολύ πρόσφατα, σε κρέμες balsamico σε πολλές δημιουργικές γεύσεις.

Το απόλυτο παράδειγμα της εξέλιξης της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής σε δευτερογενή, με αξιόλογα επώνυμα προϊόντα.

Με τις κινήσεις της, η μάρκα Παπαδημητρίου πήρε το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής αγοράς στο balsamico και ταυτόχρονα κατάφερε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της να πηγαίνει στο εξωτερικό. Με ποιοτικά επώνυμα προϊόντα που χτίζουν αξιοπιστία ως Ελληνική γαστρονομική πρόταση. BINGO!

Αν σε κάθε νομό και σε κάθε βασική πρώτη ύλη που παράγεται σε εξαιρετική ποιότητα στην Ελλάδα, υπήρχε μια αντίστοιχη εταιρεία να κάνει το ανάλογο, θα αποχαιρετούσαμε τη κρίση τσακ-μπαμ, καλωσορίζοντας ένα εγγυημένο, παραγωγικό μέλλον στη χώρα.

Για τα προϊόντα που υποθέτω ότι όλοι τα ξέρετε δεν έχω να πω πολλά, πέρα απ’ το ότι είναι κορυφαία στο είδος τους με αποτέλεσμα να χτυπάνε τους καλύτερους παραγωγούς της Ιταλίας στα ίσια. Κάτι πολύ δύσκολο μέχρι πρόσφατα!

Όμως ανακάλυψα και κατακτήθηκα απόλυτα, ειδικά από δύο νέα τους προϊόντα: την κρέμα μπαλσάμικο με σύκο και τη μουστάρδα με μέλι.

Ένα έχω να πω: δεν νοείται πλέον, κουζίνα ψαγμένου γευστικά μάγειρα στην Ελλάδα που να μην έχει κρέμα μπαλσάμικο σύκο και μουστάρδα με μέλι Παπαδημητρίου στο ντουλάπι!

Την κρέμα μπαλσάμικο με σύκο την δοκίμασα και σε χωριάτικη σαλάτα, με το τσοπανίσιο του Πάνα, και χόρεψαν παρέα το τέλειο Καλαματιανό τανγκό…

14.  STEFOS ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ (http://www.botargostefos.gr/)

STEFOS ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟΜπορεί ο Τρικαλινός να έχει ακουστεί περισσότερο στο θέμα αυγοτάραχο, αλλά ο Stefos είναι επίσης ένας εξαιρετικός παραγωγός.
Και το καλό με τον Stefos είναι ότι εστιάζει την ανάπτυξη του στο ίδιο το αυγοτάραχο, κάνοντας έξυπνες προϊοντικές καινοτομίες, όπως το καπνιστό αυγοτάραχο σε μπαστούνι, και δύο αποξηραμένα τρίμματα αυγοτάραχου, παραδοσιακού και καπνιστού.

Το πρώτο, το καπνιστό αυγοτάραχο,  είναι γευστικά πολυτάραχο, με γευστικές εντάσεις που πλησιάζουν τα όρια της ηδονής που μπορείς να αντέξεις σε μια μπουκιά.

It’s soοοο good, it should be illegal, όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση.

Τα τρίμματα αυγοτάραχου αποτελούν εκπληκτική πρώτη ύλη για δημιουργικούς chef και οικιακούς μάγειρες, καθώς  με χαμηλό κόστος πρακτικά, έχεις στα χέρια σου ένα 100% φυσικό προϊόν που εμπεριέχει όλη την γευστική ένταση του αυγοτάραχου σε μορφή που μπορεί να συνδυαστεί με άλλα υλικά. Εμείς το συνδυάσαμε με τυρί, κάτι που θα δείτε στο επόμενο άρθρο, αλλά σύντομα θα κάνουμε και θα παρουσιάσουμε συνταγή για πάστα με αυγοτάραχο, χρησιμοποιόντας τα προϊόντα του Stefos.

Και όπως μας έλεγε και στη συνέντευξη που πήραμε, ο συμπαθέστατος Πέτρος Παραγυιός, “Μήν φοβάστε το αυγοτάραχο! Είναι το ελληνικό superfood!”

15.  ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ (http://allantikastremmenou.blogspot.gr/)

ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑΌσοι δεν έχετε ήδη ακούσει για τα αλλαντικά του Στρεμμένου απ’ τον Προυσσό Ευρυτανίας, μάλλον μπήκατε κατά λάθος σ’ αυτό το blog. Απ’ το 92 ως σήμερα, η μονάδα του Στρεμμένου, που περιλαμβάνει και φάρμα χοίρων, παράγει τα κορυφαία ελληνικά αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης με πιο διάσημο το προσούτο του, που είναι καλύτερο ακόμη και απ’ τα περισσότερα που θα βρει κανείς στη πατρίδα του, τη Πάρμα της Ιταλίας.

Νέο κορυφαίο προϊόν το σαλάμι από μαύρο χοίρο που δοκιμάσαμε, αλλά σε πολύ μικρή παραγωγή και υψηλή τιμή, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη που μπορεί να παραλάβει είναι ελάχιστη. Ξαναδοκιμάσαμε το κανονικό σαλάμι που μας θύμισε ότι και ο χοίρος να μην είναι μαύρος, αν περάσει απ’ τον Στρεμμένο, η γεύση του παίρνει χρώμα!

Αλλά αυτό που όμως πραγματικά ερωτεύτηκα ήταν η πορκέτα. Κομμάτι από χοίρο που αφού ξεκοκαλιστεί, έχει σιγοψηθεί, και μετά κόβεται κάθετα.

Δεν υπάρχει αυτός ο μεζές, δεν περιγράφεται με λέξεις που έχω μάθει στο σχολείο, αλλά μόνο με μυκηθμούς!

Με το που θα δείτε κάπου πορκέτα Στρεμμένου, αγοράστε τη για το σπίτι και περιμένετε μια Κυριακή μεσημέρι με αχνιστό ψωμί, μουστάρδα Παπαδημητρίου με μέλι από δίπλα, και παγωμένη μπύρα Nissos, για να γιορτάσετε το ότι είστε πραγματικός μερακλής.

16. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΕΛΙ ΤΑΫΓΕΤΟΥ (http://www.melifotopoulos.gr/)

ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 2“Μέλια υπάρχουν πάρα πολλά, Φωτόπουλος όμως είναι ένας”, θα μπορούσε εύκολα να ήταν το σλόγκαν του, αν δεν το είχε χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος. Το ίδιο και ο Ταΰγετος και όλη η νότια Πελοπόννησος με τα απίθανα βότανα. Ο Φωτόπουλος είναι γνωστός ποιοτικός παραγωγός στο μέλι, από παλιά. Προσωπικά, πάντα όταν έβρισκα το θυμαρίσιο του, ήταν η προτίμησή μου για το σπίτι.

Στην έκθεση όμως συνειδητοποίησα το εύρος της γκάμας του και τον τρόπο που έχει εκμεταλλευτεί όλη τη βιοποικιλότητα της Μεσσηνίας και Λακωνίας για να βάλει τα μελίσσια του να βοσκούν ανάλογα με την εποχή και τα άνθη που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Έτσι για παράδειγμα, το καστανίσιο μέλι του προέρχεται απ’ τον Πάρνωνα που έχει καστανόδασος και ούτω καθεξής για κάθε μια από τις γεύσεις που βγάζει.

Πέρα απ’ το θυμαρίσιο που το ήξερα, δοκίμασα ευκαλύπτου για πρώτη φορά και διαπίστωσα, όπως μου είπαν και οι άνθρωποι της εταιρίας, ότι είναι πολύ κοντά στη γεύση του θυμαριού και βέβαια εξαιρετικό. Αυτά όμως που επιλέξαμε με την Sophie  για το σπίτι και τις συνταγές μου, είναι τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους.

Κατ’ αρχάς το μέλι καστανιάς που αν και δεν αρέσει σε όλους, για μένα είναι η απόλυτη μπαρόκ γεύση μελιού. Βαριά, μεστή με ελαφρά πικράδα στην επίγευση, αλλά απίθανα αρώματα δάσους στον ουρανίσκο.

Το μέλι φασκομηλιάς που δοκίμασα για πρώτη φορά με κέρδισε αμέσως με την κομψότητά του και τη φινέτσα των χαρακτηριστικών του. Πιο εξευγενισμένο απ’ το θυμαρίσιο, ιδανικό για καλοκαιριάτικο πρωινό με τον ανάλαφρο ζωηρό χαρακτήρα του, τα λεπτά αρώματα και το χρώμα του.

Τέλος , άλλη μια έκπληξη που δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ ήταν το μέλι από ρείκι που μας εντυπωσίασε. Παχύρρευστο, μουντό, σχεδόν ζαχαρωμένο σε υφή δεν σε προδιαθέτει εμφανισιακά για τη γιορτή που θα σκάσει στο στόμα σου. Γιατί στο στόμα είναι πολυσύνθετο, αρωματικό και έντονο αλλά ταυτόχρονα εύκολο σε συνδυασμούς και χρήσεις.

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΙ ΤΑΥΓΕΤΟΥ 1

Αν τα τρία αυτά μέλια ήταν κομμάτια κλασικής μουσικής, το καστανίσιο θα ήταν από όπερα του Wagner, το φασκομηλένιο από κοντσέρτο του Vivaldi και το Ρείκι, μάλλον από μια συμφωνία του Brahms.

Η ερώτηση για το ποιο είναι το καλύτερο απαντάται εύκολα, μόνο με ένα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!  Πάντως σκοπεύω να βρω ταιριαστές συνταγές και συνδυασμούς για το καθένα απ’ αυτά, με τον καιρό.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των 16 επιλεγμένων παραγωγών σε δύο άρθρα, οδηγούμαστε σε λίγες μέρες στο τελευταίο άρθρο της σειράς, με αφορμή το Φεστιβάλ “Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις” από το Αθηνόραμα Umami. Και αυτό, όπως προαναγγείλαμε έχει να κάνει με την συνδυαστική χρήση κάποιων από τα προϊόντα που παρουσιάσαμε, που θα δημιουργούσαν ένα Κυριακάτικο μεσημεριανό τραπέζι με εκλεκτούς μεζέδες, χωρίς καθόλου μαγείρεμα. Φυλάξτε την όρεξή σας, γιατί δημιουργήσαμε με την Sophie, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

16 Έλληνες Παραγωγοί που Πρέπει να Γνωρίσετε (Β’: 8-16) 4.78/5 (95.56%) 9 votes

Εραστής των απολαύσεων της ζωής, διαφημιστής κατ' επάγγελμα, υπερήφανος πατέρας τριών κοριτσιών, με πολλά ετερόκλητα ενδιαφέροντα και εμπειρίες στα 55 χρόνια που συμμετέχω στη κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και άλλων κωμοπόλεων Ευρώπης και Αμερικής. Έχω μάθει να περνάω καλά με πολλά, αλλά και με λίγα, με μια ανεπαίσθητη προτίμηση στην άνεση, να τ' ομολογήσω. Ασχολούμαι καθημερινά με τη μαγειρική απ' τα 25 μου και με τον καιρό αυτή απασχολεί όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των νευρώνων του εγκεφάλου μου, κάτι που ελπίζουμε να οφείλεται στο πάθος και όχι στην μείωση των κυττάρων. Αν πληρωνόμουν για τα πάθη μου (και τα λάθη μου) θα ήμουν μέγας χορηγός του δημοσίου χρέους. Το γεγονός ότι φίλοι, γνωστοί αλλά και τα παιδιά μου με αποκαλούν “chef” με ιντριγκάρει ως προς το τι μπορεί να γίνω όταν επιτέλους ενηλικιωθώ. Λατρεύω το καλό σπιτικό φαγητό, απεχθάνομαι τις μετριότητες και όσο κι αν βασίζομαι στη δημιουργικότητα, τη γνώση και την τέχνη, θέλω παράλληλα να γνωρίζω το επιστημονικό “γιατί” πίσω απ' τη μαγειρική και όχι μόνον. Όσο μαθαίνω νιώθω ζωντάνια, όσο δημιουργώ και προσφέρω, αποκτώ λόγο ύπαρξης.

1 Comment

Leave a Reply

Leave a Reply